Korona

V Nemčiji zapirajo bare in restavracije, v Franciji umrlo 416 oseb

Berlin / Bruselj, 02. 11. 2020 06.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič, Maruša Slana
Komentarji
31

V več članicah EU bodo v veljavo stopili strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, ki se spet pospešeno širi. V Nemčiji ne smejo več obratovati bari in restavracije, v Belgiji pa do 13. decembra uvajajo še strožje ukrepe, ki po besedah premierja Alexandra De Crooja pomenijo karanteno. V Franciji je v zadnjih 24 urah umrlo 416 oseb s covidom-19. Razmere se slabšajo tudi v Italiji, premier Conte je zato napovedal strožje ukrepe. Popolno zapiranje javnega življenja nameravajo uvesti le v žariščih, ne pa po vsej državi. Na Hrvaškem pa so zabeležili največje število smrti od začetka epidemije.

V Španiji je zaradi kršitve ukrepov, ki jih je proti širjenju okužb s covid-19 sprejela vlada, policija v Madridu vdrla na zabavo, ki se je odvijala za zaprtimi vrati. Kot so sporočili policisti so minuli konec tedna tako prekinili 81 zasebnih zabav. V Španiji so sicer doslej od začetka epidemije potrdili 1.264.517 okužb. Epidemija se zaostruje tudi v Franciji, kjer je v zadnjih 24 urah umrlo 416 ljudi, potrdili pa so 52.518 novih okužb.

V boju proti širjenju virusa bodo v Italiji uvedli še dodatne omejevalne ukrepe. Tako bodo ob koncih tedna morale ostati zaprte vse trgovine in lokali v nakupovalnih centrih, razen živilskih trgovin, trafik in lekarn. Zaprli bodo muzeje in galerije. V barih in lokalih bodo še dodatno zmanjšali mesta za strežbo za polovico. 

Možno bo tudi uvesti omejitve potovanj med regijami z visoko stopnjo okuženosti prebivalstva. Prav tako nameravajo podaljšati obdobje prepovedi večernih izhodov iz stanovanj. premier Giuseppe Conte sicer ni navedel ur, so pa mediji pred tem poročali, da namerava vlada podaljšati t. i. policijsko uro na od 21. do 5. ure. Zdaj je ta prepoved v veljavi od 24. do 5. ure.

Ni povsem jasno, kaj je bilo sprejeto glede pouka; Conte je napovedal le, da bi se bilo treba pripraviti na šolanje na daljavo. Pouk na daljavo sicer deloma že poteka v srednjih šolah.

Stanje v državi po besedah Conteja sicer še ni tako resno, kot je bilo spomladi, ko je bila Italija med najhuje prizadetimi državami s koronavirusom na svetu. Stanje v bolnišnicah, še posebej na intenzivni negi, po njegovih besedah še ni zaskrbljujoče, vendar pa se število bolnikov s covidom-19 hitro povečuje.

Skupno intenzivno nego v italijanskih bolnišnicah trenutno potrebuje 1939 ljudi. Bolnišnično oskrbo pa potrebuje približno pet odstotkov tistih, ki zbolijo za covidom-19. A število postelj za covidne bolnike je mogoče še povečati, je v parlamentu še poročal italijanski premier. Vlada je tudi nabavila deset milijonov hitrih testov, ki jih bodo lahko odslej uporabljali tudi splošni zdravniki. Med drugim naj bi okoli 100.000 testov na dan izvedli tudi na šolah, je še napovedal Conte.

Premier je še dejal, da razume frustracije, jezo in utrujenost državljanov, ki se soočajo z novimi omejitvami svobode zaradi koronavirusa. "Vendar pa ne more biti dileme med pravicami posameznika in kolektivnim zdravjem ter potrebami gospodarstva. Bolj ko bomo ravnali krivuljo epidemije, hitreje bomo lahko odpravili ukrepe," je dejal Conte in hkrati pohvalil dosedanje napore in disciplino sodržavljanov pri izvajanju ukrepov za zajezitev covida-19.

Premier je podjetjem in zaposlenim obljubil tudi dodatno pomoč za premagovanje težav zaradi pandemije. V teh težkih časih je še posebej pomembno, da država drži skupaj. Kljub razlikam v mnenjih in stališčih je pomembno, da se država ne razcepi, je še dejal Conte. S tem se je odzval tudi na proteste, ki so pretresali državo prejšnji teden zaradi zaostrovanja ukrepov proti koronavirusu.

