Korona

Na meji s Hrvaško dolgi zastoji, obljubljajo aplikacijo, ki bo olajšala prehode

Pulj/Koper, 15. 05. 2020 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.V., STA, U.Z.
Komentarji
596

"Že ta konec tedna pričakujemo na tisoče tujih državljanov, ki bodo vstopili na Hrvaško in v Istro," je povedal šef štaba civilne zaščite istrske županije Dino Kozlevac, potem ko je Hrvaška odprla svojo mejo. Toda na meji so že danes cel dan nastajali večji zastoji, vozniki na MP Sečovlje in Dragonja za izstop iz države še vedno čakajo tudi do pet ur. Hrvaška medtem obljublja aplikacijo za mobilne telefone, ki naj bi pospešila prehajanje turistov preko meje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nič več karantene
    03:27
    Iz 24UR: Nič več karantene
  • Iz 24UR: Zastoji na meji s Hrvaško
    01:38
    Iz 24UR: Zastoji na meji s Hrvaško

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je na MP Dragonja in Sečovlje za vstop na Hrvaško treba čakati tudi do pet ur. Bralci, ki so se odpravili na Hrvaško, so nam že zjutraj sporočili, da so postopki preverjanja zelo dolgotrajni. Nekatere naj bi hrvaški mejni policisti zaradi različnih razlogov celo zavrnili. 

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je povedal, da je v zadnjih 24 urah na Hrvaško vstopilo več kot 3500 tujih državljanov.

Zastoji nastajajo tudi na drugih mejnih prehodih s Hrvaško. Na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje je zastoj tovornih vozil proti Hrvaški. Kolona je dolga približno pet kilometrov, vozila pa so na odstavnem pasu. Čakalna doba je tudi na mejnih prehodih Jelšane, Petrina, Sočerga, Slovenska vas, Gruškovje in Obrežje.

Na mejnem prehodu Jelšane je slovenskim gostom dobrodošlico zaželel hrvaški minister za turizem Gari Cappelli, ki se je tudi opravičil zaradi čakalnih dob. Reški časnik Novi list piše, da gre na Jelšanah večinoma za lastnike nepremičnin in plovil na Hrvaškem, ki morajo pri vstopu pokazati potrdilo o lastništvu. Tistih, ki bi pokazali potrdilo o rezervaciji za namestitev v hotelu, kampu ali v zasebnih namestitvah, pa novinarji niso zasledili.

Do zastojev na meji prihaja, potem ko je vlada zaradi umirjanja epidemiološke situacije sklenila, da prekliče epidemijo. Z današnjim dnem je tudi ukinjena karantena za državljane članic Evropske unije, pri čemer so izjema tisti državljani EU, tudi Slovenije, ki so EU zapustili za več kot 14 dni. Ti bodo še naprej morali v karanteno. 

Kot so nam sporočili s PU Koper, do čakalnih dob prihaja zaradi postopkov, ki jih izvaja hrvaška policija na mejnih prehodih. "Gre za vpisovanje v evidenco, preverjanje dokazil o lastništvu premoženja na Hrvaškem ipd.," so nam pojasnili in dodali, da na slovenski strani pri prehajanju meje ni težav, posledično pa tudi ne zastojev. 

Z aplikacijo hitreje čez mejo

Cappelli je sicer danes v pogovoru za regionalno televizijo N1 ocenil, da bo na Hrvaško prihajalo vse več slovenskih turistov, ker po vrnitvi v Slovenijo ni več obvezna samoizolacija. Povedal je, da so za pospešitev turističnega čezmejnega prometa na Hrvaškem pripravili aplikacijo, ki je podobna hrvaški dovolilnici, ki so jo do pred kratkim uporabljali hrvaški državljani, če so potovali zunaj kraja prebivališča. Predstavili jo bodo na sobotnem srečanju ministrov za notranje zadeve Slovenije in Hrvaške, Aleša Hojsa in Davorja Božinovića

Turisti se bodo lahko z aplikacijo vnaprej prijavili z vsemi podatki o tem, kam gredo in kje bodo nameščeni, je dejal. Na ta način naj bi čim bolj pospešili čezmejni promet in skrajšali čakalne dobe ob vstopu v državo. Povedal je, da je nadzor potnikov potreben tudi zato, ker Hrvaška še ni v schengenskem območju. Cappelli je napovedal, da se bosta o vseh podrobnostih glede prehajanja turistov preko meje v soboto pogovarjala ministra Hojs in Božinović, ki se bosta srečala v Ormožu.

