Korona

V nedeljo opravili 2200 testiranj in potrdili 426 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana, 11. 01. 2021 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič, Neža Pušnik
Komentarji
513

V nedeljo smo v Sloveniji skupno opravili 2200 testov na novi koronavirus in potrdili 426 novih primerov okužbe. Od tega je bilo 1720 PCR-testov, pri katerih je bilo potrjenih 368 okužb (21,4 odstotka). Od 480 hitrih antigenskih testov (HAT) pa jih je bilo pozitivnih 58 (12,1 odstotka). V nedeljo je bilo hospitaliziranih 1205 bolnikov s covidom-19, umrlo je 24 oseb s to boleznijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V pričakovanju drugega odmerka
    02:14
    Iz 24UR: V pričakovanju drugega odmerka
  • Iz SVETA: Domovi za starejše najbolj na udaru
    03:06
    Iz SVETA: Domovi za starejše najbolj na udaru

 

V Sloveniji so v nedeljo opravili 2200 PCR in hitrih testov, s katerimi so potrdili 426 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih PCR testov je bil 21,4 odstotka, hitrih testov pa 12,1 odstotka. V nedeljo je umrlo 24 covidnih bolnikov, skupno število smrti oseb s covidom-19 v Sloveniji je tako preseglo 3000.

Po podatkih vlade so v nedeljo opravili 1720 PCR testov in z njimi potrdili 368 okužb. Delež pozitivnih PCR testov je tako znašal 21,4 odstotka. V nedeljo so opravili tudi 480 hitrih antigenskih testov, med katerimi jih je bilo pozitivnih 58 oziroma 12,1 odstotka.

Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1205 covidnih bolnikov (13 več kot v soboto), od teh 196 (šest manj kot v soboto) na intenzivni negi. V domačo oskrbo so v nedeljo odpustili 42 oseb, je na spletu objavila vlada.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Glede na število novoodkritih okužb v nedeljo izstopajo ljubljanska občina z 52 okužbami, mariborska s 37, v občini Ormož so jih našteli 19, v Ajdovščini 16, v Murski Soboti 15, Slovenj Gradcu 11 in deset v Sevnici, je na novinarski konferenci sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji do vključno nedelje umrlo 3022 oseb, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. V nedeljo je po navedbah Kacina v bolnišnicah umrlo 19 oseb, v domovih za starejše pa pet.

Včeraj do konca dneva je bilo v osrednji bolnišnici cepljenih 3613 oseb. Med njimi 967 zdravnikov, kar pomeni, da sta cepljeni že več kot dve tretjini zdravnikov UKC Ljubljana.

V ljubljanskem kliničnem centru so imeli danes zjutraj hospitaliziranih 319 bolnikov s covidom-19, od tega 52 na intenzivni terapiji, je sporočil Kacin. V celjski bolnišnici pa je zasedenih 134 postelj za covidne bolnike, 21 jih potrebuje intenzivno nego, je bolnišnica objavila na Twitterju.

Nekaj novih okužb so potrdili tudi v domovih za starejše. V soboto so po besedah Kacina okužbo potrdili pri 23 stanovalcih domov za starejše, v petih posebnih socialnovarstvenih zavodih pa pri treh stanovalcih in enem zaposlenem.

V nedeljo so okužbo potrdili pri 49 stanovalcih domov za starejše in štirih zaposlenih. V posebnih socialnovarstvenih zavodih je bilo včeraj na novo okuženih šest stanovalcev in trije zaposleni, je še naštel vladni govorec.

Po podatkih Covid-19 Sledilnika je v državi trenutno več kot 24 tisoč aktivnih primerov okužbe (24.314), od začetka epidemije pa so okužbo skupno potrdili že pri skoraj 140 tisoč ljudeh. Do vključno nedelje je umrlo 3022 oseb, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, še kažejo podatki Sledilnika.

V celjski bolnišnici se pripravljajo na odprtje že petega covidnega oddelka, ki ga bodo odprli, ko bo to potrebno. Imel bo 27 bolniških postelj. V SB Celje je v jesenskem valu umrlo 273 bolnikov s covidom-19, v četrtek je bilo hospitaliziranih 116 covidnih bolnikov, na intenzivnih bolniških posteljah pa so imeli 20 bolnikov. Po navedbah bolnišnice imajo trenutno štiri navadne covidne bolnišnične oddelke in en intenzivni covidni bolnišnični oddelek. Na razpolago je 133 navadnih postelj za covidne bolnike, od tega štiri za otroke in tri za porodnice. Na intenzivni negi je na voljo 20 bolniških postelj in še dve za sivo cono.

