Korona

V nedeljo 428 okužb. Beovićeva: Stanje se še ne umirja

Ljubljana, 30. 11. 2020 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Maja Račič, STA, Maruša Slana
Komentarji
1356

V nedeljo smo v Sloveniji odvzeli 1880 brisov na novi koronavirus in potrdili 428 novih primerov okužbe. Delež pozitivnih testov je bil 22,8-odstoten. V bolnišnicah se zdravi 1298 okuženih z novim koronavirusom, 205 jih je na intenzivni terapiji. Umrlo je 51 bolnikov s covidom-19. "Sprehajamo se po meji obvladljivosti razmer," opozarja vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb. Vodja svetovalne skupine Bojana Beović prav tako ocenjuje, da se stanje še ne umirja, zato tudi ne moremo pričakovati odpiranja države.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdaj sproščanje ukrepov?
    08:19
    Iz 24UR ZVEČER: Kdaj sproščanje ukrepov?
  • Iz 24UR ZVEČER: Vrhunca drugega vala še ni
    03:59
    Iz 24UR ZVEČER: Vrhunca drugega vala še ni
  • Iz 24UR: Stanje okužb po Sloveniji
    01:33
    Iz 24UR: Stanje okužb po Sloveniji
  • Iz SVETA: Bojana Beović o sproščanju nekaterih panog v gospodarstvu
    05:28
    Iz SVETA: Bojana Beović o sproščanju nekaterih panog v gospodarstvu
  • Iz SVETA: Ukrepov se večinoma držimo
    01:59
    Iz SVETA: Ukrepov se večinoma držimo
  • Iz SVETA: Bojana Beović o morebitnem sproščanju ukrepov
    04:50
    Iz SVETA: Bojana Beović o morebitnem sproščanju ukrepov
  • Dr. Jereb o (ne)smiselnosti nekaterih ukrepov
    00:59
    Dr. Jereb o (ne)smiselnosti nekaterih ukrepov
  • Dr. Jereb o obremenjenosti našega zdravstvenega sistema
    03:46
    Dr. Jereb o obremenjenosti našega zdravstvenega sistema

Vodja svetovalne skupine za covid-19 dr. Bojana Beović je v oddaji Svet na Kanalu A ocenila, da se stanje v državi še ne umirja, zato ne moremo govoriti o odpiranju države. Glede omejitve gibanja na občine je poudarila, da imajo nekatere evropske države še strožje ukrepe, prebivalci pa se lahko gibajo le kakšen meter od doma. 

Tudi številne raziskave kažejo, da je omejevanje mobilnosti eden od ukrepov, ki najbolj delujejo, meni Beovićeva. 

Kot je dejala, moramo epidemijo dojemati kot skupni problem, ki ogroža zdravje vseh nas. Posledice na gospodarstvo so prav tako hude, zato pa imamo vsi motiv, da se res potrudimo in preprečimo prenose, je dodala. 

Če naslednjih 14 dni ne bomo hodili na obiske, v službah pa vzdrževali primerno razdaljo, bi lahko sredi decembra dočakali sproščanje ukrepov. Rezultat je odvisen od vseh nas, če začnemo ta hip, nam lahko uspe, je dejala. 

Beovićeva je spregovorila tudi o smučanju. Po njenem mnenju smučanje ni zelo tvegana aktivnost, če seveda ne prihaja do srečevanja smučarjev iz različnih gospodinjstev. Na druženje v kočah pa bo treba pozabiti, pravi Beovićeva. 

Bojana Beović pravi, da se razmere še ne umirjajo.
Bojana Beović pravi, da se razmere še ne umirjajo. FOTO: Kanal A

V nedeljo 428 novih okužb 

Kot je sporočila vlada, smo sicer v nedeljo opravili 1880 testiranj na novi koronavirus. Potrjenih je bilo 428 primerov okužbe, kar pomeni, da delež pozitivnih testov znaša 22,8 odstotka. To je dobra novica, če upoštevamo, da so bili sobotni rezultati precej slabši: delež pozitivnih testov je bil več kot 30-odstoten.

Je pa nedelja terjala visok smrtni davek: umrlo je 51 bolnikov s covidom-19, kar je drugo največje število v posameznem dnevu doslej. Več jih je bilo le 23. novembra, ko je umrlo 59 covidnih bolnikov. V bolnišnicah se zdravi 1298 okuženih z novim koronavirusom, od tega jih 205 potrebuje intenzivno terapijo. Iz bolnišnice so v nedeljo v domačo oskrbo odpustili 36 bolnikov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Epidemiološka slika na žalost še ne vzbuja večjega optimizma, je pa moč ugotovitvi, da se stanje v nekaterih regijah le izboljšuje, na primer v gorenjski in osrednjesloveski regiji," je na današnji novinarski konferenci dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Gorenjski je namreč 14-dnevna pojavnost okužb padla z 2000 na 888 okuženih na 100.000 prebivalcev. Ta hip sta po Kacinovih besedah najbolj izpostavljeni koroška in pomurska regija. Pojavnost sicer narašča tudi v drugih regijah, kot so savinjska, posavska, zasavska, obalno-kraška in primorsko-notranjska, je dejal govorec.

