Korona

V nedeljo 244 novih okužb

Ljubljana, 15. 02. 2021 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maruša Slana, Ti.Š.
Komentarji
216

V nedeljo so v Sloveniji ob opravljenih 1274 PCR testih potrdili 244 okužb z novim koronavirusom – delež pozitivnih je bil 19,2 odstotka. Opravljenih je sicer bilo tudi 9127 hitrih antigenskih testov, pozitivne pa od 13. februarja potrjujejo še s PCR testi. 738 oseb je hospitaliziranih, 135 jih potrebuje intenzivno nego. Umrlo je 11 covidnih bolnikov.

Pristojni so včeraj opravili 1274 PCR testov in tudi 9127 hitrih antigenskih testov (HAT), kažejo podatki vlade. Potrdili so 244 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov pa je tako znašal 19,2 odstotka. Od sobote, 13. februarja, se vsi pozitivni na HAT sicer potrjujejo še s PCR testi.

Po podatkih Covid-19 Sledilnika je trenutno v državi potrjenih 12.836 aktivnih okužb z novim koronavirusom, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa po uradnih vladnih podatkih znaša 822. Doslej smo v Sloveniji potrdili skupaj 179.780 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 3728 covidnih bolnikov. Bolnišnično zdravljenje pa je doslej zaradi covida-19 skupno potrebovalo 13.196 bolnikov.

Umrlo je 11 bolnikov s covidom-19, kar je eden manj kot v soboto, je objavila vlada.

Število oseb s covidom-19 v bolnišnicah sicer še naprej pada. Bolnišnično zdravljenje potrebuje 738 covidnih bolnikov (danes sta hospitalizirana dva manj kot v nedeljo in trije manj kot v soboto), od tega jih je 135 na oddelkih intenzivne nege (kar je štiri manj kot v nedeljo). Skupaj je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 42 oseb s covidom-19 (v soboto 46); iz bolnišnic pa so v domačo oskrbo odpustili 34 pacientov (v soboto 31).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Glede na epidemiološke podatke je 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v nedeljo znašalo 609,7, je na novinarski konferenci vlade povedala vladna govorka Maja Bratuša. Kot je izpostavila, je zaradi številnih izbruhov trenutno največje 14-dnevno število okuženih na 100.000 prebivalcev v obalno-kraški regiji, in sicer 728,2. Nad državnim povprečjem so še primorsko-notranjska in posavska regija ter JV Slovenija. Regije z najnižjo pojavnostjo ostajajo zasavska, savinjska, podravska, goriška in pomurska regija, ki imajo vse 14-dnevno pojavnost okužb pod 600 potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev.

Ker je Slovenija po vladnem semaforju trenutno v oranžni fazi, se danes sproščajo številni ukrepi. Odprle so se vse trgovine, prebivalci pa se lahko od zdaj prosto gibamo po državi. V šole so se na zahodu vrnili še učenci od 4. do 9. razreda in zaključni letniki srednjih šol, na vzhodu države pa so se danes začele enotedenske zimske počitnice.

Kot je navedla Bratuša, je sedemdnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) 822 (v nedeljo 823, v soboto 846). Glede na epidemiološke podatke in v skladu z vladnim načrtom sproščanja je Slovenija v oranžni fazi. Posledično so se danes odprle vse trgovine, vnovič je dovoljeno gibanje po državi, v šole so se vrnili vsi osnovnošolci ter dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, seveda le v zahodnem delu države, saj ima vzhodna polovica ta teden šolske počitnice, je spomnila vladna govorka.

Ob tem je ponovila, kakšna so merila za prehod v rumeno fazo, to je, da je povprečno število okužb v sedmih dneh nižje od 600 in da je hospitaliziranih manj kot 500 bolnikov.

Tudi danes po državi poteka testiranje učiteljev in vzgojiteljev.
Tudi danes po državi poteka testiranje učiteljev in vzgojiteljev. FOTO: Bobo

V največji slovenski bolnišnici (UKC Ljubljana) danes zdravijo 241 bolnikov s covidom-19, od tega 38 na intenzivni negi.

Iz UKC Maribor pa so tudi danes posredovali grafični prikaz stanja covid-19 bolnikov za obdobje od 1. januarja do 14. februarja 2021. Število vseh hospitaliziranih covidnih bolnikov v mariborskem kliničnem centru trenutno znaša 122 – od tega je na intenzivnem zdravljenju 34 pacientov. Umrla sta dva bolnika, skupno število vseh do sedaj odpuščenih pa se je povzpelo na 1529.