V celjski bolnišnici je trenutno hospitaliziranih 134 bolnikov, od tega 113 na navadnih covidnih bolniških posteljah in 21 na intenzivnih posteljah.
V celjski bolnišnici je trenutno hospitaliziranih 134 bolnikov, od tega 113 na navadnih covidnih bolniških posteljah in 21 na intenzivnih posteljah. FOTO: Kanal A

Število okuženih zdravstvenih delavcev ali tistih, ki so v karanteni, se je medtem močno zmanjšalo, zato je obvladovanje trenutnih kadrovskih zadev lažje, so navedli v celjski bolnišnici. Trenutno je v bolnišnici proti covidu-19 cepljenih 678 zaposlenih, med katerimi so pretežno zdravstveni delavci.

Medtem pa se v Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini pripravljajo na cepljenje z drugim odmerkom cepiva, ki ga pričakujejo od 18. januarja dalje, je za STA povedala direktorica doma Kristina Kampuš. Prve stanovalce in zaposlene so namreč cepili 27. decembra lani. Trenutno je v domu okuženih še 14 stanovalcev, a pričakujejo, da bo danes med njimi še nekaj ozdravljenih, ena stanovalka pa je v bolnišnici. Med zaposlenimi so še štirje okuženi, je še dejala Kampuševa.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil direktor NIJZ Milan Krek, se podatki o umrljivosti med tistimi, pri katerih so pred smrtjo potrdili okužbo z novim koronavirusom, po državah zbirajo različno. Zaradi nestandardizirane metodologije pa so le delno primerljivi. "Ne priporoča se neposrednega primerjanja podatkov o umrljivosti, enotna klasifikacija se v svetu šele vzpostavlja," je povedal. 

V Sloveniji se, tako Krek, zbiranje podatkov vodi po dveh poteh. Ministrstvo za zdravje vsako jutro zbere podatke o številu umrlih oseb, pri katerih je bila potrjena okužba, v bolnišnicah in domovih za starejše občane (DSO). NIJZ pa podatke zbira s križanjem baz pozitivnih na koronavirus in vseh umrlih prek mrliških listov in prek dokumenta o smrti zaradi nalezljivih bolezni. NIJZ zbira podatke o umrlih, pri katerih je bila okužba potrjena v 28 dneh pred smrtjo, piše na spletni strani inštituta.

"Ta postopek zahteva več časa, zato ne moremo poročati o umrlih za posamezen dan, ampak na daljše obdobje. Ob letu se baza umrlih ponovno pregleda in določi dokončno število umrlih, pri katerih so potrdili okužbo," je povedal Krek.

Po podatkih NIJZ je v preteklem letu umrlo 2891 oseb, pri katerih so potrdili okužbo. 1682 smrti so zabeležili med stanovalci DSO, kar predstavlja 58 odstotkov smrti. 1209 oseb oziroma 42 odstotkov smrti pa so zabeležili med ostalo populacijo, je navedel Krek. "Zaradi covida-19 je umrl vsak 10 oskrbovanec v DSO," je povzel Krek in dodal, da je umrlo 15 odstotkov oskrbovancev DSO, ki so se okužili.

Za primerjavo je sicer Krek navedel, da je bilo po ocenah v Italiji med vsemi umrlimi 35 odstotkov oskrbovancev DSO. Ocenil je, da če okužbe ne bi vdrle v DSO, bi imeli v Sloveniji okoli 1200 smrti manj.

Največ smrti med tistimi, pri katerih so potrdili okužbo s koronavirusom, so zabeležili v osrednjeslovenski regiji. To je po Krekovih besedah mogoče pripisati dejstvu, da ima ta regija največ prebivalcev. V osrednjeslovenski regiji so zabeležili 603 smrti, v podravski 510, v savinjski 320, v pomurski 306 in v gorenjski 269. V jugovzhodni regiji so zabeležili 220 smrti, v goriški 154, v koroški 146 in v posavski 110. V obalno-kraški regiji sta umrli 102 osebi, pri katerih so potrdili okužbo, v primorsko-notranjski je umrlo 72 oseb, v zasavski pa 55, kažejo podatki NIJZ.

Glede na število prebivalcev pa je najvišja smrtnost v pomurski regiji. Na 100.000 prebivalcev je namreč v Pomurju umrlo 268 oseb, pri katerih so potrdili okužbo. Sledita ji koroška (206) in podravska regija (156). "Tudi tukaj velja, da tam, kjer je revščina in kjer je manj možnosti razvoja, so tudi smrti bolj pogoste, pogostejše pa so tudi predčasne smrti," je povedal Krek.

