Korona

Magajnetova: Po navodilih proizvajalca je v vsaki steklenički za pet odmerkov cepiva

Ljubljana, 28. 12. 2020 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, M.R., Kaya Kamenarič
Komentarji
1179

Večino odmerkov iz prve pošiljke so v domovih za starejše in zdravstvenih zavodih že porabili. Po ocenah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje se je v nedeljo cepilo nekaj več kot 8000 oskrbovancev domov, o morebitnih neželenih stranskih učinkih pa ne poročajo. Druga pošiljka bo v Slovenijo prispela predvidoma še ta teden, namenjena pa bo cepljenju zdravstvenih delavcev. V steklenički naj bi bilo sicer več cepiva, kot ga lahko porabijo, a je proizvajalec določil, da je v vsaki steklenički za pet odmerkov cepiva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nadaljevanje testiranj
    02:10
    Iz 24UR: Nadaljevanje testiranj
  • Iz 24UR: V vsaki pošiljki nekaj rezerve
    02:54
    Iz 24UR: V vsaki pošiljki nekaj rezerve
  • Iz 24UR: Cepljeni se počutijo dobro
    03:11
    Iz 24UR: Cepljeni se počutijo dobro
  • Iz SVETA: Kaj s preostankom cepiva?
    03:28
    Iz SVETA: Kaj s preostankom cepiva?

 

Uradno naj bi bilo v eni steklenički za pet odmerkov cepiva, v resnici pa jih je šest. Že včeraj so nekateri zato vlado pozvali, naj čim prej spremeni navodila za cepljenje, da bodo lahko porabili vseh šest. Trenutno morajo sicer šesti odmerek zavreči.

Razlog, zakaj se šestega odmerka ne sme uporabiti, naj bi bil v tem, da lahko zdravniki pri odmerkih vzamejo nekoliko večjo količino, kar bi lahko pomenilo, da v šestem odmerku ne bi bilo zadostne količine cepiva, da bi bil učinkovit. Vprašanje je, ali bi lahko preostale dele cepiva združili in tako zagotovili zadostno mero, da bi bilo to učinkovito. 

Kot pravijo na ministrstvu za zdravje, je odločitev v domeni proizvajalca oziroma Evropske komisije za zdravila, na katero so tudi sami naslovili vprašanje. 

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je na popoldanski novinarski konferenci pojasnila, da je cepivo zdravilo, ki ima poseben regulatorni okvir. Za vsako zdravilo proizvajalec in regulator ( v tem primeru Evropska agencija za zdravila) določita, za kakšen namen se uporablja in koliko. V primeru cepiva proti covidu-19 predvidevata, da je v teh odmerkih s pravilnim rokovanjem dovolj cepiva za pet odmerkov, izjemoma lahko tudi šest, vendar je cepivo registrirano za pet odmerkov. Uporaba šestega odmerka bi bila tako zunaj tega okvira. 

Dr. Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike je medtem za oddajo Svet povedala, da mora vsak odmerek vsebovati 0,3 mililitra cepiva. Kot opozarja, z iglo nikoli ne moremo posrkati čisto vsake kapljice iz stekleničke. "Nekaj cepiva ostane v sami brizgi, ožja kot je, manj je tega ostanka. Tudi to je dejavnik, ki vpliva na to, koliko je zadnjega odmerka, ki bi teoretično še ostal," je dodala. 

Cepljenje v DSO Fužine
Cepljenje v DSO Fužine FOTO: Danijel Novakovič za STA

V Sloveniji se je množično prostovoljno cepljenje s cepivom ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha začelo v nedeljo. V prvi pošiljki je bilo 9570 odmerkov, večino so jih že porabili za cepljenje stanovalcev ter najbolj izpostavljenih zaposlenih v domovih za starejše in zdravstvu, ki še niso preboleli covida-19.

Ponekod pa bodo cepili tudi danes, predvsem zaradi zaposlenih, ki jih med vikendom ni bilo na delovnem mestu, je v nedeljo ob začetku cepljenja napovedala državna sekretarka. 

Iz prve pošiljke cepiva je bilo sicer 550 odmerkov namenjenih v bolnišnice z intenzivnimi enotami za covidne bolnike. Prva cepljenja zaposlenih so v nedeljo že opravili tako v ljubljanskem kot mariborskem univerzitetnem kliničnem centru.