Giuseppe Conte je napovedal nove ukrepe.
Giuseppe Conte je napovedal nove ukrepe. FOTO: AP

Delna ustavitev javnega življenja v Nemčiji v upanju na prazničen december

V Nemčiji bodo delno ustavili javno življenje in zaprli storitve vsaj do konca meseca. Zaprli bodo restavracije in bare, gledališča, kinodvorane in športne dvorane. Profesionalne tekme bodo lahko potekale brez gledalcev.

Odprti pa bodo ostali vrtci in šole, v katerih bodo veljala strožja higienska pravila. Prav tako bodo ostali odprti frizerski saloni. Druženje bo omejeno na člane dveh gospodinjstev do največ deset oseb.

Nemška kanclerka Angela Merkel je sodržavljane pozvala k spoštovanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, ki so jih danes v državi zaostrili. Če bodo upoštevali ukrepe, bi lahko bil december znosen je dejala in dodala, da bi lahko v družinskem krogu praznovali tudi božič.

"To bo božič v znamenju koronavirusa, vendar pa to ne bo osamljen božič," je še povedala. Božično praznovanje bo verjetno lahko potekalo v družinskem krogu, je dejala. Ne vidi pa možnosti množičnih silvestrovanj.

V Belgiji uvajajo karanteno

V Belgiji, trenutno najhuje prizadeti članici EU zaradi pandemije covida-19, zaostrujejo ukrepe in uvajajo karanteno, ki bo veljala do 13. decembra. Še naprej bo med polnočjo in 5. uro veljala policijska ura. V Bruslju in Valoniji ta ostaja med 22. in 6. uro.

Zaprte bodo trgovine z nenujnim blagom ter frizerski, kozmetični in masažni saloni. Še naprej ostajajo zaprti bari in restavracije ter kulturna in športna prizorišča.

Gospodinjstva bodo v enem tednu lahko na obisk sprejela samo enega človeka, ki ne živi z njimi, šolske počitnice pa bodo podaljšali do 15. novembra. Delo od doma je obvezno, če je to mogoče.

Na Hrvaškem 1165 novih okužb in 32 smrti

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 5115 testih potrdili 1165 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 32 bolnikov s covidom-19, kar je največ v enem dnevu od izbruha epidemije na Hrvaškem spomladi letos, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

Današnje število na novo okuženih je občutno nižje kot v preteklih dneh, kar je tudi pričakovano, saj so v zadnjih 24 urah opravili približno polovico manj testov kot ob delovnikih. Najvišje dnevno število na novo okuženih so zabeležili minuli četrtek, ko so potrdili 2776 novih okužb. Več kot 2000 na novo okuženih so potem imeli vsak dan do konca minulega tedna.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah največ na novo okuženih v Zagrebu, kjer so potrdili 922 novih primerov. V primorsko-goranski županiji je bilo 33 novih okužb, v istrski županiji pa sedem.

Na Hrvaškem je trenutno 14.734 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah zdravijo 1127 bolnikov s covidom-19. Na ventilatorjih je 94 bolnikov, še navaja nacionalni štab civilne zaščite.

V sosednji Avstriji strožji ukrepi v veljavi od torka

Zaradi eksponentne rasti okužb bodo v Avstriji od torka v veljavi strožji ukrepi. Med drugim bodo uvedli policijsko uro ter zaprli kulturne ustanove in gostinske obrate, je v soboto sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Kot je dejal, so ukrepi, ki bodo v veljavi do konca novembra, nujni, da bi se izognili preobremenjenosti na oddelkih intenzivne nege. Avstrijska zvezna vlada pričakuje, da se bo epidemiološka slika po zaostritvi ukrepov izboljšala v desetih do štirinajstih dneh.

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je danes opozoril, da je stanje v državi zaradi novega koronavirusa že alarmantno in da se bolnišnice že soočajo s preobremenjenostjo. Če se bo sedanji trend nadaljeval, bo v drugo polovici novembra stanje že kritično. 

V samo tednu dni se je število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah povečalo za 62 odstotkov, na intenzivni negi pa kar za 78 odstotkov, je na novinarski konferenci na Dunaju še opozoril minister in pozval k striktnemu upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa.

