Korona

V nedeljo 205 novih okužb. Pozitivno mnenje za umik starostne omejitve pri AstraZeneci

Ljubljana, 15. 03. 2021 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Vrečar, STA
Komentarji
556

V nedeljo smo ob 1625 PCR-testiranjih potrdili 205 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrle so štiri osebe. Čeprav vzročnih povezav med krvnimi strdki in cepljenjem za zdaj ni, se je Slovenija odločila, da začasno prekine cepljenje z omenjenim cepivom. Marko Pokorn s pediatrične klinike pa je dejal, da so podali predlog, naj se s cepivom Pfizer cepi kronične bolnike od 16. leta starosti dalje.

Testiranje v Ljubljani

Včeraj je bilo tako pozitivnih 12,6 odstotka vseh PCR-testov. Opravljenih je bilo tudi 6285 hitrih antigenskih testov, a število pozitivnih ni znano, saj jih potrjujejo še s PCR-testi. 

Hospitaliziranih je 463 oseb s covidom-19, 87 se jih zdravi na oddelkih za intenzivno terapijo. Gre za višje številke kot dan prej, ko je bilo hospitaliziranih 463 obolelih, 83 na oddelkih za intenzivno terapijo. 

4-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev v Sloveniji znaša 486. Najvišjo incidenco beležimo v obalno-kraški in koroški regiji, najnižjo pa v Posavski. Najvišjo 7-dnevno incidenco pa beležimo na Koroškem, Goriškem, v Zasavju in na Gorenjskem. Sedem dnevno povprečno število potrjenih primerov znaša 696. 

Posavka in jugovzhodna regija sta se že obarvali v rumeno, a pogoji za vstop v rumeno fazo na nacionalni ravni še niso bili izpolnjeni, je na vladni novinarski konferenci dejala vodja konference Maja Bratuša

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bistvenega zmanjševanja števila okužb ne zaznavamo, je na vladni novinarski konferenci dejala Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje. Poudarila je tudi, da se število okužb v regijah, kjer so se odprle terase gostinskih lokalov, ne zvišuje. "To dokazuje, da lahko z doslednim upoštevanjem ukrepov sproščamo določene storitve."

Vse več evropskih držav medtem začasno ustavlja cepljenje z AstraZeneco, za to se je v nedeljo odločila tudi Nizozemska. Pozno popoldne je je vlada odločila, da začasno prekinja s cepljenjem z AstraZeneco. Logarjeva je sicer poudarila, da se stranski učinki pojavljajo po cepljenju z vsemi tremi cepivi. Gre za večinoma za blage reakcije in pričakovane nezaželene učinke. Spremljajo tudi resne nezaželene učinke, a povečanja ne opažajo. 

"Povezava med pojavom tromboebolični dogodkov in cepljenjem je še nepreverjena. Podatki ne kažejo, da bi bila pojavnost tromboeboličnih dogodkov večja po cepljenju," je dejala Logarjeva. Tako Evropska agencija za zdravila kot tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) poudarjajo, da je povezava pojava krvnih strdkov in cepljenja s tem cepivom še nepreverjena, pojavnost krvnih strdkov pri cepljenih ni večja kot pri splošni populaciji. Tako organizaciji ocenjujeta, da je korist cepljenja bistveno večja od tveganja za resne neželene učinka, zaradi česar priporočata, da se cepljenje nadaljuje.

Logarjeva je komentirala tudi več bolniških odsotnosti na eni izmed velenjskih šol po cepljenju zaposlenih. Dejala je, da je nenavadno, da bi se znotraj ene šole pojavilo toliko stranskih učinkov. "Morda so bili na tej šoli slabše seznanjeni z možnimi neželenimi učinki in so zato odreagirali bolj prestrašeno, kot bi bilo potrebno." 

Podatka o tem, koliko učiteljev je odpovedalo cepljenje s cepivom AstraZenece, Logarjeva nima. Po njeni oceni pa je vzrok za odpovedovanje cepljenja v slabi seznanjenosti možnih neželenih učinkov, zlasti v primerjavi s tveganjem za zaplete ob prebolevanju covida-19. Ob tem je opozorila tudi na to, da ima lahko posameznik blago obliko covida-19, a ga lahko pozneje doleti covidni sindrom, ki se kaže v prizadetosti številnih organov.

