Korona

10 novih okužb s koronavirusom: okužena tudi zaposlena v DSO Novo mesto

Ljubljana / Novo mesto, 07. 08. 2020 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Račič, Kaya Kamenarič, STA, Tina Švajger
Komentarji
297

V zadnjih 24 urah so v Sloveniji opravili 753 testiranj in potrdili 10 novih primerov okužbe. S koronavirusom je okužena tudi oseba, zaposlena v DSO Novo mesto. Pristojni zatrjujejo, da so sprožili vse protokole za zajezitev širjenja okužbe. Na NIJZ so medtem znova pozvali k upoštevanju ukrepov in skrbi za higieno tudi na dopustu. V zadnjem tednu je bilo 21 okužb uvoženih iz tujine, daleč največ iz Hrvaške. Direktor NIJZ Milan Krek pa je potrdil, da so v zadnjih štirih tednih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 16 mladih, ki so se v Slovenijo vrnili iz Zrć.

V četrtek so v Sloveniji opravili 753 testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 10, je vlada sporočila prek Twitterja. Bolnišnično zdravljenje, enako kot dan prej, potrebuje 24 bolnikov s covidom-19, od tega štirje intenzivno nego (eden več kot v sredo). V četrtek ni umrl noben bolnik s covidom-19, eno osebo pa so iz bolnišnice odpustili v domačo oskrbo.

Po podatkih Sledilnika Covid-19 so včeraj po dve novi okužbi zabeležili v občinah Ljubljana, Celje in Cirkulane, po eno novo okužbo pa v občinah Grosuplje, Ivančna Gorica, Velenje in Vipava.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Popoldne pa so okužbo potrdili tudi pri zaposleni v Domu starejših občanov (DSO) Novo mesto, so na Twitterju sporočili iz Mestne občine (MO) Novo mesto. Po do zdaj znanih informacijah se je okužila med dopustom, sprožili so vse protokole za zajezitev širjenja okužbe, so še zapisali.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Po ocenah NIJZ epidemiološke razmere v Sloveniji trenutno relativno ugodne

Epidemiološke razmere v Sloveniji so po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) trenutno sicer relativno ugodne. Nekaj več je primerov, vnesenih iz tujine, največ iz Hrvaške, manj pa lokalnega prenosa okužbe, je povedala epidemiologinja Marta Grgič Vitek. Največ okužb je med mladimi.

Zadnji dan je bilo v Sloveniji zabeleženih 10 primerov okužbe z novim koronavirusom.
Zadnji dan je bilo v Sloveniji zabeleženih 10 primerov okužbe z novim koronavirusom. FOTO: Shutterstock

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je v Sloveniji spet padla pod 10, je v današnji izjavi novinarjem povedala predstavnica NIJZ.

Primerov, vnesenih iz tujine, je bilo v zadnjem tednu 21, več kot polovica iz Hrvaške, iz posameznih drugih držav pa po en primer okužbe z novim koronavirusom. Največ Slovencev namreč dopustuje na Hrvaškem, je spomnila epidemiologinja. Prenosi okužb se po njenih besedah v glavnem pojavljajo pri mladih do 24. leta, ki se udeležujejo množičnih zabav. Kjer je veliko ljudi, pa je tudi veliko možnosti za prenos okužbe, je opozorila.

Tako znova poziva, da je treba pred odhodom na dopust v tujino preveriti razmere, tam pa upoštevati preventivne ukrepe, torej higienske ukrepe in fizično razdaljo. Prav tako se je treba izogibati množičnih prireditev ali zabav, kjer tega ni možno upoštevati.

Iz teh razlogov prihaja tudi do več okužb na določenem območju, denimo s hrvaškega otoka Pag. Kot je pojasnila Grgič Vitkova, pa ni težava sam kraj, kjer sicer nimajo posebnih zaskrbljujočih številk okužb med lokalnih prebivalstvom, pač pa so težava množične zabave, na katerih ni možno vzdrževati razdalje, pretežno pa se tam gibljejo turisti.

Cepivo za covid-19 se po besedah epidemiologinje razvija po vsem svetu in se s tem ukvarja veliko proizvajalcev oziroma podjetij. Nekaj je obetavnih cepiv, ki prehajajo v tretjo fazo preizkušanja, Slovenija pa se je pridružila pobudi za skupno nabavo cepiva pri EU, je še spomnila Grgič Vitkova.

