Korona

Spravljivi toni: Zaščitne opreme v Hrastniku dovolj, pogovori o gradnji novega doma

Ljubljana, 23. 07. 2020 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Anja Kralj, Neža Pušnik, STA
Komentarji
452

V Sloveniji smo potrdili 27 novih okužb s koronavirusom. V Domu starejših Hrastnik je pozitivnih še devet oskrbovancev in dva zaposlena, tako da je skupno 39 okuženih. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je po obisku doma zagotovil, da imajo dovolj zaščitne opreme, zdravstveni minister Gantar pa miril, da potrebe po izolaciji občine Hrastnik ni. V celjski bolnišnici je okužen zdravstveni delavec z oddelka za intenzivno interno medicino, v celjskem vrtcu Tončke Čečeve v enoti Center pa strokovna delavka.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Najhuje v Hrastniku
    03:42
    Iz 24UR: Najhuje v Hrastniku
  • Iz 24UR: Dve okužbi še na Celjskem
    00:58
    Iz 24UR: Dve okužbi še na Celjskem
  • Iz 24UR: Hrastniški župan o razmerah v občini
    02:25
    Iz 24UR: Hrastniški župan o razmerah v občini
  • Iz 24UR: Izpraznili skladišče
    02:25
    Iz 24UR: Izpraznili skladišče
Minister Cigler Kralj in direktor doma Drago Kopušar
Minister Cigler Kralj in direktor doma Drago Kopušar FOTO: POP TV

Občino Hrastnik in tamkajšnji dom starejših, kjer je okuženih 29 stanovalcev in 10 zaposlenih, sta danes obiskala minister za zdravje Tomaž Gantar ter minister za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Po današnjem sestanku so vse strani ubrale veliko spravljivejši ton, medsebojnega obtoževanja za nastale razmere pa ni bilo več

Kot je po sestanku povedal direktor doma Drago Kopušar, se kadrovsko stvari izboljšujejo. Že danes sta dva prostovoljca priskočila na pomoč. Napovedal je, da bodo vzpostavili tri cone – rdečo, sivo in belo – v soboto pa bodo še enkrat testirali vse zaposlene in stanovalce v domu. "Upam, da bomo čez dva ali tri tedne prišli iz tega obdobja, ki je za nas zelo zelo zahtevno," je dejal. 

Župan občine Marko Funkl je povedal, da so na NIJZ zagotovili, da ni potrebe po tem, da bi občino Hrastnik izolirali oziroma dali v karanteno. "Z ukrepi, ki smo jih uvedli, smo v občini zaustavili širjenje virusa, saj smo v zadnjih dneh izven doma zabeležili le štiri okužbe," je pojasnil. Skupno število okuženih v občini je sicer 59, drugo manjše žarišče je v blokovskem naselju Novi log. Tam sicer že izvajajo razkuževanje večstanovanjskih stavb. 

Gantar je še enkrat dejal, da so okoliščine v domu stabilne in da drastični ukrepi v smeri izolacije mesta v tem trenutku niso potrebni. Tudi on se je zahvalil vsem prostovoljcem in prostovoljkam ter zaposlenim v domu, ki se držijo pravil, kar "je edina možnost za zajezitev okužbe". Poudaril je, da danes o tem, kako pravilno ukrepati, vemo veliko več, kot smo pred nekaj meseci.

Cigler Kralj je rekel, da lahko preda tri glavna sporočila po srečanju s hrastniškim županom in direktorjem doma starejših. Dejal je, da je delo v domu starejših že nasploh darovanje in žrtvovanje za druge, še posebej v okoliščinah, ki vladajo danes. "Zavedam se, da je to za kadre velik pretres, ampak sem vesel, da so ljudje preklopili način razmišljanja in naredili vse za zaščito najranljivejših," je zaposlene v domovih pohvalil Cigler Kralj. Na ministrstvu sicer že pripravljajo odredbo, s katero bodo za kadrovske okrepitve v domovih razdelili 30 milijonov evrov. 

Poudaril je tudi, da ima Dom starejših Hrastnik dovolj zaščitne opreme – po njegovih besedah so je imeli dovolj že prej, danes pa so dobili še novo pošiljko. Kot tretje sporočilo pa je izpostavil, da je ta stavba neprimerna za dom starejših, saj je bila mišljena za dijaški dom, a je bila leta 1994 preurejena. Sestanek o gradnji novega doma so prestavili na prihodnji teden, saj se zavedajo, da ta ni primeren.  