Pahor bo v sredo priredil srečanje vodij parlamentarnih strank in poslanskih skupin ter ministra za zdravje in svetovalne skupine. Beseda bo tekla o strategiji boja z epidemijo covida-19. Namen srečanja je izmenjava mnenj in stališč o ključnih vprašanjih in ukrepih. 

Logarjeva je poudarila, da za cepljenje ni drugih zadržkov kot alergija na katero od sestavin cepiva. Tako ni med zadržki prejemanje oralne kontracepcije ali hormonsko nadomestno zdravljenje.

Koordinator za logistični del množičnega cepljenja Jelko Kacin je pretekli teden dejal, da bi v Sloveniji lahko dvignili starostno omejitev za cepljenje z AstraZeneco. Logarjeva je danes dejala, da podatki iz Velike Britanije, kjer so s tem cepivo cepili vse starostne skupine, kažejo, da je bila učinkovitost AstraZenece pri starejših od 70 let primerljiva z učinkovitostjo cepiva Pfizer. Svetovalna skupina je zato podala pozitivno mnenje, da se lahko starostna omejitev umakne. 

Bomo z AstraZeneco cepili tudi starejše od 65 leta starosti?
Bomo z AstraZeneco cepili tudi starejše od 65 leta starosti? FOTO: Shutterstock

Strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana doc. dr. Marko Pokorn pa je poudaril pomen nošenja zaščitnih mask, tudi v šolah med otroško populacijo. Maske so po priporočilih WHO primerne za otroke, starejše od 6 let. Dokazov, da je nošenje mask pri otrocih za njih nevarno ali škodljivo, ni, je poudaril Pokorn. "Korist nošenja mask je večja od potencialne škode." Maske naj bi nosili predvsem otroci nad 12. letom starosti, saj za njih veljajo enaka pravila kot za odraslo populacijo. 

Obenem je pojasnil, da pri večini zdravih otrok okužba z ovim koronavirusom ne poteka huje, opozarja pa na pojave večorganskega vnetnega sidroma. "Bolj so v ospredju ti primeri večorganskega vnetnega sidroma, ki sledi navadno zelo blagi ali celo brez bolezenskih znakov potekajoči okužbi," je pojasnil Pokorn. Težji potek covida-19 je lahko pri otrocih s kroničnimi boleznimi.

Zaradi večorganskega vnetnega sindroma so po podatkih Pokorna v tem času zdravili nekaj manj kot 30 otrok, večinoma na pediatrični kliniki. Nihče ni umrl, je bil pa pri nekaterih bolnikih potek bolezni precej težak, je dejal.

Prve raziskave so pokazale, da so otroci manj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom in da jo prebolevajo asimptomatsko. Ko so se raziskave jeseni nadaljevale, pa se je pokazalo, da so tudi otroci dovzetni za okužbe in predvsem večji otroci so lahko vir okužb za odrasle. Pokazalo se je tudi, da gibanje virusa v otroški populaciji okužb odraža tudi intenziteto kroženja v splošni populaciji.

Glede cepljenja otrok in mladostnikov s kroničnimi boleznimi pa je dejal, da je cepivo Pfizer registrirano za starejše od 16. let, zato so podali predlog posvetovalni skupini za cepljenje, naj se za kronične bolnike oziroma najbolj ranljive skupine omogoči cepljenje s Pfizerjem, torej od starosti 16 let naprej. Za mlade nad 18. letom starosti pa je že sedaj registrirano cepivo AstraZeneca, je še dodal Pokorn. 

 Pfizer sicer že opravlja klinično študijo v starostni skupini med 12 in 15 letom starosti. "Strokovnega razloga, zakaj to cepivo ne bi bilo primerno tudi za otroke ni. A zavezani smo znanosti," študije pa so bile do zdaj opravljene v skupini starejših od 16 let, še pravi Pokorn. 

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.48

Interes za cepljenje med prodajalci izjemno velik

Lahova pričakuje, da so trgovci v skladu z nacionalno strategijo cepljenja uvrščeni med prioritetne skupine, pod skupino prehrana, ter bodo tako kmalu na vrsti za cepljenje.

11.47

Vladni ukrepi

Ukrepi so bili naravnani v pravo smer in tudi pravočasno sprejeti, pravi Lahova.

