Korona

Pirnat glede spornih nabav: To je odgovornost cele vlade in ne enega ministra

Ljubljana, 30. 04. 2020 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA, 24UR ZVEČER
Komentarji
1507

Vlada obravnave poročila o stanju in dobavah zaščitnih sredstev še ni zaključila. Zaradi obsežnosti gradiva poročilo še pripravlja in usklajuje posamezne elemente med resorji. Na dogajanje se je odzval Rajko Pirnat, ki je prepričan, "da je bil sistem naročanja vzpostavljen na način, da se ni vedelo, kdo kaj dela, kdo podpisuje pogodbe in kdo so bile te osebe, ki najbrž ne bodo sprejele odgovornosti za svoje odločitve."

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pirnat oster glede ravnanja vlade pri nakupu zaščitne opreme
    07:52
    Iz 24UR ZVEČER: Pirnat oster glede ravnanja vlade pri nakupu zaščitne opreme
  • Iz 24UR POPOLDNE: Vlada zavrača očitke
    01:07
    Iz 24UR POPOLDNE: Vlada zavrača očitke

Vlada obravnave poročila o stanju in dobavah zaščitnih sredstev še ni zaključila. Zaradi obsežnosti gradiva poročilo še pripravlja in usklajuje posamezne elemente med resorji. Ko bo dokončno pripravljeno, ga bo vlada potrdila in v celoti tudi javno objavila. Kdaj bo to, še ni znano, so pojasnili v uradu vlade za komuniciranje.

Na način naročanja zaščitne opreme pa se je v oddaji 24UR ZVEČER odzval pravnik Rajko Pirnat.  Ta je dejal, da je bil sistem naročanja vzpostavljen izrazito netransparentno: "Na način, da se ni vedelo, kdo kaj dela, kdo podpisuje pogodbe, kdo so bile te osebe, ki najbrž ne bodo sprejele odgovornosti za svoje odločitve." 

Rajko Pirnat
Rajko Pirnat FOTO: 24UR ZVEČER

Poleg tega je bila sprejeta nerazumljiva odločitev, da se  zaščitno opremo kupuje preko slovenskih posrednikov, je poudaril Pirnat:"Ta je omogočila sistem, ki je obremenjen s številnimi korupcijskimi tveganji, videti je, da smo precej preplačali to opremo. V velikem delu, ker so se z njo okoristili proizvajalci v tujini, ampak bojim se, da tudi kdo pri nas." 

Prepričan je, da bi se dalo vzpostaviti sistem, v katerem bi država direktno kupovala zaščitno opremo kot država in ne preko posrednikov.  To je denimo uspelo Hrvaški: "Gotovo bi se dalo poslovati direktno. To je le del v tej zgodbi vzpostavitve nepreglednega sistema. Zdelo se je, da je to kupoval zavod za blagovne rezerve, čeprav je bila zadaj v resnici država, saj zavod nima ne človeških ne drugih virov, da bi to zares delal sam."

"To je odgovornost cele vlade in ne enega ministra,  saj bi ta morala, ker je to tako pomembna naloga, vzpostaviti ustrezen sistem že na začetku. Vlada ima dovolj strokovnjakov, ki bi lahko izvajali te nabave," je prepričan. 

Zavod za blagovne rezerve je od sredine marca do 25. aprila podpisal 59 pogodb za 183,7 milijona evrov, sklenili pa so še 10 aneksov v vrednosti 82,9 milijona evrov. Naročena oprema je tako skupno vredna 266,6 milijona evrov. 

Jelka Godec: Bili smo na številki nič ventilatorjev in bilo jih je treba čim prej nabaviti

Državna sekretarka in podpredsednica SDS Jelka Godec,  pa je v oddaji Tarča na RTV SLO, v kateri so nadaljevali z razčiščevanjem spornih  nakupov zaščitne opreme, zavrnila vse očitke, da naj bi bila vpletena v posle z dobavami.  Pojasnila je, da je bila povabljena na Ministrstvo za zdravje, da zbira ponudbe in jih da v strokovno presojo: "Ponudbe  za maske in ventilatorje so deževale. Ocenjenih je bilo veliko ventilatorjev, mnogo smo jih zavrnili. Ko smo en ventilator dobili v oceno, je prišlo do tega, da jih več ni bilo, ko smo jih recimo želeli naročiti. Bili smo na številki nič ventilatorjev in bilo jih je treba čim prej nabaviti.Minister za zdravje me je prosil za pomoč kot bodočo državno sekretarko."

