Korona

Vlada za 30 dni podaljšala epidemijo

Ljubljana, 16. 11. 2020 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Maja Račič, STA, Tina Švajger
Komentarji
1636

Vlada je na dopisni seji epidemijo podaljšala še za 30 dni. "Stanje se umirja, a prepočasi," je pred tem dejal vladni govorec Jelko Kacin ter dodal, da je vlada primorana tak ukrep sprejeti, ker "epidemiološke razmere ostajajo resne". V nedeljo smo v Sloveniji sicer odkrili 501 nov primer okužbe s koronavirusom. Število je manjše kot v preteklih dneh, vendar je manjše tudi število odvzetih brisov – 1792. Delež pozitivnih testov je tako še vedno relativno velik, in sicer 28-odstoten. Umrlo je 34 bolnikov s covidom-19. Zdravstveni minister Gantar pa medtem pričakuje, da bi lahko ukrepe sproščali že čez 14 dni.

Vlada je še za 30 dni podaljšala razglasitev epidemije covida-19.
Vlada je še za 30 dni podaljšala razglasitev epidemije covida-19. FOTO: Dreamstime

Vlada je na današnji dopisni seji še za 30 dni podaljšala epidemijo nalezljive bolezni covid-19, ki jo je razglasila z 19. oktobrom, so sporočili iz Urada Vlade RS za komuniciranje (Ukom). Odlok o podaljšanju epidemije začne veljati v sredo, na območju celotne države.

Vlada RS je na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih izdala Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni covid-19 na območju celotne Republike Slovenije. Odlok začne veljati 18. novembra in velja 30 dni.

"V Republiki Sloveniji se glede na uradne podatke o številu okuženih soočamo z drugim valom epidemije nalezljive bolezni covid-19. Še vedno smo priča njenemu hitremu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco," so ob tem zapisali na Ministrstvu RS za zdravje. Kot dodajajo, aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom Sars-Cov-2 zahtevajo ponovno, a časovno omejeno, razglasitev epidemije na celotnem območju Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije.

Odlok, s katerim bo podaljšana razglasitev epidemije, bo tako veljal do 17. decembra, pa so še sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

V nedeljo smo potrdili 501 novo okužbo, umrlo je 34 bolnikov s covidom-19

V nedeljo smo v Sloveniji sicer opravili 1792 testov na novi koronavirus, pri tem pa odkrili 501 novo okužbo, je dopoldne sporočila vlada. Kljub nižjemu številu potrjenih primerov pa delež pozitivnih testov ostaja velik – 28-odstoten.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 se je v primerjavi s soboto, ko se jih je v bolnišnicah zdravilo 1261, povečalo za tri, v enotah intenzivne terapije pa za šest. V domačo oskrbo so odpustili 38 bolnikov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Epidemiološke razmere ostajajo resne, zato je vlada primorana podaljšati trajanje epidemije, je na popoldanski novinarski konferenci sporočil tudi Kacin. Vlada je epidemijo v drugo sicer razglasila z 19. oktobrom - za obdobje 30 dni.

Največ okužb je bilo v Kočevju, in sicer 44, v Ljubljani 39, v Preddvoru 18, v Radovljici 16, v Domžalah in Izoli po 10. Na vzhodu države izstopajo Prevalje z 18 okužbami. Okužbe v Kočevju, Preddvoru in Prevaljah so predvsem posledica vdora virusa v domove starejših občanov, je na današnji dopoldanski novinarski konferenci pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

V Domu starejših na Fari na Prevaljah so zaznali 13 novih okužb pri stanovalcih. Skupaj je tako okuženih 31 stanovalcev in sedem zaposlenih.

V Domu starejših občanov Kočevje imajo 32 novih okužb, v rdeči coni pa imajo trenutno nameščenih 77 stanovalcev.

V Domu za varstvo odraslih Velenje trenutno beležijo 53 okuženih varovancev in 12 zaposlenih. Kot je za 24ur.com pojasnila direktorica doma Violeta Potočnik Kranjc, štirje potrjeno okuženi stanovalci potrebujejo bolnišnično zdravljenje, 49 pa so jih danes preselili v Mladinski hotel Velenje, kjer so po priporočilih koordinatorjev ministrstva za zdravje vzpostavili rdečo cono. "Nekaj jih ima blage simptome, pokašljujejo, ostali so popolnoma brez simptomov," je dejala direktorica. Prostore doma bodo zdaj temeljito razkužili, nato pa bodo (po potrjenih negativnih brisih) stanovalce pričeli postopoma premeščati nazaj v belo cono. Prvo okužbo so sicer potrdili pred dobrima dvema tednoma. Trije zaposleni, ki so bili okuženi, so se po karanteni tako že vrnili na delovno mesto, so še pojasnili v velenjskem domu.

