Korona

V kratkem hitro testiranje vseh, ki delajo v domovih za starejše

Ljubljana, 25. 11. 2020 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maruša Slana, U.Z., STA
Komentarji
15

Domovi za starejše so v drugem valu epidemije eno večjih žarišč novega koronavirusa v Sloveniji. Da bi širjenje virusa omejili, bo ministrstvo za zdravje po dogovoru z ministrstvom za delo v najkrajšem času izdalo odredbo za hitro testiranje vseh, ki delajo v domovih za starejše občane. Poleg zaposlenih bodo tako testirali tudi prostovoljce, študente in upokojene delavce.

Več videovsebin
  • Direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah o stanju pri njih
    13:44
    Direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah o stanju pri njih
  • Psiholog Trušnovec o stiskah najmlajših
    08:26
    Psiholog Trušnovec o stiskah najmlajših
  • Statistika drugega vala epidemije v DSO
    01:03
    Statistika drugega vala epidemije v DSO
  • Okužbe v DSO
    00:50
    Okužbe v DSO

Velik del dnevno potrjenih novih okužb z novim koronavirusom še vedno izvira iz domov za starejše. Po besedah Nuške Čakš Jager iz NIJZ se število pozitivnih primerov v DSO intenzivno povečuje približno od 4. oktobra. V zadnjem tednu je število aktivnih okužb precej stabilno, pri oskrbovancih je pri približno 2600, med zaposlenimi pri 900. Včeraj je bilo na testu pozitivnih 176 stanovalcev domov za starejše in 114 zaposlenih. 

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da je bolezen z včerajšnjim dnem uspešno premagalo 121 stanovalcev in 48 zaposlenih. Od začetka drugega vala, 20. 7., je tako skupno ozdravelo 1867 oskrbovancev. 

So pa skrb vzbujajoče številke o umrlih. Samo včeraj je umrlo 24 stanovalcev domov, ki so bili pozitivni na testu za novi koronavirus. Skupno jih je v drugem valu umrlo že 580. 

Po besedah Ribičeve se virus v domove za starejše vnaša predvsem zaradi neustreznih prostorskih pogojev, ki so posledica dolgoletnega zanemarjanja domov, po drugi strani pa je veliko okužb asimptomatskih, osebe ne kažejo simptomov, s tem pa širijo virus naprej. Zaščitne opreme v domovih trenutno ne primanjkuje, se pa spoprijemajo s kadrovsko stisko. Predvsem domovi poročajo o pomanjkanju dovolj usposobljenega kadra. 

V drugem valu epidemije oziroma od 20. 7. pa do danes je umrlo že 580 stanovalcev DSO.
V drugem valu epidemije oziroma od 20. 7. pa do danes je umrlo že 580 stanovalcev DSO. FOTO: Dreamstime

Za dodaten kader v domovih za starejše je država po besedah Ribičeve za zdaj zagotovila dodatnih 26 milijonov evrov, pri čemer nove zaposlitve potekajo ne glede na kadrovske normative. "Bolj kot da zdaj spreminjamo kadrovske normative, je namreč pomembno, da je denar zagotovljen in da lahko domovi zaposlujejo delavce, ki jih potrebujejo," je dejala. Težava po njenih besedah pa je, da primanjkuje usposobljenih delavcev. Te iščejo tudi med nezaposlenimi.

Da bi lahko domovi dobili še dodaten kader, bodo na ministrstvu po besedah Ribičeve zagotovili, da bodo prihodnje leto merila za delo prek javnih del bolj sproščena in da bodo lahko zaposleni prek javnih del opravljali tudi naloge, ki jih do zdaj niso mogli. Zaposlenim v domovih za starejše je poleg dodatka, ki jim pripada v času epidemije, zagotovljeno tudi dodatno plačilo, če delajo v rdeči ali sivi coni, je povedala.

Testiranje vseh, ki delajo v domovih za starejše

Da bi v prihodnje bolje zajezili širjenje virusa v domovih, bo ministrstvo za zdravje po dogovoru z ministrstvom za delo v najkrajšem času izdalo odredbo za hitro testiranje vseh, ki delajo v domovih za starejše občane. Kot je povedala Ribičeva, so vse ključne podrobnosti glede hitrega testiranja v domovih za starejše dogovorili na torkovem sestanku predstavnikov ministrstva za zdravje in ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Hitro bodo testirali vse, ki delajo v DSO, in sicer tako zaposlene kot prostovoljce, upokojene delavce in študente. Podrobnosti o tem, kdo bo opravljal testiranja, kdaj in kateri testi so primerni, bodo po besedah Ribičeve določene v sami odredbi. 

