Korona

V četrtek potrdili 3431 okužb, minister Poklukar pomaga v UKC Ljubljana

Ljubljana, 12. 11. 2021 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA, M.P.
Komentarji
1080

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je sporočil, da je bilo v četrtek ob 9118 opravljenih testih PCR potrjenih 3431 novih okužb. Delež pozitivnih testov je bil 37,6-odstoten. Po oceni NIJZ je v državi 40.869 aktivnih primerov okužb. Iz slovenjgraške bolnišnice so sporočili, da širijo covidni oddelek, zanj pa potrebujejo dodaten kader. Medtem minister za zdravje Janez Poklukar v UKC Ljubljana pomaga pri zdravljenju covidnih bolnikov. Prostovoljci Rdečega križa, ki so pomagali tudi v prejšnjih valovih epidemije, pa bodo delo na covidnih oddelkih začeli naslednji teden.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Rozmanom
    05:58
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Rozmanom
  • Iz 24UR ZVEČER: Epidemija raste, testiranje spet brezplačno
    02:30
    Iz 24UR ZVEČER: Epidemija raste, testiranje spet brezplačno
  • Iz 24UR: V bolnišnicah že 954 covidnih bolnikov
    02:42
    Iz 24UR: V bolnišnicah že 954 covidnih bolnikov
V četrtek potrdili 3431 novih okužb.
V četrtek potrdili 3431 novih okužb. FOTO: Shutterstock

V četrtek je bilo opravljenih 9118 testov PCR in 48.712 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne hitre teste dodatno preverjajo še s testi PCR. 

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 3140, kar je za 48 manj kot dan prej.  V zadnjih 14 dneh so pristojni potrdili 1938 okužb na 100.000 prebivalcev, dan prej je povprečje znašalo 1894 okužb, kažejo podatki NIJZ.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V bolnišnicah zdravijo 954, kar je 34 več kot dan prej. Intenzivno nego jih potrebuje 215, trije več kot dan prej. S covidom-19 je umrlo 14 oseb. 

Najmlajši bolnik, ki potrebuje intenzivno zdravljenje, je star 28 let, najmlajši bolnik na navadnem oddelku pa je star 23 let, je sporočila vlada.

Minister za zdravje Janez Poklukar pa se je pri zdravljenju covidnih bolnikov pridružil svojim kolegom v UKC Ljubljana. Pomagal je v diagnostično-terapevtskem servisu (DTS) in se je pridružil kolegom na covidni intenzivni enoti.

Morebitno vnovične zaprtje države bi po opozorilih gospodarskega ministra Zdravka Počivalška povzročilo njen bankrot. Koronske krize še ni konec, za njeno rešitev pa se je treba po njegovi oceni zediniti in stakniti glave. "Državne pomoči namreč ne bo več," je dejal na današnjem omizju v Novem mestu med vladnim obiskom jugovzhodne Slovenije.

Minister je dopoldne sprva imel operativne video sestanke glede nadaljnje mobilizacije kadra v zdravstvu, med drugim s predstavniki Rdečega križa in civilne zaščite. Nato je obiskal UKC Ljubljana, kjer so skupaj z vodstvom ocenili stanje, so zapisali na ministrstvu. Ob tem Poklukar poziva vse, ki so ustrezno usposobljeni, da pridejo na pomoč. Javijo se lahko preko združenj ali v bolnišnice, kjer so že imenovani covid koordinatorji za kadre, so sporočili iz ministrstva.

Iz ministrstva so sporočili, da se bo minister tudi v prihodnje po najboljših močeh trudil pridružiti delu na terenu, kolikor mu bodo to dopuščale obveznosti. 

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.204.152 ljudi, kar predstavlja 57 odstotkov vsega prebivalstva, z vsemi odmerki pa 1.129.385, kar znaša 54 odstotkov. 