Žal še vedno ostaja visoko tudi število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Kacin je na konferenci predstavil podatke, ki nakazujejo, da je bilo čez vikend sicer sprejemov v bolnišnice manj kot prejšnje dni, a je bilo izjemno malo odpustov, zato se je število bolnikov v bolnišnicah povečalo. Več odpustov sicer pričakujejo danes.

V domovih za starejše je po Kacinovih besedah Kacina ozdravelo 98 stanovalcev in 63 zaposlenih. Na novo okuženih pa je v domovih 38 stanovalcev, kar pomeni, da je skupno aktivno okuženih 2733. S koronavirusom se je okužilo tudi še 20 zaposlenih, tako da je aktivno okuženih delavcev 1172, "kar je precejšen porast".

V socialno-varstvenih zavodih, ki skrbijo za ljudi s posebnimi potrebami, pa je trenutno okuženih 199 uporabnikov, kar je deset več kot dan prej, in 121 zaposlenih, kar je pet zaposlenih več kot dan prej.

Na vprašanja glede sproščanja ukrepov je Kacin odgovoril, da bo vlada v ožji sestavi najkasneje v sredo poskušala oceniti morebiten predlog svetovalne skupine, kje bi lahko prišlo do sprememb. Na podlagi tega bo sprejela oceno, ali je gradivo dovolj dobro pripravljeno, da se lahko z njim seznani vlada na formalnem zasedanju, ki je predvideno za četrtek. Takrat naj bi beseda tekla tudi o tem, kako bo z odpiranjem smučišč.

Po podatkih Covid-19 Sledilnika je v Sloveniji trenutno 20.233 aktivnih primerov okužbe, 14-dnevna pojavnost okužb pa je pri 965 na 100.000 prebivalcev. Doslej je bilo okuženih že 75.806 oseb, umrlo pa je 1435 bolnikov s covidom-19.

Jereb: Gibljemo se po robu zmogljivosti našega zdravstvenega sistema

dr. Matjaž Jereb
dr. Matjaž Jereb FOTO: POP TV

Po besedah vodje oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaža Jereba nas je epidemija postavila pred dejstvo, da število razpoložljivih postelj v bolnišnicah komaj sledi potrebam okuženih bolnikov, ki zaradi hude ali kritične okužbe dihal potrebujejo bolnišnično obravnavo. Glede na število na novo okuženih se stanje v državi ne umirja in pritisk na bolnišnice ter intenzivne oddelke ne popušča, je Jereb dejal na dopoldanski novinarski konferenci o aktualnih razmerah glede covida-19.

Pojasnil je, da je bil po morda malo manjšem pritisku v prejšnjem tednu prek vikenda ponovno porast sprejemov na navadne in tudi na intenzivne oddelke bolnišnic. Število na novo okuženih ne pada po pričakovanjih, je poudaril.

Več kot 250 intenzivnih postelj v 13 slovenskih bolnišnicah po njegovih besedah zelo verjetno ne morejo pripraviti in "zavedati se moramo, da so rezerve glede postelj in osebja v državi praktično že izčrpane". Problem je namreč tudi pomanjkanje zdravstvenega kadra, ki žal tudi zboleva. "Dejansko osebje težko obvladuje razmere in je psihofizično izčrpano. Negotovost ostaja in ta nepredvidljivost razmer še dodatno stopnjuje pritisk na moje sodelavke in sodelavce," je dejal.

Glede na epidemiološke razmere v državi pa ocenjuje, da vrha po številu zdravljenih bolnikov v bolnišnicah, tako na navadnih kot intenzivnih oddelkih, zelo verjetno še nismo dosegli.

"Kdor misli, da lahko v sedanjih razmerah ob številu aktivno okuženih z novim koronavirusom nudimo vsem covidnim bolnikom, predvsem pa ostalim bolnikom enako oskrbo, kot smo jo lahko ponudili pred epidemijo, živi v nekem drugem svetu in seveda daleč od realnosti," je ob tem opozoril Jereb.

Kot je ponovno poudaril, bomo epidemijo obvladali le skupaj, če se bo vsak držal sprejetih ukrepov za obvladovanje širjenja virusa. Prepričan je, da je treba pri ukrepih vztrajati, vsaj dokler se ne bo neugodna epidemiološka krivulja prepričljivo obrnila navzdol. Ključen razlog, da se to še ni zgodilo, pa je po njegovi oceni v tem, da je virusa v populaciji enostavno preveč.

V UKC Ljubljana je bilo sicer po Jerebovih navedbah v nedeljo na šestih intenzivnih oddelkih, kjer zdravijo covidne bolnike, 67 bolnikov. Smrtnost med covidnimi bolniki, ki so jih zdravili na intenzivnem oddelku, je bila 20-odstotna, podobno kot v prvem valu epidemije je bila starost umrlih dobrih 74 let. Prevladujejo pa starostniki s kroničnimi sočasnimi boleznimi.

