Korona

V nekaterih delih Londona okužen vsak drugi prebivalec, strogi ukrepi v Nemčiji

Ljubljana, 11. 01. 2021 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Danijela Levpušček, STA
Komentarji
54

Pred Veliko Britanijo so najzahtevnejši tedni v spopadu z epidemijo koronavirusa. Bolnišnice so na robu zmogljivosti, prav tako mrtvašnice. V Angliji se je okužil že vsak peti prebivalec, v nekaterih delih Londona pa celo vsak drugi, so izračunali na podlagi novega modela. V ZDA so potrdili novih 1814 smrti ter več kot 200 tisoč okužb, skupaj pa se je po svetu okužilo že več kot 90 milijonov ljudi. Po vsej Nemčiji pa veljajo strožji protikoronski ukrepi, ki med drugim omejujejo druženja ter potovanja.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom po svetu je po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa v nedeljo preseglo 90 milijonov. Število okužb se je podvojilo v le desetih tednih, mejnik 45 milijonov okužb je svet presegel konec oktobra. 

V Angliji se je s koronavirusom okužilo že 12,4 milijona ljudi oziroma vsak peti prebivalec. Hkrati to pomeni petkrat toliko okužb, kot so jih dejansko odkrili, so izračunali na podlagi novega modela za spremljanje širjenja epidemije, poroča Guardian. Številka se nanaša na stanje preteklo nedeljo, ko je bilo uradno odkritih 2,4 milijona okužb, do včeraj jih je bilo že 2,7 milijona. 

Model število okuženih izračuna na podlagi števila smrtnih primerov oziroma na podlagi stopnje smrtnosti, pripravili pa so ga v analitični skupini Edge Health. 

V najhuje prizadetih londonskih četrtih Barking in Dagenham ter Newham se je po teh izračunih z virusom okužila že polovica prebivalcev, kar pomeni več kot 100 tisoč okužb v vsaki. Dejansko pa so do 3. januarja v prvi zabeležili "le" 14.700, v drugi pa 21.700 primerov. Zelo visoka stopnja okužb (okoli 40 odstotkov) je tudi v Liverpoolu, Manchestru, Rochdalu in Salfordu. Omenjena mesta so se s krizo soočala v začetku drugega vala. 

"Odkrite okužbe so le delček vseh in šele ta slika nam pove, kako hudo je pandemija prizadela London in severozahod države. Neverjetno je, da poznavanje, kje in kako se pojavljajo okužbe, na tej stopnji ni večje. Pomagalo bi, da bi bili ukrepi bolj ciljno naravnani," je ugotovitve komentiral soustanovitelj in direktor Edge Healtha, George Batchelor. In dodal, da je ne glede na cepljenje ključnega pomena, da znamo slediti okužbam, saj jih je le tako mogoče hitro zatreti.  

V Veliki Britaniji so v soboto dosegli mejnik več kot tri milijone potrjenih okužb z novim koronavirusom, doslej je umrlo več kot 80.000 bolnikov s covidom-19.

Pred Veliko Britanijo so najhujši tedni, je danes dejal epidemiolog Chriss Whitty, eden osrednjih obrazov boja proti koronavirusu na Otoku, ki deluje tudi kot glavni svetovalec britanske vlade za področje zdravstva. Bolnišnicam grozi, da ne bodo zmogle navala novih pacientov, izjemno hitro se polnijo tudi mrtvašnice. Trenutno se v bolnišnicah zdravi 30 tisoč obolelih, v konici prvega vala jih je bilo 18.000. 

Z londonskih ulic je znova izginilo življenje.
Z londonskih ulic je znova izginilo življenje. FOTO: Shutterstock

Anglija poskuša pospešiti cepljenje

V Angliji so danes odprli sedem novih večjih centrov za cepljenje, s katerimi upajo, da bodo pospešili cepljenje proti covidu-19. Do 15. februarja želijo namreč cepiti več kot 12 milijonov ljudi. Glede na najnovejše podatke je v Angliji do 3. januarja prvi odmerek cepiva prejelo več kot 1,1 milijona ljudi.

Pred odprtjem centrov so cepljenje izvajali samo v bolnišnicah, domovih za starejše in ambulantah. Še ta teden naj bi začeli cepiti tudi v lekarnah.

V Veliki Britaniji so doslej odobrili tri cepiva proti covidu-19. Prvo je bilo Pfizerjevo cepivo, ki so ga odobrili 8. decembra. 

V Nemčiji veljajo strožji protikoronski ukrepi

Po vsej Nemčiji od danes veljajo strožji protikoronski ukrepi, ki med drugim omejujejo druženja ter prinašajo omejitve potovanj za območja, kjer je sedemdnevna incidenca večja od 200 primerov okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Predvidoma naj bi strožji protikoronski ukrepi veljali do 31. januarja.

