Korona

V Indiji milijon primerov v 11 dneh, v delih Madrida znova karantena

New Delhi / Pariz / Dunaj, 16. 09. 2020 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
6

V Indiji so do danes potrdili že več kot pet milijonov okužb s koronavirusom. Zadnji milijon primerov so zabeležili v samo 11 dneh, kar je svetovni rekord v širjenju virusa. V nekaterih predelih Madrida bo medtem od konca tedna znova v veljavi neke vrste karantene, a podrobnosti še niso znane. V španski prestolnici zabeležijo okoli 40 odstotkov vseh okužb v državi. Na Češkem beležijo nove rekorde, v Avstriji pa se veča število pacientov, ki potrebujejo zdravniško oskrbo.

 

Indija je s 5,02 milijona okuženih druga država na svetu, takoj za ZDA, kjer so doslej zabeležili 6,59 milijona okužb. Država, ki ima sicer 1,3 milijarde prebivalcev, beleži tudi najvišje dnevne stopnje rasti novih okužb; že nekaj dni se te številke gibljejo okoli 90.000. Tudi danes so znova zabeležili nekaj več kot 90.000 novih okužb. Zabeležili pa so tudi rekordnih 1290 smrti zaradi covida-19.

Hitro širjenje okužb v tej azijski državi nakazuje tudi podatek, da je za prvi milijon okužb Indija potrebovala 167 dni. Za naslednjega pa le še 21 dni, kar je precej hitreje od ZDA in Brazilije, ki je tretja najbolj prizadeta država s koronavirusom. Indija je le 29 dni zatem že podvojila število okužb in postala tretja država, ki je presegla število štirih milijonov potrjenih okužb. V začetku meseca je nato prehitela Brazilijo.

Strokovnjaki pa opozarjajo, da je število potrjenih okužb dejansko le vrh ledene gore, saj da je število testiranj v državi relativno nizko in da je v populaciji virusa še veliko več. Indija sicer opravi približno milijon testiranj na dan.

Po ocenah indijskega centra za zdravstvene raziskave, glavne agencije v državi za nadzor nad pandemijo, je raziskava prisotnosti protiteles v populaciji pokazala, da so imeli že maja okoli 6,5 milijona okuženih. Največ zlasti v mega metropolah New Delhi in Mumbai, kjer je gostota prebivalstva zelo velika.

Enako naj bi bile podcenjene številke o smrtih. Uradno so doslej zabeležili 82.066 smrti zaradi covida-19, kar je manj kot polovica števila, ki so ga zabeležili v ZDA - 195.000. Vendar pa v Indiji niti v normalnih časih pogosto ne ugotavljajo pravega vzroka smrti, kaj šele med pandemijo, po poročanju AFP še opozarjajo strokovnjaki.

Porast okužb s koronavirusom v Indiji
Porast okužb s koronavirusom v Indiji FOTO: AP

V delih Madrida od konca tedna znova karantena

V nekaterih predelih Madrida bo od konca tedna znova v veljavi neke vrste karantene, je danes sporočila regionalna vlada. Odločitev, katere podrobnosti še niso znane, so oblasti sprejele, ker na območju španske prestolnice število novih primerov okužbe z novim koronavirusom še kar naprej narašča.

"Ukrepati moramo, kolikor hitro je mogoče," je danes ob naznanitvi novih ukrepov na novinarski konferenci dejal namestnik regionalnega ministra za zdravje Antonio Zapatero. Omejitveni ukrepi bodo začeli veljati konec tedna, vključevali pa bodo omejitve gibanja in zbiranja, njegove besede na spletu navaja časnik El Pais.

Katera okrožja v Madridu in okolici bodo novi ukrepi prizadeli, Zapatero ni navedel. Na širšem območju Madrida sicer živi približno 6,4 milijona ljudi. Španija je v pandemiji ena najhuje prizadetih držav Zahodne Evrope. Do torka so potrdili več kot 600.000 primerov okužbe in več kot 30.000 s covidom-19 povezanih smrti.