Jereb je danes pojasnil, da vsakega umrlega, pri katerem je potrjena okužba z novim koronavirusom, vodijo kot umrlega zaradi covida-19. Večina bolnikov, ki jih zdravijo v bolnišnici, ima prizadeta pljuča zaradi okužbe in redki so tisti, ki morda umrejo zaradi nekega drugega vzroka in pri katerih virus ne bi naredil nobene dodatne škode.

Univerzitetni klinični center Maribor je medtem sporočil, da zdravijo ponovno nekoliko višje število bolnikov s covidom-19. Hospitaliziranih je 198 covidnih bolnikov, od tega 42 na intenzivnem zdravljenju. Še pet bolnikov je umrlo, skupno do nedelje 148. V celjski bolnišnici pa so tvitnili, da zdravijo 152 covidnih bolnikov, 21 jih potrebuje intenzivno terapijo. Šest bolnikov so odpustili v domačo oskrbo. Doslej pa je umrlo 128 covidnih bolnikov.

V mariborskem zdravstvenem domu začasno zapirajo nekatere ambulante

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor je zaradi okužb zaposlenih z novim koronavirusom in drugih odsotnosti na robu organizacijskih zmožnosti. Zaradi tega so po besedah direktorja Jerneja Završnika primorani začasno zapirati nekatere ambulante.

"Glede na zadnje podatke o številu okuženih na območju mariborske regije, ki so v tem trenutku najvišji v državi, pozivamo vse občane Mestne občine Maribor in sosednjih občin, da nujno upoštevajo vse priporočane ukrepe pri preprečevanju možnosti prenosa virusa, saj nam brez njihove pomoči žal ne bo uspelo zaustaviti naraščanja števila okužb," je danes sporočil direktor zdravstvenega doma Jernej Završnik.

Zaradi povečanega števila zaposlenih, pozitivnih na covid-19 in posledično odsotnih z dela, kakor tudi odsotnosti zaposlenih, ki so v karanteni zaradi stika z okuženimi, se srečujejo z vedno večjimi kadrovskimi težavami. Trenutno je odsotnih 131 zaposlenih, med njimi kar deset družinskih zdravnikov in 25 medicinskih sester, ki delajo v ambulantah organizacijske enote Splošno zdravstveno varstvo.

"Glede na trenutni kadrovski položaj in dodatne obremenitve zaposlenih se bojimo, da vseh naštetih del in nalog sami z razpoložljivim kadrom ne bomo zmogli zagotavljati, saj delujemo na robu naših organizacijskih zmožnosti. Zaradi vsega tega bomo primorani nekatere naše ambulante začasno zapirati, za paciente pa bo ustrezno poskrbljeno na drugih delujočih lokacijah. Iz tega razloga pozivamo paciente, da na spletni strani zavoda redno spremljajo obvestila o delujočih ambulantah in delovnem času ambulant ter da se držijo vseh preventivnih ukrepov za zaustavitev prenosa okužbe s covidom-19," je še navedel.

Po njegovih besedah je trenutno zaprtih deset ambulant. Večinoma gre za ambulante, ki so v manjših krajih, med drugim v Šentilju in Račah. "Težava so predvsem točke, kjer je ena ambulanta in torej le ena zdravnica. Kjer je več ambulant, je lažje nadomeščati," je pojasnil direktor.

Zdravniška zbornica zahteva polno nadomestilo za zdravstvene delavce v primeru okužbe s koronavirusom

Stališče ministrstva za zdravje, da okužba s koronavirusom pri zdravstvenih delavcih ne more biti obravnavana kot poškodba pri delu, je po mnenju zdravniške zbornice nepravilno in nezakonito. Od ministrstva zato zahtevajo, da stališče, po katerem zdravstveni delavci niso upravičeni do polnega nadomestila za bolniško odsotnost, nemudoma spremeni.

Zdravstveni delavci so namreč opozarjali, da jim delodajalci ne priznavajo okužbe na delovnem mestu, zaradi česar niso upravičeni do polnega nadomestila za bolniško odsotnost, ministrstvo za zdravje pa je nato v dopisu zavzelo stališče, da okužba s koronavirusom pri zdravstvenih delavcih in sodelavcih ne more biti obravnavana kot poškodba pri delu.

V Zdravniški zbornici Slovenije pa opozarjajo, da je takšno stališče nepravilno in nezakonito. Spomnili so, da je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v številnih dopisih in navodilih že pojasnil, da je v primeru okužbe s koronavirusom, do katere je prišlo na delovnem mestu, vzrok zavarovančeve začasne nezmožnosti za delo poškodba pri delu.

