Korona

V karanteno tudi otroci, ki poživitvenega odmerka ne morejo prejeti

Ljubljana, 28. 12. 2021 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Gorenc
Komentarji
239

Po novih pravilih glede odrejanja karanten, ki veljajo od 23. decembra, osebi po visokotveganem stiku ni treba karanteno le, če je prejela poživitveni odmerek. To pa velja tudi za otroke oz. mladoletne, ki poživitvenega odmerka glede na pravila cepljenja sploh ne morejo prejeti. Tako se je denimo v karanteni znašel tudi 14-letnik, ki je polno cepljen s cepivom Pfizer.

Otroci pristanejo v karanteni, ker ne prejmejo poživitvenega odmerka, ki za zdrave otroke sploh še ni odobren.
Otroci pristanejo v karanteni, ker ne prejmejo poživitvenega odmerka, ki za zdrave otroke sploh še ni odobren. FOTO: Shutterstock

Epidemiologi so zaradi pojava nove različice novega koronavirusa omikron, ki je bistveno bolj nalezljiva, predlagali spremembo načina odrejanja karanten, ki omogoča le eno izjemo ob visokotveganem stiku z okuženim – to so cepljeni s poživitvenim odmerkom. Vlada je temu predlogu tudi sledila, tako da je nov režim odrejanja karanten od četrtka v veljavi.

A to pomeni, da morajo v karanteno tudi zdravi otroci, ki v skladu z navodili in smernicami cepljenja ne smejo dobiti dodatnega odmerka, razen če imajo bolezen, ki slabi njihov imunski sistem, torej so imunokompromitirani.

Poživitveni odmerek je namreč priporočljiv za starejše od 18 let, posebej priporočljiv pa za oskrbovance v domovih za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodih, starejše od 50 let, posebej ranljive kronične bolnike (ne glede na starost), družinske člane imunsko oslabljenih oseb, osebe z večjo poklicno izpostavljenostjo ter tiste, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi.

Prav tako bodo v karanteni pristali tisti, ki so preboleli covid-19 in so bili polno cepljeni. A take osebe po navodilih in priporočilih za cepljenje proti covidu-19, ki so objavljena na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), poživitvenega odmerka sploh ne potrebujejo, lahko pa ga prejmejo, če to želijo.

V karanteno bodo denimo morali tudi vsi tisti, ki poživitvenega odmerka še niso prejeli, ker od osnovnega cepljenja z mRNK-cepivi še niso minili vsaj trije meseci oz. vsaj dva meseca od cepljenja z vektorskimi cepivi – to je najkrajši možni presledek, po katerem je mogoče prejeti poživitveni odmerek.

Starš: Vse skupaj je skregano z logiko

Na tak način je v karanteni pristal tudi devetošolec iz Murske Sobote, ki je bil dvakrat cepljen proti covidu-19 – drugi odmerek je prejel septembra.  V dopisu ravnatelja namreč piše, da se morajo v karanteno napotiti vsi učenci 9. razredov, ki niso prejeli poživitvenega odmerka. Ker poživitveni odmerek za zdrave mladoletnike sploh še odobren, je po mnenju Aljoševega starša "vse skupaj skregano z logiko".

Tudi NIJZ v navodilih za cepljenje poudarja, da je cepljenje proti covidu-19 smiselno in varno tudi za otroke, saj cepljenje po eni strani učinkovito prepreči okužbe ter zmanjša možnost hujšega poteka in zapletov zaradi covida-19, po drugi strani pa "z zmanjšanjem možnosti širjenja okužbe otrokom omogoča tudi nemoteno šolanje in življenje".

Na NIJZ poudarjajo, da dosedanja dognanja za zdaj ne kažejo na to, da bi lahko zaradi kakršnega koli vzroka opredelili še kakšno izjemo za karanteno. Kot trdijo, bi z morebitnimi dodatnimi izjemami sprejeli večje tveganje, kar bi lahko imelo povzročilo naraščanje števila okužb. "Z vidika omejevanja števila okužb, ki jih prinaša različica omikron, je treba narediti vse, da se tveganje za širjenje omeji, saj lahko visoko število okužb slabo vpliva na že tako preobremenjen zdravstveni sistem, četudi bi bila bolezen blažja," so navedli za 24ur.com.

Kot opozarjajo, tudi še ni zanesljivih študij, ki bi z gotovostjo kazale na to, da covid-19 po okužbi z različico omikron poteka v blažji obliki. Tako je za zmanjšanje možnosti za prenos okužbe ali resnejši potek bolezni pomembno, da se začnejo pravočasno izvajati vsi potrebni ukrepi za zamejitev okužbe. To je prejšnji teden v izjavi za medije pojasnil tudi predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ, Mario Fafangel.

