Korona

V nedeljo opravili 909 testiranj in potrdili 39 novih okužb

Ljubljana , 28. 09. 2020 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
246

V nedeljo so ob 909 opravljenih testih potrdili 39 okužb z novim koronavirusom, kar predstavlja 4,3 odstotka pozitivnih testov. V CUDV v Črni na Koroškem znova poročajo o porastu okužb: potrdili so jih pri skupno 45 stanovalcih in 16 zaposlenih. V Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini je okuženih 25 stanovalcev in šest zaposlenih, en stanovalec je konec tedna umrl. Nove okužbe beležijo tudi v DSO Ljubljana – Šiška. Minister za delo Cigler Kralj kljub naraščanju okužb v domovih ocenjuje, da novi ukrepi še niso potrebni.

V nedeljo so v Sloveniji ob 909 testih potrdili 39 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 4,3 odstotka. V bolnišnicah zdravijo 79 bolnikov s covidom-19, 16 na intenzivni negi, dva bolnika sta umrla, tako da se je skupno število umrlih dvignilo na 149. V državi je po podatkih Sledilnika Covid-19 trenutno 1.639 aktivnih okužb, skupno pa so doslej okužbo potrdili pri 5.388 osebah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnji podatki kažejo, da je med 16 bolniki s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego, 11 takih, ki so na ventilatorju.

Največ okužb so v nedeljo potrdili v starostni skupini od 35 do 44 let, in sicer dvanajst. Osem novih okužb je med starimi od 25 do 34 let, ena manj pa v skupini od 15 do 24 let. Po štiri okužbe so potrdili v starostnih skupinah od 45 do 54 in od 55 do 64 let, dve v skupini od 75 do 84 let ter eno v skupini od 5 do 14 let.

Največ novih okužb z novim koronavirusom so v nedeljo potrdili v Ljubljani, kjer je trenutno okuženih 348 občanov oziroma 0,118 odstotka prebivalcev. Po enega ali dva nova primera so odkrili še v 26 občinah po državi. Najvišje deleže aktivno okuženih imajo v občinah Črna na Koroškem (0,945 %), Log - Dragomer (0,547 %) in Pivka (0,502 %).

Virus se najbolj širi v domovih za ostarele, bolnišnicah, šolah in delovnih organizacijah

vladni govorec Jelko Kacin
vladni govorec Jelko Kacin FOTO: POP TV

Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci poudaril, da so novi rezultati izredno netipični. Okužbe so razšpršene po vsej državi. Virus se še vedno najbolj širi v domovih za ostarele, bolnišnicah, šolah in delovnih organizacijah. Nove primere okužb so med zaposlenimi zabeležili v UKC Ljubljana in UKC Maribor ter v bolnišnici v Slovenj Gradcu.

Več novih okužb so potrdili tudi v domovih za starejše, je na današnji vladni novinarski konferenci dejal Kacin. Tako so čez vikend tri nove okužbe zabeležili v Pegazovem domu v Rogaški Slatini, kjer je skupno okuženih 25 stanovalcev in šest zaposlenih. V Domu Danice Vogrinc Maribor imajo okuženih 42 stanovalcev in 23 zaposlenih. V Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem pa je okuženih 45 uporabnikov in 16 zaposlenih. V Koroškem domu starostnikov je stanje nespremenjeno, okuženih ostaja sedem stanovalcev in štirje zaposleni, trije okuženi stanovalci se zdravijo bolnišnici.

Pojavilo se je več okužb pri novih izvajalcih. V domu starejših občanov v ljubljanski Šiški so zaznali okužbo pri stanovalki, zaposleni in študentki, okužbe med seboj niso povezane. Preventivno so naredili 83 brisov stanovalcev in 37 zaposlenih, vsi brisi so negativni, je še naštel Kacin.

Okužbo so potrdili tudi v enoti Muretinci Doma starejših občanov Ptuj in v domu starejših SeneCura Radenci. V omenjenem domu je karantena preventivno odrejena sedmim zaposlenim. Dve okužbi so potrdili tudi pri zaposlenih v Domu počitka Mengeš.

Bolnišnice kar v telovadnicah?

"Glede na to, da se število prehladnih obolenj tako kot vsako leto v tem času že povečuje, bodo podatki, ki jih bomo imeli v prihodnjih dneh, ključni za podajanje ugotovitev vzorcev širjenja virusa v Sloveniji," je ocenil Kacin.

Po njegovih navedbah je pripravljen načrt "znatnega povečanja bolnišničnih kapacitet; v ta namen je bila opravljena tudi reorganizacija Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana". Na podoben način bi se lahko po mnenju Kacina organizirale tudi druge bolnišnice, a hkrati je opozoril, da to prinaša negativne posledice za redne dejavnosti bolnišnic in zdravstvenih domov.