Kljub omenjenem stališču ministrstva se je sicer minister za zdravje Tomaž Gantar pred dnevi strinjal, da so zdravstveni delavci oz. vsi, ki delajo s covidnimi bolniki, v primeru okužbe z novim koronavirusom upravičeni do polnega nadomestila za bolniško odsotnost. Predlog ministrstva za zdravje bo vključen v sedmi protikoronski zakon, je napovedal. 

Dom starejših ni bolnišnica, ampak dom, kjer ljudje živijo več let, je poudarila direktorica DSO Šentjur (slika je simbolična).
Dom starejših ni bolnišnica, ampak dom, kjer ljudje živijo več let, je poudarila direktorica DSO Šentjur (slika je simbolična). FOTO: Shutterstock

Direktorica doma starejših Šentjur: Dom ni bolnišnica 

Direktorica Doma starejših Šentjur Vesna Vodišek Razboršek je na današnji popoldanski novinarski konferenci spregovorila o aktualnih razmerah v domu. 

Situacija je resna in težka, zahteva popolno angažiranost, razmere skušamo obvladovati po najboljših močeh, je dejala. Do zdaj je ozdravelo sedem stanovalcev, skupno pa je okuženih 23 stanovalcev. Dva stanovalca sta do zdaj žal umrla. 

Vodišek Razboršek je poudarila, da je dom del skupnosti, ker pa se v zadnjih dneh v občini Šentjur spopadajo z velikim prilivom novih okužb, se posledično dom ni mogel izogniti virusu. Okuženi stanovalci sicer covid-19 dobro prebolevajo, problem pa predstavlja velika kadrovska stiska, saj manjka 22 odstotkov vseh zaposlenih. V preteklem tednu so po besedah direktorice pričeli s preventivnim testiranjem zaposlenih, okužbo pa so potrdili pri zaposleni, ki je bila asimptomatska. 

Po besedah direktorice se stanovalci doma povezujejo v skupnost, ki je nekakšen nadomestek družine. Vajeni so druženja, kar sedaj seveda ni mogoče. Domovi niso bolnišnice, ampak so dom, kjer ljudje živijo več let. V teh težkih trenutkih stanovalci potrebujejo pogovor in dodatno razlago, zakaj so ukrepi potrebni, je dejala. V domu sicer skušajo poudarjati predvsem druge plati današnjega časa, vse kar je lepo in dragoceno. Vabim vas, da se spomnite na starejše, ki živijo v vaši bližini, ki bodo letos v času praznikov še bolj občutili praznino, je zaključila. 

Stanovalci Doma starejših Šentjur, ki so nameščeni v beli coni, bodo lahko sicer odslej sprejemali obiske, pri tem pa bodo morali upoštevati ustrezne varnostne ukrepe proti novemu koronavirusu.

Bi bilo ukrepe smiselno sproščati po občinah oziroma regijah?

Medtem je ekipa Sledilnika covid-19 pripravila nov prikaz rasti in širjenja epidemije, "ki izpostavlja tisto, kar je sicer v skupnih kazalcih skrito: obstajajo povezana geografska območja izrazite rasti in območja relativnega padanja primerov".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Puščice na karti Slovenije kažejo stopnjo rasti oziroma upadanja po občinah. Puščica, zasukana navzgor, pomeni, da se število okuženih iz tedna v teden povečuje, če je zasukana navzdol, pa se število primerov zmanjšuje. Vodoravna lega pomeni, da je stopnja rasti blizu nič. 

"V zadnjem času je videti, da je skupna rast za Slovenijo okoli ničodstotna iz tedna v teden — v zadnjem in predzadnjem tednu smo imeli torej približno isto število dnevno potrjenih okužb. A ko pogledamo na karto Slovenije, vidimo, da imamo področja oziroma regije, kjer število okužb izrazito upada (najbolj izstopa Gorenjska), imamo pa tudi taka področja, kjer je število okužb v izrazitem porastu (Savinjska, Maribor z okolico, Krško z okolico)," ugotavljajo pri Sledilniku.

Ob tem dodajajo, da bodo imela področja, kjer število okužb upada, vse manj dnevno potrjenih primerov, a bodo absolutne spremembe čedalje manjše. Nasprotno pa bodo imele regije, kjer so okužbe v porastu, čedalje večje absolutne priraste ob istih stopnjah rasti, saj za proces velja eksponenten zakon širjenja. 

Občine z rastočim in padajočim številom primerov na dan 27. 11. 2020
Občine z rastočim in padajočim številom primerov na dan 27. 11. 2020 FOTO: Covid-19 Sledilnik

In kaj to pomeni za Slovenijo kot celoto? "Področja, kjer je število okužb v upadu, bodo k celoti prispevala čedalje manj, področja, kjer so okužbe v porastu, pa bodo prispevala čedalje več k skupni rasti. Zaradi tega nas nizka povprečna rast lahko zavede. Mislimo, da smo dosegli plato ali da se slika celo izboljšuje. V resnici pa morda zgolj ne vidimo bistva na določenih območjih se slika hitro slabša in tudi kot celota bomo lahko kmalu presegli pretekli vrh, če se te neenakosti v rasti ne bomo zavedali in ustrezno reagirali," menijo pri Sledilniku.

