Korona

V Indiji v enem dnevu 315.000 okužb, na Otoku več primerov dvojno mutirane različice

New Delhi / London / Budimpešta / Rim, 22. 04. 2021 21.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
15

Indija je v zadnjem dnevu potrdila skoraj 315.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največji prirast okužb v enem dnevu doslej na svetu. Bolnišnice v New Delhiju se še naprej soočajo s pomanjkanjem kisika in svarijo, da bodo bolniki umirali, če ne bodo kmalu dobili novih zalog. V Veliki Britaniji pa so skupno potrdili že 123 primerov okužbe z dvojno mutirano različico 1.617, ki so jo prvič zabeležili prav v Indiji.

Po podatkih indijskega ministrstva za zdravje so v zadnjih 24 urah potrdili 314.835 novih okužb, skupno pa 15,9 milijona, kar je druga najvišja številka na svetu. Doslej je za posledicami covida-19 v Indiji umrlo skoraj 185.000 ljudi, od tega v zadnjem dnevu 2074.

Več zasebnih in javnih bolnišnic v New Delhiju ob tem vlado poziva k takojšnji dobavi kisika za več sto bolnikov na ventilatorjih. V New Delhi so v sredo sicer dostavili skoraj 500 ton kisika, vendar je to še vedno premalo, saj jih dnevno potrebujejo okoli 700 ton.

Lokalna vlada, ki je ne vodi stranka BJP premierja Narendre Modija, sosednjim zveznim državam, ki jih vodi BJP, očita, da namenoma zadržujejo dobavo kisika.

Višje sodišče v New Delhiju je v sredo tako naročilo vladi, naj zagotovi varno dostavo zalog kisika od tovarn do bolnišnic po vsej državi. "Ne moremo si dovoliti, da ljudje umirajo zaradi pomanjkanja kisika," je dejal sodnik.

V državi v zadnjih tednih beležijo strm porast števila okužb, kar pa je posledica predvsem več množičnih zborovanj, od verskih festivalov do političnih shodov.

V Veliki Britaniji so medtem po navedbah tamkajšnjega inštituta za javno zdravje (Public Health England – PHE) odkrili še 55 primerov nove, dvojno mutirane različice covida-19, ki so ga pred nekaj tedni prvič zaznali prav v Indiji. To varianto novega koronavirusa, ki so jo poimenovali B.1.617, so na otoku doslej z gotovostjo ali veliko verjetnostjo potrdili pri 132 osebah, poroča agencija Reuters.

Podelitev britanskih glasbenih nagrad brit, ki bo 11. maja v londonski Areni O2, bo del poskusnega prirejanja dogodkov po koncu covida-19, zato bo na prizorišču prisotnih 4000 gledalcev. Britanska vlada s pilotnim programom raziskuje, kako bi dogodki v živo lahko potekali po koncu pandemije, poroča britanski BBC.

V ponedeljek je sekretar na britanskem zdravstvenem ministrstvu Matt Hannock dejal, da bodo Indijo dodali na rdeči seznam. To pomeni, da bodo vsi, ki bodo prispeli iz te države, nemudoma morali v hotelsko karanteno. Indija pa je medtem deležna kritik, da se ta precej bolj nalezljiv sev pospešeno širi tudi 'zahvaljujoč' ohlapnim protikoronskim ukrepom.

Kot je pretekli petek razkril The Guardian, so indijski sev v Veliki Britaniji v vzorcih sicer prvič potrdili februarja.

V vzorcih iz februarja so v Veliki Britaniji odkrili prvega od 77 primerov indijske različice koronavirusa, ki so jih do nedavnega zabeležili na Otoku (slika je simbolična).
V vzorcih iz februarja so v Veliki Britaniji odkrili prvega od 77 primerov indijske različice koronavirusa, ki so jih do nedavnega zabeležili na Otoku (slika je simbolična). FOTO: AP

Na območju Združenega kraljestva pa so minuli teden (do vključno srede, 21. aprila) po navedbah PHE potrdili še 70 novih primerov južnoafriškega seva, znanega kot B.1.351.

