Korona
V ŽIVO

V četrtek potrdili 1439 novih okužb, po 15. februarju bo dovolj cepiva za vse

Ljubljana, 22. 01. 2021 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Kaya Kamenarič, Neža Pušnik
Komentarji
960

V četrtek je bilo ob skupno 11.149 testih pozitivnih 1439 oseb, delež pozitivnih tako znaša 12,9 odstotka. V bolnišnicah se zdravi 1140 bolnikov, kar pomeni, da smo glede na vladni načrt še vedno v rdeči fazi. Umrlo je 25 covidnih bolnikov. "Po 15. februarju ne bo več težav glede cepiva. Vsak, ki se bo želel cepiti, ga bo lahko dobil," je dejal direktor NIJZ Milan Krek. "Učitelji, ki se ne bodo testirali, pouka v živo ne bodo smeli izvajati," je medtem dejala Vesna Kerstin Petrič, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

14.00

Slovenija WHO donirala napravo za razkuževanje prostorov

Veleposlanica Sabina R. Stadler, slovenska stalna predstavnica pri Organizaciji združenih narodov v Ženevi, je Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) predala napravo za razkuževanje prostorov. Napravo bo WHO uporabljal za dodatno zaščito zaposlenih in obiskovalcev na sedežu v Ženevi, so sporočili z Ministrstva za zdravje.

13.29

Od danes na voljo nadgrajena različica aplikacije #OstaniZdrav

Z današnjim dnem je začela delovati nadgrajena aplikacija #OstaniZdrav, ki jo je ministrstvo za javno upravo lansko poletje uvedlo kot enega od ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Kot so pojasnili na ministrstvu, bo dosedanjo aplikacijo na mobilnih telefonih treba posodobiti, nova različica pa bo omogočala vrsto novih možnosti.

12.26

Veljavnost nekaterih vozniških dovoljenj podaljšana do konca leta

Nekatera vozniška dovoljenja, ki so ali bodo potekla od 16. novembra lani do vključno 31. marca letos, bodo veljala vse do konca letošnjega leta. Vlada je na seji ta teden veljavnost do 31. decembra podaljšala tudi nekaterim teoretičnim delom vozniškega izpita in izkaznicam o vozniških kvalifikacijah, ki bi potekla v enakem obdobju, poroča STA.

11.57

"Do popoldneva bomo testirali vse učitelje"

"Do popoldneva bomo testirali vse," je o množičnem testiranju učiteljev dejal Milan Krek. Dodal je, da so načrt za testiranje končali včeraj in da so za ponedeljek vse stvari pripravljene. Tudi kadra bodo za množično testiranje zagotovili dovolj.

11.49

Na Gorenjskem je cepljenih 60-70 odstotkov zaposlenih

Na Gorenjskem so pocepili vse zdravstvene delavce, zaposlene v DSO in oskrbovance. Začeli so tudi s cepljenjem oseb, ki so starejše od 80 let. Cepljenje imajo organizirano na šestih cepilnih točkah, so pojasnili iz Zdravstvenega doma Kranj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Priprave na testiranje učiteljev
    03:42
    Iz 24UR: Priprave na testiranje učiteljev
  • Iz 24UR: Testiranje razburilo del šolnikov
    03:10
    Iz 24UR: Testiranje razburilo del šolnikov
  • Iz SVETA: Množično testiranje šolnikov
    03:29
    Iz SVETA: Množično testiranje šolnikov
  • Izjava Milana Kreka o pripravah na množično cepljenje
    05:00
    Izjava Milana Kreka o pripravah na množično cepljenje

 

"Po 15. februarju bo dovolj cepiva za vse"

"Po 15. februarju ne bo več težav glede cepiva. Vsak, ki se bo želel cepiti, ga bo lahko dobil," je dejal direktor NIJZ Milan Krek. "Cepljenje bo v širšem obsegu potekalo v drugi polovici februarja, ko bomo dobili še cepivo AstraZenece, takrat bomo imeli dovolj cepiva, da se bodo lahko cepili vsi, ki se bodo želeli cepiti," je pojasnil.

