Korona

V četrtek potrdili 910 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana, 19. 02. 2021 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
363

V četrtek so v Sloveniji ob 4556 PRC-testih potrdili 910 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je sedem bolnikov z boleznijo covid-19. Hospitaliziranih je 623 bolnikov s covid-19, na intenzivni negi je 114 bolnikov. Ponovno se krepijo nekatera žarišča po državi, sedemdnevna pojavnost pa se ne znižuje tako hitro, kot bi si želeli.

V četrtek  je bilo opravljenih 4556 PCR-testov. Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri 910 osebah. Skupno je bilo pozitivnih 20 odstotkov testov. Opravili so tudi 19723 hitrih testov. Pozitivni so všteti v zgornjo številko, saj se vsi pozitivni rezultati na hitrih testih odslej potrjujejo še s PCR-testom. Trenutno je v državi 11200 aktivnih primerov okužbe.

Koronavirus
Koronavirus FOTO: Dreamstime

UKC Ljubljana: Počasi se posamezni oddelki že vračajo k 'necovidnim' aktivnostim

Po podatkih vlade je umrlo sedem ljudi. Kot so sporočili, je hospitaliziranih 623 bolnikov s covid-19, na intenzivni negi je 114 bolnikov. Iz bolnišnice so odpustili 40 oseb. 

V četrtek se je število hospitaliziranih covidnih bolnikov v primerjavi s sredo povečalo za štiri, dva manj sta potrebovala intenzivno nego. V primerjavi s sredo se je zmanjšalo tudi sedemdnevno povprečje potrjenih okužb, ko je znašalo 768. V četrtek so iz bolnišnic odpustili nekaj manj bolnikov kot pretekle dni, nekaj več pa jih je bilo v bolnišnice sprejetih, a še vedno govorimo o trendu upadanja števila covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, sporoča vlada. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Zadržano optimistično sporočamo trenutne podatke o številu Covid bolnikov v osrednji bolnišnici. Postopno in počasi se zaradi uporabe novih začasnih kapacitet DTS za obolele s Covid pozamezni oddelki Interne klinike že vračajo nazaj necovidnim aktivnostim, " pa so sporočili z UKC Ljubljana.

Število vseh hospitaliziranih covid bolnikov v UKC Maribor pa znaša 110. Od tega je na intenzivnem zdravljenju 28 pacientov. V četrtek je žal umrl pacient. Skupno število vseh do sedaj odpuščenih covid bolnikov pa se je povzpelo do številke 1572, so sporočili z UKC Maribor. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz SB Celje pa sporočajo, da se zapirajo Covid-2 oddelek, po tem ko so v preteklih dneh že zaprli oddelek Covid-4. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ponovno se krepijo nekatera žarišča po državi

Po besedah  vladne govorke Maje Bratuša smo v skladu z načrtom sproščanja ukrepov še vedno v oranžni fazi, ponovno pa se krepijo nekatera žarišča po državi, še posebno v obalno-kraški regiji. Zato je ponovno pozvala k spoštovanju ukrepov: "Skrbimo za higieno rok in kašlja, ohranjajmo medsebojno razdaljo, ko na primer stojimo v vrsti, četudi je to na prostem, in predvsem nosimo masko."

Spomnila je, da je treba v skladu z odloki masko nositi v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ne moremo zagotavljati vsaj dvometrske medosebne razdalje. Ko se odpravimo na sprehod, na primer po mestnem središču, ko gremo v soboto na mestno tržnico ali ko se sprehajamo po priljubljenih sprehajališčih in izletniških točkah, medosebne razdalje z ljudmi, ki niso del našega mehurčka, ne moremo držati, je opozorila. In dodala, da čeprav je možnost okužbe na prostem manjša kot v zaprtih prostorih, je kljub temu ne moremo povsem izključiti.