'Covid odsotnost' (karantena, morebitni stik, okužbe, varstvo otrok) zaposlenih v UKC Maribor je medtem v četrtek, 11. februarja znašala 66, od tega je bilo z dela odsotnih 13 zdravnikov in 30 delavcev zdravstvene nege.

Stanje covid-19 UKC Maribor, 1. 1. - 14. 2. 2021
Stanje covid-19 UKC Maribor, 1. 1. - 14. 2. 2021 FOTO: UKC Maribor

Kot je na dopoldanski vladni novinarski konferenci povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte, nas boljši epidemiološki podatki in posledično sproščanje ukrepov navdajajo z optimizmom, a epidemije še ni konec. Po njenih ocenah nas čaka še nekaj napornih tednov, morda mesecev. Do takrat pa je treba upoštevati osnovne ukrepe, kot so upoštevanje varne razdalje, higiena rok in kašlja, nošnja mask, je dejala.

"Hitro testiranje poskušamo organizirati na način, da poteka najbolj optimalno, brez zapletov, hitro, čim bolj mirno, v okolju in okoliščinah, ki bodo zagotavljajo varno in zdravo okolje. Hvala za potrpežljivost in solidarnost," je dodala.

Pri tem je spomnila, da testiranje ni potrebno za osebe, ki so že bile cepljene z dvema odmerkoma. Pri cepljenju s cepivom Pfizerja in BioNTecha zaščita nastopi že po sedmih dneh po drugem odmerku, pri Moderni pa to traja 14 dni. Prav tako testiranje ni potrebno za osebe, ki so covid-19 že prebolele. Kot dokazilo velja potrdilo o pozitivnem testu, ki je starejši od 21 dni, a ne od šest mesecev, ali pa potrdilo zdravnika o preboleli okužbi.

Na ministrstvu medtem iščejo rešitev, kako omogočiti, da bo izdaja potrdila o preboleli bolezni zastonj, da bo čim manj obremenjevala zdravstveni sistem, sočasno pa podala verodostojne podatke, je poudarila Fortejeva. Imetniki digitalnega potrdila si lahko rezultate testiranja natisnejo sami, in sicer prek portala zVem pod zavihkom eDokumenti.

Černe: Uporaba hitrih testov je koristna, če je množična

Predstojnik Kliničnega inštituta za klinično kemijo in biokemijo UKC Ljubljana Darko Černe je na novinarski konferenci spregovoril o hitrih antigenskih testih. Kot je pojasnil, se ti testi izvajajo zunaj medicinskega laboratorija, izvaja pa jih nelaboratorijsko osebje. Zato so testi poenostavljeni, imajo slabše analitične in diagnostične zmogljivosti v primerjavi z analitskimi sistemi v organizirani laboratorijski službi.

A HAT so našli mesto uporabe v zdravstvu in širši družbeni skupnosti, je dejal. Ogromno testov se lahko naredi v zelo kratkem času. S takšnim množičnim pristopom lahko najdemo kar nekaj bolnikov s covidom-19, ki jih sicer ne bi našli. Tudi cena testa je dostopnejša, hitri test pa nosi močan motivacijski moment, saj lahko ljudje v živo spremljajo analizo vzorca.

"Strokovnjaki laboratorijske medicine imamo bistveno višje standarde glede uporabe laboratorijskih preiskav kot nam jih danes omogočajo hitri antigenski testi, pa vendarle smo mnenja, da je njihova uporaba koristna, če bo množična," je zaključil Černe.

Podnar: Nikoli nismo prišli do točke, ko pacientom ne bi mogli nuditi oskrbe

Strokovni direktor nevrološke klinike UKC Ljubljana Simon Podnar je medtem povedal, da so imeli v najslabših tednih tudi do 50 odsotnih sodelavcev zaradi okužbe ali rizičnih stikov. Danes se ta številka giblje od pet do 10. "Kljub temu, da smo se po naših številkah okuženih lahko primerjali z najhujšimi trendi v Italiji, v Bergamu, pa vseeno nismo prišli nikdar do točke, ko ne bi mogli pacientom zagotavljati stopnje oskrbe, ki so jo potrebovali," je dodal.

Na kliniki so v prvem valu beležili manj pacientov z blažjimi možganskimi kapmi, ljudje so redkeje obiskovali zdravnika, je pojasnil. Precej zaposlenih na kliniki je covid-19 že prebolelo, veliko se jih je tudi že cepilo. Pri tem velik problem zaznavajo pri medicinskih sestrah, ki se ne želijo cepiti, je dejal Podnar. Ob tem pa se soočajo tudi s pomanjkanjem medicinskih sester.