Po podatkih Covid-19 Sledilnika je v Sloveniji trenutno 19.325 aktivnih primerov okužbe, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa znaša 922. Skupno smo v Sloveniji na okužbo z novim koronavirusom doslej testirali 441.279 oseb, 55.543 je bilo pozitivnih. Umrlo je 831 covidnih bolnikov.

Po Kacinovih navedbah podatki zadnjega tedna sicer kažejo, da se razmere počasi stabilizirajo ter da trend na novo odkritih okužb pada. To potrjuje tudi število R, ki trenutno znaša 0,93, kar pomeni, da 10 okuženih na novo okuži devet oseb.

Število na novo odkritih okuženih v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev – tako Kacin – sicer kaže, da smo vrh drugega vala epidemije že dosegli. Dnevno število na novo odkritih okužb pa nakazuje, da se je zaradi okužb v zadnjih štirih dneh padec krivulje upočasnil oziroma se krivulja izravnava.

Tudi podatki za posamezne statistične regije so se nekoliko izboljšali. Na Gorenjskem število okužb še naprej hitro pada in se je spustilo na 1237, najmanj okuženih, in sicer 410 na 100.000 prebivalcev, pa je v obalno-kraški regiji. Je pa medtem število okužb v Pomurju naraslo – na 1626. Tako je Pomurje trenutno najbolj prizadeta regija.

Umirjanje razmer in predvsem padanje števila novih okužb na dnevni ravni pa žal še vedno poteka prepočasi, je ob tem še poudaril vladni govorec. Epidemiološke razmere ostajajo resne, tudi število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, še naprej ostaja visoko.

Vlada je bila zato po njegovih besedah prejšnji teden primorana sprejeti nove, dodatne ukrepe. Z današnjim dnem se je za 14 dni zaustavil javni potniški promet, zaprte so številne nenujne gospodarske dejavnosti.

"Vlada se zaveda, da omejitve gospodarskega in družbenega življenja močno vplivajo na naš vsak dan, da so stiske ljudi zaradi tega vedno večje. Velik del prebivalstva je dodatno obremenjen tudi zaradi podaljšanja spremenjenega načina šolanja in odločitve o prekinitvi delovanja javnega potniškega prometa za dva tedna," je ob tem poudaril Kacin.

Z današnjim dnem so znova, kot v spomladanskem valu epidemije (predvidoma vsaj za 14 dni) po celotni državi vrata zaprle vse nenujne trgovine razen redkih izjem. Vnovič se je po vzoru iz prvega vala epidemije ustavil tudi javni potniški promet. Že od konca prejšnjega tedna so prepovedana tudi vsa zbiranja, razen če so zbrani člani družine oziroma člani skupnega gospodinjstva. Pouk v osnovnih in srednjih šolah še naprej (že drugi teden) poteka na daljavo, vrtci so odprti le za nujne primere.

Epidemiologi in zdravniška stroka po njegovih navedbah menijo, da trenutno, ko še nimamo učinkovitega cepiva, omejevanje medsebojnih stikov, ob doslednem upoštevanju vseh ostalih samozaščitnih ukrepov in vseh ukrepov, ki jih je vlada sprejela na predlog stroke, ostaja edini način za zamejevanje širjenja novega koronavirusa.

Gantar: ukrepe bi lahko sproščali čez dva tedna

Minister za zdravje Tomaž Gantar pa pričakuje, da bodo sprejeti ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa pokazali učinke v 14 dneh. Poudaril je, da je epidemija trenutno pod kontrolo, začeli bodo tudi pripravo kriterijev za sproščanje ukrepov. "Računam, da bomo čez 14 dni, kot je bilo napovedano, začeli sproščanje," je dejal ob robu seje DZ.