Cizelj: Obnašati se moramo, kot da smo 'vsi okuženi' 

Kot je za 24ur.com pojasnil dr. Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan, smo v prvih dneh novembra uspeli zaustaviti širjenje epidemije. Nehali smo torej pospeševati. Sedaj že praktično celotni november z velikimi napori poskušamo zavirati, a nam ne uspeva prav dobro. "Še vedno vozimo s skoraj enako hitrostjo, kot smo v začetku novembra. Zelo smiselno bi bilo začeti zavirati, in sicer čim močneje," pravi Cizelj. 

In kaj lahko naredimo prebivalci sami? Cizelj meni, da bomo širjenje najbolj učinkovito zavirali, če se bomo vsi obnašali, kot da smo sami, vsi okoli nas pa okuženi. Poudarja pomembnost dosledne uporabe mask, upoštevanja razdalje, razkuževanja rok, malo kontaktov z ljudmi. "Ukrepi naj nam bodo v pomoč pri našem samozaščitnem ravnanju in ne izgovor za drugačna ravnanja, ki žal ogrožajo tudi druge," še dodaja. 

Število okuženih in bolnih moramo po besedah Cizlja obrniti navzdol. Pod 1000 ljudi v bolnišnicah in manj kot 300 pozitivnih testov na dan. "Šele takrat bomo namreč - z dobro mero previdnosti - lahko zaživeli nekaj svobodneje," pravi Cizelj, ki ocenjuje, da lahko to dosežemo še vedno pred koncem leta 2020. A le, če bomo upoštevali ukrepe. 

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

18.35

Vlada do konca februarja podaljšala veljavnost vozniških dovoljenj

Vlada je na današnji dopisni seji s spremembo odloka podaljšala veljavnost vozniških dovoljenj, teoretičnega dela vozniškega izpita in izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki so potekli od 16. novembra do 17. decembra. Zaradi protikoronskih ukrepov je veljavnost podaljšana do 28. februarja 2021.

17.52

V ptujskem domu starejših se razmere nekoliko umirjajo

V ptujskem domu upokojencev se naraščanje števila okužb v enotah Ptuj in Muretinci vendarle nekoliko umirja. Potem ko so imeli še v petek 137 okuženih, se je njihovo število do danes znižalo na 108, pri čemer se je osem oskrbovancev danes vrnilo v sobe, manj je tudi hospitaliziranih. Konec tedna je sicer pri njih umrlo pet oskrbovancev z okužbo.

17.22

Psihologinja opozorila na dve skupini starostnikov

Starejšo populacijo, ki morda ne živi v domovih za starejše, pa je na vladni novinarski konferenci naslovila psihologinja Andreja Poljanec. Opozorila je na dve skupini starostnikov. Najprej je izpostavila tiste, ki so že v otroštvu in mladostništvu doživeli veliko trpljenja in se že brez dodatnih stresnih obdobij v odnosih le delno znajdejo. To je obremenjujoče za obe strani, vendar pri tem lahko pogosteje bolj računamo na čustveno zrelost srednje generacije, je pojasnila.

16.37

Na Notranjskem najhuje v domovih ostarelih v Cerknici in Postojni

Po odkritju novih okužb v Centru starejših Cerknica so izvedli testiranje vseh stanovalcev in zaposlenih. Skupno je tam trenutno okuženih 27 stanovalcev in 12 zaposlenih. V Domu upokojencev v Postojni pa je okuženih 43 stanovalcev in 22 zaposlenih, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko Sandi Curk.

16.30

'Spomnite se na tiste starejše, ki bodo letos v času praznikov še bolj občutili praznino'