Hrvaška Istra v pričakovanju turistov

V istrsko županijo lahko pride več kot 11.000 tujih državljanov, ki imajo prijavljeno prebivališče ali so lastniki nepremičnin in plovil, je dejal Dino Kozlevac na sredini novinarski konferenci štaba civilne zaščite. Omenil je, da lahko glede na priporočila hrvaških epidemiologov na Hrvaško od prejšnjega ponedeljka iz drugih držav pridejo tudi poslovneži ali pa osebe, ki imajo nujne opravke, kot je pogreb. Čez hrvaško mejo bodo spustili tudi tiste, ki imajo že rezervirano turistično namestitev. Pričakujejo pa, da bodo gosti odgovorni pri spoštovanju epidemioloških ukrepov.

Pomembno je tudi, da se prebivalci držijo priporočene fizične razdalje, da nosijo zaščitne maske ter se ne približujejo neznancem, ker nevarnost okužb z novim koronavirusom še ni minila. Kozlevac je napovedal tudi možnost, da bi ukrepe znova zaostrili, če se bo poslabšala epidemiološka slika na območju županije.

Na epidemiološko odgovornost gostov računa tudi direktorica Turistične skupnosti Pulj Sanja Cinkopan Korotaj. "Želimo si, da pridejo vsi gostje, med katerimi so seveda Slovenci, ki imajo svoje nepremičnine. Tudi oni so potrošniki, kar je pozitivno," je dejala Cinkopan Korotajeva.

V hrvaškem turizmu pričakujejo 20- do 40-odstotno realizacijo lanskih prihodkov.
V hrvaškem turizmu pričakujejo 20- do 40-odstotno realizacijo lanskih prihodkov. FOTO: Urša Zupan

Odpiranje hrvaške meje je prvi korak k odpiranju turističnega prometa. Na območju mesta Pulj je približno 2700 ponudnikov namestitev, ki jim je treba dodati tudi turistična podjetja, je dejala. Zaenkrat nimajo podatkov o tem, kako potekajo rezervacije za prihajajoče poletje. Za turiste bodo verjetno najprej odprli kampe, ki omogočajo bolj individualne namestitve v šotorih, prikolicah in avtodomih. Sledili bodo zasebni apartmaji, medtem ko bodo hoteli verjetno med zadnjimi, je povedala.

Kot je dodala, je vsem v hrvaškem turističnem sektorju v interesu, da bi letos zaslužili vsaj za stroške vzdrževanja objektov. Pričakuje, da bodo letos realizirali med 20 in 40 odstotkov lanskih prihodkov, če se epidemiološko stanje ne bo znova poslabšalo.

Vzdušje v hrvaški Istri je pozitivno in naši sosedi iz Slovenije so dobrodošli, pa je poudaril župan Pulja Boris Miletić. Izpostavil je, da je epidemiološko stanje v hrvaški Istri dobro, a pozval k previdnosti in spoštovanju vseh priporočil epidemiologov."Smo v fazi normalizacije življenja, v katero vstopamo previdno in tudi optimistično. Zagotovo bosta potrebna določeno prilagajanje in odgovornost, a prepričan sem, da bomo tudi to nalogo skupaj vrhunsko opravili kot doslej," je povedal.

