Korona

Večina ponovljenih hitrih testov kranjskih šolnikov tokrat negativna

Kranj, 02. 02. 2021 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Tina Švajger, STA, M.R.
Komentarji
586

Nov teden, nov neobičajno visok delež pozitivnih pri testiranju s hitrimi antigenskimi testi. V Kranju je bilo od 1090 testiranih zaposlenih v šolstvu pozitivnih kar 146 ljudi, a prvi podatki kažejo, da so bili tudi na Gorenjskem mnogi testi lažno pozitivni. Ravnatelji od svojih zaposlenih namreč prejemajo podatke o večinoma negativnih izvidih ponovljenega hitrega testiranja, čakajo pa še na izvide PCR-testov. Se ponavlja zgodba iz Polzele in Murske Sobote?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Kranju velik skok okužb
    02:29
    Iz 24UR: V Kranju velik skok okužb
  • Iz SVETA: Največ okužb včeraj v Kranju
    03:20
    Iz SVETA: Največ okužb včeraj v Kranju

Kot v več krajih po Sloveniji je tudi v Kranju včeraj potekalo testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju na okužbo z novim koronavirusom.

V Zdravstvenem domu (ZD) Kranj so tako s hitrimi antigenskimi testi testirali 1090 zaposlenih v šolah in vrtcih, od tega je bilo pozitivnih kar 146 šolnikov, je prva poročala TV Slovenija. Navedbe o nenavadno visokem deležu pozitivnih je za 24ur.com potrdila tudi direktorica ZD Kranj Lilijana Gantar Žura, ki pa visokega odstotka – delež okuženih namreč znaša več kot 13,4 odstotka – podrobneje ni želela komentirati.

Današnje ponovno testiranje kranjskih šolnikov pa je pri številnih pokazalo negativne izvide. Ravnatelji od svojih zaposlenih namreč prejemajo podatke o večinoma negativnih izvidih ponovljenega hitrega testiranja, čakajo pa še na izvide PCR-testov, ki bodo predvidoma znani pozno zvečer, nekateri pa so jih v minulih urah že prejeli, večinoma negativne.

Ob številnih pozitivnih testih gorenjskih šolnikov se je v enem dnevu precej poslabšala epidemiološka slika Gorenjske, ki se je tako znašla na meji med rdečo in črno fazo.

Po zadnjih podatkih TV Slovenija gredo v sredo ponovno v šolo učenci na Jezerskem in v Kokri, v četrtek pa učenci osnovnih šol v Šenčurju, Stražišču, Žabnici in Besnici. Še naprej pa so v karanteni štirje razredi prve triade Osnovne šole Simona Jenka v Kranju in en oddelek tamkajšnjega vrtca.

Kot je povedal Pavel Srečnik, ravnatelj Osnovne šole Stražišče, kjer je bilo na ponedeljkovem testiranju kar 22 zaposlenih pozitivnih na novi koronavirus, mu je 21 zaposlenih že javilo rezultate ponovljenega hitrega testiranja, in sicer sta od 21 pozitivna dva, ostalih 19 je negativnih. Negativne rezultate so tako prejeli vsi pedagoški delavci, katerih razredi so danes zaradi ponedeljkovih pozitivih izvidov v karanteni.

Vendar na podlagi izvidov ponovljenega hitrega testiranja še ne morejo organizirati dela na šoli – počakati morajo namreč še rezultate PCR-testov, ki jih pričakujejo zvečer. "Po posvetovanju z epidemiološko službo bomo za sredo pustili organizacijo dela takšno, kot je danes, saj ne smemo prehitevati. Če bodo tudi PCR-testi negativni, pa bomo v četrtek otroke poklicali nazaj v šolo," je napovedal Srečnik.

Na izvide ponovljenega testiranja čakajo tudi v Kranjskih vrtcih, kjer je bilo v ponedeljek na hitrih testih pozitivnih 17 zaposlenih. Ker so morali v karanteno še njihovi najožji sodelavci, je danes doma ostalo kar 35 strokovnih delavcev. "Testiranje je potekalo šele popoldan, zato smo rezultate dobili pozno zvečer in takrat obvestili 130 staršev, da morajo njihovi otroci ostati doma," je povedala ravnateljica Kranjskih vrtcev Tea Dolinar.

Kot kaže, tudi danes ne bo veliko drugače, saj rezultate PCR-testov pričakujejo šele zvečer. Takrat bodo lahko starše obvestili, ali se njihovi otroci lahko vrnejo v vrtce. Od dveh sodelavcev je ravnateljica sicer že prejela informacijo, da je ponovljeno testiranje pokazalo negativen izvid. "Organizacija dela je tako praktično nemogoča in ne predstavljam si, da bi bilo tako vsak teden. Obremenjeni smo tako, da komaj še povezujejo dan z dnevom in če se bo tako nadaljevalo, bomo vsi pregoreli," je opozorila.