 Odzvala se je tudi na obtožbe  Ivana Galeta, da je nastavila prisluškovalne naprave na zavodu:"Takšna elektronska sporočila žalijo mene in vse, ki smo delali 18 ur na dan, z vami vred. Žalijo vse, ki smo se trudili, da smo vzpostavili stanje , da imamo  toliko respiratorjev in mask, ki bi jih lahko danes darovali. Sporočila, ki ste mi jih poslali, obtožbe, da sem nastavila prisluškovalne naprave, so žaljive."   

Jelka Godec
Jelka Godec FOTO: Miro Majcen

Zanikala je, da naj bi bila priča telefonskemu klicu, v katerem naj bi Marjan Podobnik grozil Galetu:"Na državnih blagovnih rezervah sem bila trikrat, stanje je bilo grozno, bilo je hektično, veliko je bilo povzdigovanja glasu, groženj pa nisem slišala. So pa vsi vpili."

Ivan Gale
Ivan Gale FOTO: Miro Majcen

Rajko Pirnat je sicer  ob tem poudaril, da je poslanka kršila 10. člen zakona o poslancih. "Ne samo, da je to neskladno z delitvijo oblasti, to je tudi v izrecnem nasprotju z 10. členom zakona o poslancih, ki pravi, da poslanec ne sme hkrati opravljati druge funkcije ali dela v državnih organih," je povedal.

Spomnimo

Dobava zaščitnih sredstev je v zadnjem tednu dvignila veliko prahu, opozicija je napovedala interpelacijo najmanj gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, če ne cele vlade, kljub prepovedi zbiranja je prišlo do protestov, k čim prejšnji, a verodostojni razjasnitvi okoliščin je pristojne institucije pozval tudi predsednik republike Borut Pahor. Vlada je odgovorila s pripravo poročila, ki so ga pristojni resorji pripravljali čez minule praznike.

Zavod za blagovne rezerve je od sredine marca do 25. aprila sicer podpisal 59 pogodb za 183,7 milijona evrov. Po poročanju Televizije Slovenija pa so sklenili še 10 aneksov v vrednosti 82,9 milijona evrov. Naročena oprema je tako skupno vredna 266,6 milijona evrov.

O domnevnih nepravilnostih pri nabavi zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, ki so tudi razlog za napovedi novega, petkovega protesta, je na današnji novinarski konferenci spregovoril tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Hojs zavrača očitke o nepravilnostih po oddaji poročil posameznih ministrstev glede postopkov nabave opreme, prepričan je, da si bodo lahko državljani sami ustvarili sliko, kako je prišlo do nepravilnosti pri nabavi opreme in kdo je zanje odgovoren.

Podrobneje poročila, dokler ga ne prebere v celoti, sicer ni mogel komentirati, je pa pristavil, da je dobil informacijo, da je prejšnja vlada tudi v poslih z maskami poslovala po višjih cenah, kot so bile tiste, ob katerih se je na sedanjo vlado usul plaz očitkov zaradi visokih cen. Ob tem je dodal, da bodo pristojni organi preverili tudi delovanje zavod za blagovne rezerve.

"Po pregledu poročil bomo pozvali računsko sodišče, da preveri delovanje in poslovanje zavoda za blagovne rezerve ter predvsem podpise pogodb s strani nekdanjega direktorja zavoda Antona Zakrajška in njegovega namestnika Ivana Galeta. V razpredelnici bo jasno predstavljeno, koliko in v kakšni višini so pogodbe podpisovali Gale, Zakrajšek ter drugi podpisniki," je prepričan Hojs.

Morebitnim protestnikom Hojs sporoča, da zbiranje na javnih mestih ni dovoljeno. "Pozivanje na takšna zborovanja je nezakonito," je dejal. Ob tem vztraja pri usmeritvah policiji, naj ukrepa ob teh protestih.

Gale: Za vse pogodbe je bilo pridobljeno soglasje MGRT

Za podpise pogodb je bil sicer zadolžen zavod za blagovne rezerve. Uslužbenec zavoda Ivan Gale, ki je pričal o pritiskih na zavod in lobiranjih za posamezne ponudnike s strani politikov in posameznikov iz kroga gospodarskega ministrstva, je po podatkih televizije podpisal 11 pogodb in tri anekse v skupni vrednosti 69 milijonov evrov. Nekdanji direktor zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek je podpisal 13 pogodb v vrednosti 17 milijonov evrov. Največ pogodb je sicer podpisal finančnik zavoda Lojze Černe, vrednost teh pogodb znaša 139,8 milijona evrov.