Potrdil je, da gredo razmišljanja tudi v smer, da bi se za bolnišnice uporabilo objekte, ki se jih doslej ni uporabljalo v ta namen, kot primer je navedel telovadnice, bi se tam organizirala večja bolnišnica. "To je vsekakor boljša možnost, kot pa da imamo kup majhnih oddelkov po različnih bolnišnicah," je ocenil. Pojasnil je še, da je razprava o namestitvi v kontejnerje v zimskem času presežena in da je bolje uporabiti novejšo telovadnico.

Na vprašanje, kako bo organiziran inšpekcijski nadzor nad zasebnimi druženji, pa je odgovoril, da je za natančen odgovor prezgodaj, saj je najprej treba zagotoviti zakonsko podlago.

Cigler Kralj: Novih ukrepov v domovih starejših za zdaj ne bo

Minister za delo Janez Cigler Kralj je danes obiskal nekatere institucije pod njegovim resorjem v Litiji in Domžalah. Seznanil se je z razmerami na terenu, predvsem v domovih starejših, na področju socialnega dela in brezposelnosti. 

Kot je pojasnil, je ministrstvo vodstvom domov naložilo, da v kolikor ocenijo, da je lokalna epidemiološka situacija zahtevna, uvedejo tudi omejevanje stikov ali obiskov in drugih vrst dejavnosti. V primeru pa, če bi bil dom neupravičeno zaprt prekomerno, lahko razmere na predlog ministra preveri socialna inšpekcija.

Trenutno kljub naraščanju števila okužb v domih starejših po ministrovih besedah z zdravstvenim ministrstvom ocenjujejo, da so ukrepi, ki so jih zastavili v protokolu po izkušnjah prvega vala epidemije, dovolj za uspešno zajezitev širjenja virusa v domovih starejših.

Prvi ukrep je tako obisk strokovne ekipe ministrstva za zdravje in ministrstva za delo, ki preveri razmere, prostore in ekipo in vodstvu ter zaposlenim poda navodila. Drugi, hkratni ukrep pa je, da se prve okužene, prve pozitivne iz doma umakne v bolnišnice, ne glede na to, ali zdravljenje potrebujejo ali ne. S tem se dom lahko ustrezno prostorsko in kadrovsko pripravi na zagotovitev rdeče in sive cone, je navedel minister.

V CUDV Črna na Koroškem okuženih 45 stanovalcev

CUDV Črna na Koroškem
CUDV Črna na Koroškem FOTO: Google Maps

 V Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem je danes število okuženih z novim koronavirusom poraslo na 45 uporabnikov in 16 zaposlenih, je za STA povedala direktorica centra Dalja Pečovnik

Konec tedna so v organizacijski enoti Peca, na dislocirani lokaciji v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Mežica, vzpostavili rdečo cono, kjer so namestili vse okužene uporabnike iz centra z namenom, da zagotovijo ustrezne pristope in da lažje obvladujejo zadeve, je pojasnila Pečovnikova. 

Trije uporabniki centra so po njenih navedbah na zdravljenju v bolnišnici, a je njihovo zdravstveno stanje stabilno, večina okuženih uporabnikov ima lažje simptome okužbe, nekateri so celo brez kakršnih koli znakov bolezni.

CUDV Črna, v katerem prebivajo osebe z motnjami v duševnem razvoju, s svojimi z dislociranimi enotami in dnevnimi centri skrbi za okoli 300 uporabnikov in ima okoli 250 zaposlenih.

Nove okužbe tudi v Pegazovem domu in DSO Ljubljana Šiška

V Pegazovem domu so imeli konec tedna med stanovalci tri nove okužbe, je za STA povedala direktorica Pegazovega doma Kristina Kampuš. V rdeči coni doma je nameščenih 17 okuženih stanovalcev, trije se zdravijo v bolnišnici.

V Pegazovem domu imajo 130 stanovalcev, od tega se dva že nekaj časa zdravita v bolnišnici, zaposlenih pa je 75 oseb.

Okužbo so zabeležili tudi v Domu starejših občanov (DSO) Ljubljana – Šiška. "V petek, 25. 9. 2020, je bila potrjena okužba s covidom-19 pri eni zaposleni osebi in v soboto, 26. 9. 2020, pri enemu od stanovalcev. Takoj smo vzpostavili kontakt z epidemiološko službo NIJZ," so zapisali na spletni strani.