Madžarska ob uspešnem cepljenju nadaljuje sproščanje ukrepov za zajezitev virusa

Na Madžarskem pa ob uspešni kampanji cepljenja proti covidu-19 nadaljujejo sproščanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

Vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas je danes sporočil, da bodo v petek na Madžarskem presegli mejnik 3,5 milijona cepljenih s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19, piše na spletni strani madžarske vlade v angleščini.

Tako se bodo lahko v soboto znova odprle terase barov in restavracij, je danes napovedala madžarska vlada. Svoja vrata bodo morali zapirati ob 21.30, je napovedal vodja kabineta premierja Viktorja Orbana.

Poleg tega se bo policijska ura, ki je v veljavi na Madžarskem, po novem začenjala ob 23.00, in ne več ob 22.00. Še naprej bo trajala do 5. ure zjutraj.

Gulyas je dodal, da to ne bi smelo nikogar presenetiti, saj je madžarska vlada pretekli teden napovedala, da bodo nadaljevali postopno sproščanje omejitvenih ukrepov, ko bodo presegli 3,5 milijona cepljenih.

Povedal je še, da bo vsakdo, ki se bo danes prijavil na cepljenje, svoj odmerek verjetno prejel v dveh tednih. "Prihodnji teden bi lahko presegli mejnik od štirih do 4,5 milijona cepljenih," je pojasnil. Madžarska ima okoli 10 milijonov prebivalcev.

V slovenski vzhodni sosedi ukrepe sproščajo od začetka meseca. Med drugim so se že odprli frizerski in kozmetični saloni, pa tudi trgovine z nenujnim blagom. V začetku tega tedna pa so se otroci vrnili v šole.

Epidemiološke razmere v državi se umirjajo. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev znaša 245, potem ko je še pretekli teden znašala 394.

Italija predstavila načrt sproščanja omejitev

Italijanska vlada je včeraj predstavila načrt sproščanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Prve sprostitve ukrepov bodo Italijani dočakali v ponedeljek. Vlada je napovedala tudi covidno potrdilo, ki bi v bližnji prihodnosti omogočilo potovanja znotraj države.

Italijanska vlada je pojasnila, da bo tako imenovano zeleno potrdilo med drugim omogočilo ljudem, ki so cepljeni, da potujejo na območja, kjer obstaja večje tveganje za okužbo, to so oranžna ali rdeča območja. To bo veljalo še za prebolevnike in tiste z negativnim izvidom na koronavirus. Vlada je dodala, da bo v državi priznano tudi evropsko covidno potrdilo, ko bo enkrat sprejeto.

V državi znova uvajajo bela in rumena območja, s katerimi označujejo kraje, kjer beležijo manj okužb. Na rumenih območjih bodo lahko gostinci od ponedeljka stregli na terasah v času kosila in večerje, notranji prostori ostajajo zaprti. Dovoljeno bo tudi odprtje gledališč, kinodvoran in koncertnih prizorišč, omejeno pa bo število obiskovalcev.

Od 15. maja se bodo lahko na rumenih območjih odprli bazeni. Večji športni dogodki bodo obiskovalce sprejemali od 1. junija, zunanji dogodki so sicer omejeni na največ tisoč obiskovalcev. V začetku junija se odpirajo tudi telovadnice.

V veljavi pa ostaja omejitev gibanja ponoči med 22. in 5. uro.

V Italiji se epidemija počasi umirja. V sredo so poročali o skoraj 14.000 novih okužbah, umrlo je še 364 ljudi.

