Korona

Italija širi uporabo pogoja PC, Avstrija ukinja veljavnost potrdila za cepivo Janssen

Rim/Bruselj, 30. 12. 2021 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Na pariške ulice se vračajo obvezne maske na prostem. V Angliji bodo zaradi morebitnega povečanja hospitalizacij zaradi širjenja bolj kužne koronavirusne različice omikron vzpostavili začasne poljske bolnišnice. V Italiji bo od 10. januarja vstop na avtobuse, v hotele, na terase gostinskih lokalov možen samo za cepljene in prebolevnike. Italijanska vlada je obenem omilila pravila za karanteno, kar so storile tudi nekatere druge države. Tudi za WHO je skrajšanje karantene kompromis med nadzorom nad pandemijo in gospodarskim zagonom. V Avstriji so zaprtje za necepljene podaljšali do 10. januarja, tretjega v mesecu pa se izteče veljavnost potrdil, izdanih po cepljenju z enim odmerkom cepiva.

Pri naših severnih sosedih se obeta rahla omilitev protikoronskih ukrepov le na silvestrovo in 1. januarja. Po tem dnevu bodo ponovno v veljavi omejitve za vse, ki niso cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki. 

Po poročanju avstrijskega časnika Kronen Zeitung imajo danes sprejete spremembe neposredne posledice tudi na samo silvestrovanje; gostinski lokali se bodo namreč morali zapreti ob 22. uri, zasebna druženja pa so omejena na največ deset ljudi.

Za cepivo Janssen je zaradi zgolj enega potrebnega odmerka v Sloveniji poleti vladalo veliko zanimanje, zdaj pa povzroča preglavice na avstrijski meji.
Za cepivo Janssen je zaradi zgolj enega potrebnega odmerka v Sloveniji poleti vladalo veliko zanimanje, zdaj pa povzroča preglavice na avstrijski meji. FOTO: Bobo

Večja sprememba v odloku je ta, da se 3. januarja 2022 izteče veljavnost potrdil o cepljenju proti covidu-19, ki so bila izdana na podlagi cepljenja z zgolj enim odmerkom cepiva. En odmerek je za polno cepljenje prej zadostoval pri cepivu Janssen podjetja Johnson & Johnson. Za nadaljevanje veljavnosti teh potrdil bo tako potreben poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po besedah avstrijskega ministra za zdravje Wolganga Mücksteina je posodobitev odloka potrebna zaradi pričakovanega velikega vala okužb z različico omikron. Po njegovih besedah je pomembno, da se v Avstriji na vsak način izognejo preobremenitvi zdravstvenega sistema in kritične infrastrukture.

Med razpravo v parlamentarnem odboru so opozicijski svobodnjaki in poslanci Neosa kritizirali protikoronske ukrepe avstrijske vlade in jih ocenili kot "brez načrta in nepregledne". 

Grčija: V tednu dni za skoraj šestkrat več okužb

V Grčiji se je število novih okužb z novim koronavirusom v tednu dni povečalo skoraj za šestkrat. V zadnjih 24 urah so potrdili 35.580 novih okužb, minuli četrtek 6667. Skokovito povečanje novih okužb je posledica različice omikron, ki je na pohodu predvsem na širšem območju prestolnice Atene.

Grška vlada je že zaostrila protikoronske ukrepe. V državi z okoli 11 milijoni prebivalcev do 17. januarja velja zaprtje gostinskih lokalov ob polnoči. Zanje veljajo tudi omejitve v številu gostov. Za silvestrovo bodo gostinski lokali izjemoma odprti do 2. ure zjutraj, vendar ne bodo smeli predvajati glasbe. Poleg tega je v trgovinah, na javnem prevozu in v drugih javnih prostorih poslej obvezna nošnja zaščitnih mask vrste FFP2.

Anglija pripravlja poljske bolnišnice

Iz javnega zdravstvenega sistema (NHS) v Angliji so danes sporočili, da bodo zaradi naraščanja okužb ta teden začeli vzpostavljati poljske bolnišnice na območju osmih bolnišnic v Londonu, Bristolu in Leedsu, ki bodo lahko sprejele po sto bolnikov. Upajo sicer, da jih ne bodo napolnili, a bodo poiskali tudi primerne kraje za zagotovitev dodatnih 4000 bolniških postelj, če jih bodo potrebovali.

