Korona

V Italiji le še pogoj PC, v Avstriji na prostem FFP2 maske in krajša karatena

London/Rim/Zagreb, 06. 01. 2022 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
STA, Maja Pavlin
Komentarji
278

Za osebe, ki se odpravljajo v Veliko Britanijo, bodo od petka veljala manj stroga pravila. Polno cepljenim ter osebam, mlajšim od 18 let, ob prihodu ne bo treba več predložiti negativnega testa na covid-19. Prav tako se tem potnikom ob prihodu na Otok ne bo več treba samoizolirati ter opraviti PCR-test na drugi dan prihoda. Italijanska vlada je medtem v sredo zvečer poleg obveznega cepljenja za starejše od 50 let in predvideva denarne kazni do 1500 evrov za tiste, ki tega ne bodo spoštovali, sprejela še dodatne protikoronske ukrepe. V Avstriji bodo zaščitne maske FFP2 na prostem obvezne, če ni dvometrske osebne razdalje, karatena pa se bo skrajšala na pet dni. Na zemljevidu ECDC večina Evrope ostaja rdeča ali temno rdeča.

Poleg Francije, kjer so v parlamentu pritrdili izključitvi testiranja iz covidnega potrdila, ukrepe zaostruje tudi Italija. Tamkajšnja vlada je v sredo zvečer poleg obveznega cepljenja proti covidu-19 za starejše od 50 let, ki bo veljalo od 15. februarja, in predvideva denarne kazni do 1500 evrov za osebe, ki tega ne bodo spoštovale, sprejela še dodatne ukrepe. 

Spremenjena karantenska pravila bodo po poročanju Primorskega dnevnika omogočila, da bo pouk še naprej večinoma potekal v šolah. Ob tem je italijanska vlada pod vodstvom Maria Draghija razširila tudi uporabo covidnega potrdila. Po novem bo pogoj PCT (prebolevnik, cepljen, testiran) veljal za vstop v trgovine, banke, frizerske salone ter urade javne uprave. Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati za vstop v trgovine, ki prodajajo osnovne življenjske potrebščine, in lekarne.

Obvezno cepljenje starejših od 50 let.
Obvezno cepljenje starejših od 50 let. FOTO: Dreamstime

Italijanska vlada je v sredo soglasno sklenila, da bo cepljenje obvezno za ljudi, stare 50 let ali več. Tistim, ki se ne bodo držali nove uredbe, grozi globa v višini od 600 do 1500 evrov.

Od 15. februarja bodo morali vsi javni in zasebni delavci, ki so dopolnili 50 let, na delovnem mestu pokazati potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali prebolelosti. Tisti, ki tega ne bodo storili, ne bodo prejeli plače, bodo pa obdržali službo.

Ministri koalicijske Lige so se javno ogradili od odločitve o obveznem cepljenju za starejše od 50 let, ker naj bi bila "brez znanstvene podlage", in ker je v bolnišnicah večina covidnih bolnikov starejših od 60 let, a so na koncu po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA vseeno glasovali za uvedbo obveznega cepljenja za starejše od 50 let.

V Italiji že velja obvezno cepljenje za učitelje in zdravstvene delavce. Od oktobra lani velja pogoj PCT tudi za vse delavce, ki prihajajo na delovno mesto.

Italijanska agencija za zdravila (Aifa) je v sredo, kot še na spletni strani poroča Primorski dnevnik, prižgala zeleno luč za poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 za najstnike od 12. do 15. leta starosti, ki jih bodo cepili s cepivom proizvajalcev Pfizer BioNTech. Poživitveni odmerek bodo prejeli najmanj štiri mesece po končanem prvem cepilnem ciklusu oziroma drugem odmerku.

V Avstriji FFP2 maske na prostem in petdnevna karantena

V Avstriji so zaradi širjenja koronavirusne različice omikron sprejeli nove ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Kot so sporočili po srečanju avstrijske vlade, predstavnikov zveznih dežel in krizne skupine za usklajevanje ukrepov (Gecko), bodo zaščitne maske FFP2 na prostem obvezne, če ni dvometrske osebne razdalje.

Skrajšali so tudi karanteno za stike z okuženimi z novim koronavirusom na pet dni ter napovedali okrepljen nadzor spoštovanja pogoja PC (preboleli ali cepljen proti covidu-19) v trgovinah. Po koncu petdnevne karantene bo mogoče prostovoljno testiranje na okužbo z novim koronavirusom.