Po besedah direktorice se stanovalci doma povezujejo v skupnost, ki je nekakšen nadomestek družine. Vajeni so druženja, kar sedaj seveda ni mogoče. Domovi niso bolnišnice, ampak so dom, kjer ljudje živijo več let. V teh težkih trenutkih stanovalci potrebujejo pogovor in dodatno razlago, zakaj so ukrepi potrebni, je dejala direktorica. V domu sicer skušajo poudarjati predvsem druge plati današnjega časa, vse kar je lepo in dragoceno. Vabim vas, da se spomnite na starejše, ki živijo v vaši bližini, ki bodo letos še bolj občutili praznino, je zaključila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1356)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Velikamarela 88
03. 12. 2020 15.58
-1
Podpora za ukrepe se veselim ,da levičarji jočejo 😭 dober znak..😁😆
apodgra
01. 12. 2020 16.46
+3
Ko gledaš te številke , ne moreš biti zdravstveni strokovnjak ,da ugotoviš ,da je stanje kritično. Zato je treba vprašati dr. Beovićevo , da nam ona iz strokovnega vidika pove ,da je stanje katastrofalno , vendar, vse še pod nadzorom .
apodgra
01. 12. 2020 16.39
+5
Drt, Beovičeva je več na televiziji , kot pa na delovnem mestu. Če primanjkuje zdravnikov ,naj potem opravlja svoje delo , za katero je usposobljena. Medijsko pozornost pa naj prepusti drugemu . Od njenih komentarjev , ne dobimo nobenih strokovnih odgovorov , ampak ponavljajoče vladne ukrepe ,ki se kot pokvarjena gramofonska plošča ponavljajo iz dneva v teden in v mesec. Tistih nekaj stavkov , se bi tudi drugi z lahkoto naučil in jih vsaki dan namesto kosila serviral na prazen krožnik . Če je to naša elitna stroka, potem ni čudno ,da smo v takšni obupni zdravstveni situaciji.
apodgra
01. 12. 2020 16.25
+4
Če se spominjam , so nam pri valu govorili , da se je treba čin več gibati na svežem zraku. Takrat še niso bile obvezne maske . Danes pa na prostem obvezno maske in socialna razdalja . V zapetem prostoru v sejni dvorani pa poslanici za ovalno mizo sedijo drug poleg drugega . Kdo koga prepričuje , da je treba spoštovati vladne ukrepe , ko pa so ti na vsakem koraku povoženi ravno s stani poslancev in vlade.
Walter Pravicek
01. 12. 2020 13.45
+0
Dr.Beović še ni VIDELA PODATKOV V DATA EXPLORER!GROZA OD GROZE!ŽE TAKO NAS JE ZA KAPLJO V MORJU,PA ŠE COVID KOSI,KOT NEKOČ ŠPANSKA GRIPA!MALO LE USKLADITE PODATKE Z DATA EXPLORER!ALI PA NAJ KACIN IN KREK POVESTA:JA,ONI LAŽEJO!V SDS PA BODO VERJELI!KOMUNIST ŠE NI NOBEDEN VRNIL OSEBNIH DOKUMENTOV?
somu
01. 12. 2020 08.25
-7
Ne razumem ljudi, ki ne verjamejo v korono in se ne držijo ukrepov. Žalostno!! Covid oddelki pokajo po šivih, medicinsko osebje je izčrpano od dela, nekateri pa se delajo norca iz vsega tega in ne upoštevajo ukrepov? Žalostno in neodgovorno! Vsak, ki ne verjame v korono, v sebi misli, da ne more zbolet, da se njemu ne more zgodit kaj takega. Poznam nekaj takšnih pacientov, ki so bili tako glasni in sedaj pristali na ventilatorju. Kaj pa sedaj? Hitro so spremenili mnenje in sedaj drugače razmišljajo in obžalujejo svojo "napako". Vse "neverjetne Tomaže" bi vprašala, če so že tako prepričani, da korone ni, ali bi podpisali izjavo, da v primeru, da zbolijo za korono ne potrebujejo zdravniške pomoči? Nihče ne ve, kako bolezen odreagira na posameznika, ko se okuži, kaj bo in kako bo? Mislim, da bi se moral vsak bat tega. Žalostno, kako nekateri razmišljate o dementnih ljudeh. Mislim, da ti ljudje v svoji družini nimajo takega sorodnika in se ne zavedajo kako žalostna bolezen je to. Res mislite, da 24 ur ne vedo kaj in kako. O ja, pa se. V njihovih glavah in žalostnih očeh neprestano poskušajo ujeti prave misli in se zavedati kaj in kako. Žal bolezen jim to preprečuje. Sramota, kako lahko nekdo tako podcenjevalno reče, da se nekaterim lajf izteka!!! Mar se ne vsem nam??? Ko se rodiš se začne življenje iztekati! Nihče ne bo ostal večno, kot si morda nekdo celo misli, da pa njega ne čaka smrt. Nihče ne ve, kako dolgo mu je dano!! Tudi otrokom ne!! Tudi otroci umirajo. Po vsem svetu je virus. Bolj se bomo držali ukrepov, prej se bomo vrnili nazaj v normalno življenje. Jaz bi letos pustila vse zaprto do 10.1.2021 in tudi smučišča v imenu zdravja!!! Zaprti, neprezračeni prostori je leglo virusa!! Ljudje bi se morali zavedat in bit odgovorni do sebe in do drugih!!!!
