Korona

Logarjeva: Če ne bi uvedli teh ukrepov, bi bilo stanje čez 14 dni zelo slabo

Ljubljana, 29. 03. 2021 09.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
1471

V Sloveniji smo v nedeljo opravili 1774 PCR-testov in potrdili 287 novih primerov okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih je znašal 16,2 odstotka. Hospitaliziranih je bilo 526 oseb, 27 več kot dan prej. Umrlo je šest bolnikov s covidom-19. Glede najnovejših ukrepov za zajezitev širjenja virusa in zaprtja države je vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar dejala, da je to bila "edina možnost, da zmanjšamo pritisk na bolnišnice".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kdor lahko, naj dela od doma
    02:31
    Iz 24UR: Kdor lahko, naj dela od doma
  • Iz 24UR: Nezadovoljni obrtniki
    02:29
    Iz 24UR: Nezadovoljni obrtniki
  • Iz SVETA: Prehod mej
    06:39
    Iz SVETA: Prehod mej
  • Iz SVETA: Izjeme z obveznostjo tedenskega testiranja
    03:18
    Iz SVETA: Izjeme z obveznostjo tedenskega testiranja
  • Iz SVETA: Tretji val
    03:18
    Iz SVETA: Tretji val

Pristojni so včeraj opravili 1774 PCR-testov in okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 287 primerih. Delež pozitivnih testov je tako znašal 16,2 odstotka. Ob tem so opravili še 4619 hitrih antigenskih testov, pozitivne pa še dodatno potrjujejo s PCR-testi.

Trenutno je v državi 12.424 aktivnih okužb s Sars-CoV-2. Hospitaliziranih je bilo v nedeljo 27 oseb več kot dan prej, trenutno to število znaša 526. Na intenzivni negi je 112 oseb, šest več kot v soboto. V zadnjem dnevu je umrlo šest covidnih bolnikov, skupno do zdaj 4024. Iz bolnišnice je bilo v domačo oskrbo odpuščenih 16 oseb. Sedemdnevno povprečno število okužb je nižje kot dan prej, in sicer znaša 943. Prej je to število bilo 944.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenija je kot celota tako še vedno v oranžni fazi vladnega semaforja epidemije, vendar pa se z rastjo sedemdnevnega povprečja počasi približuje zgornji meji, ki je postavljena pri 1000. Med regijami se glede na povprečje okužb edino Posavje še vedno uvršča v rumeno fazo, tri regije (koroška, goriška in obalno-kraška) pa so že v rdeči fazi. Ostale so v oranžni.

Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je na današnji vladni novinarski konferenci o na novo sprejetih ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki bodo veljali od 1. do 11. aprila, dejala, da so si vsi želeli, da bi ukrepe pričeli sproščati, vendar so se zaradi bolj kužne angleške različice novega koronavirusa morali odločiti ravno nasprotno. "Edina možnost, da zmanjšamo pritisk na bolnišnice, je bila zapiranje države."

"Odločitve ni bilo enostavno sprejeti," je izpostavila in dodala, da bi bilo stanje v Sloveniji, če ukrepov ne bi sprejeli, v 14 dneh bistveno slabše. S sprejetjem ukrepov so po njenih besedah želeli zlasti zmanjšati pritisk na bolnišnice, saj številke zadnjih dni kažejo, da se oddelki s covidnimi bolniki hitro širijo. Po novem odloku, ki začne veljati 1. aprila, bodo maske obvezne tudi na zunanjih površinah, je spomnila Logarjeva. Pozvala je tudi: "Ukrepov se držite že zaradi tistih, ki bi lahko hudo zboleli in potrebovali bolnišnično zdravljenje."

Mateja Logar, vodja strokovne skupine za covid-19: "Edina možnost, da zmanjšamo pritisk na bolnišnice, je bila zapiranje države."
Mateja Logar, vodja strokovne skupine za covid-19: "Edina možnost, da zmanjšamo pritisk na bolnišnice, je bila zapiranje države." FOTO: 24 UR

Na vprašanje, kako zelo naj bi se epidemija v 11 dneh zaprtja države spremenila, je vodja strokovne skupine odgovorila, da drastičnega upada okužb ne pričakujejo. Želijo si le, da se te ne bi hitro razširile, s tem ukrepom bi radi omejili njihov prenos. Po 11. aprilu se v šolo vračajo vsi osnovnošolci in dijaki po modelu C, je še pojasnila Logarjeva in dodala, da so hitri antigenski testi učinkoviti pri omejevanju okužb, zato poziva tiste, ki delajo v storitveni dejavnosti, naj se redno testirajo.