"Dva ponedeljka zapored bomo dobili cepiva, ki bodo namenjena zgolj ponovnemu cepljenju tistih, ki so prvi odmerek že prejeli," je dejal Krek in dodal, da prihodnji teden pričakujemo nekaj več kot 19.000 odmerkov. "Trenutno sta v evropskem merilu registrirani le dve cepivi. Pričakujemo, da bodo registrirali še tri cepiva," je povedal in razložil, da trenutno poteka registracija cepiva AstraZeneca, ki ga je, kot pravi Krek, Slovenija naročila veliko.

Krek se je v imenu skupine, ki pripravlja logistiko cepljenja na nivoju države, sestal z direktorjem Osrednjega zdravstva Slovenije Jožetom Veternikom in direktorico Zdravstvenega doma Kranj Lilijano Gantar Žura. Pohvalil je njihovo organizacijo cepljenja proti covidu-19 in dodal, da je njihov sistem zgled za vzpostavitev sistema cepljenja na nacionalnem nivoju. Dostave cepiva bodo najverjetneje potekale le na eni ali nekaj lokacijah, evidenca cepljenja pa se bo vodila prek centralnega informacijskega sistema. "Tako da bomo lahko cepili čim več ljudi," je dejal.

"Zelo dobro so vzpostavili sistem evidence in cepljenja na terenu. Razbremenili so splošne in družinske zdravnike in organizirali množično cepljenje, s čimer so zdravniki razbremenjeni in lahko opravljajo druge, zahtevnejše naloge," je pojasnil in dodal, da so vzpostavili tudi nov informacijski sistem, ki omogoča manj birokratskih procesov.

Testiranje na koronavirus

V četrtek potrdili 1439 novih okužb

V četrtek smo v Sloveniji ob opravljenih 11.149 testiranjih (od tega je bilo 4872 PCR- in 6277 HAT-testov) potrdili skupno 1439 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 1115 PCR-testov, kar predstavlja 22,9 odstotka, in 324 HAT-testov, kar predstavlja 5,2 odstotka.

Hospitaliziranih je 1140 ljudi, kar je 19 manj kot dan prej. Intenzivno nego potrebuje 185 oseb, dve osebi več kot dan prej. Iz bolnišnic so odpustili 95 ljudi, umrlo pa je 25 covidnih bolnikov, kar je dva manj kot dan prej. 21 oseb je umrlo v bolnišnicah, še štirje pa v DSO, so sporočili iz vlade.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zadnjih sedmih dneh se je z novim koronavirusom okužilo povprečno 408,4 ljudi na 100.000 prebivalcev. Po številu novookuženih je na prvem mestu še vedno posavska statistična regija s 634,4 na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh, sledijo goriška regija (531,2), jugovzhodna Slovenija (488,8), pomurska (448,4), zasavska (439,2) in savinjska (413). Ostale regije so pod slovenskim povprečjem.

Potrjenih okužb je bilo v četrtek manj kot dan prej, ko jih je bilo 1445, in hkrati tudi manj kot v četrtek prejšnji teden, ko smo zabeležili 1488 potrjenih okužb. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trenutno je v Sloveniji 19.008 aktivnih primerov okužbe, kar je 628 manj kot dan prej. V sredo je bilo aktivnih primerov okužbe namreč 19.636, kažejo podatki Sledilnika covid-19.

Zdravstveni dom Velenje zavrača očitke o kršitvah pri cepljenju proti covid-19

V Zdravstvenem domu Velenje zatrjujejo, da upoštevajo vrstni red cepljenja, ki je bil določen z Nacionalno strategijo cepljenja proti covid-19. "Nobena kršitev, ki naj bi jo inšpekcija ugotovila pri poteku cepljenja v Zdravstvenem domu Velenje, ni kršila nacionalne strategije. V nacionalni strategiji niso bile predvidene vse možnosti, saj se je od 4. decembra, ko je bila objavljena, v realnosti marsikaj spremenilo," so zapisali.