Zaustavitev javnega življenja v Nemčiji
Zaustavitev javnega življenja v Nemčiji FOTO: AP

Na Madžarskem v zadnjih 24 urah umrlo 70 bolnikov s covidom-19

Na Madžarskem je v zadnjih 24 urah umrlo 70 bolnikov s covidom-19, potrdili pa so še 3581 novih okužb z novim koronavirusom. V madžarskih bolnišnicah se trenutno zdravi skoraj 4500 obolelih s covidom-19, med njimi jih je 313 na ventilatorjih. V državi so za novi koronavirus testirali skupno skoraj 1,1 milijona prebivalcev.

Madžarska vlada pod vodstvom premierja Viktorja Orbana v nasprotju s številnimi drugimi evropskimi državami doslej še ni uvedla omejitev glede množičnega zbiranja, prav tako so odprte trgovine in šole. Orban je v petek pozval k spoštovanju pravil o uporabi zaščitnih mask. Te so bile že nekaj časa obvezne v kinodvoranah, gledališčih, trgovskih centrih in v javnem prevozu , od danes pa jih je treba uporabljati tudi v restavracijah in na športnih prireditvah.

Novo štiritedensko zaprtje javnega življenja se v Angliji začenja s četrtkom

Britanski premier Boris Johnson je v soboto napovedal, da bodo v Angliji s četrtkom uvedli novo štiritedensko zaprtje javnega življenja. Zaprli bodo gostilne, restavracije, telovadnice in nebistvene trgovine, odprte pa bodo ostale šole in fakultete.

"Božič bo letos drugačen, morda zelo drugačen, vendar iskreno upam in verjamem, da lahko z odločnimi ukrepi omogočimo družinam po vsej državi, da bodo v tem času skupaj," je dejal Johnson.

Enomesečna karantena bo v Angliji začela veljati v četrtek, trajala pa bo do 2. decembra. Prebivalce bodo pozvali, naj se izogibajo zasebnim druženjem. Domove bodo smeli zapustiti le za odhod na delo, v šolo ali na rekreacijo.

V Italiji se vrstijo protesti zaradi koronavirusnih omejitev.
V Italiji se vrstijo protesti zaradi koronavirusnih omejitev. FOTO: AP

Tudi Portugalska se delno zapira v četrtek

Na Portugalskem bodo v četrtek v večjem delu države znova zaostrili ukrepe in delno zaprli državo, je v soboto napovedala vlada v Lizboni. Novi ukrepi bodo zajeli približno 70 odstotkov prebivalcev, je sporočil premier Antonio Costa. V skladu z novimi omejitvami bodo ljudje lahko domove zapustili le, če bodo odšli na delo, k zdravniku ali pomagat družinskim članom. Dovoljeni bodo tudi kratki sprehodi. Šole bodo ostale odprte, prav tako restavracije, ki pa se bodo morale zapreti ob 22.30 in v katerih bo dovoljeno le omejeno število gostov.

Trgovine se bodo morale zapreti do 22. ure, podjetja z več kot 50 zaposlenimi pa bodo morala uvesti deljen delovni čas. Oblasti ljudi tudi pozivajo, naj delajo od doma. Zaostritev ukrepov je nujna, da bi se izognili kolapsu zdravstvenega sistema, vendar pa je treba omogočiti, da gospodarstvo deluje naprej, je dejal Costa.

Na Slovaškem so se odločili za testiranje celotnega prebivalstva.
Na Slovaškem so se odločili za testiranje celotnega prebivalstva. FOTO: AP

Na Slovaškem želijo testirati celotno prebivalstvo

Na Slovaškem so ta konec tedna na okužbo z novim koronavirusom z antigenskimi testi testirali dve tretjini od skupaj 5,4 milijona prebivalcev, so danes sporočile oblasti v Bratislavi. Testirali so 3,625 milijona ljudi, od tega jih je bilo 38.359 oziroma 1,06 odstotka pozitivnih.

Pri projektu sodeluje več kot 40.000 zdravstvenih delavcev, vojska, policija ter množica administrativnih delavcev in prostovoljcev, ki testiranja izvajajo na okoli 5000 lokacijah. Testirati želijo celotno 5,5-milijonsko prebivalstvo, izjema so le otroci, mlajši od 10 let. 

Udeležba na testiranju ni obvezna, toda policija lahko vsem, ki jim ne bodo predložili negativnega izvida, izreče visoko kazen. Strokovnjaki so sicer še naprej skeptični, da bo "eksperiment" uspel in da bo ključno prispeval k odpiranju države. 

