Korona

Vektorska cepiva le na izrecno željo, tretji odmerek za starejše od 65 let

Ljubljana, 11. 10. 2021 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Račič, Tina Hacler, STA
Komentarji
1079

Posvetovalna skupina z cepljenje je sklenila, da se tretji poživitveni odmerek poleg oskrbovancem domov za starejše in posebej ranljivim kroničnim bolnikom priporoči vsem osebam, starejšim od 65 let. Člani posvetovalne skupine priporočajo, da se za cepljenje proti covidu uporabljajo mRNK cepiva. Vektorska cepiva se bodo zdaj uporabljala le v primeru kontraindikacije za cepljenje z mRNK cepivi ali na izrecno željo posameznika. Za mlajše od 30 let se priporoča uporaba cepiva Pfizer. V nedeljo so sicer potrdili 186 novih okužb, intenzivno nego potrebuje 121 bolnikov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Obe cepivi sta varni
    03:43
    Iz 24UR: Obe cepivi sta varni
  • Iz 24UR ZVEČER: Nova navodila za cepljenje
    02:43
    Iz 24UR ZVEČER: Nova navodila za cepljenje
  • Iz 24UR ZVEČER: Bojana Beović o novih priporočilih za cepljenje
    07:54
    Iz 24UR ZVEČER: Bojana Beović o novih priporočilih za cepljenje
  • Iz 24UR: Prednostna uporaba cepiv mRNK
    03:23
    Iz 24UR: Prednostna uporaba cepiv mRNK
  • Iz SVETA: Sprememba cepilne strategije
    02:19
    Iz SVETA: Sprememba cepilne strategije

O aktualnem stanju glede covida-19 sta na novinarski konferenci spregovorila minister za zdravje Janez Poklukar in vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović ter predstavila najnovejša priporočila za cepljenje. 

Janez Poklukar
Janez Poklukar FOTO: 24ur.com

Posvetovalna skupina z cepljenje je "v luči zadnjih dogodkov" sklenila, da se tretji poživitveni odmerek poleg oskrbovancem domov za starejše in posebej ranljivim kroničnim bolnikom priporoči vsem osebam, starejšim od 65 let.  Poživitveni odmerek se skladno s priporočili sicer lahko uporablja tudi pri drugih osebah, starejših od 18 let, če to želijo.

Beovićeva je pojasnila, da so pri spremembi glede tretjega odmerka sledili nedavnemu sklepu Evropske agencije za zdravila (Ema), ki je odobrila tretji odmerek kot dodatni odmerek pri obeh v Evropi odobrenih mRNK cepivih, torej Pfizer in Moderna. "Gre za odmerek, ki ga prejmejo osebe z zelo oslabelim imunskim odzivom, pri katerih pričakujemo, da cepljenje z dvema odmerkoma ni bilo zadostno. To cepljenje se izvede 28 dni po drugem odmerku ali kasneje," je povedala.

Poleg tega je Ema odobrila tudi poživitveni odmerek za cepivo Pfizerja. "V Sloveniji to pomeni, da pri dodatnih odmerkih in poživitvenem odmerku s Pfizerjem cepljena oseba ne bo več podpisovala seznanitve, da odmerna shema ni odobrena, ker sedaj imamo to odobritev. Če pa se bo kdo želel cepiti s poživitvenim odmerkom Moderne, mora biti seznanjen, da tak način odmerjanja ni odobren," je še povedala Beovićeva.

Starostno mejo za priporočeni poživitveni odmerek so nekoliko spustili. Medtem ko so ga prej priporočali starejšim od 70 let, ga zdaj priporočajo starejšim od 65 let, kot drugod v Evropi. "Začeli smo s 70, ker je to obdobje, ko se tveganje za hud potek covida-19 izrecno poveča," je pojasnila Beovićeva. "Ker so epidemiološke razmere v Sloveniji sorazmerno slabe, je poživitveni odmerek možen tudi pri mlajših osebah pol leta po osnovnem cepljenju," je povedala.

