Korona

Zaradi vse več hospitaliziranih se odpirajo tri nove covidne bolnišnice

Ljubljana, 30. 08. 2021 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ob 887 PCR-testih so v nedeljo potrdili 143 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je 16,1-odstoten, umrla je ena oseba s covidom-19. Močno povečanje števila bolnikov že povzroča težave bolnišnicam. Po besedah Lejko Zupančeve se zato odpirajo nove covidne bolnišnice, tudi tiste, ki v prvem valu epidemije za to niso bile predvidene. Tudi v UKC Ljubljana tečejo priprave na odpiranje dodatnih kapacitet, in sicer že do konca tega tedna.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odprtje covidnih oddelkov
    02:25
    Iz 24UR: Odprtje covidnih oddelkov
  • Iz SVETA: Dodatno odpiranje oddelkov za covid bolnike
    02:56
    Iz SVETA: Dodatno odpiranje oddelkov za covid bolnike
  • Tatjana Lejko Zupanc o situaciji v bolnišnici
    14:00
    Tatjana Lejko Zupanc o situaciji v bolnišnici

 

V bolnišnicah je trenutno 141 covidnih bolnikov,  v enem dnevu so jih 18 sprejeli na novo, je na današnji vladni novinarski konferenci povedala tiskovna predstavnica vlade Maja Bratuša. Intenzivno nego potrebuje 27 oseb. Število oseb v bolnišnicah se je v zadnjem tednu skoraj podvojilo, je izpostavila Bratuševa. Trend zasedenosti postelj se povečuje, kar ni spodbuden podatek, je dodala. 

Predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc ob tem opozarja, da vse večja zasedenost bolnišničnih zmogljivosti že predstavlja težave slovenskim bolnišnicam.

Različica novega koronavirusa, poimenovana delta, namreč terja veliko večje zmogljivosti za zdravljenje v bolnišnici. Raziskave so po besedah Lejko Zupančeve pokazale, da je tveganje, da bo oseba potrebovala bolnišnično oskrbo, približno dvakrat tolikšno kot pri drugih različicah. Obenem je različica delta potrjena v večini sekvenciranih oziroma analiziranih vzorcev.

Zaradi močno povečanega števila bolnikov morajo bolnišnice odpirati dodatne zmogljivosti. Po besedah Lejko Zupančeve se zato odpirajo nove covidne bolnišnice, tudi tiste, ki v prvem valu epidemije za to niso bile predvidene. Prav tako v UKC Ljubljana tečejo priprave na odpiranje dodatnih kapacitet do konca tega tedna.

Po besedah predstojnice infekcijske klinike odgovor na vprašanje, ob kolikšni zasedenosti bolniških postelj bi bilo treba zaostriti ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, ni enoznačnega odgovora. Odvisno je namreč od tega, ali bodo bolnišnice sposobne odpirati nove zmogljivosti, pri čemer je opozorila predvsem na pomanjkanje kadra.

Med hospitaliziranimi v UKC Ljubljana sicer prevladujejo bolniki, starejši od 60 let, petina bolnikov je mlajših od 50 let, štirje pa imajo celo manj kot 30 let. Lejko Zupančeva je ob tem opozorila, da gre za resno bolne ljudi, dva sta tudi na intenzivni terapiji. Ker gre za precej hude klinične slike, je za zdaj tudi nemogoče napovedati, kakšen bo izhod iz bolezni za te bolnike, je dodala.

Med hospitaliziranimi je glavnina necepljenih proti covidu-19, imajo pa tudi nekaj bolnikov, ki so cepljeni. Dva od teh se zdravita v enoti intenzivne terapije, pri čemer je en bolnik starejši in s številnimi pridruženimi boleznimi, drugi pa je mlajši. Lejko Zupančeva je ob tem pojasnila, da cepivo pred okužbo ne ščiti stoodstotno, a je razlika med cepljenimi in necepljenimi v veliko korist prvih. Zato je znova pozvala k cepljenju, predvsem starejše od 50 let.

Predstojnica infekcijske klinike je še vedno prepričana, da je cepljenje najpomembnejši ukrep, ki "nas lahko reši iz te spirale". Podatki sicer kažejo, da so cepiva učinkovita tudi pri različici delta, a ne tako kot pri osnovnih različicah. Med cepljenimi bolniki v bolnišnicah jih ima večina tudi nekaj osnovnih pridruženih bolezni oziroma je od cepljenja minilo že nekaj časa. Zato Lejko Zupančeva pričakuje jasna stališča posvetovalne skupine za cepljenje pri ministrstvu za zdravje glede tretjega odmerka cepiva.

Prav tako v različnih državah še ni enotne doktrine glede tretjega odmerka pri tistih, ki so bili cepljenimi z vektorskimi cepivi, saj ta niso tako učinkovita kot mRNA cepiva. Na infekcijski kliniki so sicer s tretjim odmerkom začeli cepiti tiste, ki imajo hudo okvaro imunskega sistema.

