Korona

V Italiji bo dovoljen le en odhod od doma dnevno, zapira se tudi Avstrija

Rim, 19. 12. 2020 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
242

V Italiji bodo med božično-novoletnimi prazniki veljali novi strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Zaprti bodo bari, restavracije in trgovine, prepovedana bodo potovanja med deželami, dovoljen bo le en odhod od doma na dan. V Avstriji bo od 26. decembra omejeno gibanje, Avstrijci bodo lahko zapustili domove le za osnovne obveznosti, kot so nakupovanje osnovnih potrebščin, obisk zdravnika, delo in rekreacija.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaostrovanje ukrepov v tujini
    01:16
    Iz 24UR: Zaostrovanje ukrepov v tujini
  • Italija bo med prazniki uvedla strožje ukrepe
    00:47
    Italija bo med prazniki uvedla strožje ukrepe
  • V Indiji so potrdili že več kot 10 milijonov okužb
    01:04
    V Indiji so potrdili že več kot 10 milijonov okužb

Italija je ena najhuje prizadetih držav v pandemiji covida-19, zato bodo med božično-novoletnimi prazniki veljali novi strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. "To ni bila lahka odločitev. Naši strokovnjaki se bojijo, da se bo krivulja okužb v božičnem obdobju povečala, zato smo morali ukrepati," je v petek po poročanju BBC-ja dejal italijanski premier Giuseppe Conte

Ljudje bodo v času praznikov lahko zapustili svoje domove enkrat dnevno, da obiščejo svojce. Conte je med drugim omenil, da bodo lahko gospodinjstva tudi v tem času sprejela do dva gosta na dan. Zaprti bodo bari, restavracije in trgovine, prepovedana bodo potovanja med deželami. V skladu z ukrepi bodo verski obredi dovoljeni do 22. ure. Trgovine z živili, frizerski saloni, lekarne, trafike, pralnice in knjigarne bodo ostali odprti.

Ukrepe bodo nekoliko omilili le 28., 29. in 30. decembra, pa tudi 4. januarja. Te dni bodo trgovine lahko odprte do 21. ure, ljudje pa se bodo lahko gibali prosto v svojih občinah oz. do 30 kilometrov od kraja bivanja. Priznal je, da oblasti nimajo ne sredstev ne volje, da bi preverjale, ali se državljani držijo ukrepov, jih je pa pozval, naj spoštujejo novo omejitev, da lahko doma gostijo le dve odrasli osebi. To "nočno moro" bo po njegovih besedah končalo cepivo, ki bo na voljo konec meseca.

Italija ima najvišjo smrtnost v Evropi, zaradi covida-19 je umrlo skoraj 68.000 ljudi. Če bi januarja izbruhnil tretji val epidemije, bi lahko to pokvarilo načrte države za množično cepljenje, pa je v intervjuju za časnik La Repubblica posvaril komisar vlade za epidemijo covida-19 Domenico Arcuri. "Začeti največjo kampanjo množičnega cepljenje bo težko med trajajočim tretjim valom," je povedal. Težje bo namreč organizirati cepljenje, če veljajo omejitve gibanja. Po njegovem mnenju so tako dodatni ukrepi med prazniki nujni.

Italija bo v okviru prve pošiljke dobila okoli 10.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 in bo cepiti začela 27. decembra. Okoli 1,8 milijona odmerkov pa naj bi prispelo kmalu zatem.

V Italiji bo dovoljen le en odhod od doma na dan.
V Italiji bo dovoljen le en odhod od doma na dan. FOTO: AP

V Avstriji popolno zaprtje za najmanj tri tedne

V Avstriji bo od 26. decembra veljalo popolno zaprtje za najmanj tri tedne, je v petek potrdil kancler Sebastian Kurz."Za vse, ki se niso pripravljeni testirati, bodo ukrepi zaprtja države veljali do 24. januarja, torej teden dlje," je pojasnil. Testi so predpogoj za rahljanje ukrepov, je prepričan. "Brez omejitev ni možnosti, da pridemo čez to pandemijo." 