Največ smrti so zabeležili v starostni skupini nad 85 let. V tej starostni skupini so zabeležili 50,19 odstotka vseh smrti pri osebah, pri katerih so potrdili okužbo. V starostni skupini od 75 do 84 so zabeležili 33,03 odstotka smrti, v starostni skupini od 65 do 74 pa 12,21 odstotka smrti. V starostni skupini od 55 do 64 pa 3,25 odstotka. Med mlajšimi od 55 let so zabeležili 1,31 odstotka vseh smrti.

Mikro podjetjem in samozaposlenim na voljo še pet milijonov zaščitnih mask

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) samozaposlene in mikro podjetja z do štirimi zaposlenimi poziva k prevzemu brezplačnih zaščitnih mask. Podobno kot lani bo OZS v imenu gospodarskega ministrstva tako članom kot nečlanom zbornice razdelila pet milijonov zaščitnih mask. Poziv je odprt do 22. januarja.

Prijavitelji, ki so maske že prejeli na podlagi prvega javnega povabila samozaposlenim in mikro podjetjem z enim od štirimi zaposlenimi z 4. novembra lani, do mask po tem javnem povabilu niso upravičeni, razen če bo povpraševanje manjše od števila razpoložljivih mask, so navedli na zbornici.

Na poziv se lahko prijavijo tisti, ki izpolnjujejo pogoje, določene v javnem pozivu. Ta je objavljen na spletni strani zbornice. Kot so še navedli, bodo upravičencem odobrili le pravočasno oddane in popolne vloge, ki jih ti prav tako oddajo prek spletne strani obrtno-podjetniške zbornice. Poziv je odprt do 22. januarja.

Upravičenec bo zaščitne maske prevzel osebno na tisti območni obrtno-podjetniški zbornici, na območju katere ima sedež podjetja.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

15.29

Začelo se bo cepljenje splošnega prebivalstva proti covidu-19

Ta teden se začenja cepljenje splošnega prebivalstva proti covidu-19, in sicer tistih, ki so starejši od 80 let. V Kranju bo potekalo v avli mestne občine od četrtka dalje, v Ljubljani pa bo cepljenje potekalo na Gospodarskem razstavišču, in sicer za starejše, ki so se prijavili in jih je pozval osebni zdravnik.

14.55

Množično testiranje s hitrimi testi v Ljubljani po novem na Gospodarskem razstavišču

Z jutrišnjim dnem (12. 1. 2021) bo množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi potekalo v dvorani A na Gospodarskem razstavišču. Jutri bo izjemoma potekalo od 13. do 16. ure, sprejem bo možen do 14.30 ure. Od 13. januarja do nadaljnjega pa bo potekalo od ponedeljka do petka, od 11. do 15. ure, s sprejemom do 13.30.

13.17

V SB Celje bodo odprli že peti covidni oddelek

V celjski bolnišnici zaradi povečanega števila covidnih bolnikov pripravljajo vse potrebno za dodatni peti navadni covidni oddelek, ki ga bodo odprli, ko bo to potrebno. Imel bo 27 bolniških postelj. V bolnišnici je danes hospitaliziranih 134 bolnikov, od tega 113 na navadnih covidnih bolniških posteljah in 21 na intenzivnih posteljah.