Ne pozabimo na zaščitne ukrepe.
Ne pozabimo na zaščitne ukrepe. FOTO: Shutterstock

Med občinami, ki glede na potrjene nove okužbe izstopajo, je Bratuša omenila Ljubljano (94 novih okužb), Koper (62), Kranj (39), Maribor (29), Domžale (21), Kamnik (18), Novo Gorico (17), Rogaško Slatino (16), Jesenice, Izolo (po 14), Novo mesto (13), Šentjur, Postojno (po 12), Trbovlje, Velenje, Škofljico (po 11), Gornjo Radgono, Ilirsko Bistrico in Ormož (po 10).

Kot je navedla, 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev na ravni države znaša 529 in se zadnje dni nekoliko znižuje. Regiji z najvišjo 14-dnevno pojavnostjo okužb ostajata obalno-kraška in primorsko-notranjska, prva s 748 in druga s 659 primeri na 100.000 prebivalcev.

Sedemdnevna pojavnost se ne znižuje več tako hitro, kot bi si želeli

Sedemdnevna pojavnost se po besedah Bratuše ne znižuje več tako zelo hitro, kot bi si želeli. Na ravni države znaša 249, najvišjo sedemdnevno pojavnost okužb pa ima obalno-kraška regija, ki bi, če bi ukrepi še vedno veljali po regijah, že prešla v rdečo fazo in bila zelo blizu tudi črni fazi. Rdeči fazi se približuje tudi primorsko-notranjska regija.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je število aktivnih primerov v Sloveniji ocenjeno na 11.182, skupno pa je bilo doslej potrjenih 183.396 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je doslej umrlo 3762 oseb s covidom-19.

Do vključno četrtka je bilo glede na poročanje v Elektronski register cepljenih oseb s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 85.536 oseb, z drugim odmerkom pa 49.384, še kažejo podatki NIJZ.

V drugem valu epidemije ena glavnih nalog civilne zaščite kadrovska in materialna podpora zdravstvu

V drugem valu epidemije je ena glavnih nalog civilne zaščite kadrovska in materialna podpora zdravstvu. Pomagajo pri vzpostavljanju novih kapacitet v bolnišnicah in tudi pri množičnem testiranju, je navedel poveljnik Civilne zaščite RS (CZ) Srečko Šestan. Ob tem je izpostavil, da je državni načrt zaščite in reševanja aktiviran že rekordnih 124 dni.

Kot je na vladni novinarski konferenci pojasnil Šestan, je civilna zaščita struktura, ki zmore izvesti različne naloge, "tudi takšne, ki jih v svojem dolgoletnem delu ni še nikoli". Tako so se v spomladanskem prvem valu epidemije covida-19 soočili s skladiščenjem in distribucijo zelo veliko količine varovalne opreme. "Ampak ocenjujem, da smo se na to kar zelo hitro prilagodili," je dejal.

Srečko Šestan
Srečko Šestan FOTO: Bobo

Po njegovih navedbah je bilo v prvem valu epidemije razdeljenih več kot 35 milijonov kosov različne zaščitne varovalne opreme. V tej akciji je sodelovalo veliko pripadnikov na vseh nivojih, zato so številke sodelujočih v prvem valu bistveno večje kot v drugem valu, ki sicer traja že veliko dlje. Skupaj je v prvem valu sodelovalo več kot 206.000 pripadnikov, kar je v povprečju 2600 na dan, v drugem valu pa jih je doslej delovalo nekaj več kot 170.000, kar je 1300 na dan, je pojasnil Šestan.

Kot je spomnil, so v prvem valu med drugim tudi zagotavljali in postavljali zabojnike za zdravstvene zavode in domove za starejše. Prav tako so ob zaprtju severne in zahodne meje nudili pomoč policiji na mejnih prehodih, gasilske enote so razkuževale objekte, na občinskem nivoju pa so tudi pomagali pri oskrbi ranljivih skupin.

