Korona

V nedeljo 304 nove okužbe

Ljubljana, 08. 02. 2021 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maruša Slana, STA
Komentarji
684

Po podatkih Sledilnika covid-19 so pristojni v nedeljo opravili 3831 PCR- in hitrih antigenskih testov. Potrdili so 304 okužbe z novim koronavirusom. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov trenutno znaša 1011.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Organizacija v zdravstvenih domovih
    03:02
    Iz 24UR: Organizacija v zdravstvenih domovih
  • Iz SVETA: Odprtje trgovin in testiranje
    03:40
    Iz SVETA: Odprtje trgovin in testiranje
  • Iz SVETA: Testiranje trgovcev
    01:04
    Iz SVETA: Testiranje trgovcev
Danes po državi znova potekajo testiranja zaposlenih v vrtcih in šolah.
Danes po državi znova potekajo testiranja zaposlenih v vrtcih in šolah. FOTO: Aljoša Kravanja

V nedeljo so pristojni opravili 1565 PCR-testov in potrdili 234 novih okužb. Delež pozitivnih PCR-testov je znašal 15 odstotkov.

Ob opravljenih 2266 hitrih antigenskih testih pa so potrdili 70 novih primerov. Delež pozitivnih HAT-testov je tako znašal 3,1 odstotka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V slovenskih bolnišnicah je hospitaliziranih 946 bolnikov, od tega jih 160 potrebuje intenzivno nego. Umrlo je 12 oseb s covidom-19. 

Povprečje potrjenih okužb v zadnjih sedmih dneh po oceni NIJZ znaša 1011, aktivno okuženih pa je 15.710 oseb. 

Število hospitaliziranih covidnih bolnikov je že nekaj dni manjše od 1000, kar je eden od pogojev za prehod države v oranžno fazo ukrepov za zajezitev epidemije. Drugi pogoj je, da pod 1000 pade tudi povprečno število dnevno potrjenih primerov okužbe v zadnjih sedmih dneh.

Slovenija naslednjo pošiljko cepiva proti covidu-19 pričakuje v torek, ko naj bi prejela 17.500 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Naslednja je nato predvidena dobava 9600 odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca v petek. Skupno bo Slovenija februarja predvidoma prejela 144.690 odmerkov cepiva, kažejo podatki NIJZ.

Na Inštitutu Jožef Stefan (IJS) so napovedali, da se bo ta teden sedemdnevno povprečje okuženih na dan spustilo pod tisoč. Po zadnji projekciji IJS bi se to lahko zgodilo v torek.

Načrt sproščanja ukrepov
Načrt sproščanja ukrepov FOTO: Vlada RS

Po državi so potekala množična testiranja zaposlenih v vrtcih in šolah. V torek bodo v šole odšli vsi učenci prvega triletja osnovnih šol, prav tako znova odpirajo vse vrtce po državi. Vsi zaposleni, razen tistih, ki so covid-19 že preboleli, se morajo ob vnovičnem prihodu testirati, prav tako tisti, ki so imeli pouk v šolah že pretekla dva tedna. Nekatera testiranja bodo predvidoma izvedli že v ponedeljek, preostali naj bi se testirali v torek. Zaradi povečanega obsega testiranja bo od jutri naprej v Ljubljani zdravstvenemu osebju na pomoč priskočila tudi vojska.

Povečano testiranje s hitrimi testi je pričakovati tudi zaradi odprtja nekaterih dejavnosti, pri katerih bodo morali imeti zaposleni, v določenih primerih pa tudi stranke, negativen izvid testa na okužbo z novim koronavirusom. Od sobote so lahko ob tedenskem testiranju zaposlenih odprte prodajalne s površino do 400 kvadratnih metrov, ne glede na vrsto blaga, in druge servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže.

Ob tedenskem testiranju zaposlenih in ob pogoju, da tudi stranke predložijo negativen test, ki je opravljen v Sloveniji in ni starejši od 24 ur, so lahko odprte storitve higienske nege, ki niso storitve frizerskih salonov, medicinske pedikure in medicinske manikure (npr. kozmetične dejavnosti, pedikura, dejavnosti salonov za nego telesa), individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (npr. inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice) ter storitve salonov za nego živali.

