Korona

Odločbe o karanteni dobili štirje poslanci LMŠ, še dva sta v samoizolaciji

Ljubljana, 08. 09. 2020 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
723

Zaradi stika z osebo, okuženo z novim koronavirusom, so odločbe o karanteni do 16. septembra dobili štirje poslanci LMŠ, dva pa odločbe nimata, vendar se bosta po priporočilu NIJZ držala vseh preventivnih ukrepov, je sporočil predsednik LMŠ Marjan Šarec. Državnemu zboru bodo predlagali, da bi manjkajoči poslanci v ponedeljek o interpelaciji notranjega ministra Hojsa glasovali na daljavo. Predsednik DZ Igor Zorčič pravi, da si bo prizadeval, da bi izredno sejo izpeljali tako, da zaradi te okužbe ne bo kakorkoli osiromašena.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Karantena v parlamentu
    03:13
    Iz 24UR: Karantena v parlamentu
  • Iz SVETA: Poslanci LMŠ v karanteni
    04:39
    Iz SVETA: Poslanci LMŠ v karanteni

 

Čeprav so iz LMŠ sprva sporočili, da je v karanteni pet njihovih poslank in poslancev, je predsednik LMŠ Marjan Šarec pozneje povedal, da so karantenske odločbe prejeli samo štirje. Po naših podatkih gre za Jerco Korče, Andrejo Zabret, Jožeta Lenarta in Igorja Pečka, poslanca Edvard Paulič in Aljaž Kovačič pa sta dobila zgolj priporočilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), a sta v samoizolacijo odšla preventivno. 

V karanteni je zaradi stika z osebo, okuženo z novim koronavirusom, tudi osem strokovnih sodelavcev poslanske skupine LMŠ, ena pa je prejela priporočila NIJZ o izvajanju zaščitnih ukrepov.

Šarec je ob današnjem obisku na Koroškem povedal,  da zaradi tega večjih težav pri delu poslanske skupine LMŠ ne pričakuje. Poslanci in strokovni sodelavci, ki imajo odrejene karantene in izdana priporočila NIJZ, bodo po njegovih besedah delali od doma, tako da bo delo "čim manj, kolikor je to možno, okrnjeno". V stranki LMŠ so se po njegovih besedah pripravljali na situacije, kot je današnja. O tem so se večkrat pogovarjali, je dejal in ocenil, da zadeve tečejo tako, kot tudi priporoča NIJZ.

Šarec zaradi okužb ne pričakuje večjih težav pri delu poslanske skupine.
Šarec zaradi okužb ne pričakuje večjih težav pri delu poslanske skupine. FOTO: Bobo

Je pa bil zaradi danes izdanih karanten in priporočil poslancem in strokovnim sodelavcem LMŠ spremenjen Šarčev načrt popoldanskega obiska na Koroškem. Skupaj z organizatorji posameznih srečanj so se odločili, da predvidena srečanja s predstavniki koroškega gospodarstva in obrtniki ter simpatizerji stranke v regiji prestavijo na kasnejši čas. Kot je povedal, so to storili tudi zato, da pokažejo vladi, da ravnajo odgovorno, "ne pa, tako kot je bilo recimo v Stični, ko se vrh države spet ni držal varnostne razdalje".

Golubović: Nihče od poslancev ne kaže znakov okužbe 

Po besedah Braneta Golubovića gre pri karanteni za preventivni ukrep, saj so bili vsi omenjeni v četrtek na sestanku v stiku s strokovno sodelavko, pri kateri so potrdili okužbo. "Vsi poslanci in poslanke so zdravi, ne kažejo nobenih znakov bolezni," je dejal.

Na vprašanje, ali bodo šli na testiranje, je odgovoril, da spoštujejo in upoštevajo vsa priporočila zdravstvene stroke, ki pa ne priporoča testiranja. Bodo pa poslanci in strokovni sodelavci preverjali svojo temperaturo in zdravstveno stanje. "Predvsem je za LMŠ pomembno, da se vedemo odgovorno, ne glede na to, da tej vladi zelo težko zaupamo, karkoli komunicira."

Šarec in Golubović na omenjenem sestanku nista bila, prav tako nista bila v stiku z okuženo osebo, zato tudi nista v karanteni. Na sestanku so sicer udeleženci upoštevali vsa varnostna priporočila, je zatrdil. "Tam je bilo manjše število ljudi, bili so v zelo velikem prostoru in večina poslancev je bila dlje kot meter in pol oz. dva od okužene osebe."