V šestih zveznih nemških državah so strožji ukrepi v veljavi že od minulih dni, od danes ti ukrepi veljajo še za deset nemških zveznih držav, med drugim v najbolj naseljeni zvezi deželi Severno Porenje-Vestfalija ter na Bavarskem in v Baden Württembergu, na spletni strani poroča Deutsche Welle.

V Nemčiji so poslej zasebna druženja omejena samo na gospodinjstvo in še eno drugo osebo. Osebe, ki v Nemčijo vstopajo iz zelo tveganih območij, bodo morale predložiti dva negativna testa na okužbo z novim koronavirusom. Med obema testoma je ne glede na rezultat prvega obvezna petdnevna karantena.

Znotraj države so potovanja brez dokazil za prebivalce območij, kjer je sedemdnevna incidenca več kot 200 primerov okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev, omejili na do 15 kilometrov od doma.

Poleg tega so nemški starši dobili dodatnih deset dni odsotnosti z dela zaradi skrbi za otroke, samohranilci 20 dodatnih dni.

V Nemčiji so po navedbah inštituta Roberta Kocha v zadnjih 24 urah potrdili 12.497 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 343 covidnih bolnikov. Ob ponedeljkih so sicer te številke običajno nižje, saj ob koncu tedna hkrati opravijo manj testov.

Krste umrlih za koronavirusom v mrtvašnici v nemškem mestu Meissen.
Krste umrlih za koronavirusom v mrtvašnici v nemškem mestu Meissen. FOTO: AP

Prihaja Modernino cepivo

V Nemčiji sicer po besedah nemškega ministra za zdravje Jensa Spahna že danes pričakujejo prihod odmerkov cepiva proti covidu-19 ameriškega proizvajalca Moderna. Predvidoma v torek naj bi ga že razdelili po zveznih deželah, nato naj bi sledilo cepljenje tudi s tem cepivom. Kot je davi še dejal Spahn, cepljeni ne bodo mogli izbirati, s katerim cepivom jih bodo cepili, saj trenutne količine obeh cepiv, poleg cepiva Moderne še nemško-ameriško cepivo Biontech/Pfizer, tega ne omogočajo.

V Rusiji in Mehiki potrdili prvi primer britanskega seva novega koronavirusa

V Rusiji so v nedeljo potrdili prvi primer okužbe z britanskim sevom novega koronavirusa. Okužbo s tem sevom so potrdili pri osebi, ki se je vrnila iz Združenega kraljestva, je sporočila vodja ruske agencije za zdravje Rospotrebnadzor Ana Popova. Pri tem ni navedla, kdaj so pri osebi potrdili okužbo.

Ruske oblasti so zaradi novega seva že 22. decembra začasno prekinile vse lete v in iz Velike Britanije.

Prvi primer okužbe z novim sevom so zabeležili tudi v Mehiki. 

Grčija odpira šole

V Grčiji jepo dveh mesecih vrata odprlo več tisoč osnovnih šol in vrtcev. V šolske klopi in igralnice se je po podatkih oblasti vrnilo več kot 850.000 otrok, mlajših od 12 let. 

Šole in vrtci v Grčiji so bili zaprti od 16. novembra, ko so v državi v veljavo stopile stroge omejitve javnega življenja. Predvideno je bilo, da se bodo iztekle danes, a so jih v petek podaljšali še za teden dni. V zadnjih mesecih so v tej državi zabeležili več kot 4000 od skupno 5263 smrti zaradi covida-19.

Država se medtem pripravlja na začetek kampanje cepljenja proti covidu-19 za starejše od 85 let. Tiskovni predstavnik vlade Hristos Tarantilis je sporočil, da si je Grčija z 11 milijoni prebivalcev zagotovila cepivo za 15 milijonov ljudi, od tega naj bi bilo ta mesec na voljo več kot 420.000 odmerkov.

Italijanski dijaki hočejo v šole

V Italiji protestne akcije dijakov zaradi pouka na daljavo

Medtem pa italijanski dijaki, ki so upali, da se bodo danes vrnili v šole, ostajajo doma. Vse italijanske dežele z izjemo Toskane so namreč podaljšale pouk na daljavo za srednješolce, zaradi česar v več italijanskih mestih danes potekajo protestne akcije. Dijaki opozarjajo, da so šole zaprte skoraj leto dni, kar po njihovem mnenju ni več razumno. Zaskrbljena je tudi ministrica za izobraževanje Lucia Azzolina.