 

Koronavirus pasica november
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
03. 11. 2020 21.02
.če se ne motim , so tudi pri nas zaprti lokali. ampak eni majo kofi to go"" , in se ga spije v drušni parih metrov stran. Ej. hecno.
Iztok Draksler
04. 11. 2020 11.41
no vida..ze to da ga spijejo v druzbi..kaze da se jim j..za ukrepe
hotchilipoper
03. 11. 2020 12.18
Konec demokracije,če je sploh bila
dante
03. 11. 2020 10.00
+2
Zanimivo je nekaj, vsi korona ukrepi po vsem svetu so identični, zastraševanje, zapiranje, kaznovanje, teror, iskanje takoimenovanega cepiva, dokaz da se pripravlja novi svetovni red
dante
03. 11. 2020 09.55
+1
Vlade proti ljudem s represijo, strahovlado, ljudje odgovorijo s terorizmom, ubijanjem, posledica veliko mrtvih od z, s,, korono
ggzz
02. 11. 2020 21.52
+2
diktatura, bi vpili levuharji
RamzesII
02. 11. 2020 21.50
"Med drugim naj bi okoli 100.000 testov na dan izvedli tudi na šolah" Res, en vem če je to prav, mislim, lahko bi bilo sporno, ne more se tega početi vrez vednosti in navzočnosti staršev, otroci bi lahko končali na kakšnem seznamu pa straši niti vedeli ne bi, ali se spraševali zakaj jih ni iz šole, v poizvedovanju pa bi izvedeli da je njihov v karanteni v ... kaj bo šele ko bodo cepili, želeli cepiti vse.
Common_sense
02. 11. 2020 21.13
+1
Dolga je roka Janseva. 5.11 bo vse drugace:)
Tir1
02. 11. 2020 20.51
-1
416 oseb v Franciji je 13 oseb pri nas... dvakrat slabše nam gre trenutno. Že dva dni zapored po 25 ljudi...novinarji pa samo absolutne številke lepite. Isto v ZDA,kjer jih umre po 1000 na dan, prevedeno na naše prebivalstvo je to štirikrat manj kot tu. Pa v ZDA nimajo hudih ukrepov.
dante
02. 11. 2020 12.51
Udeležba za testiranje ni obvezna, boste pa kaznovani, če ne boste imeli potrdila o testiranju, pa kakšna nasprotja. Torej 8 milj ljudi gre na test x 90€ = 720000000. Čisti dobiček, gola naf...kancija, vse v imenu Corone, lol
User1964037
02. 11. 2020 12.42
+0
Kako nam lahko prikrivate, da je Jajo s pilatusi in patrijami zavzel Nemčijo in Merklco prisilil v lockdown?
Kritika4
02. 11. 2020 09.27
+8
Naši "strokovnjaki" so ugotovili, da je vlada neuspešna, neučinkovita v boji prti virusu, očitno ni edina, saj imajo enako ali podobno sliko vse države EU zato ne vem, čemu Nemčija posega po strožjih ukrepih, da o drugih državah ne govorimo (francija, Španija ..). Prej ko bomo dojeli, da je edina rešitev res odgovornosti slehernega posameznika, prej se bomo izvlekli iz krize. Če pljunemo v roke, smo do veselega decembra rešeni najhujšega.
Periot222
02. 11. 2020 09.52
-4
Nekateri se kar verjamete v vsakodnevne pravljice!
ivan res grozni
02. 11. 2020 09.54
+1
Osnovnošolsko računstvo ni vaša močna stran. Množite. Nemčija ima 40 krat več prebivalstva. Naših 25 umrlih na dan, bi pomenilo njihovih 1000. Smo že na tretjem mestu v Evropi po številu okuženih in mrtvih na 100.000 prebivalcev. Janša je živa katastrofa, prespal počitnice; ničesar storil, niti naročil manjkajoče opreme za uvožene, sedaj neuporabne ventilatorje, ni zagotovil dodatnih postelj, ni zaščitil domov ostarelih.
vinchi
02. 11. 2020 18.45
+0