V minulem tednu so v Sloveniji potrdili manj okužb z novim koronavirusom kot teden prej. Število hospitaliziranih covidnih bolnikov je padlo za 120 in se prvič po novembru spustilo pod tisoč, manj bolnikov je na intenzivnih oddelkih.

Od 12. februarja se bodo morali tedensko testirati tudi zaposleni v dejavnostih, ki so bile že doslej odprte, in sicer prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, specializirane prodajalne z otroškim programom in tržnice.

NIJZ: Testiranje zaposlenih možno pri javnih in zasebnih ponudnikih

Zaposleni v trgovini in storitvenih dejavnostih, ki lahko od torka odprejo vrata pod pogojem negativnega testa zaposlenih na okužbo z novim koronavirusom, se lahko testirajo v zdravstvenih domovih, pri koncesionarjih ali zasebnikih. "Nam je vseeno, kje se bodo testirali, pomembno nam je, da se bodo," je dejal direktor NIJZ Milan Krek.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Krek je v nedeljo, potem ko so na inštitutu zaznali stisko v gospodarstvu, vzpostavil stik s Trgovinsko zbornico Slovenije (TZS). Kot je pojasnil, so imeli v zbornici težave z iskanjem ustreznih izvajalcev, ki bi lahko opravili testiranje zaposlenih v trgovini na okužbo z novim koronavirusom.

"Povedali smo jim, da se lahko gredo testirat v zdravstvene domove, h koncesionarjem in k zasebnikom, ki so na seznamu," je pojasnil Krek. Tako je predsednici zbornice Mariči Lah poslal tudi seznam zasebnikov, ki lahko v skladu z odločitvijo nekdanjega ministra za zdravje Tomaža Gantarja izvajajo testiranje.

"Ne gre za favoriziranje nobenega posameznega izvajalca, saj dejavnost testiranja s hitrimi testi lahko izvajajo vsi subjekti, ki opravljajo zdravstveno dejavnost in so registrirani za to izvajanje," so danes dodatno poudarili na NIJZ.

Predsednica TZS: Testiranje zaposlenih v trgovini poteka zadovoljivo

Testiranje zaposlenih v trgovini po oceni predsednice Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariče Lah poteka zadovoljivo. Testiranje je potekalo v soboto in nedeljo in se nadaljuje danes, je navedla. Večina trgovcev, ki jim je bilo to dovoljeno že v soboto, bo sicer vrata odprla šele v torek.

"Po naših ocenah je bilo med 10 in 15 odstotkov tistih trgovin, ki bi se smele odpreti, v soboto dejansko odprtih," je dejala Lahova. TZS je sicer svoje člane prek okrožnic napotila na javne zdravstvene ambulante, na medicino dela. Ker so imeli v praksi težave, pa jim je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v nedeljo poslal še listo koncesionarjev, ki tudi opravljajo testiranje, je pojasnila Lahova. Tudi ta seznam so poslali svojim članom.

Lahova je dodala še, da so predstavniki gospodarstva minuli četrtek na srečanju na Brdu pri Kranju od predsednika vlade Janeza Janše in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška dobili zagotovilo, da bo stroške testiranj zaposlenih pokrila država. 

Združeni arabski emirati Sloveniji podarili sedem ton opreme za boj proti covidu

Združeni arabski emirati so danes Sloveniji podarili za sedem ton zaščitne in druge opreme za boj proti covidu-19. Državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Stanislav Raščan je ob prevzemu donacije na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana izpostavil dobro sodelovanje med državama in pomen solidarnosti v skupnem boju proti pandemiji.

Po Raščanovih besedah je prejem radodarne donacije opreme za Slovenijo posebna čast. Kot je izpostavil, ta donacija dokazuje ne le močne vezi med prijateljskima državama, ampak tudi posebna prizadevanja Združenih arabskih emiratov v globalnem boju proti pandemiji, v kateri se kaže pomen globalne solidarnosti.

Veleposlanik Združenih arabskih emiratov v Sloveniji Ibrahim Salim Mohamed Al Mušarah je pojasnil, da je donacija odraz zavezanosti njihove države skupnemu boju proti pandemiji. Doslej je različnim državam po svetu, med katerimi so Italija, Združeno kraljestvo, Češka in Ukrajina, skupaj podarila že več kot 2000 ton pomoči. Globalni boj proti covidu-19 pa bo nadaljevala še naprej.