Poljske bolnišnice, poimenovane Nightingale po pionirki med medicinskimi sestrami Florence Nightingale, so na sejmiščih in podobnih krajih odpirali že med prvim valom pandemije, a jih niso uporabljali v večji meri.

Dodatne postelje bodo namenjene bolnikom, ki okrevajo, tudi za tiste, ki okrevajo po covidu-19, da bi sprostili postelje in osebje za veliko število covidnih bolnikov v bolnišnicah, so pojasnili.

Število hospitaliziranih covidnih bolnikov v Angliji hitro narašča. V sredo jih je bilo prvič od marca hospitaliziranih več kot 10.000. Velika Britanija je v pandemiji covida-19 ena najbolj prizadetih evropskih držav, saj je bolezen tam zahtevala že 148.089 življenj.

Število okužb v državi zaradi omikrona v zadnjem času skokovito narašča. V sredo so poročali o 183.037 novih okužbah v predhodnih 24 urah, v zadnjem tednu pa o skupno več kot 900.000 novih primerih okužbe. To je kar 41 odstotkov več kot v tednu pred tem. Je pa v enakem obdobju za 34 odstotkov padlo število smrtnih žrtev med covidnimi bolniki, navaja BBC.

V Italiji od sredine januarja razširjena uporaba pogoja PC

Izpolnjevanje pogoja PC je v Italiji že od začetka decembra obvezno za vstop v restavracije, kulturne ustanove in na športne prireditve.
Izpolnjevanje pogoja PC je v Italiji že od začetka decembra obvezno za vstop v restavracije, kulturne ustanove in na športne prireditve. FOTO: Dreamstime

Vlada Maria Draghija je v sredo sprejela odlok, v skladu s katerim bodo 10. januarja uvedli "nujne ukrepe za zajezitev širjenja epidemije covida-19". T. i. supercovidno potrdilo, ki ga lahko pridobijo samo cepljeni proti covidu-19 ali preboleli, bo obvezno za sredstva javnega potniškega prometa, hotele in druge turistične namestitve, poročne zabave, sejme in kongrese. Poleg tega pa še za terase gostinskih lokalov, žičniške naprave, bazene in ekipne športe.

Izpolnjevanje pogoja PC je v Italiji že od začetka decembra obvezno za vstop v restavracije, kulturne ustanove in na športne prireditve. Na slednjih bodo z 10. januarjem zmanjšali največjo dovoljeno število gledalcev. Zaprta športna prizorišča bodo lahko 35-odstotno zasedena, tista na prostem pa 50-odstotno.

Rekordno število opravljenih testov: 1,15 milijona

V Italiji so v zadnjem dnevu potrdili več kot 126.888 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. S tem so tudi presegli rekordne številke dan prej, ko so potrdili okoli 98.000 novih okužb. V zadnjih 24 urah je umrlo 156 covidnih bolnikov. V Italiji je trenutno 779.463 aktivno okuženih oseb.

Tam se je v zadnjih dneh vztrajno povečevalo tudi število opravljenih testov na okužbo z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so jih opravili rekordnih 1,15 milijona. Pozitivnih rezultatov je bilo enajst odstotkov, dan prej le 1,5 odstotka. Pred testnimi mesti so se tudi danes vile dolge čakalne vrste. V nekaterih italijanskih mestih je tudi že začelo zmanjkovati kompletov za testiranje.

Omilila predpise glede karantene

Italijanska vlada je poleg tega v sredo omilila predpise glede karantene. Ta ne bo več obvezna za tiste, ki so prejeli poživitveni odmerek ali so bili pred manj kot 120 dnevi polno cepljeni proti covidu oziroma so ga preboleli. Bodo pa morali vsi pet dni po stiku z okuženo osebo imeti negativen test na okužbo z novim koronavirusom.