Prostovoljci Rdečega križa bodo delo na covidnih oddelkih začeli naslednji teden

Prostovoljci Rdečega križa Slovenije (RKS) bodo delo na covidnih oddelkih začeli v naslednjem tednu, so povedali v RKS. Trenutno je za odziv pripravljenih 124 bolničarjev, a se lahko stanje dnevno spreminja, saj imajo tudi sami težave z obolevanjem.

Aktivacija bolničarjev, ki so del sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, je po navedbah RKS v usklajevanju. "Mi pa smo pripravljeni, saj so naši prostovoljci že pokazali srčnost in pripravljenost pomagati, ko je to treba in za to obstaja zakonska podlaga," so poudarili. Prostovoljci bodo pomagali tam, kjer so potrebe največje. "Trenutno so to UKC Ljubljana in UKC Maribor ter Splošna bolnišnica Jesenice, a tudi to se dnevno spreminja," so pojasnili.

Minister za zdravstvo je že v četrtek povedal, da se za pomoč v covidnih bolnišnicah dogovarjajo tudi s civilno zaščito, Rdečim križem in vojsko, danes pa je vse, ki so ustrezno usposobljeni, ponovno pozval k pomoči. Razmere v bolnišnicah so zaradi večanja števila covidnih bolnikov namreč zelo zaostrene.

Obrambni minister Matej Tonin je ob tem na spletu zapisal, da bo ob naraščanju števila okuženih na pomoč priskočila tudi Slovenska vojska. "Za podporo zdravstvenemu sistemu bo SV vzpostavila skupine zdravstvenega osebja, ki bo nudilo pomoč pri zdravljenju in negi pacientov," je sporočil.

Bolničarji ekip prve pomoči rdečega križa so pomagali tudi v prejšnjih valovih epidemije covida-19.
Bolničarji ekip prve pomoči rdečega križa so pomagali tudi v prejšnjih valovih epidemije covida-19. FOTO: Aleš Černivec

Bolničarji ekip prve pomoči rdečega križa so v bolnišnicah in drugje pomagali tudi v prejšnjih valovih epidemije covida-19. Takoj po sprejemu uredbe o kontroli vstopa v državo 11. marca lani so začeli meriti temperaturo pri potnikih na meji z Italijo in pozneje tudi z Avstrijo. Skupaj je bilo na meji 249 članov ekip prve pomoči RKS, ki so opravili 7055 delovnih ur.

12 članov ekip prve pomoči je pomagalo pri oskrbi varovancev v Domu starejših občanov Metlika, ki so skupaj opravili 400 delovnih ur.

V drugem valu epidemije se je 155 prostovoljnih bolničarjev iz ekip prve pomoči RKS 240 dni na covidnih oddelkih bolnišnic in domov starostnikov vključevalo v potrebne procese dela za obvladovanje trenutnih razmer. "V času, ko so bile medicinske vrste najbolj okrnjene zaradi okužb, so prostovoljni bolničarji omogočili potrebno bolnišnično oskrbo in izvajanje kontrole vstopa na vhodih v zdravstvene ustanove," so sporočili iz RKS.

Poleg bolničarjev pa je v drugem in tretjem valu epidemije kar 25.363 prostovoljcev ter zaposlenih v območnih združenjih rdečega križa izvajalo številne druge naloge, ki jih še vedno izvajajo.

SB Novo mesto poziv za eventualno pomoč poslala tudi zdravstvenim domovom in koncesionarjem

Direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Milena Kramar Zupan se je skupaj z ostalimi predstavniki vodstva bolnišnice srečala na delovnem sestanku z državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Alenko Forte. SB Novo mesto trenutno zagotavlja 76 covidnih postelj, med katerimi je 16 postelj namenjenih covidnim bolnikom na intenzivni negi.

V celotnem trajanju epidemije je bilo v SB Novo mesto do danes hospitaliziranih 1345 pacientov, od tega je bilo na intenzivnem oddelku 226 pacientov, so sporočili iz bolnišnice. Povprečna starost trenutno hospitaliziranega pacienta je 68 let. Skupaj je umrlo 246 pacientov, na intenzivnem oddelku jih je umrlo 60. Povprečna starost umrlega je 79 let.