Odslej bodo vse zainteresirane prednostno cepili s cepivi, ki temeljijo na tehnologiji mRNK. To sta Pfizer in Moderna.
Odslej bodo vse zainteresirane prednostno cepili s cepivi, ki temeljijo na tehnologiji mRNK. To sta Pfizer in Moderna. FOTO: Shutterstock

Omejitev vektorskih cepiv

Člani posvetovalne skupine priporočajo, da se za cepljenje proti covid-19 prednostno uporabljajo mRNK cepiva. Vektorska cepiva se lahko uporabijo v primeru kontraindikacij za cepljenje z mRNK cepivi ali na izrecno željo posameznika, ki pa ga je treba seznaniti z morebitnimi stranskimi učinki. V Sloveniji sta kot mRNK cepivi na voljo izdelka podjetij Pfizer in Moderna, med vektorska cepiva pa sodita AstraZeneca in Janssen.

Glede vektorskih cepiv  je Beovićeva spomnila, da je posvetovalna skupina že poleti priporočila prednostno uporabo mRNK cepiv:"Glede na nedavno tragedijo, ki se je zgodila deklici Katji, pa menimo, da je treba ta cepiva izraziteje omejiti," je spomnila na tragično smrt 20-letnice, ki naj bi umrla zaradi zapletov po prejetem odmerku cepiva Janssen.

Beovičeva je ob tem spomnila, da so ta cepiva v Evropi še vedno registrirana, zato bi bilo njihovo uporabo težko popolnoma omejiti, uporablja jih praktično ves svet. Glede zalog omenjenih cepiv je minister Poklukar povedal, da bodo s pomočjo mednarodne mreže našli način, da ta pridejo v države, ki jih potrebujejo. 

Mlajšim od 30 let posvetovalna skupina priporoča uporabo Pfizerjevega cepiva.  "Ne gre za strogo omejitev, ampak samo za priporočilo," je navedla Beovićeva. Kot razlog navajajo podatke o možnosti nekoliko večjega tveganja za pojav vnetja srčne mišice ali obsrčnika. 

 Treba je vedeti, da se stvari v epidemiji spreminjajo in očitki, da so navodila in priporočila ves čas drugačna, kaže na nerazumevanje situacije, je opozorila Beovićeva, ki pojasnjuje, da prihajajo venomer nove raziskave.  Da prav s temi koraki poskušajo vliti večje zaupanje v cepljenje, zatrjuje tudi zdravstveni minister.  Glede pogoja PCT je ponovil, da gre za ukrep, ki skupaj s cepljenjem ohranja odprto družbo.  "Po podatkih, ki jih imam, v zadnjih treh mesecih praktično ni bilo izrečenih glob zaradi tega," je minister prepričan tudi, da to kaže, da so prebivalci opolnomočeni s pomenom nošenja maske. 

Med umrlimi tudi 35-letnik

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) smo v Sloveniji v nedeljo potrdili 186 novih okužb. Opravljenih je bilo, kot je za nedeljo to običajno, tudi manj PCR-testov, in sicer 1012. Delež pozitivnih testov je bil 18,4-odstoten. Kot je sporočila vlada, se v bolnišnicah zdravi 422 covidnih bolnikov, od tega jih 121 potrebuje intenzivno terapijo. 

V nedeljo je umrlo šest oseb s covidom-19. Kot so že včeraj zapisali pri Covid-19 Sledilniku, je del "suhoparne statistike" o smrtnih žrtvah novega koronavirusa tudi 35-letni moški, ki ni bil cepljen proti covidu-19. Podrobnosti o primeru za zdaj niso znane,  minister Poklukar je na novinarski konferenci dejal le: "Včerajšnja tragedija kaže, da virus ne izbira. Cepivo v zelo visokem odstotku ščiti pred težjim potekom bolezni, to je ključno sporočilo," je povzel.

Od začetka epidemije je umrla ena ženska v starostni skupini od 15 do 24 let ter štiri osebe v starostni skupini od 25 do 34 let (trije moški in ena ženska). V starostni skupini od 35 do 44 let je umrlo 14 moških in 11 žensk, skupno 25 oseb, še kažejo podatki Covid-19 Sledinika.