11.45

Spremenile so se nakupovalne navade pri Slovencih, predvsem v smeri spletnega nakupovanja. Spletna prodaja je pozitivno vplivala na poslovanje, a obenem je spletne prodaje komaj 1,5 odstotka vse prodaje (podatki za 2019), je poudarila Lahova.

11.44

Izgubljenih je bilo 11.000 delovnih mest lani. Januarja pa je bilo izgubljenih dodatnih 1600 delovnih mest samo v trgovini, več kot polovica v trgovini na drobno, je povedala Lahova.

11.41

Problematika v trgovini

Mariča Lah: Koronsko leto je zaznamovalo gospodarstvo, probleme bomo reševali dlje časa. Med najdlje zaprtimi dejavnostmi je bila tudi neživilska trgovina. Od marca do danes so bile nenujne trgovine zaprte 7 mesecev - prihodki so se zmanjšali za dobrih 10 odstotkov oz za 3,5 milijarde evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (556)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
15. 03. 2021 21.30
+1
Logarjeva cepi sebe svojo druzino in starse s strupom narejenim v parih tednih!!!!!!!!!!!!
revolucija_mb
15. 03. 2021 19.39
+5
No, pa da dodam svoj današnji primer, ki pristavi k vsej stvari še en lonček. Se peljem iz službe preko starega mejnega prehoda v Šentilju, kjer je pri vstopu na Slovensko stran, policija kontrolirala predložitev negativnega testa. Ne rabim omenjat koliko se nas dnevno vozi sem ter tja in to je sigurno 90% Slovencev ki sploh prečkajo mejo, zaradi službe seveda, ne zaradi izletov ipd. Torej, pred menoj nabasan razpadajoč kombi z Madžarskimi tablicami, kasneje sem videl, da odrasli možje, ki po oceni niti približno niso slovenski državljani (pa niti malo me ne moti kakšen kdo je in kaj počne). Prosto jim je pomahal da peljejo skozi v 2.prestavi, na mene pa kazal s prstom in želel da predložim negativni test. Pa ne rabim omenjat, da brez njega niti ne bi mogel pripeljati iz tiste smeri ! Pa vse to na stran... ne morem si pomagat, a ne gre mi logika, čemu kontrola mene in ne polnega kombija s tujimi registerskimi oznakami in tujimi državljani ?! Kako lahko za njega trdi da ni pustil v tem primeru okuženih ljudi v našo deželo, od mene pa želi dokazila ? Torej kaj kontroliramo mi tukaj ? Zakaj sem jaz omejen v lastni državi, tujci pa se gibajo z lahkoto ? Nisem jezen, samo svoboden bi rad bil.
Periot222
15. 03. 2021 21.33
+2
mr_cat
15. 03. 2021 19.21
+2
25 hospitaliziranih v nedeljo??? To bo ja.....manipulatorji
za bojši jutri
15. 03. 2021 19.09
+3
Ali hočete pobiti vso starostno generacijo ?
melhijad1
15. 03. 2021 19.02
+2
no bomo videli vladni bedniki ko bodo vas cepili...en bo imel rdeco rokco po cepljenju,pa boste umaknili vse cepivo...
Space Voyager
15. 03. 2021 18.39
-2
Jaz se z veseljem cepim z Astro... Pa še nisem na vrsti. Nekaj držav je zadržalo zaradi panikov, kakršnih je poln ta forum. Itaq bodo spet nadaljevali.
ce.ce.
15. 03. 2021 18.29
+2
kdo vam pa še kaj verjame?
kitzbill
15. 03. 2021 18.26
+1
ne, s tem se pa z ženo že ne bova cepla, počakava na druge, za letos se ne bo rablo cepilni pasuš, ker ne boš mel kam iti, s tem mislim tujino, pr nas, pa se bo pa stanje umirilo po vaušer evforiji, upam
bancov
15. 03. 2021 18.12
+4
Vlada in politiki ter njihove družine naj se cepijo s tem az cepivo, pa s trojno dozo da bo za ziher.. pa da jih vidimo junake
TolstojV
15. 03. 2021 18.03
+11