Splošna bolnišnica Novo mesto
Splošna bolnišnica Novo mesto FOTO: Bobo

"V zagotavljanje kadra za zdravljenje covidnih bolnikov smo poleg zdravnikov vpoklicali tudi specializante, sobne zdravnike in pripravnike. Enake aktivnosti dnevno izvajamo na področju zdravstvene nege, pri čemer kader zdravstvene nege prerazporejamo glede na aktualne potrebe, vključujemo dijake in študente zdravstvenih šol ter pripravnike," sporočajo. Ob tem so poziv za eventualno pomoč njihovega kadra poslali tudi zdravstvenim domovom in koncesionarjem.

Za trajnejši razvoj bolnišnice pa pripravljajo strateški investicijski projekt izgradnje prizidka centralnega bolnišničnega bloka, s katerim bodo nadomestili posteljne in ambulantne kapacite, vsaj delni prilagoditvi kapacitet sodobnim smernicam obvladovanja epidemije, sanaciji energetske infrastrukture s trafapostajo, centralni ureditvi  bolnišničnih odpadkov in izgradnji večnamenskega objekta s helioportom za helikoptersko prvo pomoč.

Slovenjgraška bolnišnica širi covidni oddelek, potrebuje dodaten kader

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec širi covidni oddelek, kjer je trenutno prostora za oskrbo 50 bolnikov na navadnih posteljah. Bo pa s tem potrebovala dodatni kader, je v današnji izjavi za medije po četrtkovi seji sveta zavoda povedal direktor bolnišnice Janez Lavre. Trenutno se pri njih zdravi 39 covidnih bolnikov. Covidni oddelek so uredili v starem kirurškem bloku, za ureditev so doslej namenili okoli 350.000 evrov. Na navadnem oddelku trenutno zdravijo 33 bolnikov s covidom-19, v enoti intenzivne terapije pa šest, od katerih nobeden ni bil cepljen proti covidu-19. Tudi na navadnem oddelku prevladujejo necepljeni bolniki, je dodal Lavre.

Polnijo se covidni oddelki.
Polnijo se covidni oddelki. FOTO: Bobo

V četrtek so v slovenjgraško bolnišnico sprejeli sedem bolnikov iz drugih regij, saj ima bolnišnica trenutno na voljo 50 postelj na navadnem oddelku, za kar imajo po Lavretovih besedah trenutno tudi dovolj kadra. Bodo pa v ponedeljek začeli urejati še eno nadstropje starega kirurškega bloka – tega bodo sicer po načrtih v letih 2025 ali 2026 rušili – in Lavre računa, da bodo v tednu dni pripravili še 20 postelj na navadnem oddelku.

A za oskrbo dodatnih bolnikov potrebujejo pomoč kadra od drugod, in sicer šest diplomiranih medicinskih sester in od 10 do 12 zdravstvenih tehnikov, je povedal. Na skupno 25 postelj lahko povečajo tudi zmogljivosti za bolnike, ki potrebujejo intenzivno terapijo, a tudi za to potem potrebujejo dodatni kader.

Trenutno je v delo s covidnimi bolniki vključenih 116 zaposlenih, ki jih prerazporejajo iz drugih oddelkov bolnišnice, zaradi česar krčijo druge programe. Dobijo pa nekaj kadrovske okrepitve že ta konec tedna, ko se bosta v delo vključila zdravstvena tehnika iz Zdravstvenega doma (ZD) Mozirje, pričakujejo tudi dve diplomirani medicinski sestri iz ZD Slovenj Gradec.

UKC Maribor pacientkam ginekološkega dispanzerja pa sporoča, da je zaradi epidemije novega koronavirusa in s tem zmanjšanega števila razpoložljivega zdravstvenega kadra, sistem izbranega ginekologa v trenutni situaciji v UKC Maribor ne deluje. Pri pregledih imajo prednost nosečnice, pacientke s težavami in pacientke za preventivni program Zora. 