Švedska znova podaljšala protikoronske ukrepe

Zaradi še vedno visokega števila novih okužb z novim koronavirusom pa Švedska podaljšuje omejitvene ukrepe. Pričakovano rahljanje omejitev glede števila udeležencev javnih zbiranj in prireditev v začetku maja je treba zaradi slabih epidemioloških razmer prestaviti, je danes dejal premier Stefan Löfven.

Šele takrat, ko se bo obremenitev zdravstvenega sistema zmanjšala in se bodo številke začele zniževati, bo na vrsti rahljanje, je dejal.

Število ljudi, ki se lahko zbirajo, je tako še vedno omejeno na osem, na pogrebih je dovoljenih 20. Gostinski obrati se morajo vsaj do 17. maja še naprej zapirati ob 20.30, v nakupovalnih središčih, trgovinah in fitnes studiih pa še naprej velja omejitev števila strank oziroma obiskovalcev.

Občine imajo poleg tega možnost, da same prepovedo zbiranje na mestih, kjer bi lahko nastala gneča.

Švedska je v pandemiji covida-19 z blažjimi ukrepi in pozivi namesto uredbami ubrala svojstveno pot, drugačno od preostalih evropskih držav. So pa tudi na Švedskem sprejeli nekatere omejitvene ukrepe, čeprav milejše.

Sredi februarja so v državi znova zabeležili porast novih okužb, odtlej pa njihova raven ostaja tako rekoč nespremenjena.

Biden dosegel cilj 200 milijonov cepljenj v prvih 100 dnevih

Ameriški predsednik Joe Biden je izpolnil eno svojih osrednjih obljub. V prvih 100 dneh na oblasti mu je uspelo razdeliti 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Biden je v sredo sporočil, da je ponosen na člane svoje administracije in državljane, ki so omogočili uresničitev tega cilja.

Cepljenje proti covidu-19 na Floridi.
Cepljenje proti covidu-19 na Floridi. FOTO: AP

"To je ameriški dosežek, odličen primer enotnosti in odločenosti," je sporočil Biden.

Demokrat je na položaj predsednika prisegel 20. januarja, konec aprila bo od tega 100 dni. Boj proti pandemiji covida-19 je ena njegovih prioritet in tako je ob nastopu položaja predsednika ZDA napovedal, da bo v prvih 100 dneh zagotovil 100 milijonov cepljenj proti covidu-19, ker pa je ta cilj dosegel hitreje kot pričakovano, ga je povišal na 200 milijonov odmerkov. Tudi ta cilj je izpolnil pred rokom.

Biden je napovedal tudi začetek novega obdobja v boju proti virusu. Že od ponedeljka so na vrsti za cepljenje vsi Američani, ki so starejši od 16 let. Predsednik je tako pozval ljudi, naj ne odlašajo in se gredo cepit.

Vlada je zagotovila, da 90 odstotkov Američanov živi le okoli osem kilometrov stran od cepilnega mesta. Med drugim pri cepljenju sodeluje okoli 40.000 lekarn v državi, številne od teh so tudi v drogerijah. Biden je ob tem pozval, da se lahko tisti, ki gre kupit šampon ali zobno pasto, ob tej priložnosti tudi cepi.