Zdravstveni minister Tomaž Gantar pričakuje, da bi lahko ukrepe sproščali že čez 14 dni
Zdravstveni minister Tomaž Gantar pričakuje, da bi lahko ukrepe sproščali že čez 14 dni FOTO: Bobo Miro Majcen

"Mislim, da bomo z novimi ukrepi uspeli krivuljo prevesiti navzdol. To je tisto, kar si želimo," je povedal. Sproščanje ukrepov je dogovor med strokovno skupino in vlado. "Pogovarjali smo se precej o otrocih, o prvi triadi, težavah drugih in verjetno bomo na teh področjih morali najprej razmišljati o sproščanju, seveda ob upoštevanju vseh ukrepov, ki so za to potrebni," je povedal.

A je dodal, da je zdravstveni sistem še vedno zelo obremenjen. "Izredne obremenitve je gotovo mogoče pričakovati še nekaj časa. Težave so z res visokim številom okužb pri zdravstvenih delavcih in mislim, da je to tisti ključni moment pri delu zdravstvenega sistema," je povedal.

Na očitke, da bi bilo treba ukrepe sprejeti prej, pa Gantar odgovarja, da je "po bitki lahko biti general". Pojasnil je, da so 26. oktobra začeli sprejemati ukrepe, a tudi takrat niso bili sprejeti z navdušenjem. Povedal je, da je bilo precej zaostritev ukrepov, nekateri so prinesli tudi rezultate, a ne zadostnih. A je trenutno težko najti razloge, zakaj ni bilo ustreznih rezultatov.

Poudaril je, da je treba nenehno iskati ravnovesje med delovanjem zdravstvenega sistema, gospodarsko škodo in posledicami novega koronavirusa. "To ravnovesje je včasih težko najti. Danes bi gotovo, če pogledam nazaj, verjetno želel bistveno strožje ukrepe že prej. O tem smo razpravljali. Kot rečeno argumenti ene in pa druge strani so vedno različni," je pojasnil. "Situacija gotovo ni črno-bela," je poudaril minister. Po njegovem mnenju je težko tehtati med odločitvami.

Prav stanje epidemije covida-19 je bilo v ospredju današnje seje DZ, poslanci so na to temo premierju Janezu Janši zastavili tudi več vprašanj.

Pred sejo je vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat poudaril, da je situacija pod nadzorom. "Gotovo, da kakšen ukrep ni bil idealen. Nismo idealni, delamo pa po najboljši volji," je povedal.

Kot je tudi na popoldanski vladni novinarski konferenci spomnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, so razmere, v katerih smo se znašli, edinstvene. Soočamo se z virusom, ki ga nismo poznali, in ga, kot opozarjajo epidemiologi, še vedno spoznavamo. "Dokler ne bomo imeli na voljo učinkovitega cepiva, je zamejevanje stikov ob doslednem upoštevanju samozaščitnih ukrepov, tudi na javnih mestih, edina pot za preprečevanje najslabšega scenarija, ki se je številnim državam, tudi Italiji, zgodil v prvem valu," je pojasnil Kacin. Po njegovih besedah se zavedajo, da epidemija traja že nekaj časa, to pa vpliva na naš vsakdan, na naše počutje in odnose. "A v trenutnih okoliščinah je ključnega pomena, da stopimo skupaj, da ravnamo odgovorno, zrelo in solidarno. Le tako bomo lahko obrnili krivuljo širjenja virusa navzdol," je še poudaril.

Da situacija ni čisto pod nadzorom in so razmere zelo resne, pa je ocenil predsednik LMŠ Marjan Šarec. "Zato mora vlada sprejemati take ukrepe," je dodal. Poudaril je, da Janše nikoli ni videl reči, da je karkoli naredil narobe. "Glede na to, kako Janša sebe že 30 let predstavlja kot nezmotljivega, me čudi, ali so mu magične moči pošle, da ne vidi več za mesec naprej, ali je kaj drugega," je še povedal.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper pa je v izjavi za medije poudarila, da upa, da so razmere pod nadzorom. "Kolikor vemo, za zdaj še ni bilo človeka, ki bi ostal brez zdravstvene oskrbe, kar je ključno," je dejala Kociprova. V stranki sicer menijo, da je vlada drugi val podcenila. Moti jih zlasti, "da vlada ni usmerila vseh moči, znanja in strokovnosti v reševanje krize, ampak se ukvarja s kadrovanjem in spreminjanjem naše družbe".