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes v uradnem listu objavil spremembe in dopolnitve odredbe o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni covid-19, ki med drugim ureja izvajanje hitrih testov tudi v socialnih zavodih. Tako bodo morali izvajalci zdravstvenih storitev in socialni zavodi zagotavljati redno testiranje oseb, ki delajo pri njih, na prisotnost novega koronavirusa. Testiranje je obvezno, če se pri izvajalcu pojavi okužba, in sicer najmanj enkrat tedensko, znotraj posamezne organizacijske enote izvajalca, kjer se je okužba pojavila. Testiranje izvajajo od pojava okužbe in še najmanj 14 dni po zadnji ugotovljeni okužbi v tej organizacijski enoti, navaja odredba. 

V socialnih zavodih pa testiranje izvajajo na ravni celotnega socialnega zavoda. Testiranje oseb, ki delajo pri njih in so okužbo prebolele v zadnjih treh mesecih, ni obvezno. Testiranje izvaja izvajalec oziroma socialni zavod sam, če za to nima pooblastila ali zmogljivosti, se poveže z drugim izvajalcem oziroma socialnim zavodom, ki ima pooblastilo za izvajanje testov. Za testiranje se uporabljajo hitri antigenski testi. Kot še določa odredba, se testiranje in poročanje uvaja postopoma, v celoti pa do 7. decembra.

Določeni domovi hitre teste sicer že uporabljajo, je povedala Ribičeva. Ena tretjina domov, ki ima dovolj kadra, bi lahko po njenih besedah testiranja izvajala sama, vsi ostali domovi pa jih bodo lahko izvajali s pomočjo zdravstvenih domov ali posebne mobilne enote. Za oblikovanje slednjih bo po njenih besedah sicer potrebnih nekaj dni, saj je treba zagotoviti ustrezni kader.

Ribičeva je glede zadnjega slovesa od umirajočih povedala, da je priporočilo ministrstva, naj se svojcem to omogoči.

V slovenjgraškem domu starostnikov znova okužbe med zaposlenimi

Potem ko so v slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov, v kateri je covid-19 do zdaj prebolela več kot polovica stanovalcev, že ukinili sivo in rdečo cono, so s ponedeljkovimi testiranji ugotovili kar 27 novih okužb med zaposlenimi v institucionalnem varstvu in pri izvajalcih storitve pomoč na domu v občinah Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec.

Sodelavce so testirali s PCR-testi, in številka okuženih je vse presenetila, je dejala vodja slovenjgraške enote Koroškega doma starostnikov Marjana Kamnik. Vse okužene, ki po njenih navedbah ne kažejo znakov okužbe, so umaknili iz delovnega procesa. V domu starostnikov v Slovenj Gradcu so delo znova organizirali v 12-urnem delovniku, v delo bodo vključili tudi dijake zdravstvene šole.

Storitev pomoči na domu pa bodo začasno izvajali le v omejenem obsegu oz. le pri tistih uporabnikih, ki nimajo možnosti pomoči svojcev, je navedla Kamnikova. Imajo pa tudi eno potrjeno okužbo z novim koronavirusom med stanovalci doma. Okužena stanovalka je tako zdaj v rdeči coni v domu in se po besedah Kamnikove dobro počuti.

Sicer pa se, kot je še dodala vodja slovenjgraške enote, življenje v domu za stanovalce normalizira, med drugim izvajajo fizioterapijo, animatorji pa jim pomagajo pri stikih s sorodniki prek elektronskih povezav.

Direktorica doma v Šmarju: V primerjavi s prvim valom smo bolje pripravljeni 

Domovi za starejše so v primerjavi s prvim valom epidemije zdaj bolje pripravljeni, imajo več zaščitne opreme, izdelani so protokoli, imajo pa tudi potrebno znanje, je na popoldanski novinarski konferenci povedala direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Gordana Drimel. V vmesnem času do drugega vala so se v domu, ki ga vodi in je bil v prvem valu eno od večjih središč okužb z novim koronavirusom, po njenih besedah veliko izobraževali, organizirali so sive in rdeče cone ter izdelali protokole in krizne načrte. S sredstvi, ki jih je vlada zagotovila za dodatno zaposlitev osebja v domovih, pa se je v njihovem domu zaposlilo 10 novih sodelavcev.