"V drugem valu pa se je fokus pomoči preusmeril v zdravstvo na vseh nivojih," je pojasnil Šestan. Materialna pomoč je po njegovih besedah namenjena vzpostavitvi povečanih kapacitet v bolnišnicah, pri čemer je izpostavil več kot 200 postelj v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Na lokalnem nivoju so različne strukture po občinah na različne načine pomagale tudi pri vzpostavitvi rdečih con v objektih ali zunaj njih.

Kadrovsko pa po njegovih navedbah pomagajo v bolnišnicah, domovih za starejše in nekaterih zdravstvenih domovih, poleg tega denimo Slovenska vojska pomaga tudi pri množičnem testiranju v Ljubljani. CZ in druge strukture nudijo tudi pomoč pri postavitvi in organizaciji točk za množično testiranje prebivalstva. Prejšnji petek pa so že četrtič razvozili hitre teste v zdravstvene domove. Pri tem so bili deležni pomislekov o možnih težavah pri napačnih izvidih testiranja zaradi prevoza, a so jih skupaj z ministrstvom za zdravje in drugimi strokovnjaki prejšnji teden po dolgi razpravi ovrgli, je pojasnil Šestan.

Prepričan je, da so s svojimi strukturami odigrali pomembno vlogo v epidemiji, veliko občin pa je za pomoč uporabilo zelo različne strukture. "Tu se seveda kaže vsa tista razvejanost našega sistema prostovoljstva in prepričan sem, da je bila ta naša koordinacijska naloga dobro izpeljana v prvem in drugem valu," je dejal.

Spomnil je, da je državni načrt danes aktiviran že 124. dan. "To je rekord vseh rekordov," je dejal. Na vprašanje, do kdaj pričakuje, da bi lahko bil načrt še aktiviran, je pojasnil, da je načrt vezan na epidemijo in bo zagotovo zaprt, ko je bo konec.

V teh tednih Šestan s predsednikom republike Borutom Pahorjem tudi obiskuje regijske štabe po državi. Kot je pojasnil poveljnik CZ, v vseh regijah opozarjajo na težave, ki se že in se še bodo pojavljale po epidemiji, in sicer psihosocialne težave. Tu bo Šestanovem mnenju treba narediti še več. Čeprav ocenjuje, da centri za socialno delo in druge službe dobro delajo na tem področju, se boji, da bodo morali ob toliko težavah pomagati tudi drugi.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

12.13

V katerih primerih torej lahko poslujejo gostinci s podjetji ?

Gostinec lahko sklene pogodbo s podjetjem in izvaja storitve ponujanja hrane in pijače, s podjetjem ustvari mehurček in gostinski obrat se ne obravnava kot element javnega prostora. Če pa ima gostinec sklenjeno pogodbo o ponudbi hrane in pijače z več podjetji, se gostinski obrat obravnava kot javni prostor, v katerem veljajo omejitve zbiranja ljudi.

12.12

Zajc ni želel komentirati ugotovitev revizijskega poročila glede nabave zaščitne opreme

Pravi, da ga še ni videl in da poročilo še niti ni javno.

12.10

Zajc: Tožb gostincev si ne želim. Vedno smo prisluhnili OZS in z njimi korektno sodelovali.

12.08

Zajc: Očitno to ni bilo dovolj dobro skomunicirano z naše strani

Če bi gostinci želeli podpisati pogodbo z več podjetji, v resnici zaradi drugih odlokov, tega v praksi ne bi mogli izvesti. Torej je to možno le, če ima gostinec podpisano pogodbo z enim podjetjem, pravi Zajc.