Dodatni odmerek prejelo 313 mlajših od 18 let

Omenjeni devetošolec je sicer eden od 34.617 mladostnikov, starih od 12 do 17 let, ki so bili doslej v Sloveniji cepljeni z dvema odmerkoma proti covidu-19. Med mlajšimi od 11 let, za katere je registrirano le cepivo Pfizer, je polno cepljenih 27 otrok, kažejo podatki NIJZ. Glede na podatke NIJZ je v Sloveniji dodaten odmerek doslej prejelo 313 mlajših od 18 let, od tega jih je bilo 311 starih od 12 do 18 let, dva sta bila mlajša od 12 let.

Sicer ni povsem enako, če posameznik tretji odmerek cepiva prejme kot poživitveni ali kot dodatni odmerek. Poživitveni odmerek je namenjen poživitvi in podaljšanju zaščite po osnovnem cepljenju, medtem ko oseba dodatni odmerek prejme zato, ker je bil odziv na osnovno cepljenje pri njej slabši. Dodatni odmerek je tako priporočljiv za huje imunsko oslabljene osebe, starejše od 12 let.

Šole od septembra najpogosteje okolje visokotveganega stika

Vzgojno-izobraževalni zavodi – torej vrtci šole, srednje šole in fakultete – so od začetka šolskega leta najpogosteje okolje visokotveganega stika z okuženim z novim koronavirusom, kažejo podatki NIJZ. Na teh mestih namreč pridejo v tesen stik tudi štiri petine vseh, ki pristanejo v karanteni.

O visokotveganem stiku sicer govorimo:

– kadar osebe bivajo v skupnem gospodinjstvu z bolnikom s covidom-19,

– ob zadrževanju na razdalji manj kot dva metra od okužene osebe več kot 15 min,

– ob drugem fizičnem stiku ali stiku z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov),

– ob bivanju v zaprtem prostoru z okuženim več kot 15 min (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi, skupna malica, druženje pri isti mizi),