"Včeraj smo uspešno zaključili prvi dan cepljenja. Cepivo je bilo med oskrbovanci lepo sprejeto, začutili smo veliko optimizma," je drugi dan cepljenja dejala Magajnejeva. S terena sicer ne poročajo, da bi pri katerem od cepljenih nastali neželeni stranski učinki. 

V tednu, ki prihaja, bomo prejeli še 6825 odmerkov cepiva, z njimi pa bodo cepili zdravstvene delavce. "Nato prejmemo vsak teden po 16.500 odmerkov," je pojasnila Magajnejeva. V sredini januarja bodo tako na vrsto za cepljenje prišli tudi starejši, ki ne živijo v domovih za starejše, in pa kronični bolniki. Vse potrebne informacije bodo prejeli od svojih osebnih zdravnikov. 

Potem ko bodo cepivo prejele vse ranljive skupine prebivalstva, bodo spomladi cepili še mlajše prebivalce oziroma zdrave odrasle osebe. Magajnejeva je prebivalce pozvala, naj se odločijo za cepljenje. 

Včeraj so sicer cepili nekaj več kot 8000 stanovalcev. Interes za cepljenje je bil velik, je dejala Magajnejeva. Skoraj polovica oskrbovancev domov je sicer covid-19 že prebolela, njih včeraj niso cepili. Po besedah državne sekretarke imunost po koncu bolezni traja vsaj tri mesece ali pa še dlje, zato se cepljenje teh oseb odlaša. Tisti stanovalci, ki se včeraj niso odločili za cepljenje, covida-19 pa še niso preboleli, pa ostajajo na prednostnem seznamu, v primeru, da se bodo kasneje odločili za cepljenje. 

Cepljenje s prvo pošiljko je skoraj že zaključeno. Večino so jih cepili včeraj, nekaj pa jih bodo še danes in jutri, je še dodala državna sekretarka. 

Velik interes za množično testiranje

Magajnejeva je ob tem spregovorila tudi o izjemno velikem interesu za množično testiranje, kar je ministrstvo za zdravje pozitivno presenetilo. "Zdi se mi smiselno, da množično testiranje spodbujamo, saj vsi večinoma asimptomatsko ujeti pozitivni posamezniki, predstavljajo pomemben faktor pri omejevanju širjenja virusa. Velik uspeh so vsi, ki jih zajemamo v splošni populaciji," je dodala. 

 Na severnem Primorskem brez težav pri cepljenih stanovalcih domov starejših 

Na severnem Primorskem je bila glavnina cepljenja v domovih starejših opravljena že včeraj. Danes in jutri pa bo ekipa Zdravstvenega doma Nova Gorica imela le še nekaj posameznih cepljenj. 

Po informacijah s terena nihče od cepljenih oskrbovancev domov in nekaj tam zaposlenih, ki so bili cepljeni že včeraj, ni imelo ob tem nikakršnih težav. Številni oskrbovanci, ki so se odločili za cepljenje, pa so bili ob tem neizmerno srečni, so zapisali v regijskem štabu CZ za severno Primorsko. 

Tudi samo cepljenje je v 10 od 12 domov za starejše na tem območju potekalo brez zapletov. V prvi fazi ni bilo predvideno cepljenje le v dveh enotah Doma upokojencev Podbrdo, saj so se s koronavirusom okužili že praktično vsi oskrbovanci. V enoti Tolmin, kjer doslej ni bilo okužb, se je za cepljenje odločila  večina starostnikov (110 od 130 oskrbovancev). Vsi so bili včeraj že cepljeni. 

Štirje zdravstveni domovi v goriški statistični regiji so skupno prejeli 450 odmerkov cepiva, največ v ZD Ajdovščina (160). ZD Idrija je za tri domove na njihovem območju prejel 60 odmerkov, kar je manj kot so pričakovali, je povedala direktorica Doma upokojencev Idrija Urška Močnik

Ekipe ZD Kranj včeraj cepile skupno 283 oskrbovancev domov in tamkajšnjih zaposlenih

Kot so sporočili z Mestne občine Kranj, so ekipe ZD Kranj včeraj cepile skupno 283 oskrbovancev domov in zaposlenih v SVZ Taber Šmartno, DU Kranj, DU Naklo in DSO Preddvor. Zdravila so prevzeli ob pol osmih zjutraj, zadnji oskrbovanec pa je bil cepljen ob 15.30.  