12.05

Kot menze za podjetja so lahko gostinci obratovali ves čas

Nekateri gostinci so se odločili za državno pomoč, drugi pa so se odločili, da se jim splača poslovati na način, da bi bili menza za določena podjetja. In to so tudi lahko, pravi Zajc.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (363)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dugi159
19. 02. 2021 21.32
+2
Tkole bom napisal tast je pred slabim mesecem dobil drugi odmerek cepiva ...danes ga je odpeljal resilec , diagnoza corona . Tasca brez cepljenja , danes brez vrocine . Kdo zdej koga ? Aja za une bom pa napisal...ne maram buteljnov ...kdo je zdej butelj
jutri_pa_res
19. 02. 2021 21.41
Ne rečem, da lažeš, ampak je pa to zelo verjetno. Koliko praviš, da je star in od kod bi naj dobil korono?
dugi159
19. 02. 2021 21.43
+2
86 let ne vem kje je dobil od nas ne . Je resnica kar sem napisal , tko da je ta cepivo slabse kot nic , ker da nekaterim lazno varnost
flojdi
19. 02. 2021 21.31
.spominjam se neke oddaje na nekem radiu tam nekje okol leta 80. o smogu. ena mlada mamica je na vprašanje o odzivu nanj čudovito izrekla : ja navadit se bo treba. Pa ste tam ; ko vam ta navada na zastrupljen zrak in odziv pljučk ni glih všeč
Holyspank
19. 02. 2021 21.27
Šele sedaj opazil. Celjani ste legende res. Desna slika, spodnja vrsta, drugi tehnik z leve. Maska na COVID oddelku pod nosom. HA HA HA HA HA HA HA. Ti si moj heroj. Imaš jeklene kugle prijatelj moj!
Holyspank
19. 02. 2021 21.18
+1
Angleški, britanski, brazilski, južnoafriški, finski (mešanica britanskega in južnoafriškega). Prosim za plus, če se vam vse skupaj zdi smešno in skoraj komično, kot v nizko produkcijski limonadi iz tretjega sveta. In prosim za minus, če se vsemu skupaj verjamete in vas je strah. Zgolj v raziskovalne namene.
jbtjbt
19. 02. 2021 19.30
+3
A ni bil zadnjic HOJS na meji in zdej se sprašuje od kje porast na obali🤢🤮
Levicarjikmeee
19. 02. 2021 18.59
-2
Blokiran Drugi Človek
19. 02. 2021 19.39
+2
Ne pozabit dihat in piti vode gospod računalničar
Blokiran Drugi Človek
19. 02. 2021 18.41
+3
Še slabi dve nezaupnici pa bomo u zeleni fazi🤔
Tone 12345
19. 02. 2021 18.21
+5
Vlagam novo nezaupnico janši in njegovim hemafroditom da bodo nehal s to politiko zasužnjevanja
Equilibre
19. 02. 2021 18.03
-3
Zgleda še marec ne bo pa bomo že zapiral nazaj vse... bravo moji sodržavljani v ponos smo svetu!
Bogdan Kranjc
19. 02. 2021 17.54
-2
Daso starši hodili na proteste je res nerazumljivo da ogrožaš sebe in otroka kje sploh živijo ti bedaki da poslušajo pokvarjeno komunistično falango kise masti na račun delavnega čloeka.
najram
19. 02. 2021 20.59
bogdan kranjc...sploh ne veš kaj komentiraš...brez repa in glave
Huggo
19. 02. 2021 17.49
+7
Hocem nazaj normalno življenje
OrodniK
19. 02. 2021 17.59
-1
MariaAna
19. 02. 2021 20.17
+1
Aja ? Kaj še ti mau na frajtonarco zašpilam poleg ?
Holyspank
19. 02. 2021 21.20
@Uporabnik1899502 nikoli več ne boš imel življenja kot je bilo v letu 2019 (z vidika dojemanja kaj ti je bilo normalno). Svet gre naprej, po letu 2023, ko bomo premagali covid se začne nov svet. Kakšen bo je odvisno od vseh nas... Predlagam, da si preberete knjigo od dr. Klaus Schwab: COVID19 - The Great Reset...