Brezplačno množično testiranje s hitrimi testi bo potekalo od 15. do 17. januarja. Kot poudarjajo pri vladi, bo testiranje prostovoljno.

Glede na vladni načrt bo sicer od 26. decembra omejeno gibanje, saj bodo lahko Avstrijci zapustili domove le za osnovne obveznosti, kot so nakupovanje osnovnih potrebščin, obisk zdravnika, delo in rekreacija. Na voljo bodo le najbolj nujne storitve, kot so trgovine z živili in lekarne. Šolanje pa bo potekalo na daljavo. Odločitev glede obratovanja žičnic in smučišč je vlada prepustila deželnim oz. mestnim oblastem.

Od 18. januarja bodo spet odprte ustanove na voljo za vse, ki bodo lahko predložili negativen hiter test na novi koronavirus. Kdor se ne bo testiral, bo moral do 24. januarja upoštevati omejitev gibanja in obvezno nositi masko tipa ffp-2. To velja tudi za šolarje in učitelje, ki se ne bodo testirali.

Med drugim se bodo 18. januarja odprle trgovine, kulturne ustanove, restavracije in storitvene dejavnosti. Otroci pa bodo lahko znova odšli v šole.

Kurz je poudaril še, da je cilj ukrepov, da se incidenco okužb spravijo pod 100, ta je včeraj prvič padla pod 200.

V Avstriji bo od 26. decembra veljalo popolno zaprtje za najmanj tri tedne.
V Avstriji bo od 26. decembra veljalo popolno zaprtje za najmanj tri tedne. FOTO: AP

Strožji ukrepi tudi na Hrvaškem: ljudje ne bodo smeli zapustiti svojih županij 

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah opravili 10.062 testiranj in potrdili 2752 novih primerov, umrlo je 78 bolnikov. V bolnišnicah je 2873 ljudi, 306 jih potrebuje ventilatorje. Do zdaj so skupaj potrdili 192.987 okužb z novim koronavirusom, umrla pa je 3101 oseba. Trenutno je aktivnih primerov 20.118, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. 

Na petkovi novinarski konferenci štaba so predstavili tudi ukrepe, ki bodo bodo veljali od 22. decembra do 8. januarja. Med drugim so prepovedali potovanja zunaj županije stalnega prebivališča. Županije bo možno zapustiti samo s posebnimi dovolilnicami. Izjeme veljajo za zaposlene v določenih dejavnostih ter tiste, ki imajo že plačane namestitve v času božično-novoletnih praznikov. Na zasebnih druženjih in slavjih so število udeležencev omejili na člane največ dveh gospodinjstev oziroma največ deset ljudi. Zaposlenim so priporočili, naj izkoristijo letne dopuste, zimske šolske počitnice pa so podaljšali do 18. januarja.

Švicarska agencija za zdravila Swissmedic je danes odobrila uporabo cepiva proti covidu-19 ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha. Švicarski regulator je prijavo cepiva preučeval dva meseca.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je pojasnil, da s poostrenimi ukrepi pošiljajo sporočilo državljanom, naj se izogibajo potovanjem, obiskom in stikom med prazniki. Poudaril je, da po 8. januarju nimajo namena podaljšati omejitve gibanja.

Priporočili so tudi, da maše predvajajo v radijskih in televizijskih programih ali na druge podobne načine, ko je to možno. Izjeme bodo veljale za 24. in 25. december, ko so število vernikov omejili glede na velikost cerkve. Zagotoviti bodo morali najmanj sedem kvadratnih metrov na osebo, kot je tudi predpisano za gledališke predstave, muzejske prostore, kinodvorane in podobne kulturne dvorane. Priporočilo štaba je tudi, da verske obrede končajo najpozneje do 22. ure, vključno s polnočnicami. Pred cerkvami bo lahko istočasno največ 25 ljudi.