Prav tako so na Dunaju sprejeli odločitev o skrajšanju veljavnosti covidnega potrdila na šest mesecev, s čimer naj bi spodbudili cepljenje s poživitvenim odmerkom. Avstrijska vlada tudi zelo priporoča delo od doma, na spletni strani poroča avstrijski dnevnik Kronen Zeitung.

Vsi ti ukrepi naj bi bili namenjeni polni uveljavitvi zaprtja javnega življenja za necepljene proti covidu-19, ki je trenutno v veljavi. S tem pa se želijo v Avstriji izogniti tudi novemu splošnemu zaprtju javnega življenja.

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 9000 novih okužb z novim koronavirusom, in sicer 8853. Še pred tednom dni jih je bilo 3225. Število covidnih bolnikov v avstrijskih bolnišnicah je medtem padlo pod tisoč. Trenutno se jih tem zdravi 971, od tega 295 na intenzivni negi. Umrlo je še 21 covidnih bolnikov. Doslej jih je v Avstriji umrlo 13.823.

V Srbiji skrajšujejo karanteno za tesne stike okuženih

V Srbiji skrajšujejo karanteno za tesne stike z okuženimi s koronavirusom s 14 na 10 dni. Srbski inštitut za javno zdravje je odločitev glede skrajšanja karantene sprejel ob upoštevanju trenutne epidemiološke slike v Srbiji in regiji ter značilnosti koronavirusnih različic delta in omikron. Glede na novo ureditev bodo osebe po desetih dnevih prekinile karanteno, če se v tem času niso pojavili simptomi. Karanteno pa lahko prekinejo že po sedmem dnevu, če na lastne stroške opravijo PCR-test, ki je negativen.

Izjeme od karantene po tesnem stiku pa po novem velja za osebe, ki imajo potrdilo, da so prejele dva ali tri odmerke cepiva proti covidu-19 in da od zadnjega odmerka ni minilo več kot 210 dni ter za prebolevnike, pri čemer od prebolele bolezni mi minilo več kot 210 dni. Izjema velja tudi za osebe, pri katerih so s krvno preiskavo odkrili protitelesa, test pa ni starejši od 90 dni.

V zadnjem dnevu so potrdili še 9122 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 19 covidnih bolnikov.V Srbiji imajo sicer trenutno v bolnišnicah 2199 covidnih bolnikov, od tega jih 79 potrebuje pomoč ventilatorja.

Iz Italije v Indijo pripotovalo 125 okuženih potnikov

V Italiji so v sredo potrdili 189.109 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije covida-19. Ob tem so je bilo veliko število okuženih tudi na čarterskem letu, ki je iz Italije potoval v mesto Amritsar na severu Indije. Okuženih je bilo namreč 125 od 179 potnikov, ki so v Indijo prileteli iz Verone. Testiranih je bilo sicer le 160 potnikov, saj so bili iz testiranja izvzeti otroci.

Kot so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti, bodo vsi okuženi izolirani.

Indija sicer poroča o več kot 90.000 primerih okužbe, kar je skoraj šestkratni porast v zadnjem tednu, za katerega strokovnjaki pravijo, da ga spodbuja različica omikron. Ob tem je v zadnjih 24 urah v Indiji umrlo 325 covidnih bolnikov, med katerimi je tudi ena oseba, ki je bila okužena s to južnoafriško različico.

Indija je doslej zabeležila več kot 35 milijonov primerov Covida in okoli 482,000 smrti zaradi virusa.

Od petka manj stroga pravila za vstop na Otok

V Veliki Britaniji so morali doslej vsi potniki predložiti negativen rezultat testa, ki so ga opravili tik pred prihodom na Otok, dva dni po prihodu pa so morali opraviti test PCR ter se samoizolirati, dokler niso dobili izvida. Necepljeni potniki bodo morali še vedno opraviti test pred prihodom ter testa PCR drugi in osmi dan po prihodu ter se za najmanj deset dni samoizolirati.

Britanski premier Boris Johnson je ob objavi odločitve dejal, da testi, ki jih morajo potniki opraviti pred prihodom, številne odvračajo od potovanj, saj se bojijo, da bodo ostali v tujini ter imeli dodatne stroške.

Koronavirus v Veliki Britaniji
Koronavirus v Veliki Britaniji FOTO: AP

Britanske oblasti so se za olajšanje pravil odločile, ko se je izkazalo, da je bil zadnji teden minulega leta eden od 15 ljudi v Angliji okužen z novim koronavirusom.