Po torkovih navedbah ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška naj bi bile sporne tri pogodbe, ki jih je podpisal Gale. Šlo naj bi za pogodbe s podjetji OECO, MD Global in SLA Marketing.

Pogodba s podjetjem OECO iz Krškega je urejala nabavo mask v vrednosti treh milijonov evrov. Pred iztekom dobavnega roka iz pogodbe pa sta zavod in podpisnik Gale zahtevala podaljšanje roka do 15. maja in zvišanje kupnine na 4,9 milijona evrov. Ministrstvo zavodu za to ni podalo soglasja.

Gale pa je podaljšanje roka dobave zahteval tudi za pogodbo s podjetjem MD Global iz Zgornjih Hoč. Podjetje naj bi dobavilo 2,8 milijona mask za 9,97 milijona evrov. Ministrstvo je po poročanju televizije podaljšanje zavrnilo, ker naj bi bilo podjetje znano po prevarah. Vrednost pogodbe je skoraj šestkrat višja od letnega prometa podjetja.

S podjetjem SLA Marketing iz Destrnika pa je Gale podpisal pogodbo za nakup opreme, vredno 1,8 milijona evrov. Minister naj bi pred podpisom opozarjal, da je znesek previsok. Podjetje je na dan podpisa pogodbe dostavilo skoraj vso naročeno opremo.

Gale je na to odgovoril, da je bilo na zavodu v tem obdobju res podpisanih 21 pogodb za nabavo zaščitne opreme, izdani pa sta bili tudi dve naročilnici. "Sam sem bil podpisnik samo petih pogodb, vse z dne 20. 3. 2020. To ni večina od 21 pogodb. Prav za vse pogodbe je bilo pridobljeno soglasje MGRT. Tudi za obe naročilnici."

"Pa še kot zanimivost – podjetje MD GLOBAL je imelo težave s pravočasno dobavo. Predlagali so podaljšanje dobavnega roka s 27. 3. 2020 na 6. 4. 2020," še piše Gale. Z omenjeno družbo je sam podpisal posel za dobavo 2,8 milijona FFP2 mask za slabih 10 milijonov evrov. Dodaja, da se je zavod s podaljšanjem dobavnega roka strinjal, ni pa se strinjalo gospodarsko ministrstvo – vladna medresorska skupina je tako posel stornirala. 

"Ko se je mag. Terče vrnil s koordinacijskega sestanka pri ministru, sem ga vprašal, zakaj na ministrstvu ne soglašajo s podaljšanjem. Mag. Terče mi je odgovoril: 'Zato, ker je Dolenc en navaden lopov!"

Po Veselovih besedah bodo upoštevali argument časovne stiske, kdaj se je država vrnila v normalen tek javnega naročanja, kako se je načrtovalo potrebe, so bile glede na okoliščine oblikovane realno, kdo je skrbel za kakovostni prevzem blaga, kdo je obravnaval in kdo podpisoval pogodbe.
Po Veselovih besedah bodo upoštevali argument časovne stiske, kdaj se je država vrnila v normalen tek javnega naročanja, kako se je načrtovalo potrebe, so bile glede na okoliščine oblikovane realno, kdo je skrbel za kakovostni prevzem blaga, kdo je obravnaval in kdo podpisoval pogodbe. FOTO: Miro Majcen

Danes so v oddaji Tarča sicer poročali, naj bi ventilatorje Geneplaneta, ki naj bi jih na ministrstvu za gospodarstvo favorizirali, stroka označila za zadnjo možno izbiro, poleg tega so bili tudi najdražji ponudniki. V izboru ventilatorjev je bilo še 13 drugih  ventilatorjev, ki so bili  po mnenju stroke bolj primerni.  S to strokovno skupino je sodelovala tudi Godčeva. Minister Zdravko Počivalšek je vse to zavrnil in dejal, da je ta strokovna skupina politično obarvana in da niso edini zdravniki v Sloveniji. Kot je dodal so sami imeli strokovno potrditev o  njihovi ustreznosti: " Ventilatorji so dobri, da niso, je mnenje le enega zdravnika, mi pa imamo soglasje dr. Podbregarja za te ventilatorje. Po mnenju stroke smo kupili 'golfe', ki smo jih takrat dobili. Če bi kupili takšne 'mercedese', ki jih želi ta strankarski zdravnik, bi jih čakali do novega leta."