"V danih razmerah se poskušamo kar najbolj prilagoditi, da bi delo potekalo kakovostno, tekoče in v korist naših pacientk," so zapisali. 

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1080)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ibržnik
13. 11. 2021 13.24
+2
ZZZS je plačnik večine zdravstvenih storitev. Če je pomankanje kadra (zdravnikov in zdravstvenega osebja) kot navaja stroka, naj ZZZS omeji programe na privatnih klinikah, specialističnih ambulantah in zdravnike ter osebje začasno preusmeri na Covidne oddelke v bolnišnice. Prav tako lahko začasno omeji referenčne ambulante, kjer je kar nekaj kadra. Tudi za to je mogoče spisati Odlok!
drago štubljar
13. 11. 2021 13.04
+1
v hag z njimi ubijalci
Unopol
13. 11. 2021 09.49
+1
7 okuženih na 100 testiranih. 7<13 pada. Tudi 7 dnevna okuženost pada 3,1 osebe so kužne na 100.
Posteni
13. 11. 2021 08.29
+3
Sprasujem. A ne bi mogli vceraj podpisat sporazum z sindikati v zdravstvu.. A so ga ? Pa ravno ta dan se minister spomne nastopat v realitiju...
puspan
13. 11. 2021 08.28
+2
Gospod, oprosti jim, saj ne vedo, kaj delajo.
robespierre16
13. 11. 2021 08.25
+1
Gospod luzer.....a bo kaka fotka na instagramu.....haha...
crni jezdec
12. 11. 2021 21.52
+2
a kljukec je se kar tam se ni sel domov ???
crni jezdec
12. 11. 2021 21.45
+1
ko boste pristimali papirje sem bom sel prrvi cepiti in kr takoj 2 šusa da bom zasciten za vse vecne case 😂😂😂
jozejoze1
12. 11. 2021 21.20
+8
Spominja me še na "paraplegične politike", ki se pred kamerami lotijo zasadit drevo, da bojo zgledali "okoljevarstveni"......trupla zavaljena še ne vejo kako se lopata drži in z katerim koncem se koplje......upam da je kdo normalen zraven njega, da ne bo sran...ja epskih razsežnosti.
crni jezdec
12. 11. 2021 21.40
+3
levidesničar
12. 11. 2021 21.16
+2
Upam da jih ni preveliko pomrlo, ko je reševal svoj ugled z dobrimi dejanji.
crni jezdec
12. 11. 2021 21.05
+6
tam je kvecjemu zarad tega da mesa zrak kot ponavadi NASA inzinir
Uporabnik1521210
12. 11. 2021 20.54
+4
Hahaha tip prišel naredit 3 slikice za net in folk že misli da je pomagal UKC-ju. 🤣
Mađioničar
12. 11. 2021 20.53
+2
Državne pomoči ne bo več pravite? Potwm nas pustite pri miru, da lahko delamo!!!
SOKI
12. 11. 2021 21.07
-2
Si cepljen? Nosiš masko? Upoštevaš PCT? Potem bodi svoboden.
Aspenx
12. 11. 2021 20.47
+5
Glavna sestra UKC Ljubljana Zdenka Mrak pojasnjuje: "V oktobru smo objavili 190 prostih delovnih mest, prejeli smo približno 60 prijav in od teh 60 vsi kandidati, ki so se prijavili, niso izpolnjevali pogojev." Poklukar raztura!
Aspenx
12. 11. 2021 20.50
+2
pijancenundbarabn
12. 11. 2021 20.51
+5
Mađioničar
12. 11. 2021 20.53
+1
Mađioničar
12. 11. 2021 20.54
-1
no_name
12. 11. 2021 20.29
+8
Nič slabega nočem, samo da imamo za 2m ljudi samo 300 postlej? Plačujemo pa kot da bi jih imeli 30000, mi pa res ni jasno.
Nikdar več
12. 11. 2021 21.10
-2