Cepljenje

V prvih dveh cepilnih dneh je osebje velenjskega zdravstvenega doma cepilo stanovalce Doma za varstvo odraslih Velenje, Centra starejših Zimzelen Topolšica in tamkajšnje zaposlene, sledili so zaposleni v zdravstvenih zavodih. Cepljenje oseb nad 80 let, kot predvideva nacionalna strategija, je prišlo na vrsto šele v tretjem cepilnem dnevu. Ob prvem cepljenju je zdravstveni dom dobil navodila, da naj se šesti odmerek v steklenički cepiva ne uporablja. V eni steklenički cepiva je namreč dovolj cepiva za šest odmerkov. V Zdravstvenem domu Velenje so želeli cepivo najbolj optimalno porabiti in omogočiti celjenje čim več osebam, zato so se odločili, da bodo tudi šesti odmerek cepiva iz stekleničke uporabili za cepljenje, namesto, da bi ga zavrgli. Takšnih odmerkov je bilo skupaj 120, kar pomeni, da so dodatno cepili 120 oseb. Osebe so bile izbrane iz seznama najbolj ogroženih skupin. Zdravstveni dom Velenje ima tudi za naprej natančno pripravljene sezname za cepljene – preklicali so več kot 10 tisoč oseb in sezname pripravili v skladu z nacionalno strategijo.

Za osebe mlajše od 60 let brez kroničnih bolezni bo Zdravstveni dom Velenje odprl aplikacijo, kjer se bodo osebe lahko naročile na cepljenje. Tam ne bo več starostnih prednosti. Prednost bodo imele le rizične osebe, katerih potrebo po prednostnem cepljenju bodo določili osebni zdravniki in jih tudi povabili na cepljenje. "Ni pa nerealno pričakovati, da bo država določila dodatne prioritetne skupine – za javno življenje pomembne gospodarske subjekte," še zapišejo v ZD Velenje. 

V ponedeljek se začne množično testiranje za učitelje in vzgojitelje

"Eden ključnih ukrepov, ki ga priporočajo tako SZO, Evropski center za nalezljive bolezni pa tudi slovenske strokovne institucije, je testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju pred začetkom pouka in periodično vsaj enkrat na teden," je dejala Vesna Kerstin Petrič, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje. 

MZ je na pobudo MIZŠ pripravilo protokol za testiranje v vrtcih in šolah do tretjega razreda, pa tudi protokol za testiranje visokošolskih učiteljev. V ponedeljek se bo tako začelo množično testiranje za vse omenjene skupine, vendar le v regijah, v katerih epidemiološka situacija to dopušča. "Do popoldneva bomo testirali vse," je o množičnem testiranju dejal Krek. Dodal je, da so načrt za testiranje končali včeraj in da je za ponedeljek že vse pripravljeno. Tudi kadra bodo za množično testiranje zagotovili dovolj. 

Testiranje sicer za učitelje ni obvezno, saj ga ne določa zakon, a kljub temu učitelji in vzgojitelji, ki se ne bodo želeli testirati, pouka v živo ne bodo smeli izvajati. "Če se ne bo testiral, bi lahko prišlo do tega, da bi okužil celoten razred, in tega ne smemo dopustiti," je dejala Petričeva. 

Če bo test negativen, bodo lahko učitelji s poukom začeli v torek. V primeru, da bo test pozitiven, pa bodo morali v samoizolacijo in za nadaljnja navodila poklicati svojega zdravnika, pojasnjuje Petričeva. 

Spregovorila je tudi o možnosti, da bi testirali tudi učence, saj o tej temi trenutno razpravlja vsa Evropa. "V nekaterih državah so testiranje že začeli. Mislim, da je vredno počakati, da vidimo, kakšen je izplen takšnega testiranja, preden se za to odločimo tudi v Sloveniji. Je pa zelo možno, da bo to naslednji korak," je pojasnila. 