V zadnjem tednu se je skupno številko covidnih bolnikov nekoliko zmanjšalo, je povedal zdravstveni minister. Z današnjim dnem se zapira bonišnica v Sežani,  zmanjšujejo se kapacitete na navadnih oddelkih v UKC Ljubljana ter celjski in novomeški bolnišnici. Kapacitete za potrebe intenzivnega zdravljenja pa se v desetih bolnišnicah po državi ohranjajo pri 131 posteljah.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po ocenah NIJZ je v državi 11.667 aktivnih okužb, kar je 95 manj kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb trenutno znaša 788, kar je šest manj kot dan prej. V zadnjih 14 dneh so potrdili 551 okužb na 100.000 prebivalcev, kar je štiri manj v primerjavi s povprečjem dan prej, kažejo podatki NIJZ.

V nedeljo so sicer opravili tudi 5798 hitrih testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida preverijo še s PCR-testi.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas po podatkih vlade cepljenih 1.135.033 ljudi oz. 54 odstotkov prebivalstva. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 64 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 75 odstotkov.

Z vsemi odmerki cepiva pa je cepljenih 1.042.739 prebivalcev, kar je 49 odstotkov celotnega prebivalstva, 59 odstotkov med starejšimi od 18 let in 71 odstotkov starejših od 50 let. V nedeljo so sicer cepili 239 ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1079)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nebanebo
13. 10. 2021 14.09
+1
želeti si cepivo... čuden občutek
blackkesi
12. 10. 2021 13.30
+3
Ja sedaj sem pa 100% da so v cepivih čipi to se pravi da ko nazornikom zapaše te samo ugasne.
resslovenka
12. 10. 2021 11.34
+9
Mene pa res zanima, kje so, ali bodo končala cepiva, ki nam jih je "velikodušno" prodala Madžarska? Ah, tale Covid je nekaterim dodobra oplemenitil račune in denarnice, ubogim revam slovenskim pa zadal obilo žalosti. Ne bom sodila o pozitivni ali negativni strani cepiv. Sej še stroka ne ve, kako bi potem mi. Bo čas pokazal. 😎
Komendator
12. 10. 2021 12.11
+0
Višek cepiv gre naprej na Balkan in v Afriko!
Gekoo
12. 10. 2021 10.36
+6
:) zanimivo bo, ko bodo v javnost prišli še podatki o stranski učinki od Pfizerja in Moderne jim bo pa zmanjkalo fore...in se bodo vprašali naši strokovnjaki "s katerim bomo pa zdaj cepili???"
štrekeljc
12. 10. 2021 11.06
+3
damjan30.
12. 10. 2021 10.33
+1
Nobenega.....
Komendator
12. 10. 2021 10.15
-1
Če bi bi Slovenci še vedno živeli v Avstroogrski bi imeli precepljenost enako kot severna in zahodna Evropa. Tako pa smo se v teh 103 letih jugo združbe mentalno premaknili globoko na Balkan in namesto več kot 90% severno evropske precepljenosti imamo zdaj balkanskih dobrih 50%. Žalostno...😥
InterRefIections
12. 10. 2021 09.36
+8
Nisem anti-cepilec, ampak oseba, ki se noče cepiti, ker se gre EMA-a hladne vojne in noče odobriti Sinopharma.
zdrava.pamet
12. 10. 2021 09.33
-13
moji tete, strici okrog 80 let, vsi 2 x cepljeni z pfizerjem, nobeni problemi, že čakajo na tretjega....necepilci pa sami sebi delajo ukrepe...ne bi imeli ukrepov...pa ne bi se cepili....balkan res....krivi pa so mediji in sodišča, da to promovirajo....
Andrej Kos2