Kulturne ustanove NIJZ pozvale k enotnim navodilom za vse, inštitut očitke zavrača

Združenje kulturnih domov in ustanov Slovenije pa je pred dnevi NIJZ pozvalo k vnovični preučitvi pogojev za izvajanje kulturnih prireditev. V pozivu NIJZ očitajo različna navodila oziroma priporočila organizatorjem glede varnostne razdalje med obiskovalci. Na NIJZ odgovarjajo, da vloge obravnavajo zdravniki.

Koronavirus-5

V Združenju kulturnih domov in ustanov Slovenije, v katerega je včlanjenih 39 kulturnih domov in ustanov iz vse Slovenije, so v pozivu med drugim zapisali, da poskušajo dosledno slediti navodilom, ki jih NIJZ kot pristojna inštitucija predpisuje. Vendar so se, "ker ta navodila, glede na navodila drugim gospodarskim panogam, postajajo čedalje bolj nerazumna, če ne celo absurdna," odločili, da NIJZ pozovejo k "normalizaciji pogojev, ki bi kulturnim inštitucijam omogočila normalno izvajanje dogodkov tako na prostem kot v dvoranah in s tem počasi začela oživljati kulturni sektor, ki je v teh časih resnično na hudi preizkušnji".

Kot so poudarili, se ob zavračanju vlog, zlasti za izvedbo prireditev na prostem, sprašujejo, zakaj se je NIJZ "tako zarotil ravno proti kulturi" in zakaj na inštitutu menijo, da je veliko večja možnost okužbe na kulturnem dogodku na prostem ob upoštevanju 1,5 metra razdalje kot denimo na terasah gostinskih lokalov ali plažah, kjer se po njihovem mnenju "najpogosteje ne upošteva nikakršna razdalja". V združenju jih zanima, zakaj niso merila za vse enaka ter zakaj je treba ob obisku kulturne prireditve na prostem po novem nositi masko.

Epidemiološka slika v Sloveniji po mnenju članov združenja "glede na situacijo v drugih sosednjih državah vendarle ni tako slaba, da bi morali tako zaostrovati ukrepe in postavljati tako nerazumna pravila, ki organizatorje kulturnih dogodkov spravljajo v obup, da ne govorimo o umetnikih, ki so na robu preživetja," opozarjajo. Obenem so kritični tudi do diskriminatornega ravnanja do različnih organizatorjev, ki so vložili vlogo za isti dogodek v različnih časovnih obdobjih, saj so priporočila in komentarji drugačni. Zaradi navedenega v združenju NIJZ pozivajo k jasnejšim navodilom oziroma priporočilom za izvajanje prireditev glede na njihovo raznovrstnost.

Iz NIJZ so na očitke združenja odgovorili, da je epidemiološka situacija v državi trenutno še obvladljiva, vendar ne vedo, kakšna bo v naslednjih mesecih, "zato je pred večjo verjetnostjo okužbe z novim koronavirusom potrebno upoštevati poostrene higienske ukrepe".

Ob tem poudarjajo, da o novem koronavirusu vemo malo. Širi se kapljično. Dokazano je, da 1,5 metra razdalje med posameznimi osebami ščiti posameznika pred okužbo. "Ne vemo pa, ali se virus širi tudi z aerosoli, ki so precej manjše velikosti in ostanejo v zraku na precej večjih razdaljah. Prav zato so previdnostni kriteriji oddaljenosti odra in občinstva za različne tipe predstav različni," so pojasnili.

Tako štirimetrska razdalja med odrom in občinstvom velja za gledališke predstave, monodrame in stand-up komedije, kjer govorjenje nastopajočih ni tako intenzivno, šestmetrska velja za nastope posameznih pevcev, koncerte godal in umirjene instrumentalne glasbe, osemmetrska razdalja pa za rock koncerte in koncerte narodnozabavne glasbe, kjer je petje intenzivnejše. Enako velja za koncerte pihal, pojasnjujejo na NIJZ.

Na očitke diskriminatorskega obravnavanja vlog organizatorjev pa na NIJZ odgovarjajo, da vloge obravnavajo zdravniki specialisti javnega zdravja. Poudarjajo še, da so "priporočila za pripravo prireditev, katerih se morajo držati organizatorji, dosegljiva na spletni strani vsem enako".