Vesel za vzpostavitev centraliziranega sistema javnega naročanja 

Računsko sodišče bo po besedah njegovega predsednika Tomaža Vesela prihodnji teden izdalo sklep o začetku revizije nabave zaščitne opreme, ki bo pokazala tudi, kako je država pripravljena na krizno javno naročanje. "Za naprej pa sem na nek način pristaš oblikovanja centraliziranega organa za javno naročanje," je povedal.

Zaostrene razmere zaradi izbruha novega koronavirusa so po Veselovih besedah v ospredje postavile vprašanje "kriznega javnega naročanja".

Zdravstvena kriza je tako prinesla razkritja številnih domnevnih nepravilnosti pri naročanju zaščitne opreme. Vesel je poudaril, da računsko sodišče dogajanje spremlja že nekaj časa. Opravilo je številne pogovore, prihodnji teden pa izdalo sklep o začetku revizije. "Spremljajmo celotno sliko, ker ima to pomembne učinke na javne finance in strukturo proračuna," je povedal.

V tej zgodbi "bomo zelo dobro poslušali eno in drugo stran", je napovedal. Pregledali bomo, ali in zakaj naj bi od 1500 ponudb za zaščitno opremo, ki so bile na mizi zavoda za blagovne rezerve, skoraj polovica ostala nepregledanih. "Pregledali bomo, zakaj se je to zgodilo, zakaj so bile ponudbe obravnavane neenakopravno tako z vidika organizacije kot morebitne gospodarske škode," je orisal.

Po njegovih besedah bodo upoštevali argument časovne stiske, kdaj se je država vrnila v normalen tek javnega naročanja, kako se je načrtovalo potrebe, so bile glede na okoliščine oblikovane realno, kdo je skrbel za kakovostni prevzem blaga, kdo je obravnaval in kdo podpisoval pogodbe.