S preostankom cepiva so danes cepili najbolj ogrožene zdravstvenike, torej tiste, ki prihajajo v neposreden stik z okuženimi (zaposlene v covid ambulanti, patronažni službi in NMP (nujna medicinska pomoč).

Cepljenje v evropskih državah

Po tem, ko je velika večina držav članic EU cepljenje proti covidu-19 tako kot Slovenija začela v nedeljo, pa bodo nekatere prve prebivalce cepile šele danes. Kampanji cepljenja s prvim v EU odobrenim cepivom Pfizerja in BioNTecha se tako pridružujejo še v Belgiji, Luksemburgu, na Portugalskem in v Latviji. Kot zadnja bo 8. januarja začela cepiti Nizozemska. Vse članice EU so sicer v prvi sobotni pošiljki prejele po 9750 odmerkov cepiva.

Slovenja medtem do konca leta pričakuje še novih 6825 odmerkov cepiva, zatem pa po 16.575 odmerkov vsak teden v naslednjem letu. Ob registraciji cepiv drugih proizvajalcev bi se nato lahko dinamika stopnjevala in pristojni pričakujejo, da bi do konca julija oz. avgusta cepili tudi do 1,2 milijona ljudi.

V nekaterih krajih po Sloveniji pa bo tudi danes na voljo brezplačno množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom, ki se je v večjem delu države začelo že v prejšnjem tednu. Zanimanje ljudi je bilo precejšnje. V tem tednu bodo na vrsto med drugim prišli prebivalci primorsko-notranjske regije in Bele krajine.

Občanke in občani, ki se želijo testirati, morajo s seboj imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Na odvzem brisa se ni treba posebej naročati.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

17.06

Vlada podaljšala ukrepe za lažje izpolnjevanje davčnih obveznosti

Vlada je na današnji dopisni seji podaljšala ukrepe iz šestega protikoronskega zakona, ki davčnim zavezancem omogočajo lažje izpolnjevanje davčnih obveznosti. Namesto do konca leta 2020 bodo veljali še do konca marca 2021.

15.59

Magajnejeva: O testiranju učencev kot pogoju za vstop v šolo se ni nikoli razmišljalo

O testiranju učencev na okužbo z novim koronavirusom kot pogoju za vstop v šolo se ni nikoli razmišljalo, je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Izpostavila je, da je v okviru zagotavljanja varnega delovnega okolja dana možnost za testiranje vseh zaposlenih, za katere je prepričana, da bodo to dobro sprejeli.

15.57

V UKC Ljubljana v nedeljo cepili 77 zaposlenih

V nedeljo, prvi dan cepljenja proti covidu-19, so v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana cepili 77 zaposlenih, od tega 20 zdravnikov, 48 medicinskih sester, štiri strežnice in pet ostalih zaposlenih iz enot za covidne bolnike. Danes so oz. še bodo cepili predvidoma še 60 oseb na Infekcijski kliniki in 40 v bolnišnici Petra Držaja v Šiški.

15.55

Magajne: Izražen je bil velik interes za množično testiranje

Magajne je spregovorila tudi o množičnem testiranju. Kot je dejala, je zanimanja veliko, kar jih je pozitivno presenetilo. Pohvalila je vse odgovorne državljane, ki so se pred prazničnimi obiski odločili za množično testiranje. Zaradi velikega interesa bo testiranje na voljo tudi v prihodnjih dneh.

15.54

Kdaj se bodo lahko cepili zdravi odrasli?

