Korona

V državnem svetu zavrnili veto na zakone iz tretjega protikoronskega paketa

Ljubljana, 30. 05. 2020 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni svet je na daljavo opravil izredno sejo. Na njej je z namenom pospešitve sprejemanja zakonodaje zavrnil veto na vse tri zakone iz zadnjega svežnja urgentne pomoči ob zajezitvi epidemije, so sporočili. DZ pa je podprl vladne predloge sklepov o nedopustnosti referendumov na najnovejše tri protikoronske zakone. V razpravi je bilo iz opozicijskih vrst slišati številne kritike na račun vlade in koalicije, ki da preveč široko in premalo kritično uporabljata možnost omejevanja referendumske pobude.

Interesna skupina lokalnih interesov je predlagala odložilne vete na zakon o poroštvu RS v evropskem instrumentu za začasno podporo za ublažitev tveganj za brezposelnost v izrednih razmerah po izbruhu koronavirusa, na interventni zakon za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji koronavirusa in na zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije. Državne svetnice in svetniki so se soglasno izrekli proti vsem trem predlogom odložilnega veta.

Predlagani zakoni sodijo v tretji sveženj urgentne pomoči gospodarstvu, ki ga je pripravila in v obravnavo po nujnem zakonodajnem postopku vložila vlada, državni zbor pa ga je sprejel na petkovi seji. "Ker gre za res nujne zakonodajne predloge, je pomembno, da ti čim prej stopijo v veljavo. V ta namen so bili podani tudi predlogi odložilnih vetov, saj so državni svetniki želeli na ta način predvsem pospešiti postopke uveljavitve posameznih zakonov," so pojasnili.

Državni svetnik Branimir Štrukelj, ki je v njem predstavnik delojemalcev, je sejo obstruiral. "Razlog za obstrukcijo je zloraba ustave v delu, ki daje državnemu svetu pravico, da od državnega zbora zahteva, da o posameznem zakonu še enkrat odloča," je zapisal. Pospešitev postopka ni razlog, ki bi ga ustava dopuščala za vložitev veta. Ko ga nekdo vloži in nato glasuje proti, je to očitna in groba zloraba ključne pristojnosti državnega sveta. "To mu znižuje verodostojnost in ugled, kolikor ga še ima, in pri tem ne želim sodelovati," je poudaril Štrukelj, sicer glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture.

DZ podprl predloge sklepov o nedopustnosti referendumov na tri protikoronske zakone

Na večerni izredni seji je manjkala približno tretjina poslancev iz opozicijskih vrst, zato je na predsednika DZ Igorja Zorčiča letel tudi očitek, da je sejo sklical v zadnjem trenutku in tako preprečil, da bi poslanci iz bolj oddaljenih krajev prišli na sejo.

Poslanci so po dobri uri razprave s 50 glasovi za in štirimi proti potrdili sklepe, da je nedopustno razpisati referendum o zakonu o poroštvu Slovenije v instrumentu Sure, na interventni zakon za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji koronavirusa in na zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije. Proti vsem trem sklepom so glasovali poslanci Levice, poslanci LMŠ in SD pa so se glasovanja vzdržali.

Tako minister kot poslanci koalicije so poudarjali, da razpis zakonodajnega referenduma o omenjenih zakonih ni dopusten, ker gre za zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev odprave posledic naravnih nesreč.

Franc Jurša (DeSUS) je dejal, želi biti racionalen. Po njegovih besedah v poslanski skupini verjamejo, da je čimprejšnja uveljavitev vseh treh zakonov nujna, da se bo lahko Slovenija kot zrela država še naprej učinkovito spoprijemala z razsežnostjo posledic nedavnega življenja v karanteni.

V opozicijskih vrstah pa so opominjali na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ, da bi sprejem predlaganega sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o zakonu o poroštvu doprinesel k neskladnosti s prvo alinejo 90. člena ustave.