S cepljenjem se je dramatično izboljšalo stanje v domovih starejših občanov, je ocenil. Dokler populacija ni precepljena, je nujno upoštevati osnovne preventivne ukrepe širjenja okužb (razdalja, maske, zračenje, higiena rok in kašlja), je še dodal.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.52

Kljub temu, da smo se po naših številkah okuženih lahko primerjali z najhujšimi trendi v Italiji, v Bergamu, pa vseeno nismo prišli nikdar do točke, ko ne bi mogli pacientom zagotavljati stopnje oskrbe, ki so jo potrebovali, je še povedal Podnar.

11.48

'Cepljenje poteka prepočasi'

Še vedno nismo na zeleni veji, cepljenje poteka prepočasi, je dodal Podnar. Poudaril je, da se je stanje v DSO izredno izboljšalo po cepljenju, čeprav so tudi tam imeli težave z zavračanjem cepljenja pri zaposlenih. Dokler ne bomo dosegli precepljenosti, nam ostanejo osnovni ukrepi, kot so vzdrževanje razdalje, higiena rok, prezračevanje in nošnja mask, je dejal Podnar.

11.44

Velik problem zaznavamo pri medicinskih sestrah, številne namreč zavračajo cepljenje. Tragično je, da cepljenje zavračajo zdravstveni delavci, je dejal Podnar. Po drugi strani pa so se vsi zdravniki na kliniki odločili za cepljenje oziroma so bolezen že preboleli.

11.38

Dr. Simon Podnar je povedal, da nevrološka klinika ni bila primarno covid-19 klinika, je pa imela epidemija velik vpliv na njihovo delo. V prvem valu so bili ljudje bolj prestrašeni, zato so zaznali manj pacientov z blažjimi možganskimi kapmi kot običajno. V drugem valu je situacija boljša.