Opozorila je predvsem na ukrep zapiranja šol in ponovila opozorilo, da bodo največje žrtve epidemije prav šolarji ter dijaki. "V SAB apeliramo, da se pri tem ukrepu res tehta ne samo zdravstvena varnost ampak tudi korist in škoda za otroke," je povedala.

"Menim, da nam zdaj ne bo nič koristilo, če bomo s prstom kazali, kaj je bilo. Pomembno je, kako priti čim lažje iz zdravstvene krize," je povedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Napovedal je, da bodo sodelovali pri vsem, kar pomaga državljanom.

Koordinator Levice pa je tudi v izjavi ponovil, da je danes Janša predvsem povedal, "da ne razume državljanov". Ob tem je izpostavil komunikacijo, spomnil na razglasitev epidemije na družbenem omrežju Twitter, politična obračunavanja in kadrovanje.

V šempetrski bolnišnici ob epidemiji reorganizirali delo, primanjkuje predvsem kadra v zdravstveni negi in nekatere opreme

V Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica pa so se po besedah v. d. predstojnika tamkajšnjega urgentnega centra Erika Sedevčiča ob epidemiji dobro organizirali. Izziv jim predstavlja kader, predvsem v zdravstven negi. Primanjkuje jim tudi medicinske opreme, ki se uporablja pri nadzoru najtežjih bolnikov, a se stanje izboljšuje.

Da je delo pri njih zelo dobro in varno organizirano, po Sedevčičevih besedah kaže podatek o zelo nizkem številu vdorov okuženih bolnikov v belo območje; zabeležili so le nekaj posameznih primerov, kjer pa prenosa okužbe na druge bolnike in osebje ni bilo.

Kot je povedal na dopoldanski vladni novinarski konferenci, so jih prizori iz Italije že zgodaj spodbudili k ukrepanju. Uvedli so spremenjeno delovanje bolnišnice tako, da so covidni bolniki čim bolj ločeni od drugih. Pred urgentnim centrom so postavili najprej šotore, nato bivalne zabojnike. Za bolnišnično zdravljenje covidnih bolnikov so preoblikovali staro bolnišnično zgradbo, ki je odmaknjena od večine drugih bolnišničnih dejavnosti in ne premore osrednjega prezračevalnega sistema, ki bi sicer lahko predstavljal pot prenosa okužbe.

V prvem valu epidemije je bilo v goriški regiji k sreči izjemno malo okuženih, še manj obolelih in nič hospitaliziranih, je spomnil Sedevčič. V drugi val so vstopili bolj pripravljeni. V stari bolnišnični zgradbi so najprej uredili prostore za negovalni oddelek za bolnike s covidom-19, kamor so kot prva bolnišnica v Sloveniji sprejeli 22 asimptomatskih oskrbovancev dom za starejše iz drugih delov države.

Z današnjim dnem so stopili v veljavo nekateri novi ukrepi za zajezitev epidemije. Med drugim so se zaprle vse nenujne trgovine, obstal je javni promet. Spremembe so tudi pri prehajanju meje, šola drugi teden za vse osnovnošolce poteka na daljavo, varuhi predšolskih otrok pa dela po domovih začasno več ne smejo opravljati.

Kasneje so negovalni oddelek še širili ter ga preoblikovali v akutni oddelek in enoto za intenzivno terapijo za covidne bolnike. "Velik izziv predstavlja ustrezna medicinska oprema, ki je nimamo dovolj, vendar se na tem področju stanje bistveno izboljšuje, saj vsak dan prispe kak kos nove opreme," je povedal Sedevčič. Dodal je, da gre tu v največji meri zasluga ministrstvu za zdravje, ki jim je omogočilo nabavo dražjih aparatur, sredstva pa so jim pripravljeni v velikem številu donirati tudi lokalno gospodarstvo, posamezniki in novogoriška občina. Med opremo, ki jim je primanjkuje, je omenil predvsem monitorje za nadzor vitalnih funkcij, oksimetre, prenosni rentgenski aparat in ultrazvočni aparat.

Še večji izziv po njegovih besedah predstavlja kader, ki ga je kronično premalo predvsem na področju zdravstvene nege, zaradi česar so morali bolnišnično delo reorganizirati z združevanjem oddelkov. Sicer pa jim pri delu pomagajo vsi njihovi specializanti in tudi prostovoljci. Skupaj je v delo na oddelku za covidne bolnike vključenih deset zdravnikov in 38 zaposlenih s področja zdravstvene nege. Vsem se je za njihovo delo zahvalil. Kot je dejal "delajo v izjemno težkih in stresnih pogojih z eno samo željo: pomagati bolnikom".