Testiranje bo potekalo skladno z dogovorom med šolo in zdravstvenim domom, o tem, kdaj in kje naj se zglasijo, pa bo učitelje obvestilo vodstvo šole. "Ker se okoliščine na lokalni ravni zelo razlikujejo, je nekje primerneje, da testiranje poteka v zdravstvenem domu, nekje pa se lahko organizira v prostorih šole ali po dogovoru z lokalno skupnostjo v drugem prostoru," je še pojasnila. 

Kot je še poudarila Petričeva, samo testiranje ne bo dovolj. Če se ne bomo držali vseh ukrepov, kot so na primer ohranjanje primerne razdalje, nošenje mask in razkuževanje, ne bomo morali zagotoviti varnega potega šolanja. "Predvsem pa je pomembno, da ob najmanjšem znaku okužbe ostanemo doma in se izoliramo. To so nujni pogoji, da nam bo otroke uspelo obdržati v šolah," je še dodala. 

Na tiskovni konferenci je spregovoril tudi Anton Gradišek iz Instituta Jožef Stefan, ki je spregovoril o pravilnem nošenju mask. "Pomembno je, da se maske tesno prilegajo obrazu, da se dejansko ves zrak prefiltrira skozi masko in ne gre mimo," je dejal in pojasnil, da je nošenje mask še posebej pomembno pri asimptomatskih pacientih, ki (še) nimajo simptomov.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (960)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jozejoze1
25. 01. 2021 18.33
cepiva ne rabimo.....vi rabite možgane
Matej Derencin
25. 01. 2021 18.10
Zakaj se v vuhanu ni noben cepu?
hickel
25. 01. 2021 09.18
+2
krek, LAŽEŠ
anonimus23
24. 01. 2021 18.30
Moje cepivo prepustim kar kreku.
JanezNovakJohn
24. 01. 2021 11.43
+1
Nasvet Kreku: "Predno odprete usta uklopite možgane". Po 15. februarju se bo bore malo premaknilo na bolje. Ta vlada nima strategije , čeprav zdravstveno ministrstvo vodi obramboslovec ki ima seveda ženo zdravnico. Otrokom pa še ni podeljena funkcija. Morda bodo malo pozneje uvažali nove hitre teste za novi sev.
minnaema@yahoo.com
23. 01. 2021 14.34
....ma za Vraga ali Hudiča, kam gredo vse te VACCINE, ki smo jih dobili in kljub temu ljudje umirajo vsaki dan za en avtobus ljudi........ali je to normalno, saj vsaki dan se NE rodi toliko otrok -KAKOR JIH STAREJŠIH UMRE........ali nas Slovenčkov čez 20 let NE bo več, če tega Covid 19 NE bomo ustavili, vsaj pri nas v Sloveniji, ker nas je zelo malo človečkov !
jozejoze1
25. 01. 2021 18.36
vsak dan je in bo umrlo za avtobus ljudi, le da sedaj vsi umrejo samo za covid 19. Pljučnice, navadne gripe in ostalih bolezni ni več.
ZAinKONTRA
23. 01. 2021 12.48
+3
Ravno gledam Tarčo na RTV SLO1 in moj zaključek je, da bo covid-19 trajal, dokler bo tako bogato financiran.
nebanebo
23. 01. 2021 11.48
To vam povem ljudje, naša pljuča so targetirana... nimajo nič proti nam, samo naša pljuča še kar pumpajo in pumpajo... kaj zaustavi pumpo? mikrobi iz črevesja in ustnožrelne votline, ki v pljučih nimajo kaj iskati. Znanost je napredovala, ja. Ampak kmečka logika je pa zdravilna pilula.
jbtjbt
23. 01. 2021 09.39
