Korona

V Franciji kritike na račun zgodnjega cepljenja Sarkozyja proti covidu-19

Pariz, 19. 02. 2021 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Franciji je v četrtek za polemiko poskrbela novica, da je bil nekdanji predsednik Nicolas Sarkozy že januarja cepljen proti covidu-19 – star je namreč 66 let, v Franciji pa trenutno cepijo starejše od 75. A vir blizu njega je zavrnil ugibanja, da je preskočil vrsto. Cepljen je bil na podlagi zdravniških navodil, je zatrdil.

Da je bil Sarkozy že januarja cepljen v vojaški bolnišnici, je v četrtek poročal tednik L'Express. To je zlasti med uporabniki Twitterja povzročilo nekaj vznejevoljenih komentarjev in ugibanj, zakaj je cepivo prejel tako zgodaj. V državi trenutno cepijo starejše od 75 let, vključeni pa so tudi zdravstveni delavci in tisti, ki zaradi bolezenskih stanj veljajo za posebej ogrožene.

Kot je danes zatrdil vir, ki je želel ostati neimenovan, je Sarkozy cepivo prejel na podlagi zdravniških navodil. Kaj jim je botrovalo, ni razkril, je pa poudaril, da ima nekdanji predsednik "kot katerikoli državljan pravico do zasebnosti in zdravniške tajnosti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kampanjo cepljenja v Franciji je zaznamoval izjemno počasen začetek, čeprav so pristojne oblasti odtlej postopek pospešile in glede na vladne podatke je bilo doslej cepljenih več kot 2,4 milijona ljudi, od tega jih je več kot milijon prejelo že oba odmerka.

Da je bil Sarkozy že januarja cepljen v vojaški bolnišnici, je v četrtek poročal tednik L'Express.
Da je bil Sarkozy že januarja cepljen v vojaški bolnišnici, je v četrtek poročal tednik L'Express. FOTO: AP

Vlada upa, da bo lahko stare med 65 in 74 let začela cepiti med koncem marca in sredino aprila. Glede na poročanje L'Expressa je Sarkozyja močno frustrirala počasnost kampanje in si je želel vzpostavitve velikih centrov za cepljenje.

Sarkozy, ki je bil predsednik države med letoma 2007 in 2012, je vpet v bitke s sodnimi mlini, vse odkar je zapustil položaj. 1. marca bo sodišče podalo razsodbo v korupcijskem primeru, v katerega je vpleten tudi Sarkozy, če bo spoznan za krivega, pa mu grozijo štiri leta zapora. Pojavlja se v še več drugih primerih.

Kljub temu na desnici ostaja priljubljen politik. Njegova druga knjiga spominov, naslovljena Le Temps des Tempetes (Čas neviht) pa je lansko poletje več tednov kraljevala na lestvicah najbolje prodajanih knjig.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

OneEarth
20. 02. 2021 14.36
zdravnik v 6 letih studija dobi vsaj malo obcutka za kemijo, mikrobiologijo, virologijo...
Nick.Mason
20. 02. 2021 09.10
-1
novice vsepovsod kako se nekateri cepijo preko vrste .zanimivo ko se je komentiralo če bi bilo cepivo res dobro bi elita to prva se cepila,zdaj pa zavajajo s temi zgodbicami,pa še politik se ne rabi javno cepit da dokaže,kaj za boga milega imajo v glavi ljudje,vsi smo zdaj poizkusni zajčki ,zakaj nekaterim ni nič po cepljenju ko nekateri pa zelo močno dobijo stranske učinke,ker nekaterim dajo pravo cepivo v nekatere pa ne ,tako je vedno z preizkuševanjem bilo in bo.Pravo cepivo ni da ni bo narejeno kasneje in takrat pridejo na vrsto bogatuni in elita ,saj veste kdo
Tone 12345
19. 02. 2021 18.04
+3
Sarkozy pridi v slovenijo jaz ti podarim svoj cepiv x 2 takoj zastonj!!!ne še plaćam tu ga!!
OrodniK
19. 02. 2021 17.57
+0
No, pri nas pa vztrajno ponavljate, da je cepivo gotovo fejk, ker drugače bi se vsi voditelji takoj cepili, prej kot 'raja'... Sedaj ko pa pride novica, da so se voditelji-nekateri celo pred vrsto cepili , se pa spet zgražamo, kako se imajo za nekaj več pa ne upoštevajo vrstnega reda?!?! Bu-tale...
OrodniK
19. 02. 2021 17.57
+0
No, pri nas pa vztrajno ponavljate, da je cepivo gotovo fejk, ker drugače bi se vsi voditelji takoj cepili, prej kot 'raja'... Sedaj ko pa pride novica, da so se voditelji-nekateri celo pred vrsto cepili , se pa spet zgražamo, kako se imajo za nekaj več pa ne upoštevajo vrstnega reda?!?! Butale...
dante
19. 02. 2021 17.05
+2
Uh, kak se boji za usran lajf
medus
19. 02. 2021 17.03
+5
Po eni strani vsak dan 'cepite se!' propaganda, po drugi pa zgražanje ko se nekdo cepi.
1236
19. 02. 2021 16.57
+3
Dva odmerka mu nej dajo
Animal
19. 02. 2021 16.50
-1
Kakšno cepljenje, zakompleksanega VOJNEGA ZLOČINCA, lopova zanikrnega, v Haag in procesirat!!!
izgubljen krt
19. 02. 2021 16.39
+4
Ne ga lomiti no, "Šarkotu" je cepivo odstopila njegova žena.;-)))))