Korona

Codogno leto dni po odkritju 'pacienta nič': mnoge je še vedno strah

Italija, 19. 02. 2021 19.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Melita Stolnik
Komentarji
8

Pacienta nič, ki ni imel nobene povezave s kitajskim Vuhanom, so odkrili v italijanskem mestecu Codogno blizu Milana v Lombardiji. Oblasti so takrat nemudoma odredile najstrožjo karanteno, a zaman. Virus se je hitro širil po državi. Javno zdravstvo je zaradi cunamija obolelih v spomladanskem prvem valu skoraj kolapsiralo. Kljub večmesečnim najstrožjim ukrepom in popolnemu zaprtju države je v Italiji za covidom-19 umrlo malo manj kot 95 tisoč ljudi, kar našo zahodno sosedo uvršča na žalostno prvo mesto v Evropi in šesto na svetu. Tako kot ves svet se Italija še vedno bori z virusom, a razmere za zdaj obvladuje.

Ulice italijanskega mesteca Codogno, kljub najmilejšim ukrepom, bolj ali manj samevajo. Čeprav so gostinski lokali odprti, se le redki ustavijo in sedejo za mizo. "Mnoge je še vedno strah. Zahtevajo kavo za sabo, v skodelici, ki jo lahko zavržejo," pravi Emil Cavalli, lastnica lokala in še dodaja: "Nočejo ostati v kavarni, strah pred virusom, ki je zelo prizadel Codogno, je velik." Bar se nahaja v mestecu, ki se je v zgodovino zapisalo kot kraj, kjer so pri 38-letniku potrdili prvi primer okužbe z novim virusom v Evropi. Že naslednji dan je sledila popolna blokada mesta.  

Razmere so se iz dneva v dan slabšale. V Codogni so marca lani vsako uro zabeležili 20 novih primerov okužbe. Na mestnem pokopališču so pokopali trikrat več ljudi kot leto prej. Covid je Marcu Barberi lani vzel dva sorodnika, teta je umrla marca, novembra še bratranec, zato na pokopališče prihaja vsak dan. Pandemija je močno zarezala v vse pore življenja Italijanov. Samo v prvih dveh tednih popolne ustavitve javnega življenja so podjetja v Codogni utrpela 100 milijonov evrov izgube. Več kot tretjina jih je vrata zaprla za vedno.

"Počutili smo se kot ujetniki"

"Blokade, izgube služb, ljudje zaprti v svojih domovih," razlaga trgovec Eduard Gheorghe iz Codogne in nadaljuje: "Virus nas je prizadel v vseh pogledih, ekonomsko in socialno." Podobno razmišlja Manuela Bensi, prebivalec Codogne, ki pravi: "Življenje je za vse nas postalo enolično in grozno. Vse je bilo drugače, vse se je spremenilo, počutili smo se kot ujetniki."

Tudi zato 16 tisoč prebivalcev Codogna nevarnost, ki jo predstavljajo nove različice virusa, jemljejo skrajno resno. Vestno spoštujejo epidemiološke ukrepe od nošenja mask do socialnega distanciranja.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kokicas
20. 02. 2021 10.27
+2
Pacient nič ki pa ni prišel iz kitajske. V Italijo so virus prinesle druge osebe in to od severa do juga povsod, ko so odkrili primer v codognu je bil virus že v polnem zamahu.
Generacija56
20. 02. 2021 09.39
+0
Strah je strahovito močno orožje, ko ga vsadiš v ljudi. Mnogo je področij, kjer se NAČRTNO vsajuje.
singer177
19. 02. 2021 21.55
+6
Ta zgodba je pa tak nateg, njihovi mediji tako nategujejo ljudi, da je adijo. Vsaki dan gledam ita dnevnik. Kako jim perejo mozak, da to ne moreš verjeti. Cenzura in izmišljene zgodbe. Enkrat bo prišla resnica na dan, ko bo dokazano, da 80% jih je umrlo zaradi odrekanja zdravljenja in ne zaradi naj ubijalskega virusa.
pero982
19. 02. 2021 21.28
-3
Pa saj to je navadna gripa bi rekli nekateri.
singer177
19. 02. 2021 21.56
+4
Malo močnejša od navadne. Ampak če živiš dokaj zdravo, ga preboliš brez problema. Vse drugo so pravljice za take kot si ti
+7
Pacient "nič"...v resnici,pa so virus prinesli že prej kitajski nezakoniti delavci,ki delajo večinoma v tekstilni industriji v Italiji...cca 100000 jih je....tega pa italijanska vlada ne bo priznala,saj gre za nezakonit posel,kjer se obračajo miljarde €...z državnim žegnom seveda.
singer177
19. 02. 2021 21.56
+2
V ITALJI JE OKOLI 1 MILIJON KITAJCEV. Uradno, neuradno pa okoli 2,3 milijone
izgubljen krt
19. 02. 2021 19.55
-3
Ja, z mnogimi je govoril, in mnogo sodelavcev ga je informiralo s tem, da je mnoge strah...in tudi sam je verjetno čutil in občutil mnogo strahu, samo sam tega ni mnogo občutil, ker ga ni nihče o tem informiral.;-)))))