"V SD smo prepričani, da je predvsem na vladi kot predlagatelju zakonov ter vladni koaliciji odgovornost, da je celotna vsebina zakonskih predlogov izključno interventne narave, ki opravičuje nedopustnost referenduma in omogoča njihovo takojšnjo uveljavitev," je dejal Jani Prednik in ob tem napovedal, da se bodo v SD glasovanja vzdržali.

Jerca Korče (LMŠ) je opozorila, da je v tem primeru omejevanje referendumske pobude prekomerno in bi bilo ob ustavni presoji lahko celo protiustavno. Po njenih besedah ni dvoma, da razmere, s katerimi se soočamo, zahtevajo hitro sprejemanje zakonodajnih aktov za odpravo posledic epidemije. A vlada po njenem mnenju v vsak zakon vnaša tudi člene, ki niso nujni.

"Noben državljan ne bi šel sklicevati referendumov o takih zakonih. To, da želi vlada sprejem sklepov o nedopustnosti referendumov o takih zakonih, kaže, da se vlada boji svojih državljanov in jim ne zaupa," pa je bila do današnjega sklica izredne seje DZ v zadnjem trenutku kritična poslanka Levice Violeta Tomić.

Za uveljavitev morajo biti zakoni objavljeni v uradnem listu. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (161)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
01. 06. 2020 10.47
+1
DRŽAVNI SVET JE COKLA V SLOVENSKI POLITIKI:ČURKI-SVIZEC-TITO,BIVŠI KOMUNIST ŠTRUKELJ,TER NJEGOVA SOBORKA IZ SINDIKATA KOVINSKE IN ELEKTRO INDUSTRIJE JERKIČ -NAJBOLJ MEČETA POLENA POD NOGE POSLANCEM,KOT ZASTOPNIKA DELOJEMALCEV-NATO PONIŽNO BERAČITA V IMENU TEH DVEH SINDIKATOV DENAR-POVIŠICE,ZAOSTANKI IZPLAČIL ITD,PREDVSEM ITD.ČURKI Z 3 HIŠAMI(ENA JE SOLASTNIŠTVO Z DRUGIMM ŠTRUKLJEM),2 STANOVANJA,BREZ KREDITOV,JE SAM SEBI OMOGOČIL TAK STANDART Z ČLANARINO SVIZ ČLANOV(40000!),JERKIČKA PA BI NEKAJ HOTELA,A NIKAKOR NE USPEVA.SINDIKALNE DOMOVE SO RAZPROODALI,DENAR ZAPRAVILI,SEDAJ PA DRŽAVA:DAJ-DAJ-DAJ!!!SINDIKAT JE IMEL MOČ,KO SO DELILI SVINJSKE POLOVICE,SRAJCE,KI JIH V TRGOVINAH NISO MOGLI PRODATI,PRALNA SREDSTVA,KOZMETIKA.ALI KROMPIR JESENI(ČURKI IMA LASNTO NJIVO,SADI KROMPIR IN ZELJE),PA DOPUST V SINDIKALNIH DOMOVIH.HRVATI PA:OVO NE VALJA,OVO IZPRAVITE,PA ŠE IN ŠE,KOT,DA JE HOTELz 4 zvezdicami.PA SO VSE PRODALI,LE SVIZ ŠE IMA NEKAJ NA GORENJSKEM,MORJU,ZA "ELITO".ZAKAJ DAJETE VETO?NI MOŽNO PREDHODNO DOGOVARJANJE,RAZMISLEK PO KOPITU:VEČ GLAV VEČ VE!!!UKINITI VAS JE TREBA,NE,DA IMATA OMENJENA SINDIKALISTA BRUTO 5000€PLAČE-IZ DVEH VIROV.JE TO POŠTENO,MLADI PA NA CESTI,KER JIM VI ODŽIRATE ZAPOSLITEV:PODN STE!!!
ahim1225
31. 05. 2020 18.01
+7
Državni svet pod vodstvom g. Kovšca dela odlično, smrketo ga. Jerco pa ne smemo jemati resno, mladenko naj napotijo v šolo ali pa delat, ima premalo izkušenj, da bi drugim solila pamet.
joe brasco
31. 05. 2020 21.24
+0
zibertmi
31. 05. 2020 16.16
-4
odšli smo iz juge pot pretvezo diktature ,enostrankarskega sistema .vračamo se v zgodovino in to veliko hujšo kot smo jo imeli v jugi