KaiC
01. 12. 2020 08.55
+5
Ne razumem ljudi, ki ne dojamejo, da je velikanska razlika med "ljudje ne verjamejo v korono" in "ljudje ne verjamejo politikom kar govorijo o koroni". Noben ne pravi, da korona ne obstaja. Kar pravijo, je da ta nima takega efekta, kot ga korumptirani mediji in politiki skušajo prikazati. Res je, da je ponekod medicinsko osebje izčrpano od dela, v večini primerov pa ne. Za vsakega jamrajočega medicinca, ki je trenutno preobremenjen z delom na račun korone, boš našla 5 drugih, ki ti bodo rekli, da spremembe sploh ne občutijo. Seveda, boš do teh prišla le po osebnih poteh, saj jih mediji ne bodo izpostavili. Definitivno verjamem v Korono, ker poznam veliko ljudi, ki je za njo zbolelo. So jo pa tudi VSI (brez ene same izjeme), ki jih poznam iz prve roke in ne preko medijev ali iz raznih pripovedk "kolega od kolega", to tudi preboleli v manj kot ENEMU TEDNU in vsi brez ene same izjeme trdijo, da so se slabo počutili par dni, nakar pa je edini obstoječi simptom, ki jim je ostal še nekaj časa, bila nezmožnost vohanja. Pa ne rečem, da virus ne more efektirat na hujši način tiste, ki imajo slabši imunski sistem, pa tudi ne rečem, da ne more povzročit kritičnega zdravstvenega stanja (v kolikor je oseba že imela druge zdravstvene težave preden je zbolela), vsekakor pa se tukaj ne gre za nek bavbav, zaradi katerega bi morala trpeti celotna populacija toliko časa (do zdaj in v bodoče, ko bomo imeli opravka s posledicami vrsto let). Kar je zares žalostno, je to, da ljudje kot ste vi, raje verjamete medijem in politikom, kot pa da bi porabili nekaj časa in se zares pozanimali, kaj se dogaja. Izprašajte vse ki poznate, ki so bili okuženi ali ki so trenutno okuženi in poskusite biti kolikor se da neopredeljeni skozi pogovor, tako da boste bili sposobni sprocesirati tudi informacije, ki ne ustrezajo vaši trenutni prestrašeni mentaliteti. In ja, ko se rodiš, se ti začne življenje iztekati. To pomeni, da je življenje vseh tistih, ki niso ogrožena skupina prav tako pomembno kot življenje tistih, ki so v ogroženi skupini. In tudi če bi gledali na situacijo na najtemnejši način, kot jo skušajo prikazati mediji, razlika je v tem, da je ljudi v ogroženi skupini BISTVENO manj. Da o dejstvu, da z ukrepi, ki jih potegujemo sedaj, bomo imeli opravka vsi (vključno z zdravimi in tistimi, ki bodo preživeli) še vrsto let, medtem ko večina iz kritične skupine, tudi če preživi, ima pred sabo bistveno manj časa, sploh ne govorimo. Tudi če se sliši to nečustveno, je to dejstvo, pred katerim si marsikdo zatiska oči. Gre se za preprosto moralno uprašanje, kateremu se marsikdo želi izogniti. Boš žrtvovala prihodnost desetim ljudem, da rešiš enega, ali pustiš da enega pobere na račun desetih? Pa da ne bo pomote, to ne pomeni, da pustiš človeka kar umreti. To pomeni, da namesto da izoliraš cel svet, izoliraš tiste, ki so v kritični skupini.
štrekeljc
01. 12. 2020 10.02
+3
Smučišča so zaprti, neprezračeni prostori?
Walter Pravicek
01. 12. 2020 13.47
-4
Problem NI,KO SE PELJEŠ-MALO HITREJE ALI TERENU PRIMERNO ALI PLUŽIŠ,A JE,KO SE POSTAVIŠ V VRSTO,KO SE SEDEŠ NA SEDEŽNICO,ALI CELO V KABINO,ČE OBSTAJAJO!TAM SE VIRUS ŠIRI,PA ONO CMOKANJE ZNANK IN ZALJUBLJENIH!
slovenc59
02. 12. 2020 15.12
+1
To je bil najboljši komentar na to temo, upam, res upam, da ga preberejo vsi odgovorni ! Se pa močno bojim, da tudi če ga bodo prebrali, ne bodo prenehali s svojimi fašističnimi rabotami, ki pa s korono nimajo nobene zveze ! Bo res treba začeti še s čim drugim, kot z vožnjo ob petkih !!
slovenc59
02. 12. 2020 15.15
+1
Nisem napisal, da se moj komentar nnanaša na KaiC , ne na ono blebetanje zgoraj !!!
Sars2
30. 11. 2020 21.57
+4
Oglasam se na temo zlatko,ukinili,zalostno,da ljudje vec ne smemo imeti vec svojega mnenja ne svobode,pravic,ocitno bi morAli biti vsi bebavi,pa preslisati,kako je ukazano sestram ko opravljajo teste,da recimo namesto 40 okuzenih,morajo pripisati se eno nulo,da je 400 okuzenih,kaj imate....