Stanje v Sloveniji je na meji rumenega in zelenega območja, je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covid-19 v državi povedal minister za zdravje Gantar: "Stanje v Sloveniji je stabilizirano in se gibljemo na številki 12 okuženih dnevno na 100.000 prebivalcev v okviru 14 dni. Še vedno na meji med rumeno in zeleno cono kot država. Imamo pa nekaj zaskrbljujočih žarišč, kjer se okužbe pojavljajo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na vse, ki so okuženi, je apeliral, da prikrivanje stikov ni primerno in nam kot družbi škoduje.  Minister za delo Cigler Kralj je poudaril, da so domovi za ostarele najranljivejši in da moramo vsi skupaj najranljivejše zaščititi.  "V zadnjih dneh smo ponovno priča vnosom virusa v nekatere domove za starejše občane, kar spremljamo z veliko intenzivnostjo, skrbjo in angažmajem. Zato želim najprej poudariti, da je najboljši ukrep skrb za to, da virus v domove ne pride,"  je povedal. Vse zavode, ki izvajajo institucionalno varstvo, so znova pozvali, naj dosledno spoštujejo in izvajajo vse preventivne ukrepe. Tako tiste, ki se nanašajo na stanovalce,  zaposlene kot na obiskovalce, je povedal Cigler Kralj.

Slovenija Hrvaške še ne bo uvrstila na rdeči seznam

Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ) še ni dal pobude za uvrstitev Hrvaške na rdeči seznam v zvezi s covid-19. "Spodbudno je, da so sprejeli kar nekaj ukrepov po volitvah," je glede Hrvaške na novinarski konferenci povedal Gantar.

Pojasnil je še, da se je kriterij za uvrstitev države na različne sezname nekoliko spremenil. Ne ozirajo se več samo na število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh, ampak tudi na možnost širjenja okužbe ali prenos v drugo državo.

Kar zadeva število okužb na Hrvaškem, je ocenil, da se v tem trenutku glede na pretekli kriterij rdečemu seznamu približuje Istra. "Istra je bila dolgo časa ena najbolj varnih, v tem trenutku je ena 'najbolj nevarnih' glede možnosti okužbe," je povedal.

Zagotovil je še, da Slovenija ne bo več na hitro sprejemala odločitev glede uvrščanja držav, ampak bodo te odločitve sprejete v sodelovanju z drugimi državami. Na ta način bo Slovenija reagirala podobno kot druge države, je dodal.

Štiri osebe niso bile na naslovu  'karantene', danes ponoven pregled

Zdravstveni inšpektorat RS OE Celje in Dravograd sta včeraj na območju Hrastnika preverila 26 oseb, ki jim je bila odrejena karantena, izdana na podlagi kontaktov. Štiri osebe niso bile na naslovu, navedenem v odločbi. Danes bodo preverjene ponovno, so sporočili z občine. 

V Hrastniku je po včerajšnjih podatkih trenutno aktivnih 44 karantenskih odločb, izdanih na meji in na podlagi kontaktov. Vse odrejene karantene je inšpektorat preveril, nekatere tudi večkrat. Ugotavljajo, da občani upoštevajo odrejene ukrepe.

Danes izvajajo tudi akcijski nadzor s policisti nad izvajanjem karanten – ponovne kontrole že preverjenih karanten in po današnjih podatkih od MZ novoizdanih odločb (tudi sicer vsak dan preverijo vse na novo izdane odločbe). Poostren nadzor se bo opravil tudi v gostinskih lokalih, in sicer upoštevanje navodil NIJZ.

Vse občane pa na občini ponovno prosijo, da dosledno upoštevajo navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in občine, saj lahko le s skupnimi močmi zajezijo širjenje virusa.

Razkuževanje večstanovanjskih stavb v občini Hrastnik
Razkuževanje večstanovanjskih stavb v občini Hrastnik FOTO: POP TV

Skupno število okuženih v Hrastniku, ki je trenutno največje žarišče v Sloveniji, je sicer 59 oseb, so sporočili z občine Hrastnik. Število okuženih zunaj doma ostaja pri številki 20 in se že vse od ponedeljka, 20. 7., ni spremenilo. 

V vipavskem Centru starejših Pristan so prvi okuženi že ozdraveli

V Centru starejših Pristan v Vipavi so iz rdeče cone že prišli prvi stanovalci, ki so bili okuženi z novim koronavirusom. V rdeči coni so tako še štirje stanovalci, trije pa so lahko znova v svojih sobah. Na delo so se vrnili tudi štirje zaposleni, saj jih je v karanteni le še sedem, je za STA povedal direktor centra Martin Kopatin. Ozdravljeni stanovalec se je vrnil tudi iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) v Mariboru, tako da ostaja tam na zdravljenju še eden od stanovalcev, pet pa jih je na ljubljanski infekcijski kliniki.