zibertmi
31. 05. 2020 16.21
+3
če nebi imela čebula če bi bila bula.pa vseeno ,če bi se to zgodilo v jugi nebi imeli referenduma za odcepitev.mogoče bi bilo bolje imeli bi svoj trg v katerem bi slovenci z lahkoto preživeli.tako pa imamo po večini objekte ,ki so bili zgrajeni v socializmu in imeli bi radi zopet enostrankarski sistem,v katerem zopet nihče nebi hodil na volitve za razliko od juge ,ko smo v večini hodili
ahim1225
31. 05. 2020 18.05
+9
zib...! Ti ne veš kaj je demokracija, tvoja "juga" še obstaja lahko se preseliš, na razpolago imaš celo paleto Balkanskih držav, kjer je demokracija.
zibertmi
31. 05. 2020 18.44
-6
sej ne črtim slovenije ,črtim vodsko ,ki nas vodi
zibertmi
31. 05. 2020 18.45
+0
kar se demokracije tiče bi bilo pa dobro da bi ti tvoj jajo obrazložil nekaj pravil od večstrankarskega sistema do referendumov itd,samo ne sam po njegovih pravilih
zavetnik
31. 05. 2020 15.48
-8
Kdo se boji svojih državljanov in s tem referenduma, naj se spakira na smetišče zgodovine. Diktatura pod vlado JJ ima tudi rok trajanja?
Balki30
31. 05. 2020 15.56
+7
Vcasih ste pa lewi jj ocital prevec referendumskih pobud....no djte.se odlocit...pa.to
zavetnik
31. 05. 2020 16.15
+4
Ali je Kovačič Vili levi, poglej si kdo je dajal pobude za referendume malo pobrskaj po arhivih-tudi o njem smo odločali.
solo33
31. 05. 2020 15.08
+9
Prejšnji vladajoči se obupano trudijo ustaviti sedanjo vlado, ker vidijo da solidno delajo in bo ljudi vedno težje prepričati da je potreben povratek levičarjev.
Ost1234
31. 05. 2020 13.51
-5
Težka je pot osvetljena le s svečavo ... A ne Ištvan?
Ost1234
31. 05. 2020 13.54
-5
Prepovedovanjem referendumov je eden prvih znakov diktature.
Ost1234
31. 05. 2020 13.54
+4
najvsivedo
31. 05. 2020 15.51
+13
Ja da levnuhom spremeniš delovne navade ,in ,da jim dopoveš ,da so kraje prepovedane ,in kaznovane ...moraš uporabiti Putinov ,in Kimov režim kjer drugače levaki ne bodo spremenili 80 letni način svojih kleptomanskih navad.
Balki30
31. 05. 2020 15.57
+6
Ko je jj iz opozicije dajal referendumske pobude ste lewi bli vedno proti....nepotrebno....drago....zloraba instrumenta...100.izgovorov...zdj stw obrnal.plosco...pa to
Heretik1
31. 05. 2020 11.39
-12
Brezna so zdaj prazna!
Balki30
31. 05. 2020 15.58
+6
Tvoja glava tudi....pa.poznavanje definicije sovraznega govora...pa to
vinogradnik33
31. 05. 2020 10.31
-3
Delovanje DZ odkar je predsednik Zorčič iz SMC je postal orodje vladajoče koalicije , kjer opozicija nima več mesta in ne besede , ker jim jo vzamejo , če želijo kritično obravnavati aktualne teme ! Državni zbor bi naj bil hram demokracije , kjer imajo vse parlamentarne stranke pravico razpravljati , dajati predloge in deliti mnenja , v sedanjem stanju je demokracija v hramu demokracije poteptana , kajti vladajoča SDS ne prenese ugovorov in kritik in zato je zaukazano kvizlinškemu predsedniku DZ , da vse to na najbolj brutalen način preprečuje !