V domu je trenutno v rdeči coni sedem stanovalcev, okuženih z novim koronavirusom. Nekateri so brez simptomov, nekateri pa imajo le blage, medtem ko je moral en stanovalec v bolnišnico, je dejala. V izolaciji sta po njenih besedah dve sodelavki, ena, ki se je okužila v domačem okolju, pa je v karanteni.

V domu po njenem pojasnilu ne pride v poštev izogibanje osebnemu stiku, saj morajo stanovalce obračati, pomembna je tudi fizioterapija, pri stanovalcih z demenco pa sta dotik in objem sploh pomembna, je poudarila.

Različne težave pa se pojavljajo tudi pri izvajanju pomoči na domu. Vse oskrbovalke so morale dobiti dodatno zaščitno opremo, še poseben izziv pa predstavlja delo pri okuženih starostnikih, je dejala.

Glede testiranja zaposlenih na prisotnost novega koronavirusa s hitrimi testi pa je povedala, da so prve poskusne teste že izvedli, zdaj pa čakajo na nadaljnja navodila. Odločitev vlade za množično testiranje zaposlenih sicer pozdravljajo, saj želijo zaščititi tako stanovalce kot zaposlene. Želeli pa bi si, da bi poiskali tudi alternativne oblike tega testiranja, ker sam odvzem brisa ni najbolj prijeten.

Gordana Drimel
Gordana Drimel FOTO: POP TV

V rakičanskem domu starejših manj okuženih, v gornjeradgonskem menda malo okužb

V treh enotah Doma starejših Rakičan se je število okužb z novim koronavirusom zmanjšalo, še vedno pa je skupno okuženih 96 varovancev in zaposlenih. V Domu starejših Gornja Radgona o številkah nočejo govoriti, vendar okužb naj ne bi bilo veliko, razmere pa se umirjajo.

V matični enoti doma v Rakičanu se okužbe širijo, vendar počasneje, po torkovih novih okužbah se je danes skupno število okuženih stanovalcev spet zmanjšalo zaradi izteka obdobja izolacije in umika iz rdeče cone v belo cono. Kot pravi direktor Zoran Hoblaj, je v matični enoti okuženih 58 stanovalcev in 17 zaposlenih ter še štirje zaposleni iz službe pomoči na domu.

V enoti Centra za starejše v Murski Soboti se je stanje umirilo, ena okužena stanovalka je v bolnišnici, en zaposlen pa doma v izolaciji. V enoti je bela cona, začeli so tudi na novo sprejemati oskrbovance v skladu s protokoli ministrstva za zdravje.

Umirja se tudi stanje v enoti Elizabeta pri Svetem Juriju, število okuženih se je v torek zmanjšalo, imajo še 14 okuženih stanovalcev in enega zaposlenega. Predvidevajo, da se bodo razmere umirile do konca meseca in da bo nato vzpostavili belo cono ter začeli sprejemati nove varovance. Kot še pravi Hoblaj, izpad kadra nadomeščajo z dodatno zaposlenim lastnim kadrom.

Iz Term Topolšica se v dom starejših v Radlje vrača vseh 46 stanovalcev 

Po dobrih treh tednih, odkar so iz Doma starejših Hmelina v Radljah ob Dravi v prostore Term Topolšica prepeljali prve stanovalce, okužene z novim koronavirusom, danes vseh 46 premeščajo nazaj v Radlje, saj so ozdraveli. V termah so zanje skrbeli zaposleni iz radeljskega doma, za katere je vodstvo doma uredilo nastanitev v kapacitetah Term Topolšica. Pri oskrbi stanovalcev pa so zaposlenim pomagali zdravstveni tehniki in diplomirana sestra iz term, pa tudi študenti zdravstvenih smeri. Za pripravo hrane so poskrbeli v kuhinji v termah. 

So pa v radeljskem domu, kjer sicer biva 152 stanovalcev, v zadnjih dveh dneh opravili dodatna obsežnejša testiranja. V ponedeljek so testirali 68 stanovalcev in pri tem potrdili sedem novih okužb. V torek pa so testirali še 50 zaposlenih in okužbo z novim koronavirusom potrdili pri dveh. Zdaj imajo 27 stanovalcev v rdeči coni, pet okuženih stanovalcev pa je v bolnišnici. Zaradi okužb in karanten je trenutno odsotnih 13 zaposlenih iz radeljskega doma, je pojasnila direktorica doma Silva Duler.