Vlada je nova pravila sprejela za Anglijo, kasneje so lokalne oblasti v Walesu sporočile, da bodo veljale tudi za območje Walesa. Po pričakovanjih bodo podobno odločitev sprejeli tudi na Škotskem in Severnem Irskem.

Britanska vlada je v sredo tudi sklenila, da ljudem, ki nimajo simptomov, pozitivnega hitrega testa ne bo treba več potrjevati s testom PCR, temveč se bodo morali samoizolirati. Na ta način želijo nekoliko sprostiti preobremenjen zdravstveni sistem.

Kljub sprošanju nekaterih ukrepov, pa se v britanskih bolnišnicah od februarja lani zdravi najvišje število covidnih bolnikov. Po podatkih vlade je bilo v torek v Združenem kraljestvu v bolnišnicah skupaj 17.276 covidnih bolnikov, kar je 58 odstotkov več kot prejšnji teden.

Britanski premier Boris Johnson je v sredo dejal, da se število bolnišničnih sprejemov podvoji vsakih devet dni in da se v državi soočajo z najhitrejšim porastom primerov covida-19 doslej. Zadnji razpoložljiv podatek o sprejemih v bolnišnice za celotno Združeno kraljestvo kaže, da je bilo 28. decembra v bolnišnico sprejetih 2258 covidnih bolnikov, kar je za 83 odstotkov več kot teden pred tem. V drugem valu epidemije je bilo največ covidnih bolnikov v enem dnevu hospitaliziranih 12. januarja 2021, in sicer 4583.

V Veliki Britaniji je zaradi hudega pomanjkanja osebja v povezavi s koronavirusno različico omikron več kot 20 bolnišnic že razglasilo kritične razmere, kar bi lahko vodilo v to, da bolnišnice ne bi uspele več zagotavljati ključnih storitev.

Uradni tiskovni predstavnik predsednika vlade je sicer poudaril, da lahko kritične razmere v določenih okoliščinah trajajo nekaj ur, en dan ali pa tudi dlje, zato to ni dober pokazatelj uspešnosti nacionalne zdravstvene službe.

Na Hrvaškem nov rekord: potrdili več kot 9000 novih okužb

Na Hrvaškem so po poročanju hrvaških medijev potrdili 9058 novih okužb s koronavirusom na dnevni ravni, kar je največ doslej. Pozitivnih je 45 odstotkov vseh testov na novi koronavirus. Največjo rast novih okužb so zabeležili v starostni skupini od 20 do 29 let. V državi že razmišljajo o dodatnih protikoronskih ukrepih.

Novi protikoronski ukrepi na Hrvaškem naj bi bili po poročanju časnika Jutarnji list predvsem povezani s skrajšanjem delovnega časa gostinskih lokalov do 22. ure ter prepovedjo množičnih zbiranj. Nove omejitve naj bi veljale za celotno državo, ne samo za obalo, saj povsod po državi beležijo rast števila novih okužb z novim koronavirusom.

Na Hrvaškem so že v sredo potrdili rekordnih 8587 novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni. Pred tednom dni so na dnevni ravni potrdili 5958 novih okužb, pred 14 dnevi 3831.

Pandemija še naprej vpliva na število obiskovalcev Louvra

Louvre
Louvre FOTO: Shutterstock

Pandemija koronavirusa še naprej vpliva na število obiskovalcev muzeja Louvre v Parizu. Medtem ko se je obisk lani zvišal za 100.000 ljudi v primerjavi z letom 2020, pa so iz muzeja sporočili, da se je ta zmanjšal za 70 odstotkov v primerjavi z letom 2019, ko ga je obiskalo 9,6 milijona ljudi.

V okviru francoskih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19 je bil Louvre od 1. januarja do 19. maja 2021 popolnoma zaprt za obiskovalce. Sicer pa je lani skoraj dve tretjini obiskovalcev prišlo iz širšega območja Pariza, so sporočili iz muzeja.

Rekordno število, 10,2 milijona ljudi, je Louvre, v katerem domujejo nekatera najbolj znana umetniška dela, kot je Mona Liza Leonarda da Vincija, zabeležil leta 2018, ko je veljal za najbolj obiskan muzej na svetu. Pred izbruhom koronavirusa je bil še posebej priljubljen med turisti iz neevropskih držav, predvsem iz ZDA in Kitajske, ki so predstavljali 75-odstotni delež obiskovalcev.