Po podatkih Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je v celoti cepljenih že več kot 26 odstotkov Američanov. Več kot polovica odraslih pa je prejela najmanj en odmerek cepiva, med starejšimi od 65 let je takih 80 odstotkov.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
03. 05. 2021 20.50
+1
Tile so kot vidim besedo ventilatorji precej poenostavili...
WolfeWoof
24. 04. 2021 09.05
Če bi bil pr nas bi takoj use zaprli. Tam je pa še vedno odprto in ne bo več zapiranj.
nikhrast
23. 04. 2021 16.04
-1
Kanada je danes prekinila vse polete iz Indije in Pakistana, preveč okuženih je pristalo tu čeprav je bila uvedena kontrola, pa karantena tudi. Za Slovenijo to ni problem, samo Severna Amerika je poplavljena z indijsko populacijo.
Rene Jelinčič
23. 04. 2021 13.59
+0
Prav tu v Indiji se lepo pokaže kako stroka LAŽE Glede Kovid -19 ,glede kako umazana in nehigienska je Indija bi moral virus zradirat iz zemljevida prebivalstvo Indije.
jozejoze1
23. 04. 2021 13.25
+0
Glede na število prebivalcev Indije, je za njih 315.000 okužb enako kot za Slovenijo 486 okužb.......Tam pri njih se temu reče katastrofa,....pri nas pa z večjim številom okužb vse odpiramo in prehajamo proti zeleni......K.R.E.T.E.N.I.Z.E.M
Rene Jelinčič
23. 04. 2021 11.40
+1
Verjemite ,da bodo jeseni začeli strašiti s tem Indijskim sevom in s tem se bo začelo spet novo cepljenje vse dokler v sebi ne boste nosili 20 vrst odmerkov in strupenih koktajlov teh cepiv.
DemokracijaMolka
23. 04. 2021 08.37
-2
Pri vseh teh teoretikih zarote in zanikanju nevarnosti mutacij virusa Kovid19, sta stalnici Levih komentatorjev samo dve. Pri nas je virus polično obarvan, saj so po mnenju "glasnih", krivi sedanji oblastniki in druga stalnica je, da virus ni nevaren ter bilo kakšni ukrepi so neučinkoviti in nesmiselni. Ko se pogovarjamo o odstotkih, tako glede samih okužb, kot tudi posledično tudi umrlih, sam osebno ne razumem "idiotizem" nekaterih, ki jim je to samoumevno oz. pomembno je vse drugo bolj. V nadaljevanju se opravičuje svojo politično pripadnost s tem, da 10 milijard bo potrebno vrniti, da je gospodarstvo uničeno, da so psihoze, .... Veste najbolj končno stanje je smrt.
jozejoze1
23. 04. 2021 13.30
+1
DO 60. LETA STAROSTI JE V SLOVENIJI UMRLO NEKAJ ČEZ 20. LJUDI. POVPREČNA STAROST UMRLIH JE SKORAJ 80.LET. KDOR UMRE...JASNO DA UMRE ZA COVIDOM. Navadnih grip, prehladov, pljučnice in rakovih obolenj skorajda ni več.
Rene Jelinčič
23. 04. 2021 13.43
+2
Če bi včasih kaj prebral imaš veliko literature o virusih in povsod to velja za vsak poznan virus MUTACIJA NIKOLI NI MOČNEJŠA OD ORGINALA,VEČ MUTACIJ JE BOLJŠE JE KER S TEM IZGUBLJA MOČ.
provokatorr
23. 04. 2021 08.21
+3
315.000 v indiji je glede na število prebivalcev enako, kot 600 v sloveniji. spet strašite ljudi za brezveze
Xyz2023
22. 04. 2021 21.58
+4
Dvojna mutacija ni nič takega... mi imamo že pri nas trojno pa ni neke panike
VAREN
22. 04. 2021 21.55
+5
Indija 1,6 milijarde prebivalcev. Vi pa pišete o 315.000. Pa primerjate z drugimi državami. Res ste revčki.
DemokracijaMolka
23. 04. 2021 08.28
-1
Ma ti si revček, premikaj decimalno vejico, da si boš lažje predstavljal. Pa če ti uspe še 0.6 smrtnost glede na okužene umestit, si pa zmagovalec.
multifit
22. 04. 2021 21.52
-3
Naši levičarji pravijo da to ni nič. Pač ljudi štejemo v procentih. In v Sloveniji je procentualno umrlo več ljudi. Torej teh naših 4000 umrlih je vredno veliko več kot 185.000 Indijcev. Ker sem domoljub mi je res žal bolj naši 4000 ampak procentualno gledati uspešnost je pa katastrofa.
Periot222
22. 04. 2021 21.42
+4
Lazi to obvladate!