– ob potovanju v istem prevoznem sredstvu kot okuženi z medsebojno razdaljo manj kot dva metra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (239)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sanyo
28. 12. 2021 17.11
+8
Davidovo zvezdo in v taborisca necepljeni....to so cloveske pravice....pravice malega cloveka ki nima pravic samo obveznosti do gospodarja....hmmm fevdalizem?!
Lion_57
28. 12. 2021 16.49
+6
Pakirajte... to ni več niti malo podobno normalnemu!!
mtejnm
28. 12. 2021 16.19
+5
Res pomaga tako cepivo kot karantena.... Zdj so dohtarji že ko jehove priče... Hodjo po trgovinah pa naglas govorijo... Češ tud najbolj glasni proti ceplenju se grejo cepit ko vidijo covid-19 oddelek.... A na ta odelek jvnost sploh nima ustopa... Logika a 🙉
LOVELIFE
28. 12. 2021 16.18
+10
Bogi otroci. Da so sploh cepljeni!
backtothefuture
28. 12. 2021 16.03
+0
Karantena je preventivni ukrep. Kaj so starši mislili da pri otrocih cepivo deluje 100% zaščitno?
Sianne
28. 12. 2021 15.15
+2
Karantena ni kazen ali nagrada, je preprosto preventiven ukrep za zaustavitev oz. zmanjšanje širjenja, Če je tamali imel rizičen stik, pač mora v karanteno, kaj je tako težko zastopit tle?
peglezn
28. 12. 2021 15.55
+2
Joj, ko bi eni tule videli, kakšne tastari zganjajo v vrtcih in šolah... to te res "nekam" prime... same unikatne in nedotakljive snežinke. Vzgojitelji in učitelji so že čisto pokakani, ker jim za vsako malenkost težijo. Pa s tem sploh ne koristijo otrokom, ker rezultat so same scrklane mevže - to vam pa lahko jaz potrdim, ko jih dobivam na razgovore za službe... to te šele "nekam" prime...
sanyo
28. 12. 2021 17.13
+4
3 krat cepljen pozitivne.... otroci karantena....Davidova zvezda kdaj bo?????
imtforever
28. 12. 2021 15.08
+12
Zanimiva je ta stroka. Mene zanima kaj stroka meni o tem da so nedolgo nazaj angleži trgovali s sužnji da so nemci zanetili dve svetovni vojni američani harali po afganistanu nevem kolk let. To je vse pozabljeno kar naenkrat smo nevrjetno civilizirana družba in vsako življenje šteje in nikomur ni mar za denar. Celo tako jih skrbi za naše zdravje da z našim denarjem in brez našega dovoljenja jemljejo pufe za cepivo in ukrepe samo da bi nas rešili pred smrtjo. Iz pošiljanja ljudi v vojne in klanje za moč in denar posameznikov smo prišli da nobeden nesme več umret za virusom. Zarad drugih bolezni ni panike če 90let stara mama umre zarad virusa je pa svetovna panika. Denar je sveta vladar. Samo poglejte zdej se gremo neko civilizirano vojno med ljudmi in lastnimi državami kaj pa stroka pravi na to?
davboj
28. 12. 2021 14.44
+22
No, kaj pa boste sedaj rekli starši, ki ste dali otroke cepit??? Ste pač mislili, da boste vsi naenkrat svobodni?!?! Čas je da se vsi zbudimo in da se tej noriji, napravi konec!!!
CORONENIVEC
28. 12. 2021 14.26
+2
kwa.dugaja
28. 12. 2021 14.10
+1
ja no, cepil se je zato, da ne zboli oziroma, da bo imel lažji potek bolezni v primeru, da zboli? ali zato, da mu ni treba v karanteno? starši cepite otroke iz popolnoma napačnuh razlogov. zakaj cepite otroke proti ošpicam? da 10% zbolelih ni treba crkovat kot v srednjem veku verjetno? ne pa zato, da ne bi bil napoten v karanteno, če jih dobi?
kokicas
28. 12. 2021 14.05
+13
Po dveh letih taki lapsusi in sprenevedanje stroke je grozljivo. Niti ni več smešno, niti zabavno če te en vsak dan malo po malo da je treba tako in tako pa veš da to ni res in da to ne deluje. Govorijo naj bi je študija pokazala. Mi ljudje v gospodarstvu pa čakamo iz dneva v dan na številke in vemo da pred majem nebo sporscanj pa se potem bo ostal pogoj. Jasno zdravniki so se pa navadili na dodatke med covidom ali so delali ali ne, sedaj ko jih ni pa bi izstopili iz javnega sektorja in višje plače.
Uporabnik215111
28. 12. 2021 14.04
+17
Naj mi stroka razlozi nekaj,ker mi ravnateljica ne zna. Moj prvosolcek se mora samotestirati in nositi masko vse dokler je malica. Potem lahko masko da dol in si jo mora po malici spet dati gor. Enako je pri kosilu. Strokovna razlaga?
kwa.dugaja
28. 12. 2021 14.11
-18
stokovna razlaga česa? zakaj ni možno jest čez masko? ali kako je možno, da imaš končano OŠ pa po dveh letih epidemije nimaš blage veze zakaj je določen ukrep?
User447113
28. 12. 2021 14.28
+5
Tron386
28. 12. 2021 14.01
+15
Zdaj pa 15-letniku ki se je cepil zaradi potrdila in varnosti drugih, razloži, da to več ne velja. Ta generacija vas ne bo jemala resna, ta generacija vas bo spravila dol s stola in to lastnoročno
Mad-X
28. 12. 2021 13.59
+18
Ha,ha,ha... Delte torej ni več, med nami je omikron! :)) Berem dopoldan: "Omikron je izredno nevaren, število okužb se podvaja vsake dve do tri dni in če ne bomo zdaj sprejeli ukrepov, bo prišlo do velike krize v januarju," opozarja infektolog Andrej Trampuž. He,he! :))) Po eni strani nekateri strokovnjaki ugotavljajo, da omikron ni nevaren tako kot delta (oziroma, da so simptomi precej podobni prehladu) in da gre okuženost skozi brez posebnih zapletov, po drugi strani pa smo spet v "novi" paniki?! Ma daaaaajte noooo, umirite konje!!!
urtika
28. 12. 2021 13.58
+21
Pa kaj na tem božjem svetu vam še zmeraj ni jasno🐑🐑🐑 da vas vlečejo za 👃
alanshore
28. 12. 2021 13.56
+5
je... nas v tisto nad rameni. vse te neumnosti že dolgo nimajo veze s stroko. še več. skregano je z zdravo kmečko pametjo.
Fery Zaka
28. 12. 2021 13.52
+13
A da je skregano z logiko? Kot da ni popolnoma vse, kar se dela zadnji dve leti! Ampak nekaterim je še vedno čudno.
Avstroogrski podprepnik
28. 12. 2021 13.48
+24
Povsod so se ljudje postavili za svoje pravice,sploh ko gre za otroke,samo v Sloveniji dopuscamo vsa mozna sra,svetovalna skupina dobesedno pometa z nami!
Avstroogrski podprepnik
28. 12. 2021 13.48
+13
Povsod so se ljudje postavili za svoje pravice,sploh ko gre za otroke,samo v Sloveniji dopuscamo vsa mozna sranja,svetovalna skupina dobesedno pometa z nami!
alanshore
28. 12. 2021 13.47
+20
Bejo nas v Head. otroci, ki cepiva sploh ne rabijo, potrebujejo pozivitveni odmerek. eni rabijo odmerek v glavo in to čim prej.