Vse več držav iz previdnosti zsustavlja cepljenje s AstraZeneco! To počnejo iz previdnosti do lastnega naroda torej so odgovorni in zaskrbljujoči zaradi zdravstvenih posledic ki bi jih lahko njihovi državljani utrpeli! Kako pa pri nas? Mi smo bolj pametni od večine drugih držav, ker nas vodijo paraziti. Naši strokovnjaki iz Nijaza so prepričani izključno zaradi statistike in ne zaradi znanstvenega raziskovalnega dela, da je AstraZeneca varno cepivo! Vsi po vrsti iz Nijaza povdarjajo statistiko in nič drugega, vse je v redu! Očitno se jim fučka za zdravje državljanov! Jaz jim ne verjamem zato, ker ponavljajo vsaki dan isto brez strokovne podlage! Rezultati o katerih govorijo so zgolj statistični podatki in ne rezultati znanstvenega dela naših neodvisnih raziskovalnih laboratorijev ki mimo grede ne premorejo iz tehnoloških razlogov analaziriti cepiva AstraZeneca! Zato je vse to pred javnostjo in TV mediji le skrbna propaganda kako varno je cepivo in naj se ljudje cepijo zato ker je ceneje in se je tako sprdalo v glavi tega diktatorja Janše in njegovim lakajem ki so zatajali strokovnost in etiko pred kariernimi koristi! Ljudje naj premislijo, če se bodo cepili s tem strupom!
prvaliga
15. 03. 2021 17.22
+15
določene države že ukinjajo cepljenje z astra zenico pri nas ki smo navadno najbolj brihtni pa bomo cepil tudi starejšo populacijo iz gleda da še nismo dosegli kvoto umrlih,mislim da bi moral vsak ki starejši od 65 let odkloniti to cepivo
Kau?SelektorMojster
15. 03. 2021 17.21
+13
Nemcija francija italija avsteija vsi prepovedujejo cepljenje z astrazeneco za slovenijo bi bil pa se drek v flaski dobr ce bi gor pisal astrazeneca
Banion
15. 03. 2021 17.14
+5
zanimivo bi bilo vedeti na osnovi česa, kakšnih raziskav in kdo jih je opravil, ko je sam proizvajalec določil starostno mejo. Jej jej jej blagor ubogim na duhu. Sem verjel in se priajvil za cepljenje glede na starost bi moral biti že kmalu na vrsti a z astro se ne bom, sem raje kot do sedaj malo več doma
Viejo cabron
15. 03. 2021 17.11
-9
V Sloveniji še nihče ni umrl zaradi AZ! Kaj širite paniko, buksli!
tekač
15. 03. 2021 17.51
+4
Hedonist, naj ti je oproščeno, saj neveš kaj govoriš. Ali si siguren če naši kaj ne skrivajo. Jaz ne!!!!
Banion
15. 03. 2021 17.07
+10
Naj se cepi Logarjeva kacin krek in janša potem ga naj vsiljujejo še ostalim. Spet smo pametnejši kot pol evrope, kot takrat ko je tvito voščil zmago trumpu. Sramota kaj si pri nas dovoli politika in njen astroka v osnosu do ljudi, ne samo zapiranje s policijsko uro kot med okupacijo sedaj še posiljevanje s slabim cepivom, ne glede na učinke in to samo za to ker so nesposobni priskrbeti drugo cepivo oziroma ga bodo verjetno porabili za sebe in svoje podrepnike
Huggo
15. 03. 2021 18.12
-1
FAUSTOS1
15. 03. 2021 16.59
+9
ANGELA MERKEL-ALI SE BOSTE CEPILI Z ASTRA ZENICA-ODGOVOR NE-ja ona živi v demokratični državi,pri nas te janšisti označijo za levaka ,ki ruši vlado.
Viejo cabron
15. 03. 2021 17.10
-4
Odgovor ni pravilen! Pravilen odgovor: ne sedaj ampak takrat ko bom prišla na vrsto!!!
luckysss
15. 03. 2021 16.57
+13
Vsa Evropa umika AstraZeneco, naša vlada pa umika omejitve zanjo...in potem se čudimo neslavnim rekordom, ki jih dosegamo na tem področju...Butalci..
Kolani
15. 03. 2021 16.53
+10
Do avgusta bodo vse države ustavile cepljenje z vsemi cepivi.
Joza Novak
15. 03. 2021 16.55
-5
ad21
15. 03. 2021 16.49
+1
Svetovalna skupina se bo čez leto dni pridružila predsednikom ob obletnici Covid-19.
Korak
15. 03. 2021 16.49
+4
REVO.LUCIJAAAAAAAAAA