Za tiste, ki so bili cepljeni ali so preboleli covid-19 pred več kot 120 dnevi, so karanteno skrajšali s sedem na pet dni, bodo pa tudi ti potrebovali negativen test na okužbo ob koncu karantene. Za tiste, ki proti covidu-19 še niso bili cepljeni, bo v Italiji še naprej veljala desetdnevna karantena.

Trenutno je v Italiji z 59 milijoni prebivalci v karanteni 2,5 milijona prebivalcev. Strokovnjaki predvidevajo, da naj bi jih bilo v naslednjih desetih dneh zaradi hitrega širjenja različice omikron že deset milijonov, kar bi lahko ohromilo državo.

Za WHO je skrajšanje karantene kompromis med nadzorom nad pandemijo in gospodarskim zagonom

Več držav je že skrajšalo obdobje karantene, medtem ko se število okužb z novim koronavirusom povečuje.

Tudi Španija je ta teden skrajšala obvezno karanteno za ljudi, ki so bili pozitivni na okužbo z novim koronavirusom, z deset na sedem dni. V ZDA so prepolovili priporočeni čas samoizolacije ljudi, ki ne kažejo znakov okužbe, z deset na pet dni. Karantenske predpise je omilila tudi Hrvaška.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer ocenila, da je skrajšanje obdobja karantene kompromis med nadzorom širjenja covida-19 in ohranjanjem gospodarstva v zagonu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

WHO je sporočila, da se vlade trudijo najti pravo ravnovesje, potem ko se je prejšnji teden po vsem svetu zaradi širjenja nove različice omikron število primerov okužbe z novim koronavirusom povečalo za 11 odstotkov.

"Če bodo skrajšali obdobje karantene, se bo pri majhnem številu primerov bolezen lahko razvila in prenesla naprej," je na novinarski konferenci opozoril direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan. Dodal je, da gre za kompromis med znanostjo in čim manjšimi motnjami v gospodarstvu in družbi.

Verjetnost, da se pri nekomu po petih, šestih ali sedmih dneh od morebitne okužbe pojavijo simptomi, se eksponentno manjša, je še pojasnil Ryan in dodal, da morajo vlade presoditi o dolžini karantene.

V Sloveniji karantena traja deset dni zadnjega stika z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba z novim koronavirusom. Karantena velja za vse, razen za cepljene s poživitvenim odmerkom.

Maske na pariških ulicah, prepoved skupinskega pitja alkohola v javnosti

V Franciji, kjer beležijo rekordno število okužb z novim koronavirusom, bodo petka v skorajda celotni pariški regiji na prostem znova obvezne maske, in sicer za starejše od 11 let. Obstajajo tudi nekatere izjeme, med drugim pri ukvarjanju s športno dejavnostjo. V sredo so v državi potrdili 208.000 novih okužb, kar je več kot dan prej, ko so jih potrdili 179.807.

Prepovedano bo tudi skupinsko pitje alkohola v javnosti, kršitelji pa so lahko kaznovani z globo v višini 135 evri. Na posebej obiskanih mestih velja na silvestrovo celo popolna prepoved uživanja alkohola. Nad upoštevanjem teh omejitev bo na silvestrovo po poročanju francoskih medijev v Parizu bdelo skoraj 9000 policistov. Vlada naj bi do konca tedna objavila tudi nova pravila o karanteni.

V Črni gori zaostrili epidemiološke ukrepe

V Črni gori, kjer so v sredo potrdili prve primere okužbe z različico novega koronavirusa omikron, od danes veljajo zaostreni epidemiološki ukrepi. Do 12. januarja so omejili delovni čas gostinskih lokalov, prepovedali zasebne zabave in poroke ter zbiranja v zaprtih javnih prostorih. Praznovanja priporočajo v družinskem krogu.

V sredo so iz Črne gore poročali o 1507 novih okužbah z novim koronavirusom v predhodnih 24 urah, trije bolniki s covidom pa so umrli. V zadnjih dveh tednih so v državi zabeležili 81-odstotni porast okužb, za 24 odstotkov pa se je zmanjšalo število smrti zaradi covida-19.