Sploh veš koliko postelj skupaj imajo bolnišnice v SLO? In, da so bile te polne tudi, ki ni bile covida in so ljudje čakali na prosto posteljo? Izračunaj kakšno stanje je, če je 200 c-19 ljudi na intenzivni, še nekaj 100 na navadnem oddelku? Koliko več dela je s toliko ljudmi, kot v normalnih časih? Intenzivna nega se je dodatno povečala za omužene s covidom. Intenzivno potrebuje pa tudi ravno toliko pacientov, kot je bilo povprečje v normalnih časih... Če bi se samo malo bolj pazili vsj skupaj bi vsem bilo lažje.
Pobrita srnica
12. 11. 2021 20.22
+3
Ves ta podmladek strokovnjakov je poganjek iste veje 🌳
jozejoze1
12. 11. 2021 20.20
+14
Tudi Pahor je po Dolenjski pobiral smeti ob reki Krki......varovalo ga je cca. 15 ljudi, da se je lahko slikal koko je pobral 2.piksne. Potem so šli žret na naš davkoplačevalski račun....Veliko bolj učinkovito in ceneje bi bilo, da bi se doma čohal po jaj.....ih. Tako pa je zjeb...l še tri delavce, ki so se morali ubadati še z njim....TUKAJ JE ZGODBA IDENTIČNA....dej "podkljukar" odstrani se, da ojačaš ekipo.
levidesničar
12. 11. 2021 20.41
+4
Točno tako. Pahorju zdaj popolnoma vseeno za državljane ko ne potrebuje več glasov. Zato pa je obrnil ploščo in je na strani vlade.
jozejoze1
12. 11. 2021 20.42
+6
PA KOLIKOR SE MI ZDI, JE TUDI DREK KIDOV NA ENI KMETIJI......Zanimiva logika...Predsednik države, ki ima urno postavko 200.evrov, kida drek, medtem ko ga farmer gleda.
crni jezdec
12. 11. 2021 20.54
+3
jose joze ja scijem od smeha 😂😂😂 komentar na mestu da bol ne bi mogu bit 😂😂😂
tigrcek
12. 11. 2021 20.09
+3
Kaj zganjate paniko. 1000 okuzb je manj, se pravi pada, tisti ki ste v zdravstvu oa mal vec delajte in malo.manj jambrajte.
pojtrarara
12. 11. 2021 20.12
+2
glede na to da je tisti potočnik in še nekateri več na tv kot pri pacientih - očitno še imajo časa, ki bi ga lahko namenili pacientom, namesto promocijskega jamranja non stop po tv in družbenih omrežjih... poklukar pa se je šel mal promocijsko slikat tja na covid oddelek... me zanima če bo vsakodnevno tam - al je blo to sam danes za kamere
Professor
12. 11. 2021 19.58
+11
Necepljeni ogrožajo samo necepljene. Ostali so zaščiteni s cepivi in se ne morejo okužiti. Vsaj tako pravi stroka. Če bi se lahko cepljeni okužil, potem bi tudi cepljene testirali. Če bi cepljeni lahko zboleli, potem bi tudi cepljene testirali. Če ne bi cepiva bila 100 %, potem bi tudi cepljene testirali. Če ne bi bila vsa cepiva varna, potem jih vlada ne bi ponujala narodu. Če bi cepiva res pomagala, bi bila vsaj 1000 eur.. Ups...To mi je ušlo..
SOKI
12. 11. 2021 21.11
-2
Cepljen, necepljen ni 100% zadeva. Je igra verjetnosti. Pač, če si necepljen, je bolj verjetno, da se boš stegno ti ali kdo zaradi tebe od Covida.
modelx
12. 11. 2021 19.57
+9
in sedaj bo hotel kovid dodatek.
simeoni
12. 11. 2021 21.31
+2
Ker je delal ultrazvok na enem pacientu, ki ni bil covid bolnik. Naj mi kak zdravnik odgovori, če se delajo na trebuhu ultrazvok pri covidnem bolniku.
Uporabnik437802
15. 11. 2021 11.56
+1
sime....to nema veze, je mel pa profilko tipi-topi