Tudi vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaž Jereb je spomnil, da je hospitaliziranih vedno več bolnikov in da so intenzivni oddelki naše "ozko grlo", kjer se lahko bolnišnice zlomijo. "V UKC Ljubljana smo v zadnjih 12 dneh sprejeli 38 kritično bolnih."

Matjaž Jereb je pozval k upoštevanju ukrepov, saj bomo le tako zmanjšali pritisk na bolnišnice.
Matjaž Jereb je pozval k upoštevanju ukrepov, saj bomo le tako zmanjšali pritisk na bolnišnice. FOTO: 24 UR

"Ne glede na to, kako nesimpatični so ti zadnji ukrepi in kako težko jih sprejemamo, je na vseh nas, da epidemiološko krivuljo obrnemo navzdol. Tako bomo omejili bolezen in zmanjšali pritisk na bolnišnice," je še dodal Jereb.

V veljavi nove omejitve pri prehajanju meje

Vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša je ob današnji predstavitvi aktualnega stanja glede okužb spomnila še, da prehajanje meje zunaj kontrolnih točk ni več mogoče, razen za dvolastnike med opravljanjem gozdarskih, kmetijskih ali poljedelskih del. Kontrolne točke so nespremenjene, prav tako njihov delovni čas. Predčasna prekinitev karantene ni več mogoča, ne veljajo več izjeme glede prehoda meje brez testa, razen za transport, dostavo, tranzit in za imetnike diplomatskih potnih listov ter šolarje, stare do 13 let. Črtane so tudi vse izjeme  za prehod meje s testom, starim manj kot sedem dni. Ta izjema od danes velja le za dnevne delovne migrante, šolarje, starejše od 13 let, osebe, ki šolarje prevažajo, in dvolastnike.

V skladu z odlokom o omejitvi prehajanja državne meje, ki bo veljal do vključno 12. aprila, so prepovedana potovanja v države ali administrativne enote na rdečem seznamu, razen za prebole covid-19, cepljene osebe in posebne izjeme, kot so tranzitni potniki, tovorni promet in potovanja iz nujnih razlogov.

Vstop v državo se brez napotitve v karanteno dovoli tudi osebi, ki mejo prehaja iz nujnih razlogov, vezanih na odpravo neposredne nevarnosti za zdravje in življenje, je dodala Bratuša. Spremembe so tudi glede priznavanja PCR-testov, in sicer se PCR-test od danes prizna samo, če je bil opravljen v državah članicah EU ali schengenskega območja.

Od danes je tako prepovedano potovati v države, ki so na rdečem seznamu, to so med drugim sosednje države ter države zahodnega Balkana. Ob vračanju v Slovenijo je, da se izognete karanteni, potreben negativen izvid PCR-testa.

Pred zaprtjem države, ko bo pouk potekal na daljavo, pa so šole danes prejele okrožnico z navodili za delo v prvi tretjini aprila.

Koronavirus pasica nova

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.44

V UKC Ljubljana sprejeli 38 kritično bolnih

Prof. dr. Matjaž Jereb: "V UKC Ljubljana smo v zadnjih 12 dneh sprejeli 38 kritično bolnih bolnikov. Zelo pomembno je, da ta neugoden trend obrnemo navzdol."

11.40

Odgovornost vseh, da pomagamo omejiti porast okuženih

"Ne glede na to, kako so ti zadnji ukrepi nesimpatični, jih težko sprejemamo, je na vseh nas, da epidemiološko krivuljo obrnemo navzdol. Tako bomo omejili bolezen in zmanjšali pritisk na bolnišnice," je še dodal Jereb.

11.36

Kolaps zdravstvenega sistema

Tudi vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb je spomnil, da je hospitaliziranih vedno več bolnikov in da so intenzivni oddelki naše "ozko grlo", kjer se lahko bolnišnice zlomijo.

11.31

Hitro antigensko testiranje

Hitri antigenski testi so učinkoviti pri omejevanju okužb. Zato poziva tiste, ki delajo v storitveni dejavnosti, naj se redno testirajo.