Belgija po odločitvi sodišča odpravila zaprtje kulturnih ustanov

Belgijske oblasti pa so v sredo dovolile ponovno odprtje kulturnih ustanov, potem ko je to zahtevalo pristojno sodišče. Kulturne ustanove bo lahko obiskalo največ 200 ljudi naenkrat, udeleženci pa bodo morali predložiti potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali negativni izvid testa na novi koronavirus.

Belgijska vlada je 22. decembra odredila zaprtje kulturnih ustanov, s čimer je želela zajeziti širjenje nove koronavirusne različice omikron. To je sprožilo množične proteste kulturnega sektorja, v katerem so bili jezni, ker so morali sami zapreti vrata, bari in restavracije pa so lahko delovali naprej.

Nato je belgijsko najvišje upravno sodišče v torek odločilo, da je vlada neupravičeno zaprla zgolj kulturne objekte.

V kulturnih ustanovah bodo lahko sprejeli največ 200 ljudi, ki bodo morali sedeti in nositi zaščitne maske. Poleg tega bodo morali predložiti potrdilo o cepljenju proti covidu ali negativen izvid testa na novi koronavirus. "Pozorno spremljamo razvoj pandemije v naši državi, kjer je omikron prevladujoča različica," je po odpravi zaprtja kulturnih ustanov na Twitterju zapisal belgijski premier Alexander De Croo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (251)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaka Jack
30. 12. 2021 21.59
+2
So kraji, kjer se da sprostiti in ne težijo...Zagreb, Split, Dubrovnik🤩🤩🤩 TOP🍺🍺🍺
Jaka Jack
30. 12. 2021 21.56
+1
Hrvaška vabi, žurka bo.
Protoc
30. 12. 2021 21.32
+6
Kopiram besedilo: KARANTENA JE, KO OMEJIŠ GIBANJE BOLANIH. TIRANIJA JE, KO OMEJUJEŠ GIBANJE ZDRAVIH. IDIOTIZEM JE, KO NISI SPOSOBEN RAZUMETI RAZLIKE.
CenzuriraniPolde
30. 12. 2021 20.31
+14
Avstrija pred mesecem zaprla necepljene. Včeraj so imeli 14.000 pozitivnih in 17 umrlih. In še kar terajo necepljene nekam. Mislim, ne vem, kdaj jim bo prišlo?
penicelin
30. 12. 2021 20.03
+12
cepivo je kot prdec pod odejo
Ferjalec
30. 12. 2021 19.45
+3
Napaka Politike. Če bi na začetku Corona virusa strokovnjaki rekli, - cepit vse , ne bi bilo problema. Sedaj pa vsak po svoje razumeva to pandemijo. Strokovnjaki na plano, brez političnih obremenitev. :)
abmam
30. 12. 2021 20.16
+9
Kaveljc
30. 12. 2021 19.45
+8
Gremo za silvestrovanje v Zagreb. Nobenih PCR na ulici, kuhano vino, klobase, vse je dostopno. In za nas navadne ljudi. In naj mi ne jočejo gostinci, da ne morejo živet.
vvvilice
30. 12. 2021 19.26
+19
Ponavljati znova in znova isto stvar in verjeti v drugačen rezultat, to pa je res neumno. Dobro samo za hecanje ljudi.
JoniBravo
30. 12. 2021 19.25
+14
Jaz jutri dobim 8.odmerek, da prehitim vlado do poletja. 🤣🤣
JoniBravo
30. 12. 2021 19.23
+9
Po mojih žilah se pretaka Janssenn. Vse torej za nič..
vvvilice
30. 12. 2021 19.22
+13
Pa Janssen je ja odobreno in učinkovito pecivo je zatrjeval cvet stroke. Kako je s tem zdaj? Je ali ni? Ima odobritev? Ali samo v Avstriji ne bo veljalo? Zmeda.
Clausevitz
30. 12. 2021 19.20
+19
Dr. Malonu izumitelju mRNA tehnologije je včeraj Twiter izbrisal njegov profil, ker je poročal o škodljivosti in neučinkovitosti cepiv...evo kako to delajo, in sedaj naj se cepim? Saj ste nori!