Trenutno je vir največjih skrbi prav situacija v Madridu, saj tam zabeležijo skoraj 40 odstotkov vseh novih primerov. Krepi se tudi pritisk na bolnišnice na območju, saj trenutno že vsako peto bolnišnično posteljo zaseda bolnik s covidom-19.

Trenutno veljavni ukrepi v Madridu omejujejo tako javna kot zasebna srečanja na deset ljudi, če ne živijo skupaj. Verska poslopja so denimo lahko zapolnjena do 60 odstotkov kapacitet, pulti v barih so lahko polovično zasedeni, stoli v restavracijah in drugih ustanovah pa morajo biti postavljeni 1,5 metra narazen, še pojasnjuje El Pais.

Trenutno je vir največjih skrbi prav situacija v Madridu, saj tam zabeležijo skoraj 40 odstotkov vseh novih primerov.
Trenutno je vir največjih skrbi prav situacija v Madridu, saj tam zabeležijo skoraj 40 odstotkov vseh novih primerov. FOTO: AP

Irska vlada po preplahu nadaljuje z delom

Člani irske vlade po omejitvi gibanja v torek danes spet normalno delajo, saj je bil minister za zdravje Stephen Donnelly na testiranju za novi koronavirus negativen. Ko se je v torek začel slabo počutiti, so omejitve za ministrsko ekipo uvedli iz previdnosti. Parlament je že v torek nadaljeval delo, na vprašanja pa so odgovarjali namestniki ministrov in državni sekretarji. Danes bodo po negativnem testu Donnellyja tudi vsi ministri delali kot običajno, je po poročanju irskih medijev potrdil namestnik premierja Leo Varadkar.

Po strogi karanteni, ki je trajala od marca do junija, je Irska nato zrahljala ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, nakar jih je avgusta po porasti novih okužb na dnevni ravni znova zaostrila. Skoraj polovica primerov v zadnjih dneh je sicer potrjena v Dublinu. Premier Micheal Martin je situacijo v prestolnici, kjer živi 1,4 milijona od 4,9 milijona prebivalcev države, označil za zelo zaskrbljujočo, za 21. september predvideno odprtje pubov po državi pa za Dublin ne bo veljalo.

V državi so doslej potrdili vsega skupaj nekaj več kot 31.000 okužb, umrlo je 1787 ljudi. V torek je sicer bolnišnično zdravljenje potrebovalo le 68 obolelih s covidom-19. 

V Franciji zaradi okužb s koronavirusom doslej zaprli okoli 80 šol

V Franciji so pretekli teden kmalu po začetku pouka 1. septembra zaradi okužb z novim koronavirusom zaprli 28 šol. V zadnjem tednu pa se je to število povečalo na 81, skupaj so zaprli nekaj več kot 2100 razredov. Minister za izobraževanje je ob tem poudaril, da je v Franciji 60.000 šol.

"Številke ostajajo precej omejene. To je dober začetek šolskega leta" je dejal. "Je najboljši možen začetek leta glede na zdravstveno krizo," je še povedal. V primerjavi s preteklim tednom so v šolah zabeležili okoli 1200 novih primerov okužbe s koronavirusom. Blanquer je spomnil, da razred zaprejo, ko v njem potrdijo tri okužbe.

Več primerov okužbe z novim koronavirusom pa so zabeležili tudi že na okoli desetih francoskih univerzah, je povedala ministrica za visokošolsko izobraževanje Frederique Vidal. Na nekaterih univerzah pa sploh še niso začeli predavanj. Z univerze v Montpellieru na jugu države so v torek sporočili, da so odpovedali predavanja na medicinski fakulteti, potem ko so po neki zabavi potrdili okužbo pri okoli 60 študentih.

Na univerzi v Rennesu na zahodu Francije pa so odpovedali predavanja za drugi in tretji letnik medicine, potem ko so potrdili 83 primerov okužbe s koronavirusom. Francoski inštitut za javno zdravje je v torek zvečer sporočil, da so v zadnjih 24 urah zabeležili skoraj 8000 novih okužb. To je manj od rekordnih več kot 10.000 primerov, o katerih so poročali v soboto. V zadnjem tednu se je sicer povečalo število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah, in sicer na 2173. Od tega jih je 479 na intenzivni negi.

