Korona

Zdravniške organizacije s pozivom k uvedbi PC-pogoja

Ljubljana, 04. 01. 2022 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Gorenc
Komentarji
2604

Slovenska medicinska akademija, Komisija za medicinsko etiko, Zdravniška zbornica Slovenije in Slovensko zdravniško društvo pozivajo k takojšnji uvedbi PC-pogoja, v primeru nadaljevanja epidemijskih valov pa tudi k uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19. V Komisiji za medicinsko etiko so sicer danes že pozvali k razmislekom o uvedbi obveznega cepljenja za najbolj ranljive skupine prebivalstva oz. za vse, ki se vsakodnevno poklicno srečujejo s skupinami ljudi.

V omenjenih zdravniških organizacijah opozarjajo, da se ob hitrem širjenju nove različice omikron zapira časovna past, v katero smo se z nizko precepljenostjo ujeli v slovenski družbi. Kot navajajo, skoraj četrtina prebivalstva, starejšega od 50 let, ni cepljena proti covid-19, s čemer so izpostavljeni hujšemu poteku bolezni ali celo smrti. Po dosedanjih študijah jim lahko pomagata vsaj dva odmerka mRNK cepiva proti covidu-19. Zato pozivajo k takojšnji uvedbi PC-pogoja in v primeru nadaljevanja epidemijskih valov tudi k uvedbi obveznega cepljenja.

Komisija pod vodstvom Božidarja Voljča podpira obvezno cepljenje za del prebivalstva.
Komisija pod vodstvom Božidarja Voljča podpira obvezno cepljenje za del prebivalstva. FOTO: Bobo

Komisija za medicinsko etiko za razmislek o obveznem cepljenju za del prebivalstva

V komisiji za medicinsko etiko pa predlagajo razmislek o uvedbi obveznega cepljenja za tiste skupine prebivalstva, ki so najbolj izpostavljene težjim oblikam prebolevanja koronavirusne bolezni, in za vse, ki se vsakodnevno poklicno srečujejo s skupinami ljudi. V primeru novih različic koronavirusa pa bi po njihovem mnenju veljalo razmisliti tudi o splošnem obveznem cepljenju.

Komisija, ki jo vodi Božidar Voljč, ob začetku novega epidemičnega vala poudarja, da je med ukrepi za zajezitev epidemije dokazano najbolj učinkovito cepljenje. Zdravstvena stroka ob njem izpostavlja še ukrepe, ki zmanjšujejo širjenje virusa; dosledno izpolnjevanje pogoja PCT, omejevanje druženj, vzdrževanje medsebojne razdalje, umivanje rok, prezračevanje prostorov in nošenje mask.

Komisija za medicinsko etiko poziva odgovorne zdravstvenike k strokovni enotnosti v oblikovanju preventivnih ukrepanj. Neenotnost stroke podpira proticepilsko razpoloženje v naši družbi, ki jo v epidemijskem stresu obremenjuje še družbena razdvojenost v sprejemanju in izpolnjevanju potrebnih in strokovno utemeljenih preventivnih ukrepanj. 

Ukrepi so povsod isti, v različnih okoljih pa se v stroki in družbi razlikujejo le v njihovi intenzivnosti in v odzivih javnosti, dodajajo v komisiji. "V omejevanju epidemije komisija izreka podporo vsem ukrepom, ki so zakoniti, po svojem namenu preventivni in javno-zdravstveno etično utemeljeni. Mednje sodi tudi cepljenje in v številnih okoljih, kjer stanje epidemije to zahteva, uvajajo njegovo obveznost," navajajo v stališču, ki so ga sprejeli v ponedeljek. Kot opozarjajo, ceno nizke precepljenosti v Sloveniji vsak dan plačujejo za covidom-19 oboleli, hospitalizirani, intenzivno zdravljeni in umrli bolniki, med katerimi je največ necepljenih.

Stroka glede uvedbe obveznega cepljenja razdeljena

V zadnjem času so se namreč okrepile pobude in pozivi k uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19. K temu so pozvali strokovni svet in infektologi UKC Ljubljana, v preteklosti tudi v Slovenskem zdravniškem društvu, k razmisleku o takšni odločitvi je večkrat pozvala tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović.

Vzrok za takšne pozive je razmeroma nizka precepljenost v državi. Polno je namreč cepljenih 56 odstotkov prebivalstva, med polnoletnimi je delež precepljenosti 67-odstoten, med starejšimi od 50 let pa 77-odstoten.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v ponedeljek dejal, da bo spoštoval mnenje stroke glede tega vprašanja. Po zakonu o nalezljivih boleznih poda predlog za obvezno cepljenje proti določeni bolezni Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). A epidemiologi NIJZ so se že trikrat izrekli proti uvedbi obveznega cepljenja. Po neuradnih informacijah bo možnosti uvedbe obveznega cepljenja ponovno odločal strokovni svet NIJZ, ki se je v preteklosti že izrekel proti uvedbi. Epidemiologi sicer med drugim pogrešajo implementacijski načrt izvedbe obveznega cepljenja, znova so tudi izpostavili vprašanje, ali bi pomanjkljiva pravna ureditev res imela želeni učinek na povišanje precepljenosti.

Epidemiologi morebitni uvedbi PC-pogoja niso naklonjeni

Epidemiologi so se sicer opredeljevali do morebitne uvedbe PC-pogoja, torej, da negativen test na okužbo z novim koronavirusom ne bi bil več veljaven za udejstvovanje v javnem življenju. A naj bi bili tudi do tega odklonilno razpoloženi, saj prebolelost in cepljenje ne zagotavljata zadostne zaščite pred okužbo z novo različico omikron, ki se širi po državi. Ob tem poudarjajo, da pa cepljenje seveda še naprej ščiti pred hudim potekom bolezni.