Sedemtonska pošiljka, ki so jo Združeni arabski emirati namenili Sloveniji, vsebuje osebno zaščitno opremo, kot so maske in kombinezoni, pa tudi teste. Kot je izpostavil Raščan, gre za opremo, ki jo najbolj nujno potrebujemo. Uprava RS za zaščito in reševanje pa bo poskrbela, da bo prišla v prave roke.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (684)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Antoniozmaj
09. 02. 2021 09.29
+0
kaj pa imajo na Inštitutu Jožef Stefan za komentirat? A imajo potrdilo od ukom-a? 😜😜😜
tisovec
08. 02. 2021 21.06
Slovenija naj ne čaka z naročilom novega testa, ki ga je razvil Profesor Steininger, virolog, infektolog in internist na Medicinski fakulteti na Dunaju. DIY, WHO-konformen 60-Sekunden Gurgel-Test. Test bo dostopen vsem v Avstriji in v Nemčiji v lekarnah in drogerijah. Vsak bo lahko testiral samega sebe. Avstrijci pričakujejo da bo ta test rešil njihov turizem in gospodarstvo. Ta test pomeni tudi konec poniževanja in maltretiranja ljudi z dosedanjimi nehumanimi testi. Če že mora biti testiranje, naj bo vsaj izvedeno na do človeka prijazen in spoštljiv način.
Nick.Mason
08. 02. 2021 21.25
-1
User1538643
08. 02. 2021 20.37
spoštovanje
08. 02. 2021 20.27
ne cjepaju se drva đabe
Zdravko Babić
08. 02. 2021 19.42
-2
Švedski pandemični prelom od izjemnosti do evropskega toka narašča v soboto, ko dejansko zapre meje za tuje državljane. Kdor vstopi v nordijsko državo, mora od tega vikenda predložiti negativni rezultat testa, star največ 48 ur. Vlada v Stockholmu pravi, da so nove omejitve potrebne, da se preprečijo mutacije virusov, poleg nedavnih prepovedi potovanj za prihode iz Združenega kraljestva, Danske in Norveške. Pravila ne veljajo za stalne prebivalce, druge izjeme pa vključujejo nujna družinska potovanja, humanitarne razloge in čezmejna potovanja za rejo severnih jelenov. Po Danski je Švedska pozneje letos objavila načrte za cepilne potne liste - v upanju, da bo cepljenim omogočila širše potovanje. Nova pravila prihajajo, ko število švedskih smrtnih žrtev v pandemiji Covid-19 preseže mejo 12.000, kar pomeni, da je stopnja smrtnosti na prebivalca večkrat višja kot pri nordijskih sosedah.
Zdravko Babić
08. 02. 2021 19.51
-2
Švedska policijska uprava ne izda nobenih vrst predhodnih odobritev ali obvestil Prav tako ne obravnava posameznih primerov po telefonu ali e-pošti. Za izvzetje ni mogoče zaprositi vnaprej. Odločitev v vsakem posameznem primeru bo sprejeta ob prihodu na mejno kontrolno točko na podlagi predstavljene dokumentacije. Katastrofa. Odloča se komaj ko prideš na mejo. Good luck.
tisovec
08. 02. 2021 21.22
Grafi na euromomo, ki prikazujejo "excess mortality" za posamezne države, jasno kažejo da je Slovenija prehitela Švedsko.
jaka
08. 02. 2021 19.15
+2
"Nam je vseeno, ..." je dejal direktor NIJZ Milan Krek.
avioo
08. 02. 2021 19.27
-1
kje je potrčič,Švedska zapira meje😆😆😛👍
Nick.Mason
08. 02. 2021 21.29
-1
Avio,a so te nazaj poslal ko tako sigurno govoriš,ni treba vse verjet kaj je tam,ker je itak vse cenzurirano in zavajajoče napisano
miselna policija
08. 02. 2021 18.38
+3
