Korona

V Državnem svetu prižgali zeleno luč uveljavljanju interventne pomoči

Ljubljana, 30. 04. 2020 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Državnem svetu so odločali o predlogih odložilnega veta na tri interventne zakone iz zadnjega svežnja pomoči ob zajezitvi epidemije covida-19. Vetov niso podprli in s tem prižgali zeleno luč za uveljavljanje interventne pomoči.

Na predlog skupine dvanajstih državnih svetnikov s prvopodpisanim Milanom Ozimičem so državni svetniki na svoji 14. izredni seji, ki je potekala na daljavo, obravnavali predloge odložilnih vetov na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, na Zakon o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije covida-19 in na Zakon o spremembi in dopolnitvah Zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2.

Vsi ti zakoni sodijo v sveženj urgentne pomoči državljanom in gospodarstvu, ki ga je pripravila in v nujni zakonodajni postopek vložila vlada. Kot so zapisali v sporočilu DS, je pomembno, da ti zakonodajni predlogi čim prej stopijo v veljavo. Predlog, da DZ ponovno odloča o teh zakonih, tako ni naletel na podporo državnih svetnikov, za ni bil nihče. 

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca.
Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. FOTO: Damjan Žibert

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je poudaril, da je bila edina možna pravna pot pospešeno predlaganje in obravnavanje vetov, saj je bila želja pospešiti zakonodajni postopek, ker je ta pomoč državljanom in gospodarstvu nujno potrebna. Dejal je, da so interesne skupine in komisije DS ves čas sodelovale v procesu sprejemanja in priprave zakonskih rešitev ter ukrepov, ob tem pa tudi opozarjale na nekatere pomanjkljivosti, "ki pa ne odtehtajo nujnosti čim prejšnje implementacije".   

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
05. 05. 2020 19.59
+1
Višje kot bi bile plače delavcev v podjetjih najmanj 900eur neto več bi se vsega po malem kupovalo denar bi bolje krožil blagajne bi se polnile in vsi bi imeli nekaj več od tega in kaj pokazati tudi kriza odpade zagotovo gospodje v vladi upoštevajte moj nasvet,ker vem.Lp
Hasan
30. 04. 2020 17.34
+2
Državni svet je okužen z zelo agresivnim virusom SDS-a.Pa ne vsi!Večina pa.Posebno pa g.Kovšca.Ta je neozdravljiv.
Rafael Kramar
01. 05. 2020 08.26
-1
Jaz mislim, da je bolj narod okužen s SDS virozo. V glavah so si zamislili, da so oni nekaj slabega, zdaj pa na slepo pljuvajo po vladi pa čeprav od prevzema oblasti dela vrhunsko!?
Rudar
30. 04. 2020 15.30
+8
Nikoli mi ni bilo jasno, zakaj potrebujemo državni svet. Zadnje čase sem pa prepričan, da ga ne rabimo.
bodočipartizan
30. 04. 2020 15.01
+8
In mislijo, da bodo s tem (pod)kupili glasove in mir, da bomo kar mirno pogoltnili vse abotnosti, ki jih počne vlada!?!
Sosed Sosedov
30. 04. 2020 14.37
+1
Oblastiželjni
30. 04. 2020 14.12
+16
Državni svet je trenutno v rokah SDS.