11.36

Uporaba hitrih testov je koristna, če je množična. Ob ustrezni umestitvi v sistem bo njihova uporaba pomembno vplivala k zamejitvi epidemije, je dejal Černe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (216)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
15. 02. 2021 16.01
+4
jajo nikakor ti ne gre.iz dvajset okuženih na da in grožnjo šarcu s zaporom ti dnevno pridelaš toliko mrtvih in okoli 20% okuženih glede na testiranje.zaslužili ste dovolj sedaj pa na avtobus pa adijo iz državice
zibertmi
15. 02. 2021 16.00
+4
hitri testi so dostopnejši.to je edina prednost.so pa precej dražji kot je dejanska cena .vse se vrti okoli provizij politikov in podjetnikov,ki rastejo kot gobe po dežju,kar čez noč,seveda .če je človek blizu nekoga iz koalicije
mr_cat
15. 02. 2021 15.09
-3
Zakaj je tam pri umrlih spredi minus in ne plus???
1model
15. 02. 2021 14.37
+5
Malo okužb Kmalu bomo v Zelenem.
simeoni
15. 02. 2021 16.51
+1
Alass
15. 02. 2021 14.33
-4
Kje so rezultati HAT testov,spet nekaj skrivajo
TV-MindControl
15. 02. 2021 14.06
+3
Kje so vsi desnućni?
BalalajkaGTI
15. 02. 2021 14.08
+7
TV-MindControl
15. 02. 2021 14.14
+3
TV-MindControl
15. 02. 2021 14.14
+0
Sajuz
15. 02. 2021 14.16
-1
Banion
15. 02. 2021 14.05
+8
Bo treba več tgestirat, če ne bo število okuženih prehitro in preveč padlo. Ko bo interpelacija mimo računajte na ponovno zaprtje, si bodo že kja zmislili.
Sajuz
15. 02. 2021 14.03
-1
ker nism mev cedilca za pomađe... se si naredil sok... na javljalniku požara na tać.......
nutijan
15. 02. 2021 14.01
-1
kmalu bo spet vse zaprto hahahah.....
Sajuz
15. 02. 2021 13.54
-4
drgač pa... tri prste v drek.... pa se po obrazu namažeš.... in korona drži distanco 2 m v vsakem primeru....
BalalajkaGTI
15. 02. 2021 13.55
-3
TistoPravo
15. 02. 2021 13.52
+3
Bi si zelo želel, da poglavar zares enkrat postane poglavar in gre od vsake vasi, do vsakega kraja in mesta...a začne pri vaseh, in da začnemo reševati res tisto pravo kar nas pesti v realnosti. In to nikakor niso tisti borci z petimi stolicami po parlamentu, in tistih 100 eur razpršenih na milijon računov. Delat je treba začet fantje moji, ker se je že včeraj delala nepoprsvljiva škoda...se dela danes...in se bo v tem tempu še hujša jutri...
jazzie12
15. 02. 2021 13.49
+0
Kaj se bo zgodilo s tistim čefurjadom, ki se je v Mercatorju uprl testiranju? Bodo zares dobili knjizico?
Sajuz
15. 02. 2021 13.52
+2
Mušmula
15. 02. 2021 13.49
+1
A to so testirali z tistimi neveljavnimi testi ali kako?
Sajuz
15. 02. 2021 13.51
+3
TistoPravo
15. 02. 2021 13.42
+2
Spet...treba je zadovoljiti tiste z petimi stolicami po parlamentu. To se danes dela pri interpelacijo, to se dela pri ukrepih na vseh področjih vzporedno z epidemijo. Na žalostmta izmiščjen sistemski stil bivanja z ali brez epidemija vsak dan povzroča žrtve. Ali zaradi samega sistemskega načina življenja živimo dlje? Prav mogoče, da plus minus živimo dlje in bolje...vsak dan znova, in tudi v prihodnosti bo tako. Samo imamo velik problem, tisti ki se borijo z podporo da obstanejo v parlamentu...stalno znova in znova kupujejo glasove pri volilcih. Medtem pa gredo milijarde v nič.
simple_mind
15. 02. 2021 13.36
+4
Kolikokrat že : razumni ljudje, pa zakaj se testirate, pa zakaj pustite, da vas prisilijo testirat ?!?
Nik911
15. 02. 2021 13.48
-2
Simpl mind... Se bojiš da bi te čipiral🤕
boki23
15. 02. 2021 13.55
+1
Nik- Se hodiš testirat ker se bojiš sprostitev ukrepov?
Holyspank
15. 02. 2021 14.32
+1
@simple_mind Ravno vsi bi se morali testirati, da bi se videlo, da je odstotek pozitivnih glede na število testiranih izjemno nizek. Glede na trenutno sliko bom upal predvidevati med 2-5%. Tako bi dokazali razumnost vsega skupaj.
mijavci
15. 02. 2021 13.34
+10
V glavnem, Putin je na svetovnem forumu pred dnevi, rekel dost je, postrojil te globaliste, popipsal ko muhe, povedal kar jim gre, da je glavno oče, mama, otrok, družina, vera, narod nacija, brez evropskih 36 različnih spolov pa to, in sedaj bo korona na hitro izginila, kar na enkrat ne bo več toliko testiranja in številke bodo usahnile. To je to, upam samo da bodo režiserji tega še kazensko odgovarjali, pa smo zmagali. Dobro vedno zmaga nad zlem. Še enkrat pa čestitke Putinu.
dark horse
15. 02. 2021 13.32
+6
Tisti ki so bili 2x cepljeni se ni treba testirat 😂😂 ob tako čudeznem cepivu si najmanj 5 let miren proti vsemu 🙈
Alass
15. 02. 2021 13.27
+18
Lepo delajo avtobus otrok nabit 60 jih je bilo gor,potem v šoli mehurček hahaha,nato spet vsi na kupu ta vlada je za ovce pasti
cefre
15. 02. 2021 13.27
+11
Hitri testi so povsem navaden teror nad državljani in hkratno povečevanje vojnih dobičkarjev ki se vrtijo blizu vlade!
boki23
15. 02. 2021 13.23
+7
Še 3 nedelje pa smo v zeleni coni
simple_mind
15. 02. 2021 13.27
-1
... in potem bomo povsem presrečni, da nas vsaj ne terorizirajo več toliko, a ?!?
tantadruj1
15. 02. 2021 13.28
+2
boki23
15. 02. 2021 13.33
+4
simple - presrečni definitivno ne saj imamo totalno opustošeno državo z katastrofalno prihodnostjo ter veliko finančno luknjo....
realizemzdaj
15. 02. 2021 13.46
-7
Zakaj pa ste še v Sloveniji? Če pa je povsod drugje boljše in lepše.
simple_mind
15. 02. 2021 13.47
+4
Saj, po neumnih škodlivih ukrepih in zavajanju ne moremo biti srečni !
boki23
15. 02. 2021 13.53
+5
Realizemzdaj- Slovenija je super in lepa država, uničuje jo izključno politika. Če pa ljudje stopimo skupaj se tudi to lahko popravi.
realizemzdaj
15. 02. 2021 14.04
+3
Hja ampak se že tudi mi preveč kregamo med sabo :/ so preveč vsi na dveh polih.