11.28

Šolarji

Po 11. aprilu se v šolo vračajo vsi osnovnošolci in dijaki po modelu C, je še pojasnila Logarjeva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1471)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nives Frank
31. 03. 2021 18.22
+1
G.Logar .Velika škoda za vas ,da se držite ukrepov vlade in ne mislite s svojo glavo škoda.
markym77
29. 03. 2021 20.19
+3
Čez 14 dni bo pa očitanje da nismo bili pridni?
jesenvoyo
30. 03. 2021 08.36
+3
V nobenem primeru pa, da ukrepi niso bili pravi !
ervinja
29. 03. 2021 19.18
+10
Ne razumem Logarjeve ali se dela norca ali je drogirana pravi da zunaj rabimo maske a po drugi strani govori da naj odpiramo okna in prezračujemo stanovanjekdo se dela norca kdo je tu nor
Ibrahimović_Ibra
29. 03. 2021 20.26
+3
Mislim, da so oni ornk zadrogirani in ni čudno, da so zavrnal test na droge...
defodil
29. 03. 2021 20.28
-3
ti🤨v zaprtih prostorih moras zraciti, zunaj pa svetuje masko, ker so ljudje na prostem preblizu drug drugemu in se tudi tam okuzbe sirijo😷
Bevskbevsk
29. 03. 2021 19.01
+1
po semaforju smo v oranžni a zapirajo ne držijo se tega kar so sami določili zakaj bi se potem mi.bral da je virus prišel iz netopirja na človeka zdaj vem zato ponoči policijska ura saj so aktivni samo ponoči.po moje vem kako je prisel virus na cloveka .netopirji so ponoči aktivni in čarovnica uršula iz slivnice tudi ponoci leta tako da smo slovenci posledično krivi za ta preskok...😄
Nives Frank
29. 03. 2021 18.59
+1
Pokažite koliko ljudi je v bolnišnici , da bodo ljudje verjeli vaši strokovni zdravstveni skupini ne samo številke obolelih.
lado-a1
29. 03. 2021 18.58
+3
Zapreš za 11 dni, na sredi teh dni za en dan odpreš (in to na naslabši možen dan), to popolnoma uniči kakršnokoli korist, ki bi jo bilo možno pričakovati. Spet so se nam na glavo us....
jesenvoyo
30. 03. 2021 08.41
+2
Ne pozabit, da pa niso zaprli, oziroma ne bodo zaprli tam, kjer tisoči skupaj delajo, malcajo, se umivajo, preoblačijo, itd to je velike delovne organizacije, ki kao morajo delati.
baldahin
29. 03. 2021 18.18
+3
ni_mi_vse_eno
29. 03. 2021 18.10
+2
Spet lažejo. Spomladi gripa usahne, tako kot je bilo lansko leto. Jeseni in pozimi pa so gripe zelo aktivne.
Rock8
29. 03. 2021 18.56
+0
štrekeljc
29. 03. 2021 19.30
+6
Rock8, imaš prav. Citiram: "Prvi odkriti virusi so bili koronavirus, ki povzroča bronhitis pri piščancih, in dva koronavirusa iz nosne votline pri ljudeh, ki povzročata navadni prehlad in so ju poimenovali humani koronavirus 229E in humani koronavirus OC43." Covid torej ni gripa, ampak prehlad!
defodil
29. 03. 2021 20.31
+2
gripa usahne, covid imamo pa ze neprekinjeno eno leto
defodil
29. 03. 2021 20.33
+0
strekeljc, cestitke, zakaj ze jih je umrlo vec milijonov, zaradi akutnega rinitisa? nova smrtna diagnoza🤔
Daichi Sawamura
29. 03. 2021 18.10
+6
Ne vem kdo mi je dosadil... Ta "Stroka" Politika al vi "Mediji"
rogla
29. 03. 2021 18.02
+3
Le kdo naj vam verjame? Vsi si na naš račun polnite svoje denarnice. V zdravstvu je največ nepoštenosti! Zdravniki(!), Hipokrat se obrača v grobu. Sicer pa, kaj vam mar za to, kar je krasilo spoštovanje vašega "ceha" ne dolgo nazaj. Podkupovanje in "ne jaz" sta pred tidtim, kar ste se s figo v žepu "zaobljubili" Hipokratu. Vi ste negirali njegovo dobro za ljudi, zato vas čaka njegova kazen. Nihče ne bo koristil nepoštenosti, tudi vi ne. Za to še ni zdravila, je pa trpljenje, ko nisi več v kolesju nepoštenih.
afna
30. 03. 2021 12.10
+2