KOMENTARJI (297)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

igor1
09. 08. 2020 12.52
Ashleey
07. 08. 2020 21.58
+0
Dejte no nehat ze.. Virusi bodo vedno.. Taksni in drugacni..
mertseger
07. 08. 2020 20.50
-1
Do okužbe je prišlo na dopustu...... V Bosni?
DaVinci
07. 08. 2020 19.55
-5
Vse te vase kratice.Kaj je DSO? Clanek se ponavlja a kratice ostajajo,kot da vsi vemo kaj pomenijo.
urib1
07. 08. 2020 21.31
+1
G8J
07. 08. 2020 19.05
+6
Kovidovanje na vrhuncu! Kako ste lahko take naivne ovce?
anatomija
07. 08. 2020 18.50
+1
V zadnjem tednu je tretina okuženih prišla iz Hrvaške . In če prištejemo , koliko so jih ti okužili še v Sloveniji . Treba bo uvesti karanteno za dopustnike na hrvaškem . Hrvati ne ukrepajo . Oni samo štejejo denar
Bajkerrado
07. 08. 2020 18.39
-1
mislim da bo naslednjih 14 dni kljucnih ...
Uporabnik1262524
07. 08. 2020 18.25
+15
10 okuženih ... to so tisti, ki se res slabo počutijo in obiščejo zdravnika ... koliko je še tistih, ki k zdravniku sploh ne gredo ?
NotMe
07. 08. 2020 19.49
+5
Točno to. Mladiči, ravno nazaj iz Paga, pobravnani, polni energije, seveda brez mask povsod, brez distance. Hebe se njim. Če staro mamo pobere, bo končno lahko šel od starih na svoje.
Uporabnik1262524
07. 08. 2020 18.24
+4
10 okuženih ... to so tisti, ki se res slabo počutijo in obiščejo zdravnika ... koliko je še tistih, ki k zdravniku sploh ne gredo ??
Bajkerrado
07. 08. 2020 18.38
+1
cca 30-60 tisoc smo eni izmed prvih kateri smo izvedli to studijo in prisli do teh stevilk..
Haloška ikebana
07. 08. 2020 17.56
+21
Kaj ve kdo o tem, če je na Švedskem še kdo živ?
štumbamfirer
07. 08. 2020 18.13
+2
cbrman
07. 08. 2020 17.28
+7
Delam v podjetju s preko 1000 zaposlenimi pa nihče pretirano ne omenja korone. V gostilno pa trgovino pa na dopustu pa moraš preveri situacijo če so doticni faktorji na rdečem seznamu. Narobe svet
cbrman
07. 08. 2020 17.24
+2
Ta korona je malo čudna. Delam v podjetju s preko 1000zapo
grozjak
07. 08. 2020 17.25
+5
Bajkerrado
07. 08. 2020 18.37
+1
ta virus ne napada sds-ovcu in fabrk je ocitno zelo inteligenten...hhh
legenda1906
07. 08. 2020 16.52
+6
In kaj bomo potem samo zaprti doma cele dneve no vam to mogoce paše kaj pa bodo mladi, razmislite malo preden napisete taksne ko
fairplayy
07. 08. 2020 16.36
-12
Prepovedat diskoteke, gostilne po 10h zapret in vecji nadzor in globe za nedistanco med mizami
grozjak
07. 08. 2020 16.59
+6
Težka bo, ker ni nikomur v interesu, da biznis šepa...bomo morali kar sami poskrbeti...tri mesece treninga ni blo zastonj...
gullit
07. 08. 2020 17.06
+10
Diskoteke so že zaprte. ostalo naj laufa samo malo higiene pa previdnosti pa bo vse ok. Vsi smo na isti ladji.
Janez0606b
07. 08. 2020 17.17
-4
Ti se pa v klet zapri. Vi lohk uvajate kar želite, samo mi bomo pa spoštoval k.... Jst maske ne nosim, v gostilni bom sedu s komer bom jst želel pa kolikor daleč bom jst želel, pa se lohk nekateri na glavo postavite.
Uporabnik1923750
07. 08. 2020 17.18
+2
Diskoteke so zaprte samo v sloveniji...jamčim
grozjak
07. 08. 2020 17.27
+3
Kdo ti brani??? Ali si osebnostno dovolj zrel, da veš kaj prav, ali pa nisi, ane....
grozjak
07. 08. 2020 17.29