Predsednik tričlanskega sodnega senata Ivan Turudić je bral izrek sodbe nekdanjemu hrvaškemu premierju Sanaderju : »S takim obnašanjem – brez kakršnekoli potrebe, da bi patetično moraliziral – ste prispevali k razočaranju ljudi nad delovanjem sistema in k ustvarjanju splošne apatije in ozračja brezizhodnosti. Ustvarili ste občutek, predvsem med mladimi, da ni treba delati, ampak se lahko do ciljev pride na druge načine, s kršenjem moralnih in zakonskih norm družbe... Današnja sodba sporoča ljudem, ki so ali bodo nosilci oblasti, da morajo delovati za družbo in ne za lastno bogatenje. Nihče si ne more pridobiti premoženjskih koristi s kaznivimi dejanji.«
miselna policija
08. 02. 2021 18.40
+4
a bomo kdaj pri nas tud kaj tagega kdaj doživeli???
Satoshi Nakamoto
08. 02. 2021 18.37
+6
Predsednik Nacionalnega združenja za medicino dela, zdravnik Aleksej Jakovljev je v intervjuju za ruske medije ocenil možnosti za razvoj pandemije COVID-19 v Rusiji v letu 2021. "V Rusiji se bo zgodilo popolnoma enako kot v preostalem svetu, saj virus nima državljanstva. Vse virusne respiratorne okužbe, ki vključujejo novi koronavirus, se razvijajo hitro ali počasi po istem scenariju: postanejo manj nevarne (patogene) in zato bolj kužne (nalezljive). Preprosto povedano, COVID-19 je na poti, da postane navaden prehlad," je dejal Jakovlev. Zdravnik je izrazil mnenje, da bo do pomladi obolelost s COVID-19 v Rusiji padla na minimum in je že v različnih delih države bodisi dosegla vrh bodisi upada. p.s. Zaradi navadnega prehlada bi se naj torej nenehno cepili?
Carpediem32
08. 02. 2021 17.59
+5
Pod člankom o 72-letniku iz okolice Ptuja, ki je zaradi korone že od sredine decembra v komi, pred tem pa bil popolnoma zdrav, piše, da je deset komentarjev, komentarjev pa nikjer. Se spet hecajo?
Satoshi Nakamoto
08. 02. 2021 18.07
+5
Poznam jaz enega ki ga je kap, pa je bil pred tem popolnoma zdrav. Če bi ga testirali za corono bi izvedeli da je popolnoma zdrav umrl zaradi okužbe s corono.
Zdravko Babić
08. 02. 2021 18.10
-5
Corona povzroča prekomerno strjevanje krvi in mlajši ljudje brez dejavnikov tveganja lahko dobijo kap!
Zdravko Babić
08. 02. 2021 18.11
-7
Kaj bi svoj gnev zlival nad nekom, ki se bori za življenje zaradi takih kot si ti, ki ne verjamejo v okužbo s sars cov2?
Izi07
08. 02. 2021 18.43
+1
Zakaj ni bilo takšnih prispevkov v letu 2019 ko je bila huda gripa in jih je umrlo blizu 180 v dobrih 2 mesecih!?? Ali zaradi virusne pljučnice 60 !?? Zato ker takrat ni bilo povelja za to sedaj pa je najbolje da vsakega posebej objavimo. Kaj pa bolniki z rakom, ki umirajo na obroke vsak dan bi lahko pisali o kakšnem takšnem primeru. Ti portali so podaljšana roka vlade in znajo samo strašit , naj povejo raje zakaj letos ni gripe, zakaj ni respiratornih obolenj, zakaj ni virusnih pljučnic, ki so temu času primerne!! Ker vse vržejo pod korono ker je itak ni več razen v njihovih glavah.
Zdravko Babić
08. 02. 2021 19.14
+0
Izi z veseljem pojdi na ogled na covid oddelek, pa boš potem povedal ljudem okrog kako je to navadna gripa...
Summerr89
08. 02. 2021 20.23
+3
Tudi sama delam v zdravstvu in se z nekaterimi ukrepi vlade nikakor ne strinjam. Ampak vsak dan se v sluzbi srecujemo s pacienti ki so covid preboleli v lazji obliki pa prihajajo nazaj zaradi embolij itd... Nikakor ni to navadna gripa. Toliko posledic kot vidimo na mladih in tudi zdravih starejsih je grozno. Se strinjam da tudi gripa v hudi obliki povzroci tezave ampak toliko pacientov povratnikov kot jih je zaradi kovida ni.
Satoshi Nakamoto
08. 02. 2021 17.59
-1
Cepil se seveda ne bom ker gre za gripo tipa a in tipa b. Pa za prehlade in običajne viroze. To mene ne ogroža, saj nisem obdarjen z neandertalisovim genomom