11.50

Vdor novega koronavirusa v DSO-je

V DSO-jih je umrlo 58 odstotkov vseh oseb, ki so umrle zaradi covida-19, kažejo podatki. Zaradi te bolezni je umrl vsak 10 oskrbovanec v DSO, je povedal Krek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (513)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekajpavem
15. 01. 2021 13.28
Pred leti so “Nadrealisti” rekli : u zemlji ništa novo....
yanay
11. 01. 2021 21.00
Ljudje so še vedno skeptični o učinku novega cepiva. Še bolj so skeptični o hitrih testih, ki jih je nabavil podmladek SDS. Zato predlagam stranki SDS z Janezom na čelu, da se javno, pred TV kamerami cepijo in končno dajo ljudem tudi en svetel zgled. Lahko po želji zbirajo, katero cepivo bodo uporabili, lahko je Pfizer, lahko je od Moderne ali pa tisto rusko. Samo, da ne bo placebo!
pokerstarsy
11. 01. 2021 20.38
+2
Jaz mam že 4dni vročine isto familija. Sestra, tastara dva itd. Samo se nismo Šli testirat, kaj pravite, bi se morali?
medus
11. 01. 2021 20.43
+2
edino če rabite za bolniško, drugače je brez veze
bojer
11. 01. 2021 19.28
+2
Mlijarde sredstev že porabljenih, učinkov pa nobenih. Še enkrat si naj pogledajo krivuljo rasti in jim bo mogoče "vžgalo" kaj bi bilo dobro storiti.
Krematorij666
11. 01. 2021 21.32
someone smarter than u
11. 01. 2021 18.44
+2
Ce bi bilo 1% okuzenih v slo potem nebi bilo v slo okuzenih ze preko 100k ljudi
medus
11. 01. 2021 18.08
+7
Po mesecih in mesecih ukrepov je že vsakomur z možgani jasno, da pozitivnega učinka od njih ni. Logična poteza bi bila odpravit ukrepe.
anatomija
11. 01. 2021 17.59
+6
Kdor ne more sam dihati, ga priklopijo na respirator, kdor ne more sam misliti, pa je lahko priključen k stranki SDS.
Curie Skyri
11. 01. 2021 18.33
+2
Respirator pa da še večji pritisk na pljuča in marsikoga pokonča
andrejak28
11. 01. 2021 17.35
+1
Biker78
11. 01. 2021 17.07
+4
Strožji kot so ukrepi več imamo ukuženih🙄🤔🤔 nekaj ne štima najbolj
Erin Straus
11. 01. 2021 16.30
+4
PO DR.KREK CENI...
Erin Straus
11. 01. 2021 16.30
+0
Gemma 1961
11. 01. 2021 16.21
+10
Ce si pozitiven na testu to ne pomeni da si bolan .Vsega je takih od 0,6 do 1% Cepio se bolani .Zakaj se mora potem 99% zdravih cepit
defodil
11. 01. 2021 17.43
-1
Curie Skyri
11. 01. 2021 18.34
+1
Ljudje vsako leto umirajo. Cifra je pa taka ker se je 80 % drugih bolezni štelo pod covid
zibertmi
11. 01. 2021 16.18
+1
po eni strani razumem vprašanja novinarjev kacinu ,kako to da so se odprli frizerski saloni medtem ,ko avtopralnice pri katerih skoraj ni mogoč stik z drugo osebo ali opravljanje pedikure,ki je ravno tako nekje v rangu frizerskih storitev pa ne.je pa res ,da prej ko bodo na vladi zaradi tega odprli še druge dejavnosti ,da bodo lahkoi preživeli,bodora je še tiste ,ki so odprte zaprli.saj če pogledamo odprtje občin zaradi rekreacije in takratno gužvo bi bilo bolje ,da so stvari odprete in bi se obiski rekreacijskih površin verjetno bolj enakomerno porazdelili z ukrepi,obnašanjem kot je pač določeno
Gemma 1961
11. 01. 2021 16.12
+8
Krekc ce ne bi bili stari ce nebi imeli se druge bolezni ce bi imeli zdravilo za smrt noben ne bi umrl
defodil
11. 01. 2021 17.45
+0
Gemma, najvaznejse si pozabila, ce se ne bi okuzili s korono, bi teh 3000 se nekaj casa zivelo
kakafonijaprava
11. 01. 2021 15.56
+0
Dr.Crack bla,bla, pejt se ukvarjat s koprskimi in italijanskimi drogeraši!
Erin Straus
11. 01. 2021 16.29
+0
DR.KREK JE ZA TEBE DIREKTOR GOSPOD DOKTOR KREK!!!!!
cepljen
11. 01. 2021 15.55
-1
Premalo okuženih je to, kk ste to iscenirali za danes?
Vsepremislim13x
11. 01. 2021 15.55
+4
V drzavi je najbolj kompetenten minister za zdravje. On bo na koncu odlocil, kdaj se bo situacija tako izboljsala, da bodo ukinili policijsko uro in zaprtost na obcine. Pod to vlado, verjetno nikoli....
Covid 19 2021
11. 01. 2021 15.24
+1
Vidim, da naši stranki SDS dobro odgovarja, da je dnevno okuženih od 1400-2500 ljudi. Imajo nas lahko v šah matu do 2022.
nebanebo
11. 01. 2021 15.22
+5
korona vdre v DSO in vsi po vrsti poCEPIVOajo... to bo, ja...
Suma
11. 01. 2021 15.05
+11
Groza. Kok bo sele okuzenih julija ko bojo umaknil vse ukrepe, da nafilamo hrvate pa na bled nas bojo prosil da gremo. Joj kok bo okuzenih.... Aja ne ne bo, takrat bojo rekli da se ucinki cepljenja poznajo, da smo bli pridni zdaj ko smo na vrhu svetovne korona lestvice in bojo prirejal druge stevilke. Napoves jij lahjo za celo leto naprej. Dj dj
Nika Kučan
11. 01. 2021 14.52
+17
60% smrti v domovih za starejše, vlada nas pa zaradi svojih napak (da ni čez poletje okrepila bolnice-gantar in da ni poskrbela za domove starejših, da se virus ne bi tako širil). Sedaj pa žuga nad nami, kao da se družimo po zidanicah in hodimo iz občine in da je toliko smrti ker se mi ne držimo ukrepov, kljub temu da je 60% smrti med stanovalci v DSO