+3
Abdulele, diskoteke ne obstajajo več...sedaj so to klubi, kjer so partiji......
štumbamfirer
07. 08. 2020 17.45
+0
tako se govori,ovce pač blejejo ,ne se sekirat
kitzbill
07. 08. 2020 18.47
+1
ja janez, pol boš pa sedu doma še naprej
kitzbill
07. 08. 2020 18.48
Uporabnik215111
07. 08. 2020 16.15
+20
Ne serite več s tem virusom,ker vas imamo poln kufer...
GeNeral100
07. 08. 2020 16.24
+4
Titanium
07. 08. 2020 16.36
+0
Ne, doma naj ostane. Aparate za tiste ki zaupajo znanosti in medicini.
grozjak
07. 08. 2020 16.59
+1
grozjak
07. 08. 2020 17.00
+0
polnostabla
07. 08. 2020 15.52
+11
Virus prehlada pa takoooo popularen...še HIV ni imel take medijske podpore...
grozjak
07. 08. 2020 17.01
+0
Je imel in še jo ima...ampak, zdravila pač naredijo stvar malo manj strašno...vsaj za tiste, ki sr ne okužijo...
User1063544
07. 08. 2020 15.39
+9
Še en faktoid: Lani pljučnica vzela 2x več življenj kot letos korona... A je to pomembna informacija?
fljfo
07. 08. 2020 15.44
+3
grozjak
07. 08. 2020 17.01
-1
Janez0606b
07. 08. 2020 17.18
+1
grozjak
07. 08. 2020 17.35
+1
Izgleda je pomembna samo za jehove priče....čoln že imaš, đoni??
druga Švica
07. 08. 2020 15.32
+20
Točno tako, mislim da bo nekoč napisano ogromno knjig in posvečeno ogromno raziskav, zakaj in kako je do te absurdne situacije prišlo.
grozjak
07. 08. 2020 17.15
+3
Jih že lahko prebiraš..na fejsbuku in v poblikacijah ploščozemljškov...😋
Johnny_boy
07. 08. 2020 15.22
+33
Zanimivo kako stalno pritiskajo da so vedno mladi vsega krivi. Kdo je okradu državo? Vsi so danes stari okol 60+. Pokažte mi enga tajkuna/politika (razen županovih sinčkov), ki je kradel in se okoriščal na račun drugih, ki je star manj kot 50-55. Ga ni. Potem pa folk joka kako so milenijci vsega krivi. Kako nočmo delat, nočmo davkov plačvat, ipd. Jaz nisem nobenmu nikoli nič ukradel, vse kar želim je, da se na moj račun nihče ne okorišča. Suženj pač ne bom. Vbistvu so vsega krivi baby boomer-ji. Oni so kradl ko srake v tranziciji, oni so prodal vsa podjetja, ki so bila kaj vredna, oni so se posla loteval tako da so iz prejšnje službe odnesel (beri: ukradli) fascikle in se od danes do jutri začel it poslovneže. Potem so vse kar so nakradl zagonil in zdej bi radi nam račun izstavil. Pa še glasbeno željo. Radi bi, da mi njihove dolgove odplačamo, medtem pa sami še večje dolgove ustvarjajo s paniko okoli korone. Ljudem prepovejo delat, kot da že niso dovolj možnosti mladim zapravil. Uničil so ene par generacij. Sej čez 10 let bomo poslušal o generaciji y, kako so oni vsega krivi. Vse kar se bo zgodilo vmes pa je, da bodo smrduhi namesto 60 stari 70+ in še vedno kradl. Ampak ja, mladi so vedno vsega krivi.
grozjak
07. 08. 2020 17.03
+0
Drugače naj samo distanco držijo in kdaj masko dajo gor, pa bo čist v redu...brez spisov in referatov...
Janez0606b
07. 08. 2020 17.19
+2
Bravo jonny podpis🤟🤟🤟 jst se v tej lopovski državi ne zaposli več. Jok brate odpade.
Johnny_boy
07. 08. 2020 19.01
+1
Minuse talajo županovi sinčki (ki niso znal mature opravit) in tajkunski lopovi
druga Švica
07. 08. 2020 15.21
-6
Tebi pa naj verjamem ? Ok

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.