Kako zahtevna je takšna situacija za vrtce in šole, je opozoril tudi Srečnik. "Za ravnatelje to pomeni, da smo ves čas v stanju pripravljenosti. Niti za en dan naprej ne vemo, kako bodo stvari potekale in v zelo kratkem času je treba na novo postavljati organizacijo dela. To je neugodno tudi za otroke in starše, ki so prav tako v nenehnem stanju pripravljenosti," je izpostavil.

Kot je dodal, to prinaša veliko zmede v pedagoško delo, medtem ko bi dejansko moralo delo z otroki potekati čim bolj nemoteno. "Tako pa izgubljamo energijo za nekaj, kar ne pripomore k temu, da bi pedagoško delo potekalo pod normalnimi pogoji," je dejal Srečnik.

Ob številnih pozitivnih testih gorenjskih šolnikov se je v enem dnevu precej poslabšala epidemiološka slika Gorenjske, ki se je tako znašla na meji med rdečo in črno fazo.

Kot pravi direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura, se bo z morebitnimi napakami ali nezanesljivostjo testov ukvarjal Nacionalni inštitut za javno zdravje. Strokovni vodja Osnovnega zdravja Gorenjske in direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka Aleksander Stepanović pa je pojasnil, da v vseh zdravstvenih domovih za testiranje šolnikov uporabljajo iste hitre teste dobavitelja Majbert Pharm.

Glede nejasnosti postopkov in ukrepov v primeru pozitivnih testov šolnikov je povedal, da so v četrtek od ministrstva prejeli navodila, naj razen pri starejših oziroma tistih, ki imajo kakšen dejavnik tveganja, ne delajo potrditvenih testov s PCR testi. V nedeljo, ko so se jim v Škofji Loki pri testiranju šolnikov pojavila večja odstopanja pri odstotku pozitivnih hitrih testov, pa so se z lokalnimi epidemiologi dogovorili za validacijo testov.

Testi Majbert Pharma so se v preteklosti že večkrat izkazali za nezanesljive, nazadnje pred tednom dni pri testiranju zaposlenih v OŠ Polzela.

Zaradi številnih pozitivnih med osebjem šole je zaprtih več oddelkov OŠ Stražišče Kranj. (Fotografija je simbolična).
Zaradi številnih pozitivnih med osebjem šole je zaprtih več oddelkov OŠ Stražišče Kranj. (Fotografija je simbolična). FOTO: Aljoša Kravanja

Zaradi velikega števila pozitivnih testov oteženo delo

Rezultati pa vplivajo tudi na pedagoški proces. "Pri nas se je testiralo med 70 in 80 ljudi, od tega je bilo pozitivnih 22," je pojasnil Srečnik. Prav na tamkajšnji OŠ je bilo na ponedeljkovem testiranju tudi največ pozitivnih.

Pod njihovo okrilje poleg centralne šole spadajo še tri podružnične. "Večina pozitivnih je iz podružnice v Besnici, kjer smo že prejšnji teden zaradi okužb med otroki zaprli dva oddelka vrtca. Zdaj smo pa bili tam primorani zapreti še v večji meri - skupno tri oddelke šole in tri vrtčevske," je dejal ravnatelj. Poleg tega so zaradi včeraj pozitivnih testov v karanteni zdaj ostali trije razredi prve triade (po en oddelek prvega, drugega in tretjega razreda) centralne šole, pa tudi dva oddelka podružnice v Žabnici (en vrtčevski in en osnovnošolski oddelek).

V Kranju so v ponedeljek testirali 1090 zaposlenih vzgojno-izobraževalnih ustanovah, hitri testi so okužbo z novim koronavirusom pokazali pri 164 testiranih, medtem ko je bilo na testiranju pred tednom dni pozitivnih sedem. Kranjski šolniki s pozitivnim izvidom pa so se glede na visok delež pozitivnih, ki je kar desetkrat višji od povprečja testiranih v državi, danes odpravili na vnovično testiranje, tako s hitrimi kot tudi s PCR testi. Prvi rezultati HAT že kažejo na manj okuženih kot v ponedeljek, medtem ko rezultate PCR testov še čakajo.