Na OŠ Mežica zaradi okužbe pri kuharici odpovedali šolska kosila

Na mežiški osnovni šoli so za ta teden odpovedali šolska kosila, saj so okužbo s koronavirusom potrdili pri eni od tamkajšnjih kuharic, je sporočilo vodstvo šole.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (246)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
30. 09. 2020 11.47
+1
V nedeljo jim je kot kaže testov zmanjkalo,zato nagel upad... Da ne bi bilo prehitro ,,premerov letal,, so testi spet tu,mi pa veseli rekorder ji... Pa šalo na stran,kot kaže smo globoko zabredli s temi letos njimi dopustu,pa oni,ki imajo še vaucerje lahko upajo,da bodo unovcljivi pri plačilu bolnisnicnih ločitev... V riti smo,prizgite sveče!
Jimi1
30. 09. 2020 11.48
kure bedne
28. 09. 2020 18.10
+7
A sta se kacinova jelka in teta pehta že testirala za kovid? Po moji nestrokovni oceni sta prva primerna kandidata za cepljenje.
Koronavirusovec
28. 09. 2020 17.11
-3
Že tretji dan zapored upada število okužb, očitno se stanje umirja
Jimi1
30. 09. 2020 11.50
modelx
28. 09. 2020 15.39
+15
testi so nerelevanti, ker ne odražajo dejanskega stanja. niso narejeni na naključnem vzorcu, temveč na ozkem in v večini visokorizičnem. to je tako, kot bi na golniku na oddelku tbc testirali koliko jih ima tbc in na taki osnovi sprejemali odločitve za vso populacijo. torej, ni namen ukrepov, omejiti virus, temveč jeb….. narod.
Klemzi28
28. 09. 2020 16.46
+5
Kukr jaz laicno zastopim sekvenca katero iščejo z PCR testom(sekvenca objavljena na WHO) oz. "matchajo" da dobijo "pozitiven test" je dejansko sekvenca ki jo najdemo v kromosomu 8 homo sapiensa...tko da kaj oni dejansko testirajo ? Misinterpretacije testa...
pep b
28. 09. 2020 15.35
-1
religija. Sem samo en stavek prebral. In ze takoj cista laz. Obdukcije niso prepovedane in zemlja je okrogla. Spel se
lnterReflections
28. 09. 2020 15.18
+7
Vsa Covid-19 sloni na nezanesljivih testih. Podatki WHO-ja kažejo, da od gripe vsako leto umre med 300.000-600.000 ljudi. Od Covid-19 jih je do sedaj umrlo 1 milijon ljudi. Da je nekdo umrl od gripe, se potrjuje z obdukcijo, za Covid-19 je obdukcija prepovedana. Pod prepoved so navedli, da je to nevarno, da med obdukcijo pride virus lahko na tistega, ki jo izvaja. No, pravi namen je prikriti prevaro. Testi za Covid-19 so narejeni tako, da če imaš v krvi bilo kateri drugi koronavirus, kot so OC43, 229E, NL63, HKU1, SARS-1, MERS ali SARS2, bo pokazalo, da si pozitiven. Koronavirusi pa povzročajo prehlade. Torej, ko nekdo s prehladom, ki ga povzroča bilo kateri koronavirus, pride na test, mu bo pokazalo, da je pozitiven na Covid-19. To pomeni, da vsak, ki ima v sebi prehlad, ki ni Covid-19, mora v karanteno. Torej, če oseba, ki umre, umre z bilokaterim prehladom, mu bo v statistiki pisalo, da je umrl za Covid-19. Tako pridemo do rezultata, da je Covid-19 1-krat do 2-krat bolj smrtonosen kot gripa. Prehlade torej povzročajo koronavirusi in rinovirusi. To, kar oni iščejo s testi, so prehladi, ki jih povzročajo koronavirusi. Vse je torej konstrukt Komunistične partije Kitajske, WHO in njegove podružnice pa servis za izvajanje globalne komunistične diktature, o čemer elita sanja že od nekdaj! Mogoče je tudi to razlog, zakaj pri nas Covid-19 religijo podpirajo tako desni kot levi. Mogoče je tudi zato ponovno predsednik vlade še edini slovenski komunist, ki se ni pomaknil v ozadje poleg predsednika države. Vsem je v interesu komunistična diktatura. S SARS-1 je komunistična partija Kitajske izvedla diktaturo doma, s SARS-2 pa jo je izvozila na globalno raven. Do marca 2020 smo v Sloveniji predvsem čutili amerikanizem. Amerikanizem se kaže skozi Hollywoodske filme, pop zvezde, kokakolo, McDonalds, liberalizacijo pornografije in drog, itd. Od marca 2020 pa čutimo kitajsko verzijo globalizma. Pol leta smo torej že pod kitajsko okupacijo, občutek pa imam, kot da smo že 100 let. To je torej začetek projekta elite. Demokracija jim ni všeč, bolj jim je pri srcu kitajski totalitarni komunizem in to bo sedaj nova globalna ureditev. Razen, če se prej upremo! Vse je na nas!