Potem ko se cepi ranljive skupine, lahko tam nekje proti koncu prvega četrtletja računamo, da bo cepivo na voljo za mlajše prebivalce, zdrave odrasle osebe. Pozivam vse, da se odločijo za cepljenje, je dejala Magajne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1179)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
29. 12. 2020 08.23
+0
Ne vem zakaj toliko pametovanja , vsak hoče biti najpametnejši. Preprosto si ali nisi za cepljenje in tvojega strinjanja in ne strinjanja obdrži zase. Dejstvo pa je , da bi se morali v zaposleni v zdravstvu obvezno cepiti . Pokazalo se je ,da je veliko zdravstvenega osebja ta virus prineslo ravno v te institucije od zunaj in okužilo tako svoje kolege ,kot tudi paciente.
StrikeOne
29. 12. 2020 08.17
Ali veste zakaj je enostavno Dokazljiva Resnica teorija zarote? Zato ker nobeno DEMONkratično sodišče ali sodnik ne upa niti prismrdet blizu kaj šele raziskat zadevo.
SenecaLucius
28. 12. 2020 21.59
-1
Za vse ne vem, ampak jaz se veselim skupaj s temi cepljenimi varovanci iz DSO, ki bodo kmalu spet lahko imeli normalne stike in se spet objeli s svojimi najdražjimi! Mogoče pa bo tudi ostale kdaj srečala pamet....😉
StrikeOne
28. 12. 2020 21.47
+5
V Italiji je 13 Zdravnikov upalo javno se upreti cepljenju. Vse so zvlekli na sodišče ker se upirajo. Svoboda in demoNkracija? Ali tiranija in enoumje?
Venice
28. 12. 2020 21.52
+2
SenecaLucius
28. 12. 2020 21.55
-3
Z drugimi besedami, samo 13 zdravnikov je tako bedastih, da ne verjamejo v varnost cepiva!
StrikeOne
28. 12. 2020 21.56
+4
Samo 13 si jih je drznilo spregovoriti, dovolj bi bil že eden ampak ne amebam ali plačancem. Vam plačancem kakršnokoli opozorilo ali dokaz je "hahaha teorije zarote".
apodgra
29. 12. 2020 08.00
+0
Kje je zdravniška etika in odgovornost teh ljudi. Če ne zaupajo stroki ,potem taki judje nimajo kaj iskati v zdravstvu. Da ti neki zdravnik izjavi, da cepivo sploh ne obstoja , potem se sprašujem, kdo je temu zdravniku dal licenco ,da opravlja to odgovorno delo.
StrikeOne
29. 12. 2020 08.13
Kaj pa Zdravnik ve če pa mediji govorijo drugače kajne? Kaj pa minerji vedo o rušenju, če pa mediji pravijo da so 11/9 3 stavbe padle same vase zaradi ognja' Itd itd.
anabanana
28. 12. 2020 21.46
+2
Kje so najdli Magajno, zmedena pred kamero, taki nam pamet solijo😶 sej po novem letu boljše bo z Korlom😂
apodgra
29. 12. 2020 08.10
+1
anabanana Res ne vem , kaj ta ženska počne in kdo je to žensko postavil na tako pomembno mesto. Če piše na deklaraciji , da je cepiva za pet odmerkov v eni stekleniči pa ga ja za šest ali sedem , se je treba držati strogo deklaracije in enega ali dva odmerka zavreči. Hvala bogu , da lahko iz ene stekleničke , dobimo enega dva odmerka več , kar ni nič spornega . Mi pametnjakoviči se gremo zopet birokrate in se držimo zapisanega ,kot pijanec plota. Totalno zmedena in strokovno nepodkovana . Potem se pa čudimo zakaj imamo takšno stanje in najbolj neobvladljivo situacijo na svetu.
StrikeOne
28. 12. 2020 21.40
+3
Globalisti so začeli delati pasoše in groziti necepljenim ter deliti družbo na cepljene in necepljene to že zgleda kot v Filmih s katerimi so nas pripravljali leta nazaj. Biče Rata kažu svi... a ja...
SenecaLucius
28. 12. 2020 21.56
-2
A ti bi še kar hodil okrog in širil okužbo?
Uporabnik419925
28. 12. 2020 21.36
+5