12. 10. 2021 11.05
+6
Ti si sebe poimenoval 'zdrava.pamet'? hahahhahahahahahhahahahaha
Omas1313
12. 10. 2021 09.31
+8
Ne vem v čem je fora od 65 let naprej kaj a teh ni škoda?
Komendator
12. 10. 2021 10.17
-5
Skandinavci imajo te generacije starejših precepljene praktično 100% in samo z nizkim IQ ne moreš razumeti zakaj!
Adelita
12. 10. 2021 10.52
+4
Ne ni jih škoda so brez Zdravnikov in Zobozdravnikov.
štrekeljc
12. 10. 2021 10.57
+5
Jep, nas starčkov ni škoda. S pokojninami samo najedamo državo. Sploh pa do dohtarjev niti ne pridemo, tako da je bolje, da nam skrajšajo muke.
resslovenka
12. 10. 2021 11.24
+2
inowu
12. 10. 2021 14.05
+1
Kr en111
12. 10. 2021 14.32
+0
Ti imas verjetno zelo visok iq k se tko redno spikas s to svinjarijo proti takooo nevarni bolezni😂😂😂😂
Victoria13
12. 10. 2021 09.23
+1
Sami internetni strokovnjaki...
Biker 333
12. 10. 2021 09.00
+8
Poživitveni haha kakšni blesavi izgovori za to, da lohk pikajo. Pol za njim pride še osvežilni odmerek. A zdej je posvetovalna skupina ker strokovne skupineni več al kako? No ja sej je res hudo nestrokovno.
damjan30.
12. 10. 2021 10.33
+4
bobiv
12. 10. 2021 08.56
+11
Daj Poklukar in vsa kao strokovna skupina, priznajte, da nimate pojma! Vsak dan neka nova navodila! Bolano!
cepleni zakon
11. 10. 2021 21.58
+12
Zarad mene mate lahko vijatorska al pa viktorska mene nebote znobenim spiknli
Mad-X
11. 10. 2021 21.56
+12
Članek na 24ur izpred par let... "Gripa je bila usodna tudi za mlajšega, neuradno 38-letnega moškega, ki je pred gripo veljal za popolnoma zdravo osebo in tudi iz Celja poročajo o podobnem primeru smrti moškega srednjih let." Takrat niste na ta "velik zvon" obešali, da tej ljudje morda niso bili cepljeni proti gripi......
štrekeljc
12. 10. 2021 11.04
+6
Članek na 24ur izpred par let... naslov: "Kljub 3600 hospitalizacijam niso razglasili epidemije gripe" Ljubljana, 14.03.2013 "Letošnja sezona gripe in viroz je ena najhujših in najdaljših v zadnjih petih letih. Samo na ljubljanski infekcijski kliniki je zaradi gripe letos umrlo že 14 ljudi, večinoma starejši kronični bolniki. Na ministrstvu pravijo, da po podatkih IVZ razlogov za razglasitev epidemije še ni." Pazi: 3600 hospitaliziranih! Danes je hospitaliziranih 544 (428 + 116 na intenzivnem) pa je cela štala! To samo dokazuje, da covid ni zdravstveni, ampak politični problem!
don_samo
11. 10. 2021 21.55
+1
Ne bom pozabil komentarja oz primerjave z varnostnim pasom..... Žal imamo različne varnostne pasove in tisti dvotočkovni so bolj nevarni kot če ga nimaš.... Takšna nagovarjanja so bila brca v prazno.... Bla, bla, bla....
5axis
11. 10. 2021 21.53
+9
Klukec je lulal v viale zdej pa se bo s tem cepil kar sam in temu reku posmrditveni odmerek
simple_mind
11. 10. 2021 21.52
+8
To pač ni sprememba strategije, temveč blodenje zaradi nevednosti in neznanja ...
Arguss
11. 10. 2021 21.52
+3
Še jaz vržem iz hladilnika kak jogurt al pa kefir izven roka.Boste pa tudi vi ta cepiva.Oziroma kdor se hoče naj se cepi ponovno.
mptour
11. 10. 2021 21.49
+11
Več hasna od žegnane vode pri maši, kot od teh hajtek cepiv. Voda vsaj škodi ne.
5axis
11. 10. 2021 21.47
+13
Kolk nas je k se ne bomo cepl z nobenim odmerkom?