"Brez šole ni rasti, socialne razlike se povečujejo in to na račun šibkejših. Tveganje za okužbo v šolah je majhno" je na Facebooku objavila ministrica. Opozorila je tudi, da se povečuje nevarnost povečanje števila tistih, ki prekinejo šolanje. 

Ponovna vzpostavitev običajnega izobraževanja je po posameznih deželah načrtovana različno. Lacij s prestolnico Rim namerava šole za starejše učence odpreti 18. januarja. Na Siciliji to načrtujejo za 30. januar.

V Italiji so doslej potrdili skoraj 2,4 milijona okužb z novim koronavirusom. Umrlo je več kot 78.000 covidnih bolnikov.

V ZDA več kot 200 tisoč novih primerov 

V ZDA so v nedeljo po podatkih Univerze Johns Hopkins odkrili 213.000 novih okuženih, umrlo je 1814 ljudi. Skupaj so tako zabeležili že 22.406.747 primerov in pretresljivih 374.322 smrti. 

Strokovnjaki WHO bodo na Kitajsko prispeli v četrtek

Skupina strokovnjakov, ki bo s pooblastilom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ugotavljala izvor novega koronavirusa, bo na Kitajsko prispela v četrtek, je sporočila pristojna kitajska zdravstvena komisija. Izvor virusa bodo preiskovali skupaj s kitajskimi strokovnjaki.

V Mikroneziji potrdili prvi primer novega koronavirusa

V oddaljeni Mikroneziji v Tihem oceanu so potrdili prvi primer novega koronavirusa. Mikronezijski predsednik David Panuelo je ocenil, da so razmere alarmantne, a je hkrati prebivalce v televizijskem nagovoru pozval, naj ostanejo mirni.

Predsednik Mikronezije, ki ima okoli 100.000 prebivalcev, je povedal, da so okužbo odkrili pri članu posadke vladne ladje Chief Mailo, ki je bila na popravilu na Filipinih. Okuženi in njegovi sodelavci zaradi tega ostajajo na ladji, ki je zasidrana v laguni in je pod stalnim nadzorom. "Brez panike, razmere so pod nadzorom," je še dejal.

Oddaljene otoške države v Tihem oceanu so bile doslej med najuspešnejšimi na svetu pri preprečevanju vnosa okužb z novim koronavirusom. Svoje meje so namreč zelo zgodaj zaprle, ne glede na škodo za od turizma odvisna gospodarstva. Zelo previdna strategija, ki so jo ubrali na pacifiških otokih, je bila posledica strahu pred posebno ranljivostjo teh držav zaradi slabe zdravstvene infrastrukture ter velikega števila zdravstvenih težav, kot sta prekomerna telesna teža in bolezni srca.