Plačani provokatorji, ki napadajo odločitve posameznikov ali se bodo cepili ali ne za vas imam samo tole izjavo. Vse ankete velevajo, da se bo v Sloveniji cepilo manj kot 25% prebivalstva. To je podazek pridobljen iz raznoraznih anket. Zakak se ljudje ne bodo cepili ? Vsakdo ima svoj razlog. Moj je enostaven. Dokler mediji, politiki, stroka v en glas trobijo, da je cepivo 100% varno bom sam počakal, da proizvajalec to garantira z svojim premoženjem to je milijardnim zasluškom , ki ga ustvarja z prodajo različnih zdravil. Ko bodo z svojim premoženjem garantirali za svoj proizvod bom rekel sledeče varno je. Vsakomur bom svetoval cepite se. Do takrat pa sem jaz gospodar svojega telesa in ne država. No vsaj dokler sem živ sem gospodar svojega telesa kar mi zagotavlja tudi ustava republike Slovenije. Ko bodo odvzeli to izbiro vem, da ne živim več v demokraciji temveč v družbi v kateti ne želim več živeti.
Zentrum
28. 12. 2020 21.46
+5
Moj razlog je dokaj preprost. Sem mlad, virus lahko prebolim brez večjih problemov, proizvajalec pa je tudi sam rekel, da vsi stranski učinki ne bodo znani še 2 leti, po drugi strani pa ima imuniteto pred vsakršno tožbo iz naslova novega cepiva. Pri meni osebno ne gre za nobene teorije zarote ali antivaksersko propagando, konec koncev sem cepljen po programu, tudi proti tetanusu, pa čeprav delam v pisarni. Odločitev je bila sprejeta izključno zaradi teh dveh razlogov.
SenecaLucius
28. 12. 2020 21.59
+0
Tipična anti wax sebičnost. Ti jo boš prebolel brez težav, za starejše in bolehne okrog tebe te pa ne briga, če se bodo predčasno poslovili s tega sveta, ker jih boš mogoče ravno ti okužil!
Zentrum
28. 12. 2020 21.59
+1
apodgra
29. 12. 2020 08.13
+1
JOnathan Ko boš potreboval pomoč ,se ne boš spraševal po garanciji proizvajalca tega cepiva , srečen boš ,če te bodo takoj cepili s cepivom istega proizvajalca.
Dmg. 0
28. 12. 2020 21.33
+3
Tisti, ki tukaj obsojate skeptike, da jih je strah...Strah je človekov osnovni mehamizem za preživetje, na primer en primer tistih, ki ga ne občutijo so razni diverzanti v legalnih in nelegalnih militantnih skupinah, ki v bistvu sploh ne vedo zakaj se žrtvujejo
oježeš
28. 12. 2020 21.27
+1
Pri toliko okužb in mrtvih kot jih navajajo zardi kovid okužb, še mečejo stran en dober odmerek cepiva, lahko delajo samo v slučaju, da je cepivo nepomembno in vse skupaj ena navadna goljufija. Ker zdrav človek bi čakal da se sprejme določilo, ki bi dovolilo uporabo šestega odmerka, namesto, da se raje pišejo kazni, zavlačujejo omejitve in pustijo, da se ljudje okužujejo in še naprej umirajo. To, ali se dela nalašč, ali pa kot sem napisal, da je vse skupaj ena goljufija. Drugače si človek ne more razlagati. Obstaja še varianta, da se dela in čaka za odobritev zanalašč, da bi čim več ljudi zbolelo, ker ljudje kot je videti nismo pomembni za določene državne organe in tudi če se le da pomrlo, ukrepi raznih prepovedi, če jih primerjamo med seboj pa so sila smešni, pa da se zavlečejo čim dalj. Če bi bilo komu mar, bi še isti dan ko so ugotovili, da je v steklenički en odmerek viška, takoj sprejeli ukrep, d ase tudi ta odmerek porabi za cepitev ljudi, ker je celotno cepivo skupaj v steklenički, torej ni nič drugačno kot vse ostalo s katerim se cepi ljudi. Ma človek ne more verjeti kaj se gremo v tej sicer naši prelepi Sloveniji. Mislim na naravo!
Zentrum
28. 12. 2020 21.23
+7