Tudi Srečnik je potrdil, da so vse včeraj pozitivne danes napotili na dodatno testiranje s PCR-testi, saj je bil po njegovih besedah delež pozitivnih v Kranju včeraj res velik. "Naši zaposleni so bili na PCR-testiranje napoteni danes ob 9. uri, doslej so me od 22 'pozitivnih' o rezultatu obvestili trije - poročajo, da je test negativen," pravi ter dodaja, da zaključkov zaenkrat še ne bi želel podajati. "Težko je biti tukaj pameten, vsak ima svoje mnenje, iz medijev in javnih občil pa slišimo različne stvari. A če primerjam s prejšnjim tednom - takrat je bil na naši šoli na testiranju pozitiven en zaposleni, v celem Kranju pa sedem. Včeraj pa v vseh kranjskih šolah skupno nekaj čez sto," je ponazoril. "Zakaj se je tako povečalo, ne vem. Mi smo se zelo striktno držali ukrepov, vzpostavili smo mehurčke, skrbimo, da se tako otroci kot zaposleni med seboj ne mešajo," zagotavlja. Pa tudi včeraj potrjene okužbe so zelo razpršene. "Ti ljudje niso imeli kontaktov. Ne vem, kako naj si to interpretiram."

Starše otrok, kjer so celotni oddelki zaprti, so o tem, da je pouka zanje za nekaj časa konec, že obvestili. "To je dano dejstvo in tako je treba postopati. Mi je pa žal otrok pa tudi staršev - tudi njim se namreč s tem na glavo nakoplje dodatne preglavice," še pravi ravnatelj ter zaključuje, da si sam najbolj želi dvojega: otroke nazaj v šolah, seveda ob dejstvu, da bi vsi bili čim prej spet zdravi.

Na Osnovni šoli Matije Čopa Kranj je medtem bilo pozitivnih denimo šest zaposlenih, od tega dve učiteljici.

Vse, ki so bili na ponedeljkovem testiranju pozitivni, so danes povabili na testiranje s PCR testom v avlo Mestne občine Kranj. Enako velja tudi za ostale kranjske šolnike, ki so bili na ponedeljkovem testiranju pozitivni.

Na testiranju so bili pozitivni tudi štirje učitelji na OŠ Simona Jenka, kjer je eden izmed njih že v ponedeljek opravil tudi kontrolni PCR test, ki je bil negativen. Kot je ocenil ravnatelj Rudolf Planinšek, gre pri velikem številu ponedeljkovih pozitivnih testov v Kranju verjetno za neko napako. V karanteni imajo trenutno štiri od 23 oddelkov prvega triletja in en vrtčevski oddelek. Nekateri od njih so v karanteni tudi zaradi okužb med otroki.

Planinšek je izpostavil, da je v luči kadrovskega izpada organizacija pouka zelo težka. Ravnatelji pa se znajdejo tudi pred vprašanjem, kako ukrepati. Prav tako ni povsem jasno, kaj storiti, če bi PCR testi pokazali negativne rezultate, ali morajo učitelji in celotni oddelki na podlagi pozitivnega hitrega testa vseeno oditi v desetdnevno karanteno. Na tem področju praksa zdravnikov namreč ni enotna.

V Kranju je bilo pozitivnih več kot 15 odstotkov testiranih šolnikov.

Visok delež pozitivnih testov šolnikov na območju Kranja se nanaša tudi na šole v ostalih občinah, ki jih pokriva ZD Kranj. V OŠ Preddvor so tako pri 75 testiranih okužbo zaznali pri 12 zaposlenih, v karanteno in na šolanje na daljavo pa so morali poslati več kot pol oddelkov prve triade. Na rezultate testiranj še čakajo, enega pa že imajo, in sicer je bil pri eni zaposleni, ki je kontrolni PCR test opravila že v ponedeljek, ta negativen.

Kar nekaj izkušenj glede zanesljivosti testov imajo tudi v OŠ Škofja Loka - Mesto, kjer so zaposlene testirali že v nedeljo. Hitro testiranje, ki ga je opravil škofjeloški zdravstveni dom, je pokazal okužbo pri devetih zaposlenih, ki so nato v ponedeljek opravili še PCR test, okužba pa se je potrdila le pri enem. Podobno je bilo že en teden pred tem, ko je bilo na hitrih testih pozitivnih sedem, na PCR testu pa le eden.

Predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan medtem ugotavlja, da se s tovrstnimi težavami srečuje marsikatera šola po državi. Po njegovih besedah zato trenutno izvajajo anketo med šolami, njeni rezultati pa bodo znani v sredo.

Kot je pojasnila ravnateljica tamkajšnje osnovne šole Doris Kužel, so zaradi pozitivnih hitrih testov v karanteno morali v ponedeljek dati kar šest od 11 oddelkov. Po testiranju s PCR testi pa so po navodilih epidemiologa učitelji z negativnim PCR testom danes prišli nazaj v šolo.