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah je veliko stanovalcev okužbo z novim koronavirusom že prebolelo in se počutijo dobro, pa so sporočili iz največjega koroškega doma starostnikov. Trenutno imajo v beli coni doma 118 stanovalcev. En oddelek imajo še vedno organiziran kot sivo cono, aktivno okužbo pa preboleva 50 stanovalcev, od katerih so trije v bolnišnici, ostali pa so nameščeni v rdeči coni doma. "Stanovalce in stanovalke je v primerih poslabšanja njihovega zdravstvenega stanja po predhodni najavi možno tudi obiskati," so navedli v domu, v katerem prav tako veliko težavo predstavljajo okužbe med zaposlenimi. Trenutno je v bolniškem staležu 15 zaposlenih.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mooja
25. 11. 2020 18.22
Osebje po domovih in v bolnicah bi morali testirati takoj, ko so se vrnili z dopustov. Huda napaka NIJZ. Sedaj pa tudi napaka g. Gantarja, ker zavlačuje, kar je usodno in že prepozno. V večini primerov so bili okuženi sestre, negovalke in nato varovanci. Nekateri direktorji domov za starejše, so že pred enim mesecem začeli samoiniciativno testirati osebje in tam ni okužb, ali če so bile so lahko pravočasno ukrepali. Zakaj ostali domovi tega niso izvajali, zakaj vodstvo domov ni povezano med seboj , saj bi se le tako preprečila takšna katastrofa. Ali ni povezave med NIJZ in ministrom za zdravstvo? Žalostno .
RamzesII
25. 11. 2020 16.23
+1
Carpediem32
25. 11. 2020 15.56
+3
Veselo se je, da bo veliko osebja iz DSOjev šlo na dopust v Bosno in Srbijo, kjer so bile že poleti rdeče cone. Ne bi jim smeli dovoliti, da se vrnejo v službo, dokler se ne bi testirali. Pa so jim še dodatno dovolili 72 ur brez testiranja in karantene ob povratku.
Carpediem32
25. 11. 2020 15.57
+1
Et54678
25. 11. 2020 15.30
+3
to je že znanstvena fantastika, da jim v skoraj enem letu ne uspe uredit varnosti in situacije v dso-jih! svašta! važno da je kriv narod za vse...
znitloh Binladen
25. 11. 2020 15.12
+4
Zdaj ko je prepozno pa irelevantno.. ta vlada je ze od zacetka z janezom vred v prazgodovini
Carpediem32
25. 11. 2020 15.11
+6
Osebje bi morali testirat takoj, ko so se vrnili z dopustov.
deny-p
25. 11. 2020 15.09
+2
Nekatere države že to počnejo vsaj 1 mesec.....
Iqos
25. 11. 2020 15.46
+1
ivan res grozni
25. 11. 2020 15.06
+2
Še čudno, da jim je kapnilo, še preden so pokopali zadnjega starostnika iz domov.
Jaka Jack
25. 11. 2020 15.05
+4
Tak ukrep o hitrem testiranju v dso je g. Gantar pripravljal od marca???? Odstop! Če bi o Gantarju mediji pisali bi moral biti bolj priden oz. bi odstopil, ker ne zna biti priden. V Izoli še pravega zdravila ni znal predpisati.1
Periot222
25. 11. 2020 14.59
+2
V KRATKEM? KAKO DOLGO PA RABITE POL LETA SAJ NI CUDN DA JE POTEM TOLIKO MRTVIH KRIVI SMO PA VSI DRUGI NESPOSOBNI STE!!!!!!
picijulka1
25. 11. 2020 14.41
+4
Kakšen je smisel hitrih testov ki imajo 40-75 % zanesljivost. Ne pokažejo zanesljivo dejanskega stanja. Če je rezultat negativen je velika verjetnost 42 % verjetnost da je napačen in obratno.
Et54678
25. 11. 2020 15.31
+2
BUONcaffee
25. 11. 2020 14.34
+7
Ja morali bi testirati tudi trgovke in pa varnostnike po marketih. Oni so na udaru od raznih strank, sami se lahko okužijo in širijo virus naprej.