+4
Krek je diplomiral iz drog,zato tak zagovornik špikanja
JanezNovakJohn
24. 01. 2021 11.45
Kwaj
23. 01. 2021 08.23
lumpimonster
22. 01. 2021 21.47
+1
Jat nemorm vrjet ds se folk se kr obadate z corono hahaha svaka vam cast res vsm je dolgcajt v življenju
Betuul
22. 01. 2021 21.10
+2
Do taktat uporabiti “ kis- jesih” po g. Kreku- in pitje Plečnikovega čaja
portorico 1
22. 01. 2021 19.55
+7
Bild je popoldan objavil, da bo Astra Zeneca zelo zmanjšala dobave cepiva zaradi prilagoditve cepiva novim sevom (britanskemu in brazilskemu), tako, da bo večina do sedaj izdelanega cepiva ostala v skladiščih neposodobljena. Drugi razlog za zastoj je požar v indijski tovarni njihovega cepiva. Izgleda, da se je Krek spet zaletel z napovedjo o cepivu v drugi polovici februarja. Sicer pa si lahko ta brit. švedski klump kar sam nekam vtakne!
InterReflectlons
22. 01. 2021 19.47
+7
Kaj se dogaja, ko jaz potujem nekam z letalom? Tam objavijo:"Potniki stopite na GATE 5, začenja se boarding." In kar naenkrat se 300 ovc zaleti v stevardeso. Jaz pa se pojavim tam šele, ko me stevardesa z imenom in priimkom pokliče:"Prosimo, javite se na GATE 5." Tako se pač to dela, če nimaš vozovnice v poslovnem razredu. Enako bo sedaj s cepivi. Čakal bom na:"Prosim!" le da bom odvrnil nazaj:"Ja, 1000€, prosim!"
druga Švica
22. 01. 2021 20.01
+5
Za ta drobiž ?? bi si dal vbrizgati to sranje
tomjaz
22. 01. 2021 19.40
+7
Ste slišal na koncu kaj je povedal Krek? Tisti ki se bo HOTEL cepit bo dobil cepivo! zdaj pa vrsto 🐑
Huggo
22. 01. 2021 19.37
+6
druga Švica
22. 01. 2021 19.31
+15
Dobro a niso tudi naši specialisti doumeli da ti testi niso kredibilni, zato ne razumem da še vedno vstrajajo z tim vsakodnevnim štetjem. Saj se navsezadnje na podlagi teh testov in posledično okuženih sprejemajo ukrepi, in kroji usada prebivalstva.
InterReflectlons
22. 01. 2021 19.30
+9
Kmalu bo 20 let od 11/9. Še danes niso ugotovili, kdo je v dvojčke postavil eksploziv za detonacijo starih stavb in porezal nosilce. Še dandanes ni nihče odgovarjal, še danes ne vedo, kdo je bil. Enako bo s cepivi, ko leta 2041 nihče ne bo odgovarjal za stranske učinke cepiv. Čeprav niso imeli niti enega dokaza, da je bil Osama Bin Laden, so vseeno napadli Afganistan in Irak. Oni so lahko brez dokazov napadli Afganistan, od nas pa hočejo dokaze, da so v cepivih čipi ali strupi. Dvoličnost očitno ne pozna meja. Ljudje se pa jim kljub temu postavljajo v vrste. Oni lahko res počnejo vse, kar jim srce poželi, ljudje pa jim še vedno sledijo. Čredni nagon pač. Mogoče bi pa za odpravo tega nagona potrebovali cepivo.
Moj?ica123
22. 01. 2021 19.40
+4
Vse se ve. Na koncu vzamejo dušo, katero so zabridali.
matildaca
22. 01. 2021 19.28
+4
Častim moj odmerek in 3 od moje družine.
+0
Se pravi,da prfoks,ki se noče testirati,ostane doma in prejema osebni dohodek,tako kot sedaj....👏👏👏 Vlada....me zanima, koliko jih bo ostalo doma....