Fržoww
30. 12. 2021 19.13
+19
Bolj ko so našpikani bolj je rdeča država . Bolj ko so našpikani bolj nam težijo .. DING DONG!
slayer2
30. 12. 2021 19.12
+17
Kako lažete, pa saj to ni res!!!
picasso03
30. 12. 2021 19.09
+17
Med epidemijo se ne cepi. Pravilo št. 1. Dr. Robert Malone izumitelj mrna cepiv.
alanshore
30. 12. 2021 19.05
+18
Če bi želeli preprečiti širjenje okužb, bi uvedli pogoj TESTIRAN. Cepljenje je očitno neučinkovito, če zahtevajo nove odmerke spet in spet.
tejc007
30. 12. 2021 18.55
+29
Avstrija uvaja PC, obenem pa omejuje vstop rizicnim Dancem ki imajo najvisji C! Cakam dan, ko bo za mene trenutno Gospod Potrc rekel: “kaj sem vam rekel!?” In mislim da pride kmalu.
grande_pedro
30. 12. 2021 18.59
+17
tutp
30. 12. 2021 18.54
+39
To pomeni, da se bo trenutno 3x cepljen moral cepit še 4. za prehod meje z veljavno QR kodo poleti za na morje in 5. za smučanje prihodnje leto... Je to samo teorija zarote ali kruta realnost?
alanshore
30. 12. 2021 18.59
+21
tutp
30. 12. 2021 18.53
+27
Vsi govorite, da bi radi 80% precepljenosti in da se bomo šele tedaj vrnili v neko normalnost brez ukrepov in zaprtja odlokov. Pa gremo... PORTUGALSKA 89% cepljenih MALTA 85% SPANIJA 83% DANSKA 81% IRSKA 78% BELGIJA 73% FINSKA 78% ITALIJA 79% FRANCIJA 78% NIZOZEMSKA 77% SVEDSKA 76% NEMCIJA 73% AVSTRIJA 72%.... Kaj je skupno vsem tem drzavam??? VIDNO VISOKA PRECEPLJENOST!!!! kaj še imajo skupnega???? V vseh naštetih državah so ogromni protesti ljudje protestirajo za svobodo... Proti qr green pass... Proti cepljenju otrok in še in še in še.... Zdaj se bodo cepilci vžgali veliko vas piše, da protestirajo bosanci...socijalci ...prišleki iz tujih drzav kaj potem reči na vse te države??? Ali so vsi v teh masovnih protestih prišleki iz tujih držav?? Po vašem potem niti ena država nima svojih orginalnih državljanov ampak vse prišleke bosance ipd.... Drugo... IMAJO SE VEDNO OGROMNO STVARI OMEJENIH ZAPRTIH SE VEDNO SE IZVAJA TEROR IN ZAPIRANJE VSEH V DOMOVE BREZ KAKERSNIKOLIH PRAVIC!!! Torej g.pokljular...stroka ... Politika ter cepljeni.... Kako lahko govorite da je za nastalo situacijo krivo NECEPLJENO PREBIVALSTVO???? te podatke si lahko cisto vsi najdete... Ubistvu prva stvar ko napisete world covid vaccine... Sploh ni tezko ... Tako da ceplje i tisti ki sirite tukaj sovrastvo in obsojate necepljene in nam zelite vse slabo smrt in vse najhujse... Dajte opravite svojo nalogo in samo malo poguglajte..res ni potrebno veliko da pridete do teh podatkov... Pa ni nobena teorija ni nobena zarota ampak direktni podatki ki jih najdete vsi... Tisti ki zelite seveda tako da ta izgovor ki ga tukaj na protalu vedno znova in znova cepljeni pisete da smo mi necepljeni krivi za zaprtje drzave ter smrti in da je vse tako kot je... Lepo prosim resnica je tukaj ..uradna NECEPLJENI NISMO KRIVI! pa da ne govorimo o tem da se vseskozi po 3x testiramo pa veliko jih je prebolelih pa otrok pa taksnih ki se nemorejo cepiti ipd.... Pa se en plus za na koncu za vaso ljubo stroko.
predator999
30. 12. 2021 18.44
+16
Tonin je zverziran v postavljanju poljskih bolnic. Naj jih gre postavljat, bo vsak 1x v življenju koristen 🤣💩
1918
30. 12. 2021 18.53
-25