Na Slovaškem zaprta večina trgovin, smučišča lahko obratujejo 

Na Slovaškem so teden dni prej, kot je bilo sprva predvideno, uvedli zaprtje države. Od 5. ure veljajo omejitve gibanja, prebivalci lahko odidejo od doma po najnujnejših opravkih, med drugim za odhod v službo ali nakup živil, božični nakupi pa ne sodijo med izjeme. V državi so zaprte vse nenujne trgovine, odprte so lekarne, črpalke in trgovine z živili, ki pa ne smejo prodajati drugih izdelkov. Tudi šolarji morajo ostati doma. 

Več kritik je v državi požela odločitev, da bodo šole ostale zaprte, še naprej pa bodo delovala smučišča in smučanje velja za eno od izjem omejitve gibanja. Eno najbolj priljubljenih smučarskih središč v državi je sicer v lasti predsednika parlamenta Borisa Kollarja.

Premier Igor Matovič je v petek sporočil, da je pozitiven na novi koronavirus in kmalu zatem so okužbo potrdili še pri več drugih vidnejših politikih.

Na Slovaškem so v sredini novembra izvedli množično testiranje na novi koronavirus. Takrat so to označili za alternativo zaprtju države. V zadnjih tednih pa vseeno beležijo porast okužb, zato so kritiki označili kampanjo testiranja za politični poraz.

V Franciji več kot 60.000 mrtvih 

V Franciji so doslej potrdili 60.229 smrtnih primerov zaradi covida-19. V zadnjem dnevu so potrdili še 15.674 novih okužb z novim koronavirusom, dan prej jih je bilo 18.254. Zdravstvene oblasti so posvarile pred zaskrbljujočim porastom števila okužb pred prazniki.

V državi se je sicer v torek končalo drugo zaprtje države od izbruha pandemije covida-19, a le z delnim odpiranjem, da bi se med prazniki izognili porastu okužb. Uvedli so delno nočno prepoved gibanja med 20. in 6. uro. Ponoči gredo lahko Francozi od doma zaradi dela, skrbi za otroke ali zdravstvenih razlogov ter sprehoda hišnih ljubljenčkov.

Doslej  so v Franciji, ki ima 67 milijonov prebivalcev, potrdili okoli 2,47 milijona okužb, kažejo podatki ameriške univerze Johnsa Hopkinsa.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, pri katerem so v četrtek potrdili okužbo z novim koronavirusom, je včeraj na Twitterju objavil video, v katerem je zagotovil, da je v redu. Občuti pa lažje simptome covida-19 kot so glavobol, kašelj in utrujenost.

Okužen je tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je v samoizolaciji.
Okužen je tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je v samoizolaciji. FOTO: AP

V Švici zapirajo restavracije 

Tudi v Švici bodo zaostrili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. V torek bodo za en mesec zaprli restavracije ter kulturne in športne ustanove, se je v petek odločila vlada. "Ne moremo si dovoliti, da zadeva uide izpod nadzora," je povedal minister za zdravje Alain Berset.

Čeprav je v Švica v vrhu med evropskimi državami po število okužb na 100.000 ljudi, za zdaj ni sprejemala strogih ukrepov. Glede na včerajšnje podatke imajo več kot 660 primerov na 100.000 ljudi.

Vlada sicer ni zaprla smučišč, pač pa je naložila lokalnim oblastem, da morajo ukrepati same, če bodo imeli preveč hospitaliziranih bolnikov s covidom-19.

V Franciji so uvedli delno nočno prepoved gibanja med 20. in 6. uro.
V Franciji so uvedli delno nočno prepoved gibanja med 20. in 6. uro. FOTO: AP

Na Češkem ob mejniku 10.000 smrti zaradi covida-19 podaljšujejo izredne razmere 

Češka je ena najhuje prizadetih evropskih držav v drugem valu pandemije covida-19. Razmere so se že nekoliko umirile, a število novih primerov okužbe z novim koronavirusom v zadnjem času znova narašča. Skupaj so se doslej okužili 602.404 ljudje. V bolnišnicah je trenutno več kot 4600 covidnih bolnikov. Zasedenih je več kot tri četrtine postelj na oddelkih intenzivne nege. Covid-19 je zahteval več kot 10.000 smrtnih žrtev.