Na zemljevidu ECDC večina Evrope ostaja rdeča ali temno rdeča

Na danes posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) skorajda celotna Evropa ostaja obarvana rdeče ali temno rdeče. V slednji kategoriji je še vedno tudi Slovenija. Epidemiološke razmere se glede na zemljevid v nekaterih državah slabšajo, v drugih pa izboljšujejo.

Slovenija je v celoti temno rdeča, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko z vidika pandemije covida-19, že vse od 23. septembra. V tej kategoriji so še celotna Hrvaška, Slovaška, Češka, Danska, Francija, Portugalska, Španija, baltske države in države Beneluksa.

Epidemiološke razmere so se glede na zemljevid ECDC poslabšale v Italiji, ki je po novem povsem temno rdeča, v tej kategoriji pa je odslej tudi Finska. Približno polovica Avstrije, ki je bila še pred nekaj tedni v celoti temno rdeča, je medtem rdeča. Madžarska, ki je bila pred dvema tednoma povsem temno rdeča, pa je zdaj v celoti rdeča. Rdečih je tudi več delov Nemčije in skoraj celotna Poljska.

Glede na zemljevid so najboljše razmere trenutno v Romuniji, ki je večinoma oranžna, deloma pa celo zelena.

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500, pri izračunih pa sicer upoštevajo tudi delež pozitivnih testov.