Ob tem pa je dodal, da skorajda ne mine dan, da jih "dobrotniki ne bil presenetili s kulinaričnimi presenečenji" in s tem pokazali, da jim je mar za njih in njihovo delo in da cenijo trud, ki ga vlagajo v zdravljenje bolnikov.

Na današnji dan se v šempetrski bolnišnici na navadnem oddelku za covidne bolnike zdravi 27 oseb, sedem jih zdravijo v enoti za intenzivno terapijo. Skupaj so doslej zdravili 106 covidnih bolnikov, od tega 12 v enoti za intenzivno terapijo. Polovica jih je iz občin, ki tudi sicer gravitirajo v njihovo bolnišnico, drugi so iz ostalih predelov Slovenije. Povprečna starost covidnih bolnikov pri njih je 72 let, najmlajši je bil star 27 let, najstarejši pa 99 let. Do danes je v bolnišnici umrlo 16 covidnih bolnikov. V povprečju so bili stari 86 let.

Kot je poudaril Sedevčič, pa niso pozabili niti na ostale bolnike. Redno dejavnosti so zagotavljali vse do konca oktobra, zdaj to ni več mogoče v celoti. Urgentni center pa deluje kot običajno in ne bodo zavrnili nobenega urgentnega pacienta, je poudaril.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.27

Na konferenci izpostavili pomen protikoronskih ukrepov za pokojninsko področje

Zaradi epidemije covida-19 so potrebni premišljeni ukrepi, da njene posledice ne bi preveč prizadele pokojninske blagajne, so soglašali na današnji konferenci pokojninskega zavarovanja. Minister za delo Janez Cigler Kralj je opozoril, da bo treba ukrepati tudi zaradi demografije, da bo delovna aktivnost daljša in socialna varnost upokojencev boljša.

20.19

Na zdravstvenem inšpektoratu opozarjajo na porast neprimernega vedenja do inšpektorjev

Spoštovanje ukrepov se ves čas izboljšuje, kar je spodbudno, pravi Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. Še vedno pa se manjšina z ukrepi ne strinja, inšpektorji, ki opravljajo nadzor, pa so deležni tudi zmerjanja, na Štajerskem so zabeležili celo primer fizičnega napada. Kot opozarja Potza, inšpektorji zgolj opravljajo svojo službo.

20.06

Po testiranju vseh zaposlenih v Mahle Electric Drives Bovec nove okužbe

V družbi Mahle Electric Drives Bovec so na testiranje na novi koronavorus v petek povabili vse, tudi zaposlene, ki so bili na dopustu. Okužbo so potrdili pri 29 zaposlenih, ki so jim odredili karanteno, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za Severnoprimorsko. Okužbo so sredi prejšnjega tedna potrdili že pri 22 od 270 zaposlenih.

20.00

Podgoršek o pandemičnih težavah vinskega, pivovarskega in mesnega sektorja

Kmetijski minister Jože Podgoršek je danes ob robu virtualnega zasedanja kmetijskih ministrov EU izpostavil pandemične težave v kmetijstvu, zlasti v vinskem in pivovarskem sektorju ter na trgu govejega in prašičjega mesa. Slovenija se med drugim zavzema za podaljšanje evropskih ukrepov glede državnih pomoči še v celotno prihodnje leto.