Vlada je v četrtek odločila, da bo parlamentu predlagala podaljšanje izrednih razmer za 30 dni. Tako bodo v veljavi do 22. januarja. Včeraj so tako znova zaostrili ukrepe za zajezitev virusa. Med 23. in 5. uro je v veljavi policijska ura. Poleg tega so se po dveh tednih delovanja znova zaprli restavracije in hoteli. Zaprle so se tudi šole.

V Turčiji v požaru umrlo devet covidnih bolnikov 

V požaru, ki je izbruhnil na oddelku intenzivne nege za bolnike s covidom-19 v bolnišnici na jugu Turčije, je umrlo devet ljudi. Požar v zasebni bolnišnici Sani Konukoglu v mestu Gaziantep je izbruhnil po eksploziji kisikove jeklenke. Oblasti so uvedle preiskavo. Preostalih enajst bolnikov z oddelka so prepeljali v druge bolnišnice, je sporočil guverner Gaziantepa Davut Gul.

V Turčiji skoraj 74 odstotkov vseh postelj na oddelkih intenzivne nege zasedajo bolniki s covidom-19. V petek so zabeležili rekordnih 246 smrtnih žrtev te bolezni in 26.410 novih okužb. V 83-milijonski državi so do zdaj potrdili skupaj 1,98 milijona primerov okužbe.

V Rusiji za covidom-19 umrlo že več kot 50.000 ljudi 

V Rusiji je za covidom-19 umrlo že več kot 50.000 ljudi, je razvidno iz današnjih vladnih podatkov. V zadnjem dnevu so namreč potrdili še 585 smrti, skupno 50.347. Pri statistiki sicer upoštevajo le tiste, pri katerih je bil covid-19 primarni vzrok smrti. Tako v tej statistiki niso upoštevali tistih, ki so bili okuženi z novim koronavirusom, ampak je bil vzrok smrti nekaj drugega.

V zadnjem dnevu so sicer v Rusiji potrdili še 28.209 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj pa več kot 2,8 milijona. Kljub visokim številkam v državi še niso omejili javnega življenja, poteka pa množično cepljenje proti covidu-19. Ocenjujejo, da bodo do jeseni prihodnje leto cepili že 80 odstotkov prebivalstva.

V Indiji potrdili že več kot 10 milijonov okužb 

Indija je postala druga država za ZDA, ki je od začetka pandemije covida-19 potrdila več kot 10 milijonov okužb z novim koronavirusom. Kljub črnemu mejniku pa v državi v zadnjih tednih opažajo upad števila na novo potrjenih okužb.

Strokovnjaki s področja zdravstva sicer svarijo, da upočasnjen trend širjenja okužb ni samoumeven in da je treba še vedno upoštevati vse varnostne protokole. "Stvari se lahko hitro spremenijo in poslabšajo," je posvaril vodja delovne skupine za covid-19 Vinod Kumar Paul.

Od petka so v državi pristojne oblasti poročale o 27.022 novih okužbah, skupno pa 10.004.893. Doslej je za posledicami covida-19 umrlo 144.789 ljudi, od tega 338 v zadnjem dnevu.