Njim je v interesu, da covid obstaja in smo v rdeči fazi. Za take dodatke, ki jih modeli prejemajo, se tudi jaz javno izpostavim, pa trdim da krokodili letijo in to celo potrdim s pričevanji in dokazi 😜
lnterReflections
29. 03. 2021 17.46
+7
Jaz bom za praznike pridno delal, delodalajalcu se za to zahvaljujem. Mladini pa sporočam, da naj, ko bodo žurali po garažah, da naj se posnamejo ob komadu: "Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine." in pošlje na NIJZ. Mogoče bodo razumeli sporočilo.
jesenvoyo
30. 03. 2021 08.44
+1
Ne misli si, da ko boš pridno delal, da se od sodelavca ne boš mogel okužiti.
Cvetko75
29. 03. 2021 17.44
+4
Odgovoren je vsak sam! Nihče ni in ne more biti odgovoren zame - in obratno!
Zentrum
29. 03. 2021 17.55
+2
jesenvoyo
30. 03. 2021 08.47
+2
Odgovoren bi bil lahko vsak sam, če bi ga ne silili delati v nevarnem okolju, če bi imel na razpolago cepivo, pa ga nima, če bi lahko nabavil primerne maske po pošteni ceni ali jih dobil zastonj.
Banion
29. 03. 2021 17.32
+3
Obćutek je da tale logarjeva debelo laže, najprej pravi samo 14 zapore potem pa po semaforju naprej, janez bo dopolnjeval semafor in potem zopet logarjeva z novo teorijo o šolarjih. Malo so trapasti, malo zemšani in vse skupaj je eno šalabajzerstvo
Bajkerrado
29. 03. 2021 17.24
+10
najbolj nesposobma vlada v zgodovini slovenije!
jesenvoyo
30. 03. 2021 08.50
+1
Pri nabavi cepiv, neorganiziranem cepljenju je že maksi nesposobna, ker kljub vedenju o stanju ne ukrepa primerno. Tudi ta lock down je skropucalo nekih prepovedi, nekih izjem, namesto da če se zapre, je treba teh nekaj dni stisnit zobe in to narediti v večjem obsegu.
SnowmanR
29. 03. 2021 17.14
+11
Če Slovenija ne bi uvedli sankcije Rusiji, bi imeli do zdaj cepljenih milion pacientov. Tako smo odvisni od neposobne Evropske politike in to ne samo za cepiva ampak tudi za finance, migrante, itd... Slovenija bo zadnja ki bo dobila cepiva, če bomo imeli srečo da nas ne zamešajo z Slovaško...
prevalanar
29. 03. 2021 17.08
+11
Zanima me, kakšen bo komentar, če bo kljub ukrepom čez 14 dni stanje zelo slabo?
ni_mi_vse_eno
29. 03. 2021 18.11
+2
ne bo, ker prihaja pomlad. Uspeh si bodo pa pripisovali, čeprav nihče ne upošteva njihovih ukrepov.
Bevskbevsk
29. 03. 2021 19.09
+1
med prazniki se niste držali ukrepov zato zapora do maja.tako bodo rekli
afna
30. 03. 2021 12.16
+2
@prevalanar, komentar? Ja kakšen neki. Za veliko noč se je raja družila. Namesto maksimalno dve gospodinjstvi, so bile skupaj družbe dve in 3/4 gospodinjstva.
Antena
29. 03. 2021 17.06
+4
Preverite tudi zakaj he vlada odklonila nabavo ostalih cepiv ??????. Zaradi njih je sedaj vse zaprto
SnowmanR
29. 03. 2021 17.09
+6
...in zakaj Slovenci rinejo v Beograd po Rusko Sputnik V cepivo... 😂😂😂😂😂😂
prevalanar
29. 03. 2021 17.10
+3
Ne razmišljaš prav. Vlada ni NIKOLI kriva. Vzrok bo pa verjetno cepivo.
aknes
29. 03. 2021 17.03
+5
Mah dajte no....zdaj nam.prodajate zgodbice o sevih....vse samo da se lahko zapira javno zivljenje. Ocitno je, da je vse zrezirano. Pocasi bo dovolj. Zacnite se zavedat da je moc v ljudeh in ne v vas....se malo pa se nam bo odpeljalo na ulice...upam...ker druge ni....
Želko Kacin
29. 03. 2021 16.58
+4
fifer jj jo je naučil kako držati roke
afna
29. 03. 2021 16.57
+8
Dokler za svoje napačne odločitve in nebuloze ne bodo odgovarjali, do takrat bodo sprejemali ukrepe, ki bodo v prid samo njim. Ta vlada in njihovi svetovalci niso nič drugega, kot vojni dobičkarji.