19.40

Akcija študentov medicine in zdravstvene nege za posebno pomoč starejšim

Sekcija študentov zdravstvene nege in babištva ter Zveza študentov medicine Slovenije ponavljata akcijo Pošljimo nasmeh. Prvič so jo izvedli že aprila in je doživela izjemen odziv. Ob vnovičnem poslabšanju epidemioloških razmer so se odločili, da jo ponovijo, so sporočili iz študentskih zvez.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1636)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
15. 12. 2020 15.28
Ne stejejo žrtve,šteje zmaga.slovenci,a vam to zveni znano,kdo je imel takšno ideologijo
Uporabnik1940659
17. 11. 2020 15.34
+1
Tako.... prebrala sem, da ukrepe zaostruje tudi tako opevana Švedska. Zadeva je zelo preprosta: maska, razdalje in higiena rok! Je to tako težko? Ko se pritožujemo, pomislimo na zaposlene na oddelkih za covid in intenzivno nego: 12 ur v popolni zaščtni opremi, takorekoč brez odmora, za mizerne plače! Potem boste vsi razmišljali drugače!!!!!
bublika
17. 11. 2020 13.33
-1
...IN SKRAJŠALA SVOJ MANDAT
marcipan
17. 11. 2020 12.27
+1
1. Vlado zamenjat, ker je zafurala vse - zdravje in ekonomijo. 2. Če bo imela nova vlada kaj jajc, potem bi bilo logično, da se ob zaprtju gospodarstva za določeno obdobje preneha tudi s plačevanjem VSEH davkov in prispevkov - po logiki pač; če ne morem zaslužit zaradi državnih ukrepov, potem naj ta ista država od mene ne terja. 3. Vse teoretike zarote, ki še vedno trdijo, da virus ne obstaja, bi preko IP naslovov polovil in čipiral. Bodite svobodni, samo potem ne iščite pomoči na račun tistih, ki ste jih s svojo neodgovornostjo spravili v nevarnost.
User768643
17. 11. 2020 16.25
In ti misliš, da bi leva vlada naredila kaj drugače?
murglpal?ek
17. 11. 2020 10.35
-2
Ste pa hitro spremenili naslov članka...pohvalno. Sicer ste pa prozorni...vsak z vsaj trohico možganov opazi tlakovanje poti desusu iz koalicije v opozicijo. In tukaj se stvar konča. Ostane vse enako , razen ministrstvo za zdravje se bo osvežilo.
Boboljše
17. 11. 2020 09.53
+0
Najbolj me jezi ta opozicija, totalno nesposobni, da vidijo kaj se dogaja v državi in ne storijo ničesar. Ja ukrepi morajo biti, ampak razne kraje, korupcija, uničevanje podjetij, družin.
blazter
17. 11. 2020 09.44
+9
Zakaj ne smem ampak moram na delo? Zakaj moram dati dopust? Zakaj ni javnega prevoza za prihod na delo? Zakaj so cene hrane višje? Zakaj naši politiki kradejo in nimajo moralnih norm?
Carmennula26
17. 11. 2020 09.24
-9
Levaki vaš boj za korito presega vse razumske meje, če mislite, da narod nima računalnikov ( internet ) in ne bere tujih medijev ( spletnih strani ) se hudo motite Švedski model je razpadel kot gnila Jugoslavija vi nič, vse se zapira vse države v Lockdawn vi pa še kar nabijate z borbo rdečih za korito in ste raglasna postaje za pokvarjene levnuhe.
nnanna
17. 11. 2020 09.38
+8
Darko32
17. 11. 2020 09.21
+4
Ko gledaš ukrepe in gledaš navodila vidiš, da je popolna zmeda. Javna uprava in določene službe sedaj na veliko vodijo posotpke, katere niso nujni in so že na kilometer dalečp vidni, da gre za prirejanje spisov z ciljem, da oškodujejo državljane. Namreč če gledamo izjave v zdsravstvu in izjave drugih služb vidimo, da en drugi delajo z figo v žepu. Pred nekaj dnevi smo debatirali z znancem in mi je povedal, da je opazil celo p osodiščih, da hitijo z zadevami, kjer so v povezavi z prirejanjem dokazov in sočasno vidimo, da imajo ljudje omejitve gibanja. Tako se nesmemo čuditi, če nas opozarja na navedeno izrabo EPIDEMIJE ZA KRIMINALNA POČETJA. Zato pravim, da je tukaj potrebno jasno povedati, da je potrebno tudi