Korona

V Italiji odkrili 29 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece

Rim, 24. 03. 2021 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić, M.S.
Komentarji
256

Italijanske oblasti so v proizvodnem obratu v mestu Agnani, jugovzhodno od Rima, odkrile 29 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece, poroča La Stampa. Po pisanju časnika gre verjetno za odmerke, ki so jih proizvedli v nizozemski tovarni AstraZenece Halix, ki sicer od EU še ni dobila zelene luči za proizvodnjo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dr. Štrukelj
    03:09
    Iz 24UR: Dr. Štrukelj
  • Iz 24UR: AstraZeneca skrivala cepiva
    01:31
    Iz 24UR: AstraZeneca skrivala cepiva

 

Italijanski časnik se sklicuje na vire znotraj EU, ki so povedali, da so bili odmerki namenjeni v Združeno kraljestvo, vendar je bila njihova dostava zaustavljena, potem ko se je Unija odločila za omejitev izvoza na Otok. 

Na zasedanju parlamentarnega odbora v torek je generalna direktorica oddelka Komisije za zdravje in varnost hrane Sandra Gallina dejala, da nima podatkov o tem, da bi večje količine odmerkov zapustile EU, potem ko je bila zavrnjena zahteva za izvoz v Avstralijo.

La Stampa poroča, da AstraZeneca organov EU ni opozorila na odmerke cepiva, ki so bili shranjeni v obratu za polnjenje v mestu Agnani. Komisar za notranji trg EU Thierry Breton pa je italijanske oblasti že pozval, naj preučijo zadevo, potem ko je pred dnevi po opravljenem nadzoru v nizozemski tovarni Halix opozoril na nejasnosti glede tega, kam izginjajo odmerki iz tovarne. 

Cepivo AstraZenece.
Cepivo AstraZenece. FOTO: Shutterstock

V Evropski ljudski stranki so zgroženi ob odkritju tako velike zaloge cepiva, so sporočili na družbenem omrežju. "Šokirani smo ob novici, da  AstraZeneca skladišči na desetine milijonov odmerkov cepiva. To je povsem nesprejemljivo, medtem ko podjetje ne izvaja pogodbenih količin dobave cepiv. Kategorično bi morali zavrniti kakršen koli izvoz cepiva AstraZenece iz Evrope."

Manfred Weber, vodja poslanske skupine EPP, od AstraZenece zahteva nujna pojasnila. "To je nesprejemljivo," je opozoril in se pridružil pozivu k takojšnji zaustavitvi izvoza cepiva.

Ogorčeni so tudi v evropski levici (S&D). Poslanka Iratxe García Pérez je dejala, da je skladiščenje 29 milijonov neprijavljenih odmerkov neopravičljivo. "Zahtevamo pojasnila in pričakujemo odločno in hitro reakcijo," je zapisala. 

Britansko-švedsko podjetje je sicer v EU deležno številnih kritik, ker ne izpolnjuje svojih pogodbenih zavez. Za prvo četrtletje je napovedalo dobavo 30 milijonov odmerkov namesto 90, kolikor je obljubilo.

Evropska komisija je sicer za danes napovedala prenovo mehanizma za nadzor izvoza cepiv proti covidu. Predsednica Ursula von der Leyen je v minulih dneh večkrat posvarila, da bo Unija ostro ukrepala proti tistim, ki proizvajajo cepiva, a ne zagotavljajo vzajemnosti in sorazmernosti. 

EU je od začetka februarja, od vzpostavitve mehanizma za nadzor izvoza cepiv, do sredine marca prejela več kot tristo zaprosil za izvoz, blokirala pa zgolj enega, kot že omenjeno, v Avstralijo.

AstraZeneca: Gre za različne kontingente cepiva, ki čakajo na odobritev 

Astrazeneca je v odzivu na ta poročila zavrnila, da naj bi v enem od podjetij v Italiji na zalogo skladiščili 29 milijonov odmerkov njenega cepiva, poroča STA. 

Gre za različne kontingente cepiva, ki čakajo na odobritev s strani nadzora kakovosti, je pojasnila tiskovna predstavnica podjetja. 13 milijonov odmerkov cepiva naj bi bilo namenjenih revnim državam v okviru mednarodne pobude Covax za pravično razdelitev cepiv proti covidu-19 in so bili proizvedeni izven EU, stekleničili pa so jih v podjetju v kraju Agnani. 16 milijonov naj bi jih bilo po odobritvi namenjenih Evropi, večji del še ta mesec.

"Ni korektno, če to označimo kot zalogo," je še dejala tiskovna predstavnica in dodala, da je proces izdelave cepiv zelo zapleten in tudi zamuden, saj morajo odmerki cepiva po stekleničenju počakati še na odobritev s strani nadzora kakovosti.

Štrukelj: To odkritje je presenečenje 

Kot je v oddaji 24UR nastalo situacijo komentiral dr. Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo, gre v tem primeru verjetno tudi za slab dogovor med AstraZeneco in EU. Špekulira se namreč, da je proizvodna cena cepiva verjetno večja od končne prodajne cene, ki jo je izpogajala Evropska unija. 

Štrukelj je prepričan, da bo farmacevtski gigant znal pojasniti, ali so bili odmerki res namenjeni evropskemu tržišču. Verjame, da se bo nesporazum rešil, je pa jasno, da ima Evropska unija težave in da ni enotna. 

Kot je dodal, sicer v prihodnjih tednih pričakujemo druga cepiva, ki bodo nekoliko oblažila pomanjkanje cepiva AstraZenece. 

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni