Korona

'Do vdorov v belo cono prihaja tudi prek zaposlenih, ki ne kažejo znakov okužbe'

Ljubljana, 23. 11. 2020 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič, STA, Maruša Slana
Komentarji
971

V nedeljo je bilo odvzetih 1742 brisov na novi koronavirus, pri tem pa potrjenih 470 novih okužb. Delež pozitivnih testov je bil tako 27-odstoten. Umrlo je 45 bolnikov s covidom-19. Bolnišnično zdravljenje potrebuje 1292 obolelih, kar je največ doslej, 201 bolnik je na intenzivni terapiji. "Velikega in težko pričakovanega upada še kar ni, zdi pa se, da se razmere vendarle ne poslabšujejo. Vse to kaže, da je virusa še zlasti na delovnih mestih še vedno več, kot pa ga uspemo identificirati oziroma potrditi," je na novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Včeraj umrlo 45 bolnikov
    03:24
    Iz 24UR: Včeraj umrlo 45 bolnikov
  • Izjava direktorice Doma starejših Bor Črni vrh
    00:41
    Izjava direktorice Doma starejših Bor Črni vrh
  • Piletič: V SB Novo mesto 25 odstotkov kapacitet namenjamo covid pacientom
    00:32
    Piletič: V SB Novo mesto 25 odstotkov kapacitet namenjamo covid pacientom
  • Kacin o a aktualni epidemiološki sliki v državi
    01:27
    Kacin o a aktualni epidemiološki sliki v državi
V bolnišnicah se zdravi 1292 covidnih bolnikov, kar je največ doslej.
V bolnišnicah se zdravi 1292 covidnih bolnikov, kar je največ doslej. FOTO: Bobo

V nedeljo so ob 1742 testih potrdili 470 okužb z novim koronavirusom, kar je najnižja številka v zadnjih dveh tednih, a je bilo narejenih tudi najmanj testov v več kot mesecu dni. Po vladnih podatkih je v nedeljo umrlo 45 covidnih bolnikov. V bolnišnicah jih je bilo 1292 (48 več kot dan prej), 201 je potreboval intenzivno nego (v soboto 198).

Kot je še sporočila vlada, so v nedeljo iz bolnišnic v domačo oskrbo odpustili 29 covidnih bolnikov. Dan prej so jih odpustili 39.

Delež pozitivnih testov na novi koronavirus je bil tako v nedeljo približno 27-odstoten, kar je skoraj tri odstotne točke manj kot v soboto. Število umrlih covidnih bolnikov pa je tako kot v ponedeljek, torek in sredo prejšnji teden v nedeljo zoper preseglo 40. V soboto jih je umrlo 26, v četrtek in petek pa po 31. Skupno je doslej v državi umrlo 1097 covidnih bolnikov.

V nedeljo je bilo sicer opravljenih bistveno manj testov kot med tednom, ko so jih vsak dan opravili več kot pet oziroma šest tisoč ter vsak dan potrdili najmanj 1300 oziroma do več kot dva tisoč okužb. Tudi v soboto, ko so potrdili 1024 primerov koronavirusne okužbe, so opravili približno dvakrat toliko testov kot v nedeljo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vladni govorec za covid Jelko Kacin, so v nedeljo po okužbah izstopale občine Lendava (29 potrjenih okužb), Laško (14), Kamnik (12) in Šentjur (11).

Podatki z domov za starejše za soboto pa kažejo, da se je število okužb pri stanovalcih povečalo za kar 96. Po navedbah Kacina je trenutno aktivno okuženih 2643 stanovalcev, skupno v drugem valu tako že 4782. "O tem govorimo že nekaj časa, saj so razmere v domovih starejših občanov zelo resne, vdori se dogajajo praktično vsak dan," je opozoril Kacin. Število okužb pri zaposlenih pa se je povečalo za 38, aktivno okuženih je 954, skupaj v drugem valu tako že 1770.

Podatkov za nedeljo do novinarske konference še niso dobili, a je Kacin zagotovil, da jih bodo predstavili na popoldanski novinarski konferenci, ki bo tudi sicer posvečena domov starejših občanov.

Po podatkih Covid-19 Sledilnika so v Sloveniji doslej skupaj potrdili 65.778 primerov okužb z novim koronavirusom, v državi pa je trenutno aktivnih 20.123 primerov, štirje več kot dan prej. 14-dnevna pojavnost okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev tako ostaja enaka, in sicer 960.

V nedeljo 53 novih okužb med stanovalci domov za starejše

V nedeljo so v domovih za starejše potrdili skupno 53 novih okužb pri stanovalcih in 26 pri zaposlenih. Aktivno okuženih je trenutno 2531 stanovalcev in 948 zaposlenih. V petih posebnih socialno varstvenih zavodih je trenutno 165 okuženih uprabnikov, kar je 21 več kot dan prej, in 98 zaposlenih (eden več kot dan prej). 

Skupen dnevni prirast v teh kategorijah je 101 več, kar predstavlja dobro petino vseh včeraj potrjenih novih okužb. Največ novih primerov so v nedeljo imeli  v DSO Kočevje (sedem), sledita dom starejših občanov v Lendavi (10) in posebni zavod dom Lukavci (21). 

Pozitivne novice pa prihajajo iz treh domov. V Domu upokojencev Podbrdo (posebna enota Petrovo Brdo) je že 73 ozdravljenih, v DSO Nova Gorica 39, v Grosuplju pa 11, je dejal Kacin. 

Povprečna starost bolnikov s covidom-19 v SB Novo mesto je 68 let

Milivoj Piletič, SB Novo mesto
Milivoj Piletič, SB Novo mesto FOTO: POP TV

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Novo mesto Milivoj Piletič pa je na vladni novinarski konferenci pojasnil, da pri njih trenutno četrtino od 400 postelj namenjajo za covidne bolnike. 

V novomeški bolnišnici, ki je s 1200 zaposlenimi in 400 posteljami druga največja med regionalnimi bolnišnicami, trenutno zdravijo približno 100 covidnih bolnikov, 18 jih je na intenzivni enoti, med njimi jih 13 diha s pomočjo ventilatorja. Doslej so sicer oskrbovali največ 110 covidnih bolnikov hkrati, njihova povprečna starost pa je približno 68 let. Najmlajši je imel 44 let, najstarejši več kot 100, je pojasnil Piletič.

Ob tem je kot razliko med prvim in drugim valom izpostavil, da so v prvem zaprli vso dejavnost pri neakutnih obolenjih, v drugem pa so nenujne dejavnosti zapirali postopno glede na število obolelih s covidom-19. V zadnjih 14 dnevih pa smo po vsej državi priča vdorom bolezni v bolnišnice, zaradi česar so bili primorani nenujno dejavnost čim bolj zmanjšati, je pojasnil.

Do vdorov po njegovih besedah prihaja tako prek bolnikov kot tudi prek zaposlenih, ko so ti okuženi, a ne kažejo znakov okužbe. Vdore bodo sedaj poskušali omejiti z načrtovanim testiranjem zaposlenih in verjetno tudi vseh bolnikov, ki bodo prihajali na nenujne posege. Zato nabavljajo hitre antigenske teste z javnim naročilom, ki se končuje danes in na katerega se je javilo več kot 30 ponudnikov. Ponudbe bodo preverili danes in v torek, sistematično testiranje pa bodo tako začeli v sredini ali proti koncu tedna, je napovedal strokovni direktor.

Kot je pojasnil, bodo testiranje uvedli postopoma, najprej na oddelkih, kjer se je pojavil izbruh bolezni, nato še na drugih. Testirali pa bodo najverjetneje v razmakih enega tedna.

Na vprašanje, koliko so se zaradi zapiranja dejavnosti podaljšale čakalne dobe, je odgovoril, da se čakalne dobe ne daljšajo, ker je v času epidemije tudi bistveno manj napotitev bolnikov s primarnega nivoja. "Pričakujemo pa en velik bumerang po koncu epidemije, ko bodo ljudje bolj pogosto obiskovali svojega zdravnika in se bodo napotitve povečale," je pojasnil.

Omenil je, da jih skrbi podatek iz prvega vala, da se je zmanjšala pojavnost rakavih bolezni, kar po njegovih besedah pomeni, da te bolezni niso pravočasno odkrite. Zato poskušajo v največji možni meri poleg covida-19 oskrbovati tudi druge bolezni, kar so po njegovi oceni z dovolj velikim uspehom delali do dveh tednov nazaj, nato pa je covid-19 izrinil druge bolezni.

Piletič je spomnil, da so bili v prvem valu epidemije prva regija, ki je doživela hujši vdor virusa, do katerega je prišlo v Beli Krajini. Takrat je bilo vse še povsem novo in je bilo potrebne veliko improvizacije, je pa iz tistega časa izpostavil solidarnost. Brez solidarnosti tako zdravstvenega sistema kot tudi okolja vključno s civilno zaščito bi verjetno v tistem obdobju vse ušlo izpod nadzora, je ocenil.

V šempetrski bolnišnici pa je bilo danes zjutraj hospitaliziranih 42 bolnikov s covidom-19; še pet so jih zdravili na intenzivnem oddelku, od tega so štirje priključeni na raspirator. V zadnjih dneh prihajajo k njim predvsem bolniki iz domov za ostarele, največ iz Gradišča nad Prvačino, Podsabotina in idrijskega Marofa. Strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler je za STA pojasnila, da pričakujejo, da bo število bolnikov v tem tednu še naraščalo. Zato bodo danes covidni oddelek razširili s petimi novimi posteljami.

Z današnjim dnem pa sicer velja nova izjema pri prečkanju državne meje. Dovoljen je vstop v rdečo državo brez karantene ali negativnega testa na novi koronavirus ter dostop do prodajaln ali storitev v sosednji državi, če so te bližje prebivališču osebe kot tovrstne prodajalne ali storitve v domači občini ali pa jih v občini prebivališča sploh ni.

Vlada pa z današnjim dnem uvaja tudi obvezno testiranje za zdravstvene delavce. Slednje se bo izvajalo najmanj enkrat tedensko znotraj posamezne organizacijske enote izvajalca, v sklopu katere se je pojavila okužba z novim koronavirusom.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.14

Za zdaj brez podaljšanja subvencioniranja skrajšanega delovnega časa

Odbor DZ za finance je iz predloga šestega protikoronskega zakona, ki prinaša dodatne ukrepe za omilitev in odpravo posledic covida-19, črtal podaljšanje subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Tako so predlagali poslanci koalicije, ki načrtujejo ureditev te problematike v drugem zakonu. Odbor seje ni končal in jo bo nadaljeval v torek.

18.20

Po podatkih Covid sledilnika je še vedno zaskrbljujoč delež okužb v starostni skupini 65 let in več. Veliko novih primerov zaznajo v Pomurju, pa v Mariboru, Laškem in Šentjurju. Pada pa število novih okužb v Ljubljani, Beltincih in Kranju.

16.50

Masten: Brez skrbi za duševno zdravje ni možno nikakršno zdravje

Psiholog Robert Masten je na popoldanski novinarski konferenci govoril o vrednotah in odločitvah, ki jih marsikdo v teh razmerah težje sprejema. Ključen je razmislek o tem, kaj je vsakemu v življenju najpomembnejše, da vztrajamo na izbrani poti in se znamo pobrati, je dejal. Poudaril je, da brez skrbi za duševno zdravje ni možno nikakršno zdravje.

16.45

V domu starejših v Črnečah uredili oddelek za tiste, ki so preboleli covid-19

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah so s pomočjo zunanjega izvajalca v petek izvedli razkuževanje oddelka B1 s hladnim zaplinjevanjem. Oddelek je postal bela cona, trenutno je tam 25 stanovalcev, ki so že preboleli okužbo z novim koronavirusom. V domovih starejših v Radljah in v Slovenj Gradcu pa so danes izvedli večje število testiranj.

16.40

Izjava direktorice Doma starejših Bor Črni vrh Alenke Gantar o okužbah med stanovalci in zaposlenimi

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (971)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

InaB
25. 11. 2020 10.37
Seveda se v domovih oskrbovanci okužijo preko zaposlenih. Oni sami ne hodijo ven, obiskov pa tudi nimajo že kar nekaj časa.
Jak Tobim
26. 11. 2020 12.29
pred časom je vodja teh ustanov zatrdila, da so se od marca naučili o virusu to, da sedaj vedo kako uporabljati osebna zaščitna sredstva, ki jih je na voljo več, kto dovolj. ob pravilni uporabi osebnih zaščitnih sredstev se virus ne širi naprej - zaposleni torej niso vir okužbe ali se ukrepov ne držijo. eno ali drugo.
Nemormveckorone
23. 11. 2020 20.49
Ni pomoci ne vem a jim rab kdo narisat
Ultra bass
23. 11. 2020 20.19
-2
Strašen kovid... Človeka spremeni v lutko.... na Zavedni Slovenci Proti Korona Fašizmu -Fejsbuk. Kaj pa naši, se tudi iz naroda tako norce brijejo? Pa še kako na podobne načine.
Important notice
23. 11. 2020 20.55
Fejsbuk pa PublishWall! YES!!!! To so pravi verodostojni mediji!
Ultra bass
23. 11. 2020 21.31
-1
Important notice---------- Sem ti že odgovoril zakaj, ti pa še naprej goltaj resnico iz jajotove globalistične štale ki je državo in državljane s tiranijo na račun korona natega že spravila na kant. Kmalu ji boš lahko obiskala Dobu kazenske ovadbe proti njim že padajo.
gongash
23. 11. 2020 20.05
+3
Imejte nenujne trgovine zaprte še dodaten teden! Tudi zaposlenih tam je vedno vec okuzenih pa firma kar delajo naprej. Stanje se še ni popravilo. Če bo v petek spet vse odprto t ne pelje nikamor.
*Violate*
23. 11. 2020 19.19
+2
Joj, da folku ne potegne - pod Covid smrt štejejo čist vsakega pozitivnega ob smrti, pa četudi je umrl zaradi drugih stvari (so sami povedali nedolgo nazaj v enem od objavljenih člankov tu gor). Država dobiva ob tem pomoč od EU, vendar se bo to nabijanje številk hitro ustavili, ko bo prišla WHO malo na kontrolo, saj se tako lepo ponašamo z visokimi ciframi, da je že preveč sumljivo. Pa lih kar sm poslušala Janšo na TV, da se razmišlja o državnem testiranju (kar sem napovedala že prejšn teden, k je Avstrija to omenjala). Seveda, podlaga bodo pa ''zaskrbljujoče številke''. Folk, zbudite se, farbajo vas levo in desno, sami lepo služijo, medtem ko vi hirate na nadomestilih.
Look1980
23. 11. 2020 19.14
+8
Najbolj bizarno se mi sliši ko rečejo da skrbijo za upokojence. Večina njih pa za 40 let dela dobi 500€ penziona, odbijes položnico za zavarovanje pa si na 465€. A je to življenje?
NajboljsiBoguniverzuma
23. 11. 2020 19.11
-7