akmt
30. 11. 2020 21.57
+0
Resnica v dsojih:max 5%stanovalcev pogresa svojce. 95%jih pa ne. Ker se zase ne vejo. Totalna demenca. Ali je zima ali je poletje, ni vazno. V jedilnico in nazaj v sobo spat. Na voljo imajo 100aktivnosti Pa vecina raje SPI cez dan. Ubogi so sedaj otroci. Ne pa nekdo, kateremu se lajf pocasi izteka.
Teofil
30. 11. 2020 21.54
+5
Žal tole z Kocinom ni bila prav modra izbira,res da je možakar hitrega jezika a počasnega razmišlanja pa tudi žejen bogatega honorarja
avgustina
30. 11. 2020 21.50
+3
Hocemo krizni dodatek
Ban Jela?i?
30. 11. 2020 21.50
-6
Slovenci so Alpski Hrvati. ZDS 🇭🇷
Z0r98xyw
30. 11. 2020 21.48
+2
Barabe nesposobne
Antoniozmaj
30. 11. 2020 21.45
+4
janšisti, glasuje se za najboljši medijski portal v regiji. Za katerega boste glasovali? 😜😜😜😂😂😂
Red Bull
30. 11. 2020 21.52
+1
Vprašanje za milijon dolarjev. Za svečke hehe.
dwwwwww
30. 11. 2020 21.45
+6
Ljudem ste vzeli možnost do dela, šolanja, gibanja, govora, mišljenja.In na to vse krivite narod za dogajanje v državi.Sramotno
dwwwwww
30. 11. 2020 21.47
+4
Sars2
30. 11. 2020 21.41
+4
Oglasam se na temo zlatko,ukinili,zalostno,da ljudje vec ne smemo imeti vec svojega mnenja ne svobode,pravic,ocitno bi morAli biti vsi bebavi,pa preslisati,kako je ukazano sestram ko opravljajo teste,da recimo namesto 40 okuzenih,morajo pripisati se eno nulo,da je 400 okuzenih,kaj imate ljudje od tega,zaprti ste,
hirajem
30. 11. 2020 21.48
-1
dwwwwww
30. 11. 2020 21.39
+10
Tole je res norčevanje iz naroda.Do kdaj bomo pa zaprti??Do kdaj bomo morali upostevati te nesmiselne ukrepe???Dajte ljudje zbudite se.Virus je in bo med nami tako kot so vsi ostali virusi.
Valukk
30. 11. 2020 21.37
+7
A JJ še nima corona virusa?
Red Bull
30. 11. 2020 21.46
+2
A veš kako pravijo Srbi? Neće grom u koprive. NA ŽALOST!!!
ZIPPO
30. 11. 2020 21.36
+5
Tale cirkus bo moral počasi zapreti svoja vrata, ker nastopajoči nimajo strokovnega nastopa. Imajo pa vse kaj drugega.
akmt
30. 11. 2020 21.35
-1
Do februarja, marca bo covid.Ponavadi cez jesen in zimo vsi nekaj smrkamo, kasljamo...Ker je to cas prehladnih obolenj. Sedaj zal razsaja prehlad-covid. Bomo ze. Kaj pa je 1 leto ali malo vec v nasem lajfu??? Jaz sem dala cez ze ogromno tezkega, od mladih let naprej. Mi zato tole ni nic takega.Med drugim tudi brez sluzbe par let, ko ni bilo denarja za na kave, za kino, frizerja, nove obleke, darila,.... Sem prezivela zelo skromno. Sprehodi z otroci in vse pes.... Pa v gozd, k reki.... Pac, cas, ko razmislis o sebi, prijateljih ... In naredis kar nekaj reda v vsem tem..... Samo, da ne zbolimo, pa bomo zmagovalci.Sedaj je cas za nase bliznje, za pomoc otrokom, za BITI SKUPAJ. Kar je pa ogromno ljudem tezko.... Ker ni vec pobegov v fitnese, pa k ljubicam, ljubckom,... Pa kuhat je treba, pa nic "novih nohtkov, trepk, tatujev..." In ostale navlake. Za mnogo ljudi bodo prazniki katastrofa. Ker bodo skupaj z druzino in ne bodo smeli z doma... Revcki bogi.....
Ponent
30. 11. 2020 21.43
+3
štrekeljc
30. 11. 2020 21.12
+13
Kdaj bo teh politdohtarskim veleumom kapnilo, da nesmiselni ukrepi očitno ne pomagajo, če se stanje ne umirja?
hirajem
30. 11. 2020 21.19
-5
zakaj pa ne pomagajo??? Ukrep pri kapljičnih infekcijah je osamitev in izolacija....že od kar vemo oz se zavedamo kapljičnih infektov.
Ponent
30. 11. 2020 21.27
+7
hirajem
30. 11. 2020 21.32
+3
Aja Dek oprostite...spregledal sem vas kot eminentnega strokovnjaka. Mogoče lahko vi razložite kako se branimo in kateri so ukrepi obvladovanja infekcij z kapljično in aerosolno transmisijo...lahko navedete primer za kateri koli recimo virus ni potrebno da je to nujno covid 19? Hvala
štrekeljc
30. 11. 2020 21.55
+2
hirajem, res je. Pa je to v praksi izvedljivo? Se ti zdi občinski arest osamitev in izolacija? Morda v družbenem in družabnem pomenu beseda, v medicinskem zanesljivo ne!
hirajem
01. 12. 2020 10.06
+1
Občinski arest je politična zadeva in z medicinskega stališča nima relavantne povezave. Imaš prav.