S tem tednom se odpirajo tri nove covidne bolnišnice – v Novi Gorici, Novem mestu in Murski Soboti.
S tem tednom se odpirajo tri nove covidne bolnišnice – v Novi Gorici, Novem mestu in Murski Soboti. FOTO: Ervin Čurlič - Regijski štab CZ za severno Primorsko

Z današnjim dnem je sicer aktivirana četrta faza strategije za bolnišnično obravnavo covidnih bolnikov. Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da so danes začeli povečevati kapacitete za sprejemanje novih bolnikov v tistih bolnišnicah, ki že zdravijo covidne bolnike, to so oba klinična centra, Splošna bolnišnica Celje in Kinika Golnik.

Prav tako bodo covidne bolnike začele sprejemati tri dodatne bolnišnice, gre za splošne bolnišnice Murska Sobota, Nova Gorica in Novo mesto. V murskosoboški bolnišnici so pojasnili, da so prvega covidnega bolnika sprejeli popoldan, gre za bolnika iz Izole. V tej bolnišnici imajo trenutno rezerviranih 20 postelj za obravnavo covidnih bolnikov.

Bolnišnici v Novem mestu in Šempetru pri Gorici bosta znova postali covidni bolnišnici od srede. V Novem mestu so pojasnili, da bodo za covidne bolnike zagotavljali 23 postelj, od tega 15 na navadnih in osem na intenzivnih oddelkih. V najvišji fazi bodo zdravili 55 covidnih bolnikov, od tega 12 intenzivnih.

Ob tem so navedli, da bodo glede na faze in potek epidemije, skladno z višanjem števila hospitaliziranih, postopno zmanjševali redne programe z zapiranjem operacijskih dvoran in specialističnih pregledov. Na začetku bodo tako zaprli eno operacijsko dvorano, nato postopno do največ štiri. Kot so pojasnili, bodo pri zmanjševanju rednega delovnega programa sledili stopnji nujnosti in številu čakajočih pacientov.

Potrdili 143 novih oseb

V preteklem tednu je bilo v Sloveniji potrjenih skoraj 3000 primerov okužb z novim koronavirusom, medtem ko jih je bilo teden prej 2166. Občutno, skoraj za dvakrat, se je povzpelo število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, umrlo je devet covidnih bolnikov.

V Sloveniji so v nedeljo potrdili 143 novih okužb s koronavirusom. Opravili so 887 PCR-testov. Povprečje v zadnjih sedmih dnevih je 422, poroča NIJZ. V primerjavi s predhodnim dnem se je sicer 14-dnevna pojavnost v Sloveniji povečala za ena, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa za štiri.

Po oceni NIJZ je v državi trenutno 5156 aktivnih okužb, kar je 84 več kot dan prej. V nedeljo so opravili tudi 6416 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem. 

143 novih okužb.
143 novih okužb. FOTO: Dreamstime

Strokovna skupina pod vodstvom infektologinje Mateje Logar bo po napovedih danes odločala o predlogu novega semaforja ukrepov.

Po besedah Logarjeve bo eno glavnih meril pri snovanju semaforja zasedenost bolniških postelj. Če bo število okužb raslo, bodo predlagali razširitev pogoja PCT in povečanje pogostosti testiranja.