Pripravljajo se za začetek turistične sezone, a se zavedajo, da so rezultati iz prejšnjih let nedosegljivi. "Vemo, da brez gospodarstva ni življenja, dejavnosti je treba nadaljevati v obliki in z možnostmi, ki bodo zagotovile pozitivno epidemiološko sliko," je poudaril Miletić, ki pričakuje, da bodo kmalu podrobno razdelali vsa vprašanja, ki so povezana z vnovičnim zagonom turizmom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (596)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lakala28
18. 05. 2020 17.11
In kaj delajo kockasti na meji 5 ur? Hemoroide zdravijo mogoče? Kar naj se norca delajo, dokler se imajo sploh še iz koga. Tako kot naš blejski župan, ki pa sedaj joka in vabi turiste, zaradi enih 30 pa smo bili v karanteni. Kar naj gleda svojo sveto vodo, pa kacote, hojse, jajote in ostale snovalce diktature naj za rokco prime. Za primorske župane velja isto. Mogoče bi pa vosjak lahko šla tja glumit turiste. Sedaj, ko niso obremenjeni s 37a členom imajo časa več kot dovolj. Pa nove pendreke lahko malo razkazujejo. To majo turisti radi.
metronom
17. 05. 2020 08.33
+3
Z hrvasko mejo zapret in to je to
User416781
15. 05. 2020 21.44
+6
Zakaj se vas toliko tukaj ukvarja s temi, ki grejo na Hrvaško? Kako se vam da? In kaj vas to sploh briga? Če ste raje doma, bodite doma, v redu. Eni pa imamo pač nepremičnine na Hrvaškem, pomladni meseci so navadno rezervirani za kakšna dela na nepremičnini, urejanje okolice itd. Dajte se raje ukvarjat s čim drugim. Bo bolj produktivno. Neko živciranje, stres in konstantni negativizem ter jamranje zaradi takih neumnosti škodi zdravju, negativno vpliva na imunski sistem in s tem se izpostavljate po nepotrebnem korona bavbav virusu...
DEEP
15. 05. 2020 21.23
+2
Hrvaška je za Slovence ko mamilo, če jo već konzumiraš, boljše se počutiš! 🏖️🇭🇷🥰
borec91
15. 05. 2020 21.14
+17
ampak res. hrvati bi zopet radi da jim samo kes posljemo dol pa ne hodmo
borec91
15. 05. 2020 21.15
+10
ce nebi meli lopovske prodane vlade bi enostsvno letos pustili meje za turizem zaprte
GOTOVI STE
15. 05. 2020 21.40
+8
Tole se pa strinjam. Ne vemnkam norimo.. Vse je zaprto a na hrvasko se gre lahko.. Bolano!!!
User416781
15. 05. 2020 21.48
+7
Prvič, praktično nič več ni zaprto, zato so tudi meje odprte. In drugič, v slovenskem primorju so nam še ne dolgo nazaj rekli, da k njim naj ne hodimo. Nenazadnje smo zaradi njih bili omejeni na občine. Sedaj pa, ko vas j.... Jaz se počutim bolj dobrodošlega na Hrvaškem, kot pa v slovenski Istri. Lepo jamranje še naprej želim...
lakala28
18. 05. 2020 17.07
Petarda, sicer si v redu, ampak, za Slovenijo je žal VSE zaprto. Ti (ali jaz) kot turist nikamor ne moreš. Avstrijci npr. so vsem odprli meje razen Italijanom in nam. Skratka, se mi zdi da se je naša diplomacija s Hojsem in Logarjem na čelu ekstremno izkazala. Kar se pa našega primorja pa Bleda tiče se pa absolutno strinjam. Kar naj gledajo to svojo sveto vodo, če smo jim mi navadni ljudje tako zelo odveč. Brez skrbi, tudi avioni bodo slejkoprej leteli.
Tir1
15. 05. 2020 21.12
+14
Naložite si aplikacijo za zasledovanje in boste hitreje čez mejo. Če si vgradite pa še čip v glavo, boste pa na plaži še brezplačen krof dobili.
BroNo1
15. 05. 2020 21.10
+8
Naj Hrvati zaostrijo ukrepe, če že naši egoistično rijejo dol. briga jih za sodržavljane, važno da bo sedel na 5cm plaže....nas mora nekaj pošteno kresnit po glavi, da bomo začeli spoštovat kaj govori stroka!!!
User416781
15. 05. 2020 21.38
+2
User416781
15. 05. 2020 21.54
+0
nik500
16. 05. 2020 08.29
+2
Firnk
15. 05. 2020 20.47
-4
buh ste željni
RAZOČARAN2
15. 05. 2020 20.38
+20
Če bi, še zeleno mejo, tako striktno kontrolirali in varovali, bi bilo še boljše.
inowu
15. 05. 2020 20.31
-1
če bi šengen veljal bi rampe odstranili,tako kot povsod v normalni Evropi.
RAZOČARAN2
15. 05. 2020 20.39
+10
žal si malo nepodučen, Hrvaška še ni v Schengnu, pa še dolgo ne bo.
Nimasmisla
15. 05. 2020 20.15
+47
Al res butasti slovenci ne vidite da si hrvati norce delajo iz vas in da vas nategujejo kadar hočejo
User416781
15. 05. 2020 21.56
FAKENEWS FAKETAXI
15. 05. 2020 20.11
+23
User416781
15. 05. 2020 21.56
Cofar
15. 05. 2020 20.08
+57
ne razumem folka, da se jim da vsak vikend stat v takih kolonah.... sem raje doma, v miru, brez nervoze, sprehod kje v bližini doma je več vreden.
FH540
15. 05. 2020 20.08
+26
In gremo spet vse po starem 🤦🏻‍♂️
misterbin
15. 05. 2020 20.04
+53
Boli me če bodo čakali 48 ur za vstop na Hrvaško
TOX6
15. 05. 2020 20.02
+6
prezračevacem prostorov v javni upravi bi morali do proticepiva za covidu 19- 80% mezde natisnit na bonih, ki so vnovčljivi samo v slo ne pa da se za brezdelje namakajo tam kjer jim niso nič dali za nedelo!!!!!!!!
RAZOČARAN2
15. 05. 2020 19.55
+42
Še premalo čakate, upam, da bo tako skozi celo leto.
g.noj
15. 05. 2020 20.00
-15
Diegol14
15. 05. 2020 19.54
+4
Same obljube...
silverdog
15. 05. 2020 19.54
-16
Na hrvaskem morju jasno, morje mirno, pivo hladno. JJ kriv tudi za to. Mar bi se s biciklom
okra301
15. 05. 2020 19.54
+52
ŠE DOBRO DA NIMAM VIKENDA V ISTRI.....JOJ KAKO SEM SREČEN