Izi07
08. 02. 2021 18.44
-2
staridida
08. 02. 2021 17.57
+3
Nije to dobro...
Komentator965
08. 02. 2021 17.50
+0
Oranžna do srede 💪
Zdravko Babić
08. 02. 2021 17.49
+0
Cepte se že z bilokaterim cepivom samo, da bo mir.
Zdravko Babić
08. 02. 2021 17.49
-2
Plus na plus je plus. Minus na minus je plus.
SenecaLucius
08. 02. 2021 18.05
+1
Nekaterim nam so glede cepljenja vzor v Islandiji, Danski, Švedski itd, vam anticepilcem pa Tanzanija in Južna Afrika.
Izi07
08. 02. 2021 18.45
+1
Kar ne vem kaj te ovira pri tem cepi se čim prej, da boš potem "zdrav" GSO organizem.
Zdravko Babić
08. 02. 2021 19.15
-2
Tri čiste nimaš izi. Sploh ne veš kako deluje cepivo na osnovi mRNA...boljše da ostaneš za trakom.
amedeo
08. 02. 2021 17.37
+4
Edini cilj je, da se nabere dovolj okuženih, da se lahko nadaljuje z represalijami in tako ohranja trenutno oblast!
lnterReflections
08. 02. 2021 17.35
+4
Podpornikom cepljenja sedaj Počivalšek dela promocijo v gostilnah.
lnterReflections
08. 02. 2021 17.31
+7
Glede nato, da je med podporniki cepljenja ogromno takih, ki nasprotnike ozmerjajo z "levaki" predvidevam, da je v cepivu članska izkaznica stranke SDS v digitalni obliki.
lnterReflections
08. 02. 2021 17.27
+3
Logika svečk:"Soroš je bil kriv za migrantsko krizo, Bill Gates pa ne za planemijo."
ivan res grozni
08. 02. 2021 19.41
+1
Bill Gates pa pandemija imata toliko zveze kot obseg pomaranč in lanski sneg.
Satoshi Nakamoto
08. 02. 2021 17.21
+11
Rusko cepivo Sputnik V, ki je bilo na Zahodu sprva sprejeto s precejšnjo mero skepse, je danes svetovni favorit v boju zoper pandemije novega koronavirusa, piše Bloomberg. Kakor pišejo novinarji, so se "mnoge države postavile v vrsto" za nabavo ruskega preparata, potem ko so bili v ugledni zdravstveni reviji The Lancet objavljeni rezultati tretje faze kliničnih testiranj, ki so potrdili visoko učinkovitost cepiva Sputnik V. Bloomberg izpostavlja, da je v globalnem boju proti pandemiji "tekma za cepiva" dobila geopolitični pomen; vlade držav poskušajo nadoknaditi ogromno družbeno in gospodarsko škodo, ki je nastala zaradi omejitvenih ukrepov. Rusija je v tej situaciji v prednosti kot ena od redkih držav, v katerih so znanstveniki uspeli ustvariti kakovostno cepivo, piše v tekstu. "Rusija je dosegla verjetno svoj največji znanstveni dosežek od konca sovjetskega obdobja," so zapisali.
Zdravko Babić
08. 02. 2021 17.24
-6
Kaj potem se boš al ne boš cepil? Ni potrebno čivkati...
srebrnibreg
08. 02. 2021 17.25
+4
In kot zanimivost jih je naročil tudi idol janšistov Orban. Me zanima, če bodo tudi po njem pljuvali.
lnterReflections
08. 02. 2021 17.20
+3
Kaj je za vas bumerang? Ko nedko med migrantsko krizo zanesljivo trdi, da za njo stoji Soroš in ima sedaj težave pojasniti, da za njo ne stoji Bill Gates. Ko je bil flateartar pri migrantski krizi in ozmerja sedaj nekoga drugega s tem istim izrazom.
ivan res grozni
08. 02. 2021 19.49
-1
Niti Soroš niti Bill Gates nimata ničesar z migrantsko krizo ali s pandemijo. Soroševa edina napaka je bila, da je podpiral Orbana, ko je bil predsednik madžarske komunistične mladine in nato štipendiral njegov študij. Bill Gates ne izdeluje možganskih vsadkov ampak Elon Musk (za pomoč ljudem z Alzheimerjem).
hotchilipoper
08. 02. 2021 17.20
+7
Konec je,počivalšek že preverja,če se gostilne lahko odprejo