ahim1225
31. 05. 2020 10.26
+12
Opozicija (leve stranke) želi državljanom vse najslabše, sram bi jih moralo biti! Opozicijski poslanci nagajajo koaliciji, čeprav so po volitvah (preden so sedli v parlament) podpisali, da bodo delali za blaginjo Slovenskih državljanov.
Gorazd Petek
30. 05. 2020 21.58
+7
No in še ena zanimivost,iz neta iz onega dne,ki mi jenarisala režanje na ves glas. Na neki raziskvi je bilo opisano ,da tisti ki redno uživajo kebap,burek ,ovčetino id zaostajajo za povprečnimi v razmišljanu za 25%,kar me je res nasmejalo. No ja pa res morda tista krilatica "ustašev" ki trdijo ,da nema ti tice do pra....... in šunke. No ja............
Darko32
30. 05. 2020 21.55
-4
DOKTAR JANŠA ne skrbi za dobrobit naroda ampak samo za nabiranje svojih političnih točk in za svoj ozek krog. Namreč vsi to vidimo. Poglej oslarijo z temi boni ali kako jih imenujejo. Sam pravim, da prenosljive ne smejo biti ampak se določijo pogoji kdo jih lahko koristi. Potem pa se da ljudem prosto, da sami izbirajo kje jih bodo porabili in zakaj. Naredi se omejitev, da se ne sme recimo porabiti za alkohol. Če dopustuješ je recimo možno porabiti za hrano, kjer se določjijo pogoji. Tukaj pa vidimo,da je nastal kupleraj iz tega in ljudje ne bodo koristili v 75% primerih in bo več škode kot koristi. Je pa očitno druga verzija, kjer se gre za prevaro vseh, saj ne bodo izplačevali denarja.
Balki30
31. 05. 2020 15.59
+5
Ja boni niso ok...ler je to pomoc zs....in tega lewica noce...samo js filat pa nevladnike ipd....pa to
?ebula
30. 05. 2020 21.48
-1
Zorčič je zguba, da mu ni para. Povprašajte Brežičane ali pa spremljajte njegovo podlo delovanje, pa boste sami prišli do tega zaključka.
Gorazd Petek
30. 05. 2020 21.33
+9
Bureko in kebapo žerci z nizkim kosmatim čelom,močno poraščenostjo in obrvmi in orlovskim nosom so vse bolj agresivni,ker intelektualno ne zmorejo.
rožarica
30. 05. 2020 21.27
+10
Levaki pożrite se !
kolbek460
30. 05. 2020 21.16
+17
Koliko je danes vreden janezov vavčer ,toliko kot Delnica nkb 2007 leta ,24 ,35 evra ,bajuk in jajo pobereta denar ,od nas malih delničarjev ,,na ker nekdo iz kamatkh otokov kupi za 10 milijonov evrov delnic ,na kar delnice skočijo na 45 evrov in ta isti v štirinajstih dneh proda delnice njim nazaj in v štirinajstih dneh pokasira 10 miljonov in nas male delničarje izniči ,kraja stoletja ,pa kdo vas nebi poznal barabe pokvarjene ,
samoza
30. 05. 2020 21.05
+7
Šolstvo Nekoga manj pokvarjenega kot štrudla rdečega pa bi si lahko našli za sindikalista
kolbek460
30. 05. 2020 21.17
+5
MAR SI SLEP ,SLABOVIDEN ,VERSKI ZANESENJAK ,
Radoveden
30. 05. 2020 21.00
-4