področje človekovih pravic za državljane zavarovati in preprečiti zlorabe. ČE SMO POŠTENI PRIMARIJ JANŠA NE MORE NA TEH PODROČJIH IZRABLJATI AMPAK SAMO DOTIČNI ZAPOSLENI. Zato se ne čudim, če je prišlo tudi opozorilo od zunaj kaj se dogaja v Sloveniji in celo sami državljani to opažajo na vsakem koraku. Pri tem pa nihče ne zavaruje in prepreči teh početij. Kako bodo ljudje potovali iz ene občine v drugo, če imajo omejitve. Pri tem pa bodo nekateri prirejali dokaze v njihovo škodo. Zato pravim, d aje NUJNO POTREBNO ZAOSTRITI VARNSOTNE RAZMERE TUDI NA TEM PODROČJU, SAJ V 30 DNEH LAHKO PONAREDIJO VRAGA IN POL.
papi1
17. 11. 2020 09.04
-1
Poglejte kaj je danes naredila Avstrija, pa se potem zamislite, kakšne oslarije pišete nekateri!!!
Boboljše
17. 11. 2020 09.49
+3
Ja, Avstrija je zaprla skoraj vse. Ampak oni dobijo nadomestila kot je treba.! 80% prihodkov, ki so jih imeli novembra 2019, se pravi kakšnih 100% več kot bi imeli odprto.
prizdravi
17. 11. 2020 09.04
+4
Formalno je vlada res podaljšala epidemijo z odlokom, v resnici pa jo je žal podaljšala s prepoznim in neustreznim reagiranjem!
nnanna
17. 11. 2020 09.02
+7
čas je že, da se janša izstreli kot kamikaza!
Dado Rikanovic
17. 11. 2020 08.47
+4
Politiki delajo tko, da zdravje ni za bat za finance pa znajdite se..
murglpal?ek
17. 11. 2020 08.35
-7
pa kaj je narobe popovci?? naslov korona vlada...gantar, kateri je pa pogojeval ostre ukrepe z svojim odstopom pa omenjen šele proti koncu članka....če ni ukrepov ni prav , če so tudi ne. Nikjer pa ne napišete, da v tej krizi bolnišnicam ne primanjkuje prav ničesar, razen kadra. Je pa res, da pa pod levo vlado ne bi bilo najbrž nobenih ukrepov, razen sofinanciranje pogrebnih zavodov.
marmilan
17. 11. 2020 08.38
+7
Svečkar, če ti ne paše, šu na noro tv, pa tam pametuj.
murglpal?ek
17. 11. 2020 08.42
-2
Argumentiraj moj zapis kot netočen, če lahko..ne samo žalit. To zna vsak z tremi razredi osnovne šole.
RdecaZvezda
17. 11. 2020 08.48
+4
kmkm
17. 11. 2020 09.09
+2
kmkm
17. 11. 2020 09.10
+0
Darko32
17. 11. 2020 08.34
+7
Ko gledaš ukrepe in gledaš navodila vidiš, da je popolna zmeda. Javna uprava in določene službe sedaj na veliko vodijo posotpke, katere niso nujni in so že na kilometer dalečp vidni, da gre za prirejanje spisov z ciljem, da oškodujejo državljane. Namreč če gledamo izjave v zdsravstvu in izjave drugih služb vidimo, da en drugi delajo z figo v žepu. Pred nekaj dnevi smo debatirali z znancem in mi je povedal, da je opazil celo p osodiščih, da hitijo z zadevami, kjer so v povezavi z prirejanjem dokazov in sočasno vidimo, da imajo ljudje omejitve gibanja. Tako se nesmemo čuditi, če nas opozarja na navedeno izrabo EPIDEMIJE ZA KRIMINALNA POČETJA. Zato pravim, da je tukaj potrebno jasno povedati, da je potrebno tudi področje človekovih pravic za državljane zavarovati in preprečiti zlorabe. ČE SMO POŠTENI PRIMARIJ JANŠA NE MORE NA TEH PODROČJIH IZRABLJATI AMPAK SAMO DOTIČNI ZAPOSLENI. Zato se ne čudim, če je prišlo tudi opozorilo od zunaj kaj se dogaja v Sloveniji in celo sami državljani to opažajo na vsakem koraku.
motorist_mb
16. 11. 2020 21.59
-4
Red in disciplina 👍
kmkm
17. 11. 2020 09.11
+4
ja po tem ste pa desničarji res prepoznavni!
Legija 1942
16. 11. 2020 21.59
+17
Dobim denar za neporabljeno vinjeto nazaj? Za dodatno pokojninsko tudi?
Andree
17. 11. 2020 08.04
+9
Draža
16. 11. 2020 21.58
+10
Nepotrebno vse skupaj.
moto-gp
16. 11. 2020 21.58
+10
Miklavž, Božiček in Dedek mraz bodo imeli letos lahko delo. Vsaj 1x si bodo lahko odpočili 😆 in praznike preživeli pri svojih družinah.
sakala1
16. 11. 2020 21.58
+2