Uporabnik1867274
19. 02. 2021 17.20
+3
Se zavedaš sa če bi bilo skos 2k okuženih na dan bi šezmerak vzelo 1000 dni da bi bili vsi okuženi?
Holyspank
19. 02. 2021 21.22
@Uporabnik1867274 ob predpostavki, da bi vsak dan bilo okuženih novih 2000 ljudi, potem da. V nasprotnem je lahko število 2000 okuženih na dan do onemoglosti.
Uporabnik1867274
19. 02. 2021 17.18
+3
Po njihovi logiki če bi testerali 200 ljudi pa bi bili vsi okuženi bi mi bili še zmeram direkt za v zeleno ker okižrnih je bilo še zmeraj samo dvesto
User1280007
19. 02. 2021 17.17
+1
S katerim novim, jaz ga imam že puni ku.. ne pa novim.
KavčStrokovnjak
19. 02. 2021 16.35
+5
Katero fazo zdaj kaže vladni semafor? Modro-rumeno?!!!
MariaAna
19. 02. 2021 20.20
+1
Pinkman.
19. 02. 2021 15.45
+14
Kaj se greste neke igrice z nami. Zavajate nas ze od samega zacetka. Zgolj zaradi tega virusa ni nobenega pobralo. Obnasamo pa se kot bi slo za kugo. In sedaj se to j.... cepivo, ki nam ga hocete na vsak nacin vbrizgat. Sprali ste nam glave in unicli zivljenja to ste dosegli v enem letu.
Bogdan Kranjc
19. 02. 2021 15.45
-12
Rogovi biciklisti na ukradenih kolesih le hitro na kolo dokler nebo prehladno.
Nosmoke
19. 02. 2021 15.43
+6
Bo aktivistka Ifigenija na Obali kmalu spet organizirala kakšen shod v podporo JJ ? Ker rezultate zadnjega , beležijo že nekaj dni .
Visconti
19. 02. 2021 15.34
+13
Še en petek s policijsko uro, ki je v veljavi že od 20. oktobra lani. Namesto, da bi nam vlada zaupala in nam svetovala, nas ima vse za potencialne kršitelje ukrepov, za katere je najboljša policijska ura. Me prav zanima, kako ponosni ste na to, ko se pogovarjate s svojimi prijatelji ali poslovnimi partnerji v tujini. Verjetno ne pojasnjujete v tem stilu" Ja v bistvu smo Slovenci res neodgovorni, ne spoštujemo ukrepov in po enem letu še vedno ne štekamo kaj je nov virus, zato se je res najbolje da zvečer čepimo doma. Vlada nas gotovo bolj pozna od nas samih:)
OrodniK
19. 02. 2021 18.04
+0
No Viscont, par komentarjev nad tvojim imaš odgovor odgovornega državljana, ki mu je popolnoma jasno kako se pandemiji streže in se bo odgovorno obnašal brez kakršnih koli ukrepov: ''Pinkman 19.02.2021, 15:45:28+9Kaj se greste neke igrice z nami. Zavajate nas ze od samega zacetka. Zgolj zaradi tega virusa ni nobenega pobralo. Obnasamo pa se kot bi slo za kugo. In sedaj se to j.... cepivo, ki nam ga hocete na vsak nacin vbrizgat. Sprali ste nam glave in unicli zivljenja to ste dosegli v enem letu.'' Imam opravka z veliko tujimi poslovnimi partnerji, a takšnega načina razmišljanja nisem zasledil pri NOBENEM!
Rokovnjac
19. 02. 2021 15.12
+15
Dnevno prihajate na dan z ogromnimi stevilkami tako,da bi od marca lani moral biti vsak Butalec okuzen ze najmanjk trikrat!!
Matrax
19. 02. 2021 15.25
+6
Dopoldan se cifre tud niso ujemale. Rtv 872 (zdaj popravil na 910) kokošnjak pa 910.
OrodniK
19. 02. 2021 18.07
+3
Rokovnjac Matematika ti ni prav pisana na kožo... tud če bi bilo po 2000 okuženih dnevno, se v enem letu ne bi prekužilo niti pol Slovenije...