thetech
28. 09. 2020 20.12
+5
Še en spletni trol, ki veselo razlaga, da se bo uprl. Upor napovedujete že 4 mesece, pa se do danes še ni zgodil nič, zip, zilch, nada! Kako tipično.
Mladimož
28. 09. 2020 14.45
+6
Ja zdaj pa le poudarit kako malo testov je bilo. Ko pa pa dajo rekordi pa ne bu ne mu
4krat
28. 09. 2020 14.35
+7
v statistike se vpisuje stevilo umrlih s corona virusom in ne stevilo umrlih zaradi corona virusa. nekdo lahko npr. tudi v nesreci umre s corona virusom ne pa zaradi virusa... zakaj taksno zavajnje?
modelx
28. 09. 2020 15.42
+5
modelx
28. 09. 2020 15.47
-2
thetech
28. 09. 2020 20.20
+0
Torej rak ne obstaja, ker večino tako ali tako vzame prehlad, gripa, pljučnica ?!?
Important notice
28. 09. 2020 20.49
Christi Miles
28. 09. 2020 14.30
+7
Sedaj je potrebno testirati še manj ljudi, da bosta procent in zastraševanje še večja. 10 testov, 2 okužena in neverjetnih 20 procentov okužb
Z0r98xyw
28. 09. 2020 14.26
-4
pep b
28. 09. 2020 14.06
-3
moron. A to pri nas al tud v italiji? A to mamo mi slovensko gripo???
maršal Broz
28. 09. 2020 14.00
-3
Razočaran sem.....sem mislil, da bo spet rekord padel.
zemljan10
28. 09. 2020 13.57
+6
Do sedaj je 3600000 Slovencev testiranih.
Mr Mojo Risin
28. 09. 2020 14.34
+9
Tiste, ki so pozitivni, zaposleni v zdravstvu itd. testirajo večkrat.
Mr Mojo Risin
28. 09. 2020 13.55
+5
Najnižja številka zadnjih 3-4 tednov drugače.
maršal Broz
28. 09. 2020 13.54
+30
Manj testiranj, manj okuženih, več testiranj več okuženih, nič testiranj, nič okuženih. To je vsa znanost okoli tega covida19.
Moros
28. 09. 2020 13.42
-7
rekordno malo okuženih! skoraj nič bolanih! še MANJ pa hospatiliziranih! gripa je nevarjenša!
thetech
28. 09. 2020 20.13
+1
Moros
28. 09. 2020 13.41
+7
Pa mi razložite kakšno funkcijo imajo maske ki si jih ljudje natikajo kjer je na maskah jasna deklaracija "FASION ITEM not for use in medical purpose. Not protecting from VIRUS" Popolnoma neuporabna maska ki je popolnoma nepotrebna. Pa nisem pričel niti z tem da jo ljudje v 99.999% nosijo nepravilno. Masko bi bilo potrebno na vsake 2-3 ure zamenjati. preden se jo natakne si je potrebno roke razkužiti dati masko gor tako da pokriva nos in usta ter jo potem po 2-3 urah vzeti dol jo ustrezno zavreči ter si pri tem ponovno razkužiti roke. Kdo sploh nosi pravilno masko? Ljudje v izogib konfliktnim situacijami si jo nataknejo tik pred vhodom v trgovino pri čemer je maska bila pred tem v avtomobilu, v žepu itd. Da ne govorim niti o tem da je maska stara po več dni ali celo mesecev. Kakšna je učinkovitost takšne maske proti virusu. NIKAKRŠNA.
fljfo
28. 09. 2020 13.49
+5
Mr Mojo Risin
28. 09. 2020 14.35
+1
Ej Kitajci ne morejo še na slovnico njim tujega jezika gledat pri vsem cirkusu, ki so ga meli letos!
modelx
28. 09. 2020 15.43
+1
in jih samo zato, da se izognemo težavam, po en mesec in več nosiš v hlačah.
zof4
28. 09. 2020 13.09
+35
Ogromno okuženih ,zelo malo resno bolnih.Takšne bolezni v vsej zgodovini še ni bilo.Strah ima velike oči.
BiDaman
28. 09. 2020 15.41
-4
To je še vse poletni sev virusa... čakaj da zmutira v jesenskega.
zof4
28. 09. 2020 16.00
+3
Nič ne bo mutiral samo slabša je odpornost ljudi
thetech
28. 09. 2020 20.18
+1
@ zof4 Kako veš, da ne bo? Ne bi blo prvič. Glede odpornosti sicer drži, ampak tudi virus lahko mutira in postane bolj blag / močnejši.
Uporabnik270616
28. 09. 2020 13.02
+13
Prelet letal sledi...
morfo
28. 09. 2020 13.10
+10
spectator935
28. 09. 2020 12.59
+26
Naj enkrat naredijo eksperiment in en teden ne testirajo nikogar. Rezultat vas bo presenetil
maršal Broz
28. 09. 2020 13.56
+17
Potem bi Kacin, Beovićka in Krek izgubili dobro plačano službo.