Indijska vlada se trenutno pripravlja na prvo fazo cepljenja okoli 300 milijonov ljudi, med njimi zdravstveni delavci in starejši od 50 let. Ta bo potekala od januarja do avgusta. Za zdaj so za nujno odobritev cepiva zaprosila tri farmacevtska podjetja. Odločitev pristojnega regulatorja je pričakovati v prihodnjih tednih.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (242)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ariana Ayra Lionwood
20. 12. 2020 08.24
-1
Upam da vsi tisti, ki se ne strinjate z odlocitvijo odpiranja ostanete doma in greste ven ce to le nujno.....jaz pa bom pa uporabila glavo in upostevala predpise ter sla obiskat druzino....vse tiste ki pa nacrtujejo zabave in mnozicno druzenje pa prosim, da naj tega ne delajo (razen ce zelijo biti zaprti se do poletja) Lepe bozicne praznike vsem!
Definbahija
20. 12. 2020 08.11
+0
Da ti človek pod pretvezo da varuje solajoce otroke doma odrine na balkan za praznike, a je musliman? Kdu je tu nor? Najverjetneje jaz ker nosim masko, se ne družim. Ma njih boli strelovod
Tomy Bananas
20. 12. 2020 08.21
+0
Dol imajo manj okuženih kot v Sloveniji. Zato je dol bolj varno.Če pa želiš covid ostaneš pri nas smo prvaki
Definbahija
20. 12. 2020 08.07
+2
Mi se odpiramo. Sedaj se bo še Madžarska, S.Koreja, Kambodžs, Sudan,
kavan
19. 12. 2020 20.40
+2
Cela EU cse zapira, mi vse odpiramo. Ne štekam
Uporabnik1998942
19. 12. 2020 21.20
+13
Cela Eu je bila prej odprta, mi pa ze 2 meseca zaprti. Zastopiš?
Cervantes Saavedra
19. 12. 2020 21.52
+0
In v najbolj udarnih mesecih (julij-avg. 2020) smo Slovenci množično smeli na morje. In upokojenci brezplačno na medkrajevne avtobuse. In vsi z vavčerji brezplačno v hotele. Zdaj bi pa že lahko štekal.
Mladen Mladen
19. 12. 2020 20.01
+3
To, kaj se dogaja je vse za aretacijo Italija kupuje smrti,,,In če se pogleda resnica???Kdo pa bo nadzoroval če grem ven??PARKRAT???Ne sanjajte z aplikacijo,ker stari jih nimajo???Pa koliko imajo ljudi na obiski kaj bo v vsaki hiši policist???Država se preveč igra.PONEUMLJANJE LJUDI Ni dovoljeno,
Millady
19. 12. 2020 18.16
+10
V Vuhanu pa žurajo na polno :))
dirkac_007
19. 12. 2020 17.40
+14
In kdo je gasterbajterjem dovolil it na balkan po corono...dol bojo druzenja, zabave...ima se mo..e se
Žac
19. 12. 2020 18.59
+3
Vasi stajerci,korosci in ostali se vozijo vsakodnevno gor dolje. Na delo ,z dela. A ja,na taksne ne gre corona. Samo na gastebajterje.
Fulano in Beltrano
19. 12. 2020 16.53
+22
Kolone se vijejo iz zahodne Evrope proti bivšim bratskim republikam. Vsi morajo ustavljati na bencinskih črpalkah - za bencin, hrano, kavo, wc...in na te iste bencinske črpalke hodimo mi, ki kljub uporabi aplikacije "ostani zdrav" ne smemo iz Ljubljane na Kras, kaj šele po nakupih v Italijo. Logika?
Bavci11
19. 12. 2020 17.42
-3
Tomy Bananas
20. 12. 2020 08.23
+0
Seveda ker hodimo tudi mi na te črpalke imajo oni večjo možnost okužbe sej veš mi smo prvaki v covidu. Lepo da te skrbi za njih da se ne okužijo pri nas
Uporabnik1998942
19. 12. 2020 16.48
+4
Potem pa vprašaš koga , ki živi v tujini pa nič neve o čem slovensko mediji pišejo ali pa izgubljeno s prevodom.
Marky331
19. 12. 2020 16.58
+2
pozz potem obtužujete medije da lažejo , a ni to malo prehuda lp
on39
19. 12. 2020 17.05
+7
Lih to sem hotel slisat ker sam zivim in delam blizu Verone in nic od tega
Marky331
19. 12. 2020 16.39