"Tako smo sprva starše obvestili, da morajo biti otroci za 10 dni v karanteni, v ponedeljek popoldan pa smo jih pozvali, naj danes znova pridejo v šolo. Tako je bila zmeda res popolna," je izpostavila Kuželova. "Predvsem je težava nezanesljivost hitrih testov, ki se je pri nas pokazala že dvakrat. Na državni ravni bo glede tega nekaj treba ukreniti, saj v praksi zadeve ne tečejo, kot bi bilo treba," je poudarila.

Teden dni po lažno pozitivnih testih učitelji OŠ Polzela znova v učilnicah

Osnovna šola Polzela
Osnovna šola Polzela FOTO: Posnetek zaslona

V učilnice Osnovne šole Polzela pa se je v ponedeljek vrnilo 15 od 17 učiteljev, ki jim je pred osmimi dnevi hitro testiranje pokazalo okužbo na novi koronavirus. Pred tednom dni so bili nato napoteni na dodatno PCR-testiranje, ki pa je dalo negativne rezultate, razen za dva učitelja, je danes za STA povedala ravnateljica šole Bernardka Sopčič.

Dejala je tudi, da je bila vsem lažno pozitivnim učiteljem najprej odrejena izolacija, ker je dodatno testiranje pokazalo, da večina učiteljev ni okužena, pa je bilo treba po protokolu spremeniti njihov status. To pa je trajalo nekaj dni, zato so se v šolo vrnili šele v ponedeljek.

V nedeljo je potekalo drugo testiranje, kjer so bili vsi testirani negativni.

Testiranje 84 zaposlenih na OŠ Polzela je v začetku prejšnjega tedna izvedel Zdravstveni dom Žalec v prostorih žalske ljudske univerze. Domnevno okuženi učitelji pa so bili brez kakršnih koli simptomov, značilnih za okužbo z novim koronavirusom. Sicer pa je bilo do zdaj na šoli okužena že približno tretjina zaposlenih, večina v drugem valu oktobra lani.

V OŠ Polzela je vpisanih 628 učencev, od teh jih 195 spada v prvo triletje. Pred tednom dni jih je v šolske klopi znova sedlo 189.

Po prejemu rezultatov testiranj pa je v javnosti zaokrožila anonimka, v kateri je med drugim zapisano, da so bili zaposleni v OŠ Polzela ob prejemu rezultatov prepuščeni sami sebi, brez enotnih in jasnih navodil, ali se lahko vrnejo na delo ali ne.

"Nekateri zdravniki naj bi se sklicevali na več kot očitno sporne antigenske teste, drugi naj bi zagovarjali stališče, da je treba upoštevati naknadno izvedene PCR teste, na podlagi katerih so testirani zaposleni zdravi in se lahko vrnejo na delovno mesto. Dvom v zanesljivost antigenskih testov je v tem primeru več kot očitno na mestu, obenem pa odpira vprašanja, koliko je morda dejansko pozitivnih med tistimi več tisoč zaposlenimi, katerih testi so pokazali, da so domnevno negativni, obenem pa lahko v primeru novih testiranj in ponavljanj tovrstnih primerov oz. napak resno ogrozi pedagoški proces in varno vračanje otrok in zaposlenih v šole," piše v anonimki.