Prej vsak, ki je umrl in je bil v zadnjih 30 dneh pozitiven na kovid, je uradno umrl zaradi kovida (izjava Logarjeve). Zdaj vsak, ki bi slučajno umrl zaradi cepiva, bo pa seveda umrl zaradi srčne kapi, raka, starosti, .............
Dmg. 0
28. 12. 2020 21.46
+2
No realno sliko bomo dobili v primerjavi skupnega števila umrlih v letih, ki prihajajo in če se bo številka pisanih pod Covid močno zmanjšala kar stroka 100% zagotavlja
Zentrum
28. 12. 2020 21.48
sektor1
28. 12. 2020 21.21
-1
Nekako razumem, da folk piše bedarije na teh forumih skrit za vzdevkom, nikakor pa ne zastopim ljudi, ki si dnevno delajo blamažo s temi bedarijami z imenom in priimkom na fejsbuku.
StrikeOne
28. 12. 2020 21.11
+3
Novo mRNA cepivo je gensko modificirano to vemo ali je tudi gensko modifikacijsko pa ostane da vidimo.
apodgra
29. 12. 2020 08.17
+1
Strike Ne vem zakaj modruješ, če ne zaupaš , potem si zelo labilna oseba ,ki te lahko že vsak naivnež prepriča.
sektor1
28. 12. 2020 21.09
+2
V svetu se je cepilo že 5 mio folka eni pa kr mislijo da bodo pomrli.... In to isti k so marca vneto razlagali o 5G omrežju in čipiranju folka.
Aijn Prenn
28. 12. 2020 21.10
+3
Meni je tole prav zabavno kaj vse si folk zmisli. Eni majo domišlijo, da te dol vrže ;-))
SenecaLucius
28. 12. 2020 21.10
+3
Veliko se jih boji iti na cepljenje, ker jih po poti lahko “poštupajo” s Chemtrailsi in obsevajo s 5G.... 😉😛😜
boslo
28. 12. 2020 21.14
+0
Zentrum
28. 12. 2020 21.24
+2
Proizvajalec pravi, da vsi stranski učinki ne bodo vidni še 2 leti...
anabanana
28. 12. 2020 21.49
+1
realizemzdaj
28. 12. 2020 21.52
-1
In ti tudi nosijo kape iz folije (faradejevo kletko), da jim nebi slučajno kdo prebral misli.
Aijn Prenn
28. 12. 2020 21.06
-1
A se že kaj ve, če čip dobro deluje po cepljenju? Se da odpirat vrata, pa bankomat ga prepozna na daleč al je treba ramo stlačit v režo na bankomatu?
anabanana
28. 12. 2020 21.50
Joakim
28. 12. 2020 21.06
+0
Kaj je teoretiki zarote? Cepili so že 8000 ljudi. Po vašem panicarjenju sodeč, bi že polovica teh morala biti mrtva.
StrikeOne
28. 12. 2020 21.12
+6
anabanana
28. 12. 2020 21.51
Rotter80
28. 12. 2020 21.05
+0
Strah me je, tako kot vse. Ne najdem relevantnih podatkov o cepivu, samo teorije zarote ali pa publicisticne izjave. Rad sem pa zdrav, se razume.
StrikeOne
28. 12. 2020 21.10
+1
Vse skupaj je čudno in že očitno a je tako ogromno da si ljudje ne drznejo pomisliti, da bi lahko bila laž.
SenecaLucius
28. 12. 2020 21.13
+1
Kaj pa veš o Aspirinu, ki ima v navodilih ravno tako omenjenih 8 stranskih učinkov?
boslo
28. 12. 2020 21.14
-1
sektor1
28. 12. 2020 21.05
+7
Pri dr. Beovič natopirana frizura in nato na dnevniku polizana zaradi vlage, folk pa kr gloda in išče... Čisto pomanjkanje intelekta in iskanje dlake v jajcu.
Bukovlist
28. 12. 2020 21.02
+1
V VB cepivo ne deluje in so iznašli novi sev covida.
boslo
28. 12. 2020 21.02
+2
yoda99
28. 12. 2020 20.56
-1
baje da se tisti, ki bo nagajal vladi ne bo smel cepiti.
nimašimaš
28. 12. 2020 20.51
+1
cepivo začne baje delovati v enem tednu po drugem odmerku potem bo še dolga in če se ne bo cepili vsaj 60% slovencev bomo bili zaprti kot živali
Dmg. 0
28. 12. 2020 20.54
+3
SenecaLucius
28. 12. 2020 21.15
-2
Zaprti bodo samo tisti, ki se ne bodo cepili, cepljeni se bodo svobodno gibali že pred 60%!
Zentrum
28. 12. 2020 21.31
+2
Seneca, selektivnega zaprtja ne bo, ker bodo tožbe.