Poslanci LMŠ bi o interpelaciji Hojsa glasovali na daljavo

Golubović je še povedal, da kljub vsemu verjamejo, da bodo v ponedeljek lahko glasovali na daljavo "pri interpelaciji ministra, ki je odstopil, pa mu gospod Janez Janša tega ne dovoli." V PS so danes o tem obvestili tudi predsednika DZ Igorja Zorčiča, saj se jim to zdi odgovorno. "Obvestili smo ga tudi, da bomo v petek na kolegiju predsednika DZ dali zahtevo v skladu s poslovnikom, da poslanke in poslanci, ki so v karanteni, v ponedeljek glasujejo na daljavo."

V LMŠ menijo, da so pogoji za glasovanje na daljavo pri interpelaciji notranjega ministra Aleša Hojsa izpolnjeni, "saj je treba vsakemu poslancu in poslanki omogočiti glasovanje". "Verjamem, da se bodo o tem strinjale vse poslanske skupine".

Da bodo poslanci v karanteni o interpelaciji zoper ministra Hojsa v ponedeljek glasovali na daljavo, kar omogoča poslovnik DZ, je na Twitterju sporočil tudi Šarec. "Glede na to, da je virus prisoten in da smo takšno situacijo slej ali prej pričakovali, pričakujem, da bo to tako in da ne bo vplivalo na samo glasovanje o interpelaciji," je še povedal na Koroškem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zorčič: Prizadeval si bom, da delo DZ kljub karantenam poslancev ne bo osiromašeno 

Zorčič je sporočil, da bo v petek na seji kolegija vodjem poslanskih skupin predlagal, da prihajajočo izredno sejo DZ, na kateri naj bi obravnavali interpelacijo Hojsa, izpeljejo po novih poslovniških določilih in manjkajočim poslancem omogočijo glasovanje na daljavo."Prizadeval si bom, da poskušamo izredno sejo izpeljati na način, da ne bo kakorkoli osiromašena zaradi te okužbe, ki jo obžalujem," je dejal.

Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da so kljub nekaj težavam aprila sprejeli spremembe poslovnika, ki jim zdaj omogoča tudi glasovanje na daljavo. Tako se bo v petek posvetoval z vodji poslanskih skupin, ali je možno na izredni seji prihodnji teden izpeljati postopek, ki ga torej predvideva poslovnik. Če pride do situacije, da bi vodje poslanskih skupin to zavrnili, pa so še druge možnosti. Med drugim bi se lahko po Zorčičevih besedah s predlagatelji seje dogovorili tudi, da obravnavo interpelacije prestavijo.

Po sprejetju sprememb poslovnika so šli tudi "v tehnični del organiziranja" takšne seje, tako bodo v tem tednu preizkusili avdio-video konferenčni sistem, ki omogoča tudi oddaljeno glasovanje. "Nenazadnje pa lahko uporabimo tudi telefone in lahko poslanec po telefonu pove, kako glasuje," je dejal Zorčič.

Izpostavil je, da si že od začetka epidemije novega koronavirusa v DZ vsi prizadevajo, da bi funkcioniral kar se da normalno, da omogočijo delo strokovnih služb in poslancev. "Dejstvo je, da se je tudi DZ kot institucija, kjer poleg 90 poslancev dela okoli 350 ljudi, kjer se giba veliko ljudi, soočil z epidemijo."

Na vprašanje, ali so to prve karantenske odločbe kateregakoli zaposlenega v DZ, je odgovoril, da o tem podatkov ne zbirajo, NIJZ pa jih o tem ne obvešča.

Na delovnih telesih DZ je zagata manjša, saj je bilo že prej možno nadomestiti manjkajočega poslanca z drugim, "je pa pod določenimi pogoji možno izpeljati tudi korespondenčno sejo", je še dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (723)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