Posvetili pa se bodo tudi temu, zakaj je vlogo naročanja "velikih in kompleksnih naročil" prevzel Zavod RS za blagovne rezerve in ne kdo drug. "Imamo veliko služb, ki se ukvarjajo s tem na ravneh ministrstev, na ministrstvu za javno upravo se denimo s tem ukvarja nekaj deset ljudi," je pojasnil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1507)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
03. 05. 2020 12.48
+2
NPCL
06. 05. 2020 15.54
-3
Frane Šajn
03. 05. 2020 09.24
+0
Mogoče bi šli pa raje poligraf opraviti na Madžarsko kot nevtralno državo!? Kot nekoč DNK msg. Rode v Nemčijo!'!? Pri nas tega nismo vešči!
Frane Šajn
03. 05. 2020 09.18
+5
Gale hvala ti za to, da si izpostavil sebe in svoje dobro ime. To zmorejo le veliki ljudje. Taki kot si ti so grožnja umazanemu kriminalu , ki služi na življenjih nemočnih ljudi. Javno jih povabimo! "Na poligraf z njimi, če se čutijo neoporečne.!"
tornadotex
01. 05. 2020 21.40
-12
Dol z Galetom...
Frane Šajn
03. 05. 2020 09.14
+3
Resnica najbolj boli lopove in lažnjivce! Evo ga eden je že udaril po Galetu! Te ni nič sram ti dnesce od celotnega desnega dna!? Kaj praviš pa na poligraf ti ljubitelj laži in kraje!?
ale999
01. 05. 2020 21.27
+0
Gale, ne podpiram te !!
Frane Šajn
03. 05. 2020 09.15
+2
To si Gale šteje v čast ti podpornik laži in korupcije. Le en slab mesec na vladi pa že "kraja stoletja"!
periot22
01. 05. 2020 20.29
+12
Jelka Godec SDS sami lopovi sestavljajo to stranko!
periot22
01. 05. 2020 20.25
+9
jupi123
01. 05. 2020 19.46
-10
Gale bo dobil 5 minut slave to je pa tudi vse.
PS2Xministri
01. 05. 2020 20.06
-15
periot22
01. 05. 2020 20.25
+12
Glotis
01. 05. 2020 19.40
-7
Če bi levica bila na oblasti bi isto naročala po enakem postopku. Potem bi desničarji plozali. V Sloveniji ni bilo mask pri velikih trgovcih z medicinsko opremo zato ker nihče ne naroča izdelke direktno od proizvajalca ampak od drugih večjih evropskih trgovcev (Henry Scheine....) Le ti so dobavljal samo za lastno državo, Slovenija je dobila le manjše količine.
tornadotex
01. 05. 2020 19.40
-14
Pirnat ,Gale ,pametnjakoviča,očitno jima luna nagaja...
Frane Šajn
03. 05. 2020 09.21
+3
Vladi pa ta trenutek zelo, zelo nagaja poštenje!
sovrazimbelcke
01. 05. 2020 19.30
+21
Gospod Počivalšek mislim da je čas,da se vrnete v svoj domači kraj in poskusite s čim lažjim.Priporočam vam,da gojite kozjanska jabolka.Vendar se bojim,da boste namesto jabolk posadili fige.
tornadotex
01. 05. 2020 19.43
-22
Zgleda,po nicku,da so ti všeč črni,počivalšek ti lahko fotr,če ne bi Počivalšek tako hitro pripeljal maske,bi ti sedajle prebavljal korono...
štrekeljc
01. 05. 2020 20.03
+9
????????? kaj pa je Počivalšek sploh pripeljal?
emilzapata
01. 05. 2020 19.19
+0
po bitki je lahko biti general.
nonac
01. 05. 2020 18.39
-7
Kdo je pa ta Pirnat, kaj zdaj bo vsak advokat izkoristil svojih 5 minut?
kakafonijaprava
01. 05. 2020 18.38
+13
dober da ni za te nakupe kriva snažilka na Rojah!
kakafonijaprava
01. 05. 2020 18.38
+19
Logiko ki jo imajo desničarji, ko je bil premier Šarec je on kriv za prazna skladišča. za polna 10 x preplačana skladišča pa en pravnik Gale. he,he. ne moreš verjet.
You cant handle the truth
15. 05. 2020 11.48
-1
Logika levičarjev: za vse je kriv janez, šole nisem naredil zaradi janeza, slabo plačo imam zaradi janeza, žena me vara zaradi janeza, za prazna skladišča je kriv janez, da smo prodali adrio nategunu je kriv janez, da nismo uspeli v življenju je kriv janez, da smo bli zaradi korone v karanteni je kriv janez. Za vse dobre stvari pa se janeza neomenja; imamo eno izmed najbolših epidemioloških slik v EU, dobili smo dovolj zaščitne opreme, kljub temu da so bile rezerve prazne, dobili smo nove respiratorje, zdravstveni sistem se ni razsul, ljudje ki niso delali so se vseeno dobivali plače, dodatki za penzioniste, itd. In se marsikaj pride. Cekinčke boste pa vsi vzeli kajne, pa neboste nic krivil janeza ker jih je potalal?
kakafonijaprava
01. 05. 2020 18.35
+17
vse smo slišali v tistem naročilu počivavška, preplačali za 50 milijonov opremo + 50 milijonov, ki so jih nakazali na svoje strankarske račune.
LOS - T
01. 05. 2020 18.33
+8
Hehe, jim je pa Gale dal nespečnosti in švicanja. Kaj ti bojo respiratorji če maš pa prtičke za maske😁😁. Pol je pa ful zašvicu...
User300173
01. 05. 2020 18.11
+21
Če Počivalšek nič vedel in nič odgovoren, zakaj se ni pred kamioni pred katerimi se je fotografiral vprašal,kdo je to naročil?Se ni vprašal, potem zakaj sploh potrebujemo ministra?Potem naj gre za skladiščnika in se naprej fotografira pred kamioni, ker za ministra ni sposoben,saj ne zna organizirati in mu v ministrstvu vsak dela po svoje Zelo preprosto.
User300173
01. 05. 2020 18.05
+10
Odgovornost? Iti do tistega, ki je osebno podpisal plačila in zahtevati,kdo mu je naročil . In tako po sledi denarja do dejanskega naročnika. Ko zvemo naročnika, pogledati opis del in nalog in videti za kaj je kdo kompetenten in za kaj ni. Ni dosti komplicirano,samo malo volje.
kaplja?
01. 05. 2020 18.05
+16
Aha , medtem , ko vlada piše in sestavlja poročilo o nabavi, so takoj zamenjali vodečega na uradu za preprečevanje pranja denarja. Pa ne da za vsak slučaj? Ziher je ziher?