Po njihovem mnenju mora ostati testiranje prioritetno, z vidika omejevanja širjenja okužb pa bi bilo po njihovem mnenju smiselno zagotoviti prosto dostopno samotestiranje za celotno prebivalstvo.

KOMENTARJI (2604)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Arago
08. 01. 2022 21.43
Koruzo zdravniškim organizacijam!!! Da vam je jasno! JA, da nam uničijo imunski sistem? Haaa??? Še enkrat, koruza vam!
ptica pom
08. 01. 2022 13.11
Razumem da mi nekdo svetuje o obveznem.......ne pa nekdo ki stoji pred durmi Matil.....
Arago
07. 01. 2022 21.42
+2
Podkupljene organizacije..
SAME KLOBASE
05. 01. 2022 15.24
+7
Naslov tega članka je v resnici Genocid slovenije
SAME KLOBASE
05. 01. 2022 14.14
+9
Najprej obvezno cepljenje vseh pripadnikov zdravniške zbornice, vlade in članov SDS potem se pa pridružimo ostali
Tri pisane marjetice
05. 01. 2022 10.15
+11
Haha, načrtno novičarsko psihiranje, namenjeno da dodatno uničujejo naš imunski sistem. Mene pa tako boli k*, da me bolj nebi mogu.
Kostorog
05. 01. 2022 10.15
+10
V tekmovanje za najbolj butast komentar se je poleg rammsteina, afnguncarja in modrega Staneta prebil še franceljn1972 kmalu bo prevzel vodstvo v tekmovanju za zlato koprivo, ki jo bo podelil sam prevzvišeni kaplar jajo in v imenu nijz vidoviti Milan, plesni nastop bodo imele pojoče sestre pod taktirko beeeo, Logar in lejko, sveti križec zadoščenja bosta podelila lažnivi kljukec in farški hinavec matejček, za selfije bo poskrbel borat, svečano parado s postrojem in preletom rabljenega letala pa bosta koordinirala olayguma in biserna svinja.
Thor
05. 01. 2022 10.11
+14
Zdravniške organizacije v en glas: za denar se nam gre ne za vaše zdravje
Thor
05. 01. 2022 10.07
+14
Zdravniške organizacije s pozivom k uvedbi PC-pogoja !!!!!!!!! ovce dajte se cepit drugače ne bomo dobili provizije !!!!!!!
Ljoljo
05. 01. 2022 10.00
+14
Sanjate in sanjate kako bi še ljudi razdvojil.Jest se cepit nedam ker je prostovolno in nima podlage kot cepivo.
Potouceni kramoh
05. 01. 2022 09.56
+10
Ni bistvo v zdravih ljudeh.Bistvo je v bolnih pravijo na globalni ravni in vladah ter drzavnih strokovnih institucijah
Jenkec
05. 01. 2022 09.47
+19
Sprejmite kar hočete, le redko kdo bo to upošteval. Pogoj PC ali obvezno cepljenje pa pomenita vojno z vsemi razpoložljivimi sredstvi!
Tone Češmin
05. 01. 2022 09.53
+7
Jest nič!! Sušnem se pa niti v sanjah ne!! LP
inhabitant
05. 01. 2022 09.45
+15
Torej smo zdravi (Ne-preboleli in Ne-cepljeni) sedaj največje zlo človeštva????
mojcd
05. 01. 2022 09.41
+10
Za volitve bomo imeli razglaseno epedemijo in premik volitev!
mojcd
05. 01. 2022 09.40
+14
Po Krekovih besedah je na mizi takorekoč vse; zaprtje družbe, policijska ura od 22. do 6.h, pa PC in PC plus, kar pomeni, poleg trikratnega cepljenja še testiranje
kmeckapamet
05. 01. 2022 09.36
+12
Ne more bit obvezno, če nima dovoljenja za uporabo.
kr--en
05. 01. 2022 09.27
+11
Predlagam razdelitev zdravstva na tisti del za cepljene in na del za proticepilce. Da ne bi bilo kakih nesporazumov. Vsak bi si lahko izbral kar mu ustreza. Brez prisile. Bio-eko do konca.
James Bond
05. 01. 2022 09.32
+15
Kr...nisi prav napisal..en del bi zasedali CEPljenCI..drugi del pa zdravi....
kr--en
05. 01. 2022 12.24
User1538643
05. 01. 2022 09.27
+12
Pozivajo k nečem, o čemur ne vedo ničesar. Ko bodo zvedeli ali bodo lahko s tem živeli?
Tone Češmin
05. 01. 2022 09.26
+11
9:0 cepljeni necepljeni. Naša firma. Podatki so na voljo
Diverzanti
05. 01. 2022 09.26
+8
Ko se cepiš samo čakaš'bo prijelo 'oziroma v kateri smeri'ali ne bo..Necepljeni in testirano so še najmanj krivi.Necepljen'netestiran nikamor ne sme'zato ga izločimo.Testiran 'je testiran in še laično "najbolj čist".Cepljen'no tu pa je zgodba drugačna'ti pa imajo dostop do vsega.A,B,ALI C?KDO JE KRIV ZA RAZNOS prehlada?'no 'krivo je tisto'tisto ki NE DELUJE,Ali pa "odvisno s katerega zornega kota gledaš in kaj imaš od tega'deluje.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.