+1
pozzz bogi Avstrijci kot bi rekli naši "kolesarji" imajo pravo"diktaturo" vrjetno je kriv jj , sedaj ko so sprostili ukrepe pa jim spet ni prav , tako da nikoli niso zadovoljni društvo " nergačev" lp vsem
dante
19. 12. 2020 16.22
-3
Evropa sledi Janši, twito vodi nas ti
Popeye
19. 12. 2020 16.14
+1
Pa kolone med Avstrijo in Bosno...
Popeye
19. 12. 2020 16.14
-1
Pa kolone med Avstrijo in Bosno...
Popeye
19. 12. 2020 16.14
+0
Pa kolone med Avstrijo in Bosno...
Bavci11
19. 12. 2020 15.51
-1
Nasih levakom ubogom na duhu bo tud zato JJ vega kriv.
yanay
19. 12. 2020 18.52
-1
Kdo je ubog na duhu? Vsaj napiši nekaj, kot se spodobi!
kitzbill
19. 12. 2020 15.05
+9
na lokvah pa smuča že teden dni na stotine italijanov, ( hribi.net ) . lp
enakatalena
19. 12. 2020 14.53
-1
Mi smo pa zmagali, Ane!
Sokril
19. 12. 2020 15.02
-1
Kmalu sledi prelet vojaških letal nad bolnišnicami. Jih bodo tokrat NATO pajaci po nesreči zbombardirali, kot to počnejo drugje po svetu?
Uporabnik1529678
19. 12. 2020 14.46
-3
Vsi zapirajo mi odpiramo, da nam bodo pobrali se zadnje cente v državno blagajno katere bomo znosili v trgovine. Butasta država oziroma tisti ki jo vodijo. Koliko gostincev ima odprto doma tja hodijo odvisniki gostilne. Kaj narediti nič ker če kličeš na policijo da naj pogledajo kaj počnejo tako brezpomensko ker sami hodijo tja. Nič ne bo iz tega eni crkujemo in se držimo ukrepov opravljamo službe v nenormalnih razmerah drugi pa zadeve ne vzamejo resno in smo kjer smo.
Min1Gun
19. 12. 2020 14.49
+4
Tak je če si 🐑🐑🐑. Ti kr crkuj pa se drži totih butastih pravil, ki so kup izmišljene bedarije...
User768643
19. 12. 2020 16.36
+0
Min1Gun. Ti res nisi ovca. Si navaden k..t.n
Sveti Peter
19. 12. 2020 21.07
Samo upaj, da ne bos rabil postelje v bolnici
želod13
19. 12. 2020 14.40
+3
A pol se bo treba odločiti ali boš šel v trgovino, zdravniku, na delo ali rekreacijo
enakatalena
19. 12. 2020 14.54
+3
:-D lahko greš rekreativno k zdravniku;-)
bubajajo
19. 12. 2020 14.25
+5
TO SI POGLEJTE IN SI USTVARITE SLIKO O PANDEMIJI!!Prva kolona KITAJSKA kjer se je vse začelo, neverjetne številke kajne, na današnji dan, druga kolona Slovenija! ŠE KDO VERJAME O NAKLJUČNEM NARAVNEM IZVORU HAHAHAHA ?? Saj virus obstaja in se širi med nami toda ni več na globalni ravni besed o bistvu vsega. Katere celine propadajo zaradi virusa? Bogate konkurentke Kitajski!!! Kitajci pa sedaj drvijo z rastjo gospodarskega vzpona in prevlade ter dominance nad svetom, medtem, ko smo mi doma zaprti in vse katastrofalno stagnira ter propada.... Other KITAJSKA SLOVENIJA Total Cases: 86,806 104,982 New Cases: +17 +1,427 Total Deaths: 4,634 2,314 New Deaths: 0 +40 Total Recovered: 81,865 82,541 Active Cases: 307 20,127 Serious,Critical: 7 204 Tot Cases/1M pop: 60 50,495 Deaths/1M pop: 3 1,113 Total Tests:160,000,000 624,140 Tests/1M pop:111,163 300,201 Population:1,439,323,776 2,079,072
OneEarth
19. 12. 2020 14.33
+11
Celine kjer je preveč svobode in nobenih dolznosti samo pravice umirajo
Grma53
19. 12. 2020 14.38
+3
Kitajci so korono zajezili z zelo strogimi ukrepi. Zahod pa ima demokracijo in tu ima tudi korona pravico sobivanja, ljudje pa imajo pravico da umrejo. Mi pa smo dodatno še zamenjali ministra za zdravje. Bo šlo na bolje, al pa tudi ne. Vendar po demokraticni poti, z varstvom osebnih podatkov in mešetarjenjem glede števila umrlih.