"Stanje se pri nas umirja, tudi nova okužba, ki so jo potrdili v Vipavi, ni povezana z našim centrom," je še dejal. Kopatin pričakuje, da se bodo iz bolnišnic kmalu vrnili vsi ozdravljeni stanovalci ter zaposleni iz karantene. Ponovno pa bodo ob koncu tega tedna spet testirali vse stanovalce in zaposlene na prisotnost virusa.

Zdravstveni delavec celjske bolnišnice okužen z novim koronavirusom, okužba tudi v vrtcu

V celjski bolnišnici so danes pri zdravstvenem delavcu z oddelka za intenzivno interno medicino evidentirali okužbo z novim koronavirusom. Zaposlene, ki so bili v tesnem stiku z okuženim, so napotili na testiranje in v samoizolacijo. V celjskem vrtcu Tončke Čečeve v enoti Center pa je okužena strokovna delavka.

Kot so danes sporočili iz celjske bolnišnice, so na omenjenem oddelku takoj izvedli vse potrebne ukrepe po predpisanem protokolu. Nadaljnje ukrepe bodo sprejeli skladno z razvojem epidemiološke slike na oddelku.

Kljub temu da je verjetnost okužbe bolnikov, ki se zdravijo na oddelku, zelo majhna, saj zdravstveno osebje dosledno, pri vseh stikih, uporablja osebno varovalno opremo, bo bolnišnica testirala tudi vse bolnike.

Kot je v izjavi za medije povedala ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren, jim je strokovna delavka iz enote Center v sredo sporočila, da se je okužila z novim koronavirusom, zato so v karanteno poslali tri strokovne delavce in 23 otrok, ki so bili v neposrednem stiku z okuženo.

Enota Center kljub okužbi dela nemoteno, izvedli pa bodo še dodatne poostrene ukrepe po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

V Sloveniji potrdili 27 novih okužb

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V sredo smo v Sloveniji potrdili 27 novih okužb s koronavirusom, opravili so 935 testiranj. Nobena oseba ni umrla, na intenzivnem oddelku se zdravita dve osebi. Hospitaliziranih je 24 oseb, eno osebo so odpustili iz bolnišnice. Skupno so do zdaj v Sloveniji potrdili 2033 primerov okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 115 bolnikov.

V starostni skupini od  15 do 24 let so na novo okužene tri osebe, v skupini od 25 do 34 je na novo okuženih pet oseb. V skupini od 35 do 44 let so potrdili pet novih primerov, v skupini od 45 do 54 dva, prav tako dva v skupini od 65 do 74 let in skupini od 75 do 84 let. V skupini nad 85 let pa je novih šest primerov, kažejo podatki covid-19 sledilnika.