Zapisali so še, da se tovrstne napake in težave v prihodnje ne bi smele ponavljati in v stisko potiskati zaposlene, šole, njihova vodstva, učence ter starše.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (586)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robespierre16
03. 02. 2021 20.47
upam,da boste tko množični tud pr analnih testih......😂😂😂😂😂😂😂😂....mehičanasta že dala ponudbo.....en test,en pesos....
Jetam Cinilvap
03. 02. 2021 20.43
146?samo....tok kokr so testi nezanesljivi bi mogl bit vsaj1000 pozitivnih... A ne znajo vec delat pozitivne teste? Al kaj je zdej narobe? 146 od 1090 tolk je glih napak iz najbolsih testov... Se prav so vsi negativni... Ajde 1 okuzen al bil okuzen al pa bil z nekom okuzenim skupi
FAUSTOS1
03. 02. 2021 17.51
SDS KOKAINSKA MLADINA je pripeljala z kitajske škart robo in to pol milijona,sedaj janšisti prisilno testirajo z njimi učitelje,čeravno je nedvomno dokazano ,da so ti testi škart-ORMOŽ 2.2 2021 JE bilo 13 učiteljev pozitivnih po ponovnem testiranju pa seveda nihče torej sds testi so 100% neustrezni,pa saj se je to vedelo a nekako je janša pač moral dodeliti denar svoji kokainski mladini.
Bojan Bizjak 1
03. 02. 2021 13.36
+2
VLADA IN VSI TISTI NESPOSOBNEŽI KI ZAVAJAJO NE IMEJTE NAS NAŠE OTROKE IN STAREJŠE ZA NORCE KOT JE BILO VČASIH Z OKRADENIM IN PRODANIM OROŽJEM JE DANES Z VSEM KAR SE TIČE BOLEZNI IN OPREME VSE JE NELEGALNO IN NEUPORABNO SE VAM NE SMILIJO OTROCI GOSPODJE V VLADI KI SE VAM NE GRE SAMO ZA STOLČKE AMPAK VGLAVNEM ZA DENAR SRAMOTA
nostalgik
03. 02. 2021 10.31
+3
TAKOZVANI HITRI TESTI, KI SO KUPLJENI PO VEZI JANEZ JANŠA IN KRIMINALNA ZDRUŽBA, SO PO STROKOVNOSTI POPOLNOMA NEUSTREZNI IN ZAVAJAJOČI, VENDAR KER JE NABAVA POVEZANA Z JANEZOM JANŠA, SE TI TESTI MORAJO Z VSEMI STROŠKI PORABITI DO KONCA, DA NE IZPADE GOLJUFIJA.
Igor Saric
03. 02. 2021 09.48
+3
Kdo bo končno pozval odgovorne javno na zagovor za trošenje milijonov eur za takšne teste? Tako pač imamo sedaj, ko spet laufajo veze in kuverte. 90% testov po ponovitvi negativnih - pa iz koga se vi norca delate v tej državi?
InaB
03. 02. 2021 08.11
+4
Kako je rekel Kacin "pejmo se mal hecat"
KORUPCIJA
03. 02. 2021 09.38
+2
Sam mal dolg traje. Ko smo že pri hecu, katere so največje ovčke?
jbtjbt
02. 02. 2021 21.58
+2
Ovce pa kar v vrsti da dobijo palčko
JAZsemTI
02. 02. 2021 21.34
+1
Dobro so nad razbili in s položnicami žugajo, da so riti doma na varni distanci...
giovanni2
02. 02. 2021 20.39
+1
Prvič so dobili vprašanja vnaprej, zato so bili vsi pozitivni na testu.
mr.poper
02. 02. 2021 20.22
+2
Tako kot testi je tudi objava podatkov o ukuzeni in mrtvih zavajanje javnosti z laznimi podatki torej če se ne more zagotovit testiranje ki je vsaj blizu 100% se naj preneha ker je skodljivo ker povzroča več skode kot koristi tako je tudi določanje smrti zaradi kovida ena velika packarija ki strasi ljudi pokvarjencem pa povod za iskorisčanje polozaja
bojer
02. 02. 2021 20.20
+6
Zlata jama za prirejanje podatkov....
TOMAYSSO
02. 02. 2021 20.16
+2
7-dnevno povprečje je 890, torej pod mejo 1000 okuženih za prehod v oranžno. Podatek je izključno za teste, kateri so merodajni, torej PCR testi.
Riko 33
02. 02. 2021 20.15
+4
Nehajte hoditi na hitre teste! Če si bolan pokličeš svojega zdravnika in to je to. Hitre teste pa naj si nekam vtaknejo.
+7
Niti enega članka ali videa,kako so avstrijski policisti sneli čelade in prestopili na stran ljudstva.....kako pri nas dela cenzura na polno ....čisti dokaz,kako padamo po lestvici demokratičnosti....
mr.poper
02. 02. 2021 20.06
+3
Tako je po vsej drzavi stevilke so vsaj za polovico pretirane dobavitelji testov so znani skoda je v miljardah ve se kdo je odgovoren obstaja pa silen interes da je kuznost visoka na srečo samo na papirju
JAZsemTI
02. 02. 2021 20.05
+2
Se mal hecajo ali nas zajebavajo?!
bojer
02. 02. 2021 20.13
+2
...kaj meniš, kaj bi jim bolj ustrezalo, menim, da tisto drugo...
JAZsemTI
02. 02. 2021 20.01
+3
Pa kdaj bo konec te zajebancije...
+4
JAZsemTI
02. 02. 2021 20.07
+0
Dobro so nad razbili in s položnicami žugajo, da so riti doma na varni distanci...
EINZATZGRUPPEN A
02. 02. 2021 19.57
+0
Pokažimo genitalije tam je resnica!
bysaRD
02. 02. 2021 19.56
+5
Dol z vlado Janeza Janše! Smrt janšizmu!