Pozabi na veseli december ! merkelca govori švabom , da bo ta božič v znamenju družinskih praznovanj, množična silvestrovanja pa se ji ne zdijo mogoča. Pri nas bo popolnoma enako in tudi drugje , da se razumemo , ker itak vsi kopirajo ukrepe eden od drugega . Na radiu 1 na poročilih in še na strani novic RTv sem zasledil tale zapis epidemiologinje Irena Grahek Košnik iz Kranjskega NIJZ , ki pravi , da se tretji val pričakuje v času prihoda gripe, to je december, januar in februar . Nadalje pravi , da bo to obdobje zagonetno , ker zdravniki NE BODO VEDELI ALI IMA BOLNIK KORONO ALI GRIPO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A si sploh predstavljate kaj to pomeni ? Kako pa sedaj ugotavljajo in kako vedo , kdo ima korono .? Pa kdo za vraga je tu nor , vas vprašam gospa epidemiologinja ? Kaj to pomeni , da sta si gripa in covid tako podobna , da ju še dohtarji ne ločijo ? Kaj to pomeni , da nas že celo leto zavajajo s podatki , ki po vsem tem sodeč niso zanesljivi , ker ne ločijo korone od gripe ? Pa če k temu dodamo še nove antigenske teste , ki so še manj zanesljivi kot PCR testi, je jasno kot beli dan , da nas zdravstvo in vlada že celo leto pošteno vlečejo za nos in iz nas brijejo norce . Zanima me , kdo jim bo še verjel po takih izjavah ??? Verjamem , da covid virus je in da je verjetno res bolj kužen kot gripa, vendar ne verjamem , da je tak bavbav , kot se nam prikazuje . Kar pa se tiče kovid krize ; je po mojem ni , oziroma je umetno napihnjena z razlogom , ki bo verjetno res ustrezal kakšni teoriji zarote . Ti pa kar pljuni v roke in se drži ukrepov, če jim po tem kar sem napisal še verjameš . Lahko smo posamezniki še tako odgovorni , vlada bo vlekla poteze za zaustavitev domnevne covid krize dokler se bo njim zdelo . Lahko pa pljunemo v roke z namenom zaustavitve te norosti in zavajanja prebivalcev Slovenije , tako , kot to počno španci in Italijani , potem pa bo morda res konec te " krize " . Zdaj pa le na delo , vsi , ki še verjamete vladi in pritiskajte minuse . Vse ,kar sem napisal o testih in izjavi epidemiologinje je RESNICA , ki se lahko preveri .
vinchi
02. 11. 2020 19.50
Pingo99
02. 11. 2020 09.20
+0
FARMACIJA NAJMOČNEJŠA VEJA SVETA, KI BO POKORILA CEL SVET NE BO NAM LAHKO....
ivan res grozni
02. 11. 2020 09.55
+5
Sanjate? Če bodo farmacevti imeli milijardne zaslužke, gredo izgube gospodarstev že zdaj v bilijone. Katera država bi šla v tak "dobiček"'
RamzesII
02. 11. 2020 21.54
Ne glej veje pač pa drevo. Je le ena od vej, ki jo koristijo tisti v deblu.
macek_garfield
02. 11. 2020 09.15
-2
kaj pravi marko potrc?
Periot222
02. 11. 2020 09.37
-7
komarec
02. 11. 2020 09.45
-7
On je car, strokovnjaki pa evidentno delajo za korist nekih drugih interesov.
User1964037
02. 11. 2020 12.39
Ne mi kritizirat Potrča, je imel mikrobiologijo v srednji šoli in bo zato bolje vedel, kako ukrepat kot naši epidemiologi
komel123
02. 11. 2020 08.28
+4
Ali je Teršek in Koalicija ustavnega loka že na turneji po teh državah, da jih naučijo demokracije ?😂😂😂😂😂
komarec
02. 11. 2020 09.46
-4
ivan res grozni
02. 11. 2020 09.58
+0
Vi niste čisto "diht". EU je ustanovila komisijo za nadzor slovenskih kršitev vladavine prava in Janšo šteje med predsednike, ki, poleg poljskega in madžarskega, najbolj ogroža demokracijo.
ivan res grozni
02. 11. 2020 09.59
-1
Demokracija je zanj sistem, v katerem Janša odloča o življenju in smrti vsakega posameznika.
trolololol
02. 11. 2020 08.16
+9
Janša zaprl še Nemčijo. Neomejena moč!
Fluxx
02. 11. 2020 08.05
+18
Do decembra bo bolje. Vse dobro vsem in lep dan
hotchilipoper
02. 11. 2020 08.27
+2
Periot222
02. 11. 2020 09.38
+2
December bo mrtev tako kot od marca naprej!