Okužbe z novim koronavirusom so v sredo potrdili v 13 občinah po državi, od tega kar deset v Hrastniku, kjer je žarišče v domu starejših, ter pet v Ljubljani. Prvo okužbo so zaznali na Polzeli, s tem pa se je število občin, kjer so doslej odkrili najmanj eno okužbo, povzpelo na 166. V Kamniku so zabeležili dve novi okužbi, po eno pa v Šentjurju, Postojni, na Jesenicah in v Trebnjem, Škofji Loki, Vipavi, Radovljici, Naklem, Preboldu in na Polzeli.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (452)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomaž 63
24. 07. 2020 08.30
Koliko mi je znano je šlo v zadnjih desetih letih za razne študije o domovih cca 120 mil. €. Le o čemu pišejo, za te milijone, bi vse domove lepo prenovili, pa še kakega zgradili. Pa niso samo tovariši krivi, lepo vas prosim. Kje ste novinarji, začnite raziskovati kam gredo milijoni, preko raznih raziskav, pa društev.
Andree
23. 07. 2020 21.58
+2
ZDAJ DIVJAJO VSI KAVBOJCI IN INDIJANCI V ISTO SMER. ENI BELI, DRUGI RDEČI
Andree
23. 07. 2020 21.57
+1
ZDAJ DIVJAJO VSI KAVBOJCI IN INDIJANCI V ISTO SMER. ENI BELI, DRUGI RDEČI, NČ NI VAŽEN SAM DA MAMO MIR
number46
23. 07. 2020 21.33
+1
Kako zagotovis nove postelje v domih za ostarele, vlada pravi tako, da se znebiš prejšnjih starostnikov. Bogi ljudje.
borec91
23. 07. 2020 20.57
+1
Italija je bila prikazana grozlivo z kamioni in bagri vozi trupla ker jih nalas nobenih niso hoteli pokopavat dobili kes sedaj pa cudezno zeleni noro na to foro sedaj igra diktator v srbiji a mel tekme in volitve komedija
borec91
23. 07. 2020 20.46
+4
panicarji pisete toliko in toliko okuzenih kot da bi bili obsojeni na smrt a eni niti ne vedo da so 99procentov pa cez par dni ne bodo vec okuzeni a veliko vprasanje je ce sploh so ker ti testi so kr nekaj v tri dni glavno da se sluzi z njimi
Uporabnik1110355
23. 07. 2020 20.40
+7
Sramota za vlado Republike Slovenije!
Stane Adami?
23. 07. 2020 20.32
-4
Ja, tudi jaz slišim, da imajo Čeferinovi ogromne repe in nujno rabijo politično podporo. Tako, da, ja prihaja Čeferin za naslednje volitve, eden najbolj globokig predstavnikov GLOBOKE DRŽAVE po moji oceni( odgovor je ena prejšnjemu). Lahko greste še enkrat na led, pač rek o oslu ne bo veljal več.
fNovak
23. 07. 2020 20.44
+4
Eden najbolj globokih predstavnikov globoke države? Bravo svečka. Legendarna poved. Z njo si še najbolj sebe in svoje sonemišljenike opisal.
RDPESA
23. 07. 2020 21.05
+3
fNovak Če je pa večkrat slišal ta izraz in nima pojma kaj to pomeni.. Po moje ga je zamenjal z izrazom "globoko grlo"..
Krotilec ognja
23. 07. 2020 20.29
+5
za vrtec v Celju pa so zamolčali da je ta vzgojiteljica delala z 50 otorci . 3 dni je pa vedela da ima mož sum na okužbo potem je pa v času malice zaputila vrtec otroci so pa bili še štiri ure v vrcu
Stane Adami?
23. 07. 2020 20.29
+10
Tovariši so porabili 72 miljonov za študije. A veste koliko domov bi s tem denarjem zgradili? Kdo je vse pobasal ta debnar? Kdo je pobasal denar oz. provizije o oprani Iranski miljardi??? A vam še ne potegne zakaj se tako bojijo Janše?
borec91
23. 07. 2020 20.48
+1
jansa pa samo od zascitne opreme 150miljonov kaj bi vse naredili z njimi pa 2 miljardi od zvonov tega sveckoti ne vidite
Krta?a 21
23. 07. 2020 20.09
+9
Število vseh okužb je nižje kot lani takle čas, kaj se paničari?
poneumljanje
23. 07. 2020 20.08
+7
Kaj se bunite Počivalo bo vse rešil !
nikhrast
23. 07. 2020 20.04
+10
Ta dom je neprimeren za starejše, zgrajen v hribu, saj praktično ven ne moreš. Mislim da je bil prvotno dom za rudarske študente. Kdo je sploh dobil idejo da bi tam bil dom starejših.
marston
23. 07. 2020 19.46
+12
Možnost prenosa okužbe kot nov pogoj. A iz cro v slo res ni možnost prenosa? 200000 slovencev je dol, pa domov ne bo nihče prinesel virusa? Niti možnosti ni? Jeseni pa zaprti znotraj občin, le da državna uprava pride nazaj.
borec91
23. 07. 2020 20.49
-1
NovodobnoSuženstvo
23. 07. 2020 19.37
-9
Teoretiki zarot, komu se lahko zahvalijo za dovolj zaščitne opreme?????????! šarcu in levičarskim barabinom sigurno ne!!!!!
poneumljanje
23. 07. 2020 20.09
+2
Torej počivalu in janezu z 130 5 provizijami v žep !
Dibala
23. 07. 2020 19.35
-3
a ceferin je ze doma
poneumljanje
23. 07. 2020 20.09
+6
heartbreaker
23. 07. 2020 19.23
+10
hrastnik 59 okužb, hrvaška vsak dan čez 100!!! Zakaj pa hrvaške ne zaprejo? aja, izguba turizma. Važen, da k prideš na hrvaško, prideš okužen v slo in okužiš vse.
boslo
23. 07. 2020 19.41
-3
borec91
23. 07. 2020 20.50
+0
ti se bos zihr okuzu taki panicarji ste prvi na vrsti
SKRIPT
23. 07. 2020 19.19
+15
Stranka desus je odgovorna za smrti stanovalcev v prvem valu, pcitno pa bo tudi v drugem
Uporabnik19912
23. 07. 2020 19.17
+6
Molimo bratje in sestre za boljsi jutri. Cudna so pota gospodova. Zakaj bi nosili maske, ce je pa po prepricanju mnogih, Bog poslal to nad nas? Kdo je tukaj prizadet? Jaz, ki to pisem rahlo pijan, ali verniki, ki to dejansko mislijo? Lp
Uporabnik19912
23. 07. 2020 19.12
+11
Bog na nebu, Jansa v vladi!!!