Na Češkem nov rekord, v Avstriji vedno več bolnikov v bolnišnici

Na Češkem so v zadnjem dnevu potrdili 1677 novih okužb z novim koronavirusom, kar je nov rekord. Oblasti so ob tem sporočile, da bodo po novem ljudi o pozitivnem rezultatu na testiranju za novi koronavirus obvestili s sporočilom SMS ali po elektronski pošti. Ob tem bodo prejeli tudi navodila, kako ravnati, da ne bi virusa širili naprej.

V Avstriji se trenutno v bolnišnici zaradi covida-19 zdravi 321 bolnikov, od tega jih je 54 na intenzivni negi, kar je za slabih deset odstotkov več kot dan prej. Skupno so v Avstriji danes potrdili 768 novih okužb z novim koronavirusom. V državi je trenutno 6600 aktivnih okužb, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V Avstriji je doslej zaradi covida-19 umrlo 758 bolnikov. Skupno so od začetka epidemije v tej državi opravili 1.379.839 testiranj, od tega jih je bilo pozitivnih na okužbo z novim koronavirusom 35.073.

Večino novih okužb so tudi danes potrdili na Dunaju (319). Trenutno je v avstrijski prestolnici 3605 aktivnih okužb. Dunaju po številu novih okužb sledi Spodnja Avstrija s 159 novimi okužbami. Zgornja Avstrija in Tirolska sta vsaka potrdili 84 novih okužb, na avstrijskem Štajerskem 41, na Gradiščanskem 11. Avstrijska Koroška ima najmanj novih okužb. Danes so jih potrdili osem.

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi FOTO: AP

Berlusconi spregovoril o boju s covidom-19

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi, ki je zbolel za koronavirusno boleznijo-19, je v pogovoru za časnik Corriere della Sera priznal, da se je bal, da bo umrl ter da je še vedno utrujen in izčrpan. "Vse me je bolelo. V določenem položaju nisem mogel biti več kot minuto. Bal sem se, da mi ne bo uspelo," je dejal v intervjuju, objavljenem v današnji izdaji časnika.

Berlusconi se je zaradi covida-19 več kot teden dni zdravil v milanski kliniki San Raffaelle, od koder so ga odpustili v ponedeljek. Od takrat je doma v samoizolaciji, dokler ne bo popolnoma okreval.

"Prve dni v bolnišnici sem se bal za življenje," je priznal politik, ki bo konec meseca dopolnil 84 let. Vsem obolelim s covidom-19 pa je svetoval, naj se ne vdajo in naj ne izgubijo upanja na okrevanje. "Covid-19 je mogoče premagati," je izpostavil. 

Ob tem je potrdil, da se je z novim koronavirusom okužilo tudi več članov njegove družine, tudi vnuki. Je pa povedal, da nihče od njih ni imel simptomov in da vsi že okrevajo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
17. 09. 2020 11.45
+1
Indija je živ primer, kar so s tem virusom želeli narediti Kitajski... In potem dobili vse nazaj... Svetu vlada vojna, a raja se ne zaveda, ker so vsi mediji v lasti režima, ki vojno vodi...
dante
16. 09. 2020 17.27
+4
Samo res kot je nekdo komentiral toliko okužb corone, ni pa več ošpic, vodenih koz, gripe, ebole, aidsa, niti navadneha prehlada, kot da so izginile iz sveta, vsaj letos
Žac
16. 09. 2020 17.09
+1
Avstrijo na rdečo.
štumbamfirer
16. 09. 2020 17.08
+1
vsi živi in zdravi
Rožice cvetijo
16. 09. 2020 16.27
+11
Cca 1,3 MRD ljudi, 90%+ revščina,nič higiene,slaba hrana....
Carpediem32
16. 09. 2020 16.12
+2
Preveč bunga bunga, pa je Berlusconi zbolel.