Eni tule še kar po vesolju letajo. Pa naj, vse manj vas je.Bogi ste res leftardi, vse gre v neko črno vesoljsko luknjo in kar naenkrat ne bo ostalo nič od zvezd, titov in ostalih bajk.
Gorazd Petek
30. 05. 2020 20.59
+8
Kej čmo................. Janez Železni dela in rešuje............ Levi lenuharijo,sabotirajo in biciklajo,terajo karete in pijančujejo,razgrajajo in svinjajo po javnih površinah. Nič novega............. Levi pač ne razumejo ,da se s Tanjo,NOB kramo,biciklanjem,pijančevanjem,rinjenjem čefota na medije itd,pač ne bo dalo na oblast več Corona je spremenila svet in levi čepeči v goši ali koruzi iz 45 ne razumejo,da brez resnega programa ne bo šlo. Realno Tanja Janša,Janša,fašizem itd. Čefo;"ja vse je narobe imam ideje............" Dragi moji z temle............ Žal ne bo šlo.
mackintosh
30. 05. 2020 21.01
-1
Gorazd Petek
30. 05. 2020 21.14
-1
Glej "karetar" z rinjenjem karet,bicikliranjem,pijančevanjem in drogiranjem pač niste alternativa večini prebivalstva Slovenije še manj pa Slovencem. Osebno mislim,da te izdaja orlovski nos,zagorelejša polt,kosmate obrvi,močnejša spodnja čeljust in poraščenost ter temnejša "kosa" in obrvi tko ,da nisi primeren za intelektualno debato. Morda za kak izkop temeljev,nasip,robnike, fasado ,šajtrga motorizacijo in polavtomatska ročna orodja tipa kramp,rovnica ect ,morda..... Kaj več pa ne zmoreš............ Tko ,da ne se napenjat na polju,ki je malce oddaljeno od tvojih zmogljivosti
Gorazd Petek
30. 05. 2020 21.16
-4
Pozabil sem dodat še prehranjevalne navade,kebab,burek,baklav,ovčetina ipd. Tko da,res ne moreva.
mackintosh
30. 05. 2020 21.25
+7
mackintosh
30. 05. 2020 21.26
+7
mackintosh
30. 05. 2020 21.27
+8
in svoj intelekt res na veliko kažeš ha ha ha ha
mackintosh
30. 05. 2020 21.29
+7
"z temle" bom pa nehal hahahahahahahahahahahahahahaha
Gorazd Petek
30. 05. 2020 21.30
-3
In kaj ima Janša s tvojimi zmogljivostmi? Glej drži se krampa,lopate,šajtrge no krivega nosa,močne čelusti in košatih obrvi pač ne moreš skriti ah ja pa ljubav do burk i kebab.
Gorazd Petek
30. 05. 2020 21.30
-3
mackintosh
30. 05. 2020 21.32
+7
Gorazd Petek
30. 05. 2020 21.41
-3
Vem ,da ti je hudo ob soočanju s tvojim realnim dometom,moje sožalje.Povej ksam naj ti pošljem krancl.
zavetnik
30. 05. 2020 20.51
+24
Kako se pri dajanju plusa istočasno registrira minus se pravi oboje naenkrat zeleno in rdeča, je to namerno ali sabotažanekaj čudno se dogaja s temi komentarji?
Helix Nebula
30. 05. 2020 20.59
+20
Ko oddaš plus se stran za tebe osveži in vidiš informacije ki so ble na volju pred tvojim PLUSom.. torej vidiš še osvežitev ostalih PLUSov in MINUSov...
Prljavi prasek
30. 05. 2020 20.48
+19
Se dobro, da je Šarec zalučal puško v koruzo 🌽 🌽 🌽, da imamo vlado, ki dela.. 😂
mackintosh
30. 05. 2020 21.00
-2
če pod delo šteješ krajo in korupcijo pri nabavi zaščitne medicinske opreme in mask potem ta vlada res dela.