Vanuatu, Solomonovo otočje, Marshallovo otočje, Samoa in sedaj Mikronezija sicer ne sodijo več med države brez okužbe z novim koronavirusom, a nobena od teh držav še ni potrdila prenosa okužb znotraj svoje skupnosti. Brez okužbe so še Kiribati, Nauru, Palau, Tonga in Tuvalu.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ska1
12. 01. 2021 08.27
čudno, sigurno je kriva naša vlada
okinse
11. 01. 2021 19.24
+0
Super. Še kak teden in bojo prekuženi vsi in gas vse normalno naprej!
niktalop
11. 01. 2021 18.47
+1
V nekaterih delih Londona okužen vsak drugi prebivalec. To je verjetno v vzhodnem delu mesta kamor tudi policija rajši ne zahaja, saj je tam znana no-go cona.
Ultra bass
11. 01. 2021 14.29
-2
Laž na laž.
Ultra bass
11. 01. 2021 14.32
-1
Zdrave osebe ne širijo bolezni Leung, Nancy., et al. (2020) “Respiratory virus shedding in exhaled breath and efficacy of face masks.” Nature Medicine 26, 676-680. ''med izbranimi vzorci brez obrazne maske smo ugotovili, da večina udeležencev z virusom gripe in okužbo koronavirusa ni izločala virusa, ki bi ga bilo mogoče zaznati v izdihanih kapljicah ali aerosolih…vsak odvzem izdihanega zraka so opravljali 30 minut, kar lahko pomeni, da je za prenos potreben daljši tesen stik, četudi predvsem preko aerosolov.'' Gao, Ming. et al. “A Study of infectivity of asymptomatic SARS-CoV2 carriers.” Respiratory Medicine.2020. Aug: 169:106026 455 stikov je bilo izpostavljenih asimptomatskemu prenašalcu virusa COVID19: 35 pacientov, 196 družinskih članov in 244 bolnišničnega osebja. NIHČE od 455 stikov se ni okužil s SARS-CoV-2.
Killing floor
11. 01. 2021 13.59
+7
To pa zato, ker se niste borili za belo europo, samo posamezniki! Sami sebi lomijo vejo....
revolucijakorupcijafasizem
11. 01. 2021 13.40
+1
Tam bodo najbolj na udaru vodijo jkih kraljevi kuščarji z elizabeto na čelu ki je ista že 30 let brez bolezni(pa 30 let je ista ),pa še odcepili so se od EU Rotschildi zmagujejo
Killing floor
11. 01. 2021 15.01
+4
Pol bo pa kao umrla ..v resnici si bo pa samo kozo zamenjala in se vrnilla v drugi osebi...
Uporabnik419925
11. 01. 2021 12.50
+5
Naj se cepijo vsi SDS pristaši pa bo vaš veliki vodja izredno zadovoljen.
Mister iks
11. 01. 2021 13.16
+2
Ti boš pa pohvaljen od vaše vodje, ful dober ane... Če pa boš še na paradi pa dobiš extra plusek, zadaj v..
filip1001
11. 01. 2021 12.32
+1
Življenje v glavnem mestu province je obstalo, prebivalci morajo po obveznih testih v sedemdnevno karanteno, iz mesta ne smejo, javni promet je ustavljen, avtoceste pa so zaprte. TAKO SE BORI Z VIRUSI!!
kaktusar1
11. 01. 2021 12.11
+2
se bodo prej prekužili...veliko ljudi živi na relativno majhni površini...london ima čez 8 milijonov prebivalcev...
Uporabnik1515261
11. 01. 2021 13.52
+0
Točno tako. Če se prej prekužijo, bolje bo. Stari in bolni pa bi se itak morali bolj paziti, ker pa se ne, so bolnice prepolne...Zapiramo otroke, morali pa bi se samo-zapreti res zdravstveno ogroženi in zelo stari, torej rizični. A naj jih zdaj otroci čuvajo, če se sami ne znajo? Ne vem več, kaj naj si moslim.
setisfekšn
11. 01. 2021 12.10
+9
Če ne bi bilo tega interneta bi bilo po svetu normalno stanje
followme
11. 01. 2021 12.05
-1
Bodo pac cez 14 dni imeli najboljso sliko
elll
11. 01. 2021 12.00
+0
če je to res lepo njim bodo do konc februarja končali z epidemijo, lahko bi uvozli ta nov sev
setisfekšn
11. 01. 2021 11.51
+6
Zakaj pišete vedno in vsak dan samo črne scenarije(?čemu to vse služi!zakaj ne pišete malo o linzu itd..
User1538643
11. 01. 2021 11.45
+5
No, pol pa ne potrebujejo ukrepov več. Ta virus očitno ima svoja pota in mu ne pridejo do živega. Ukrepi so udarec v pretežno prazno vendar imajo svoj drugi močan odtis.
guruguru
11. 01. 2021 11.33
+8
Kam so pa sedaj izpuhteli vsi cuveni isis, alkaida in ne vem se kateri teroristi? Aja, sedaj je virus novo obdobje zastrasevanja, bolj ucinkovito in sofisticirano!
relos
11. 01. 2021 11.29
+8
... odslej bo vedno kaj novega, zastrašujočega na sceni. Do nedavnega je bila namreč 7 milijardna množica preveč razpuščena in nepredvidljiva.
GospodT
11. 01. 2021 11.27
+8
Kako zanimiv članek. Nikjer ne pove, koliko ljudi so cepili, niti ne nakaže, da so cepili že resnično veliko ljudi. Le zakaj?
Denkooo
11. 01. 2021 11.25
+3
kolko pa je bolanih?
Uporabnik1515261
11. 01. 2021 13.54
+0
Po moje kak odstotek, tako kot povsod in tudi pri nas. Vse ostalo je pretirano. Stari bolni se premalo pazijo. Dokaz? največ je prav med njimi hudo obolelih...Mladih je nepomembno v promilih in še to v izjemnih primerih. Matematika ne laže.
medus
11. 01. 2021 11.19
-3
Super za njih
Frasnel12
11. 01. 2021 10.46
+0
Hitro se bodo prekužli to ni nič slabega!!!
MojsterSplinter
11. 01. 2021 11.28
-7
Mnogo jih bo umrlo, nekateri preživeli bodo imeli trajne posledice, prekuženi pa bodo lahko čez par tednov znova zboleli. Se izplača?
Wolfman
11. 01. 2021 14.16
+1
Kaj si nisi pogledal izjavo in opravičilo švedskega kralja zaradi takšnega razmišljanja o prekuženosti na Švedskem!