diMarzio
09. 09. 2020 17.29
-2
A ne bi moral cel parlament u karanteno..? Neke posebne škode ne bi bilo...
mačo123
09. 09. 2020 11.09
+6
Imeli so predolg jezik.Tudi Šarec je enaki bedak.Vse se vrača,vse se plača.Sedaj lahko vidi kaj je storil ko se je usral v hlače in vrgel puško v koruzo.Cela stranka naj gre v karanteno,pa nikoli več ven.
SLObunkeljn
09. 09. 2020 10.25
+4
Najboljše, da vse ki so za interpelacijo, takoj dajo v umetno komo in na respirator. :))))
avioo
09. 09. 2020 10.47
-3
bunkl🤡🐑pravi nik si si izbral,ni ti pomoči
lakala28
09. 09. 2020 10.16
-5
Osebno me ne bo presenetilo, če bo ta kvazi parlament strahovlade v ponedeljek ugotovil, da karantena ni vzrok za glasovanje na daljavo. jajotovim inšpektorjem verjamem le to, kar piše na njihovem mrliškem listu: da so mrtvi. Ker niso, niso verodostojni. Polni strahu delajo, kar se jim reče in s polnimi hlačami to tudi naredijo.
avioo
09. 09. 2020 10.49
+2
lekala,kaj pa ti zjutraj doziraš ali ti je tabletk zmanjkalo??
Profi fajader
09. 09. 2020 09.52
+4
Ti ti packa, Jerca. Že vedno pravim, kako grdo govori in z istimi ustmi potem je.
zlati70
09. 09. 2020 08.30
+8
Poslanec Pavlic ves cas v parlamentu nabija kak so ukrepi proti koroni nepotrebni in tralala,torej po njegovem virus ne obstaja in to pomeni da s tem ko so sli v karanteno samo iscejo pozornost v medijih ker jim podpora pada. In to je point vsega tega. In zdej bi za te mogli uredit glasovanje na daljavo pri interpelaciji..pa sej ste smesni no,kje ste pa pri drugih glasovanjih ko vas vedno pol manjka. Mal smesni ze ratujete res.
pogan
09. 09. 2020 08.12
+5
Če bi si covid aplikacijo namestili, nebi bili v stiku z okuženo.
marker1
09. 09. 2020 08.06
+9
Okuženost zanje ni pomembna, važno je le glasovanje pri interpelaciji. Vendar jim spet ne bo uspela. Zakaj pa ste zapustili vlado?
Čriček mali
08. 09. 2020 21.54
+17
KONČNO JIM PRIVOŠČIM!!!
Čriček mali
08. 09. 2020 21.54
-4
KONČNO!! SE JJ NAJ BO POZITIVN!!!!
Streznitev
09. 09. 2020 09.56
+3
Saj je pozitivna osebnost za razliko od teh negativcev, ki so sesuli lastno vlado, ko so hoteli izigrati Levico.
jarti?
08. 09. 2020 21.54
-3
se pravi, da maske ne pomagajo.
avioo
09. 09. 2020 08.07
+7
jaft,seveda da ne pomagajo,ker jih ne vzgojeni levaki ne nosijo in biciklirajo brez.
BroNo1
08. 09. 2020 21.53
+24
Tile bluzijo, Janša pa dela in se ne ozira na bluziče...samo poglejte rezultate!!! Levica in pajdaši si pa pulijo lase......
Slobodan Cvijetinovic
08. 09. 2020 21.36
+5
Bolano vse skupaj
fljfo
08. 09. 2020 21.29
+18
Ni velike škode...
ManBoy
08. 09. 2020 21.24
+21
Zdaj mi nekaj ne gre v račun. Če najdejo v šoli 1 pozitivnega gre v karanteno cel razred, verjetno kmalu po cele šole. Tu mamo 5 pozitivnih v parlamentu, zakaj ne gre cel parlament?
Belibog
08. 09. 2020 21.24
+16
Še šarko se naj jim pridruži in tam naj ostanejo
CIGU MIGU
08. 09. 2020 21.24
-6
mario ne se dati,ti si edini,ki je imel presežek v proračunu,,torej ne vem zakaj bi bili drugi boljši
Streznitev
09. 09. 2020 10.00
+3
Seveda Šarec je naredil plus v proračunu s svojim cigu-migu in ne gospodarstvo.
Project Earth
08. 09. 2020 21.14
+21
Ko vidim faco od šarca me vse mine
rožarica
08. 09. 2020 21.13
+17
LMŠ z komedijantom na čelu je mrtva stranka! Ajajj mali sivinprdec se je spet in znova narobe odločil!
jarti?
08. 09. 2020 21.56
-4
eako kot SDS s kaznjen cem na čelu. vse skupaj postaja ena komedija.
weed28
08. 09. 2020 21.11
+3
kdo je ta okužena oseba??? al res rabite teh 5 glasov???? aja desus.... zarad mene in verjetno večina se bo strinjala, da ne bo škode če gredo vsi poslanci in vlada v karanteno...... no pahorja puste bo mel več časa za selfije... pa na klinca sem se tud že navadil nej bevska vsak dan sej j.... ga tak noben ne sam je pa namesto skrite kamere in se mu lahko od srca nasmejiš......