Koronavirus pasica nova


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1361)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdrava.pamet
02. 09. 2021 21.03
čudna diktatura je to res, da bolnice odpirajo za korona bedake, 20 let do zdaj pa demokratična levica ni mogla niti ene bolnice odpreti....zdaj pa šimfajo....
dante
31. 08. 2021 08.41
+1
Pravkar priham iz kliničnega centra, prazno kot hiša duhov, kje so bolniki?
ResnicaSeTuZeloCenzurira
03. 09. 2021 20.52
Ni jih, še informacije od znotraj potrjujejo, da je vse vladno in medijsko podpihovanje. Če bi virus bil res tako smrtnonosen, zanj cepiva nebi naredil!!
kmeckapamet
30. 08. 2021 21.59
-1
"Na začetku bodo tako zaprli eno operacijsko dvorano, nato postopno do največ štiri." A Covidni bolniki tudi operacijske dvorane zasedajo???
Damjan kolenc
30. 08. 2021 21.13
-1
Pequeno
30. 08. 2021 20.41
+2
Samo malo. A ni Beovicka rekla da so simptomi delti enaki kot pri prehladu?? Tukaj pa pise da je 2x vecja verjetnost za hospitalizacijo... Ce ze lazete, dejte vsaj vsi enako...
hipotamtam
30. 08. 2021 21.14
-1
fv1
30. 08. 2021 20.40
-1
Če se cepim in pristanem v bolnišnici zaradi hudega poteka, verjemite nebo se za vse vas končalo dobro
hipotamtam
30. 08. 2021 21.04
+1
AgentCooper
30. 08. 2021 21.15
+1
Če boš zaradi hudega poteka COVIDa v bolnišnici, verjetno ne boš razmišljal o maščevanju. In potem ti bodo rekli, če bi ne bil cepljen, bi umrl, če pa bi šle stvari po zlu, te pa itak ne bo več glava bolela.
Uporabnik1834374
30. 08. 2021 20.29
-2
Kaj ste tak trmasti. Oni gori imajo oblast in kar sprijaznite se in ne upajte, da bo bolje, ker ne bo. Če vam kdo rožice sadi, vedite, da laže.
sg1010
30. 08. 2021 20.26
+1
Politika in kvazistroka so močno omejeni, zatorej omejitve.
Eva14
30. 08. 2021 20.12
+0
Pa ka boste ze nehal s tem nabijat?
najed rundab
30. 08. 2021 20.06
+1
nekaterim to cepivo pošteno mozeg kisa.......še malo pa tretji šus,da boste še bolj "pametni"
92ddt 1
30. 08. 2021 20.02
-1
Ne pomaga. Tam smo kjer smo. Nisem se preveril spremembe v precepljenosti. Predvidevam pa da ni spremembe. Upanje bo ko bo cepljenih na novo 6000 dnevno. Potem je znak da se premika. Ko so številke Max 3500. Gremo v bistvu proti novim omejitvam naproti. Vprašanje je pa samo katerim.
grumf
30. 08. 2021 19.48
+2
Se pravi.. 90% necepljenih nafila bolnišnice. Rasti okužb sledi zapiranje države. Ves narod bo hvaležen necepljenim..
sg1010
30. 08. 2021 20.28
+0
grumf@: najbolj pa tisti, ki pobirajo visoke covid dodatke za nič dela
First Last
30. 08. 2021 19.48
+3
Narod drvi v prepad. Zaradi veliko stvari. Zakaj? Ker vsak kaže s prstom in pametuje. Kot se vidi tukaj na portalu. Dragi moji, to se tiče vsakega. Pri koroni je enako! Vsak lažje vrjame da nekdo vodi to krizo, ukrepov marsi kdo ne bo opravičeval oziroma bi zato morala biti dejstva bolj očitna kot je to sprejemljivo. Streznite se že. Nehajte upravičevati našo neumno naravo, zato se nikamor ne premaknemo le tonemo. Če bomo takšni naprej je kar prav da nas kak virus izbriše.
superjezek
30. 08. 2021 19.45
+3
Kako manipulirajo z narodom tile političarji.. Njihovi podmladki oziroma troli ter tarzančki so videli, da ljudje množično pišejo o tem kako veliko so zapravljali in niso nobene nove postelje kupili ali bolnišnice in evo ga so že začeli tudi s tem farbat ljudi. Tukaj bi mi o eni zadevi začeli pisati in mi zmanipuliramo politike in obrnemo stvar v našo korist pod lažno novico.?!! To nam oni že nonstop delajo v tej umazani njihovi igri.
Et54678
30. 08. 2021 19.41
+4
kar dolarji se jim svetijo v očeh :)
Senzor
30. 08. 2021 19.32
+4
S svojim telesom lahko človek sam razpolaga, ne pa s pomočjo ruske rulete.
First Last
30. 08. 2021 19.44
+2
Apajade, narod je nespametna trmasta čreda ki drvi v prepad, epidemij ne razumemo kajti pri pri stvareh ki narod osrečuje nikoli ni bil razumen če se to omeji. Zavedal pa se narod nikoli ni da je to v nas samih.
hipotamtam
30. 08. 2021 21.06
povej to vsem proti splavu ... al so tam druga merila?
Optimisty
30. 08. 2021 19.32
+2
vsi hitijo v celjsko bolnišnico saj tam jih čaka bananjamar🍌🍌🍌
gobo
30. 08. 2021 19.25
+4
Naj prvo ukinejo alko in tobak jih več umre
anabanana
30. 08. 2021 19.15
+4
Kaki so pa znaki delte❓❓bilo rečeno da je bolj nalezljiva a majn nevarna, a bolnice jamrajo🙃
Optimisty
30. 08. 2021 19.33
+2
pri delti ratas gluh pri gama + pa še slep😂😂
hipotamtam
30. 08. 2021 21.07
borisss
30. 08. 2021 19.08
+3
Čakam vsak dan potrdilo da sem uradno pokojni. Kdaj bodo poslali necepljenim. A kdo ve?
Zrcalo
30. 08. 2021 19.11
+3
Ne kliči vraga! Kot je včeraj eden zapisal: Karma je hudič.
borisss
30. 08. 2021 19.12
+3
Sej nam dnevno tisočkrat to poveste. Kaj sem zdaj jaz kriv?
borisss
30. 08. 2021 19.14
+7
Vsak komentar cepljenega je.. Zaradi vas, pripravite se, umirajo samo necepljeni, do pomladi vsi v bolnici itd itd
hipotamtam
30. 08. 2021 21.08
res je seko ... zaradi vas in vašega zanikanja!