Z oranžno barvo so na zemljevidu označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 75, če je delež pozitivnih testov nad štirimi odstotki, ali kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 200, če je delež pozitivnih testov pod štirimi odstotki. Med temno rdečo in oranžno je rdeča barva, medtem ko zelena pomeni najboljše epidemiološke razmere.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (278)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nnnnnnnnnnn
07. 01. 2022 10.18
+1
Manj cepljene države se imajo boljše
nnnnnnnnnnn
07. 01. 2022 10.17
+1
kakšno pretiravanje
Je ker ke riku
06. 01. 2022 21.45
+0
Počasi bodo dobili popoln nadzor nad nami.
PIERREBRICE
06. 01. 2022 21.08
+4
Madžarska, ki je bila pred dvema tednoma povsem temno rdeča, pa je zdaj v celoti rdeča. Ha,ha,ha! No, katera država nima omejitev pri vstopu vanjo? Tja grem jaz jutri, me ljubica čaka!
Simmy Simmy
06. 01. 2022 20.57
-1
Kaksni komentarji!!! V vojni smo????? A smo res?? A res veste kaj pomeni beseda vojna??? Kot kaze ne,ker z njo operirate kot meh...
TamauPaTapriden
06. 01. 2022 20.46
+3
Da je ene piščančke delte strah, ajde še razumem, ampak da te je pa omikrona takole strah… bi vas rad videl če bi bila kakšna zares vojna…
Omas1313
06. 01. 2022 20.43
+1
Vse to , da se nebi kdo prehladil 🤣🤣🤦
Simmy Simmy
06. 01. 2022 20.45
-1
Dr. Dy
06. 01. 2022 20.40
+14
Tej evropi se tok zmesal mislim da mes seboj tekmujejo katera bo pokosila vec clovekovih pravic in uvedla bolj nesmiselne ukrepe. Za zdaj vodi Avstrija domovina Hitlerja seveda
Simmy Simmy
06. 01. 2022 20.47
-4
ahh..brez besed...kaj bi pa vi naredii? Ce nekaj kritizirate predlagajte nekaj boljsega....pa upam da niste antiantinti cepilec...ker potem vase mnenje ne steje zal nic...lp
rcarlos
06. 01. 2022 20.24
+19
Torej za zgled si jemljemo Italijo, Avstrijo, Francijo... Same top sh*t države, ki so najbolj "rdeče" :D ... A si ne bi po neki logiki mogli za zgled vzet Romunijo, ki je celo zelena :D ... Pač tak po zdravi kmečki pameti ocenjujem, ne po "stokovnosti" :D
ksenak2
06. 01. 2022 20.10
+11
Nič ne pomaga# omicron gre kot valjar čez vse ukrepe in je polivalentna vakcina za Delto in vse ostale seve. Slej ko prej bo zmanjkalo obolelih v bolnišnicah.
Bavaria_freak
06. 01. 2022 20.06
-1
Imamo še vedno Pandemijo "NAS" necepljenih v Evropi!?...Tako so govorili Oktobra meseca!...NE!!!...Sedaj je Emikron glavni igralec...Kateri je seveda prišeu z dežel z Nizko precepljenostjo...Ja,ja seveda...🖕🖕🖕
Simmy Simmy
06. 01. 2022 20.48
-1
A pod Sarcem bi bilo kaj drugace? Sam vprasam....
Simmy Simmy
06. 01. 2022 20.49
-2
Levaki ste vse bolj panicni..jebeni zanikovalci virusa..
borec91
06. 01. 2022 19.31
+24
cepljenim nebi smeli delodajalci placevat bolniske saj so se cepili sedaj pa lenuharijo.doma
bimbambom
06. 01. 2022 19.32
+16
Se strinjam. Saj pa jih je cepivo obvarovalo vsega. Nimajo pravice do bolniske.
Simmy Simmy
06. 01. 2022 20.51
-2
Gorenc45
06. 01. 2022 19.26
-12
Spavaš li mirno, antivakser?
bimbambom
06. 01. 2022 19.31
+9
Ko dete. Ti? Nocne more? Omicron? Lulas v postlo?
mayjjya
06. 01. 2022 19.43
+9
Simmy Simmy
06. 01. 2022 20.53
-4
Dokler ne pristanes na aparatih..pol pa v jok pa na drevo,pa klicat tv oddajo da ti pomagajo....anticepilci lenivci...butlji...
Borabora
06. 01. 2022 21.04
+2
mcurry
06. 01. 2022 19.25
+1
Se une k nimajo rdece bodo mogle vlozk nosit
Zedd
06. 01. 2022 19.15
+23
Zbrisali so mi ta komentar! Je sploh kdo videl naslednja dva stavka?? ''Od 15. februarja bodo morali vsi javni in zasebni delavci, ki so dopolnili 50 let, na delovnem mestu pokazati potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali prebolelosti. Tisti, ki tega ne bodo storili, ne bodo prejeli plače, bodo pa obdržali službo.'' Torej, to se bere tako: necepljen boš lahko delal in ustvarjal dobiček za delodajalca, sam pa za to ne boš plačan. Lahko boš delal za nekoga, ampak zastonj!
majyja
06. 01. 2022 19.32
+20
ja na tak način bo delal tisti ki je gl.up, ne vem no, eni se še zmeraj ne zavedajo da smo v vojni. Kaka služba, plača, gre za preživetje in ohranitev svobode, neke suverenosti halo
Zedd
06. 01. 2022 20.18
+15
Minuse nam je dal delodajalec, ki svojim delavcem ne izplačuje plač. Drugače je pa to zgoraj le še en od izprijenih prijemov prisiljevanja v cepljenje, oz. da bo necepljen prisiljen sam dat odpoved. V vojni smo, ja!! Kdor ne vidi širšo sliko, mu še vedno ni jasna razsežnost tega kar se pripravlja v ozadju izza dimne zavese Covida. Svobodo pa izgubljamo zahvaljujoč podpornikom tega novodobnega fašističnega režima.
LOS - T
06. 01. 2022 19.11
+19
Hej, vakserji in lockdownarji! A še kdo omenja Švedsko, to je tista država veste, ki je bila najbolj neumna ker ni uvedla nobenih zapiranj in siljenja v cepljenje? A smo imeli nasprotniki obveznega cepljenja in nasprotniku butastih slovenskih ukrepov spet prav? Ste spet izpadli le naivne ovce, tudi v tej fb teoriji? :):):)
Marinanjo
06. 01. 2022 19.07
+11
Kdo bo delal zastonj?? NOBEDEN !! PA tudi zakon divjega zahoda bo tist trenutek na plano skoču...ej se bojo skrvat začelo eni..
štajerski janezek
06. 01. 2022 18.42
+9
Nightifly... hahahah🤣🤣🤣 pa na čem si ti prijatelj?
Tone 12345
06. 01. 2022 18.42
+25
To je tretja svetovna vojna s neosnovano prisilo neslutenih razsežnosti!
Zdravko Babić
06. 01. 2022 18.41
-30
Anticepilci, kmalu ste lahko vi na sveži postelji na ventalatorju.
Wahl
06. 01. 2022 18.42
+23
Ne nabijaj bebe. Meni poznani zdravnik iz kovidnega oddelka je bil zgrožen nad protokolom zdravljenja in tubiranja ljudi, ki tja ne sodijo in to jih ubija.
basket77
06. 01. 2022 19.11
+1
Borabora
06. 01. 2022 21.05