Vsem poštenim, olikanim in iskrenim državljanom želim lahko noč. AVE Janša, AVE SDS, AVE Hojs, AVE slovenska pomlad!
pomlad 2020
23. 11. 2020 19.00
+3
Poudaril je, da brez skrbi za duševno zdravje ni možno nikakršno zdravje. Na žalost imam občutek, da Janša in company namerno uničujejo naše duševno zdravje. Še težje poslušam Gantarja, da nas zapirajo, ker jih skrbi za naše zdravje.
Bondovi?007
23. 11. 2020 18.58
+7
JJ in ostali vladniki upam da to berete, pričakujem da boste dovolili odpreti gostinsko dejavnost decembra, drugače bo to pokop gostinstva. V kolikor NE, bomo jaz in vsi moji kolegi v združenju turistične gostinske zbornice, primorani zapreti dejavnost in odpustili zelo veliko gostinskih delavcev ne vem natančno ampak krepko čez 1000. Lahko preverite na TGZS !!!
Mese?ov sij
23. 11. 2020 18.57
+2
Moj sosed se je za vikend pripeljal iz Lj v Nm.A je dovoljeno priti na svoj vikend?
Spirit20
23. 11. 2020 19.15
+1
MarsallLaw
23. 11. 2020 18.39
+9
Glavno, da se ljudje zbirajo v cerkvah, brez mask in razdalje! Župniki pa pridejo tudi na dom opraviti
MarsallLaw
23. 11. 2020 18.39
+7
Important notice
23. 11. 2020 20.57
+1
Očitno si redni obiskovalec cerkva, da tako točno veš, kaj se tam dogaja.
Bondovi?007
23. 11. 2020 18.31
+8
Bogo von Drachenburg, če bi ti imel vsak mesec 3k minusa bi drugačr govoril, očitno si prisesan na državno dudlo. V koliko bi imel podjetje, ki ima zaprto panogo bi drugače govoril. Ne bom ti pisal grdih besed, si jih pa vse kar jih poznam zalužiš !!
Bondovi?007
23. 11. 2020 18.32
+5
Uporabnik1262524
23. 11. 2020 18.29
+4
In kaj bodo sedaj naredili, ko nič ne pomaga ? ... po moje bomo zaprti do božiča.
akize
23. 11. 2020 18.36
+3
Rotter80
23. 11. 2020 18.25
+0
Vse vec jih poznam, ki imajo posledice zaradi covida. Cuvajte se, spostujte ukrepe!
Mađioničar
23. 11. 2020 18.27
-2
TistoPravo
23. 11. 2020 18.23
+2
Na vsakem odpadlem in razpadajočem listku so na delu glive...vsako leto jim bolj ali manj uspešno hitro rata...kdo jih lahko premaga
bugibu
23. 11. 2020 18.23
+4
Največ ukuženih je v zdravstvo in domovih
Mađioničar
23. 11. 2020 18.28
+5
Seveda, če dopuščajo možnost, da okužen delavec brez znakov okužbe dela nemoteno
InaB
25. 11. 2020 10.40
Državna sekretarka dr. Bergantova temu ne nasprotuje
TistoPravo
23. 11. 2020 18.23
+1
Na vsakem odpadlem in razpadujočem listku so na delu glive...vsako leto jim bolj ali manj uspešno hitro rata...kdo jih lahko premaga
Huggo
23. 11. 2020 18.18
+6
Cela Slo je okuzena jupi
Mese?ov sij
23. 11. 2020 18.14
+11
Kaz sem klical zdravnico in se ki sestra javi.Opozorim,da imam 2 okuzena okoli sebe...imel... in,da se tudi sam slabo pocutim.A imas vrocino mi pravi.Ne.Aha torej le pojdi delat....no ok pa sem sel.
Kleftel
23. 11. 2020 18.35
-2
Mese?ov sij
23. 11. 2020 18.39
+4
vsaj na test bi me dala...pa no kakor hocejo.Jaz bom ze prebolel.Koga bom pa okuzil ni moj problem.
Bondovi?007
23. 11. 2020 18.10
+9
Trikratna doza znaša 60 e, itak bo navidezno brazplačno, ampak seeelovenija se ja zapufala do zdaj za 5 milijard, pa še ni konec......nepovratnih sredstev NI kot so trdili vladniki. Koliko bo stal KOVID si pa sami izračunajte.