Korona

Nemčija odpira vse trgovine: 'Prva faza pandemije je za nami'

Washington/Berlin, 06. 05. 2020 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.V., STA, U.V.
Komentarji
19

V Rusiji so že četrti dan zapored zabeležili več kot 10.000 novih okužb, a smrtnost še vedno ostaja nizka. Avstrija medtem napoveduje podaljšanje nadzora na mejah. Nemška kanclerka Angela Merkel in ministrski predsedniki nemških zveznih dežel pa so se dogovorili za nadaljnje rahljanje ukrepov proti novemu koronavirusu. Med drugim odpirajo vse trgovine, pri čemer bo obvezno nošenje mask. O odprtju restavracij bodo odločale posamezne zvezne dežele. Določili so tudi zgornjo mejo okužb, ko bo ponovno potrebno sprejeti strožje ukrepe.

Prva faza pandemije novega koronavirusa je za Nemčijo, je po videokonferenci povedala nemška kanclerka Angela Merkel. Dodala je, da je bil cilj upočasnitve širjenja virusa dosežen.

Omejitve stikov z drugimi bodo načeloma v veljavi do 5. junija, pri čemer so pravila glede tega nekoliko omilili. Po novem se bodo lahko na prostem družili tudi po več članov dveh različnih gospodinjstev, denimo tudi dve družini.

Merklova in ministrski predsedniki so se dogovorili tudi, da se lahko znova odprejo vse trgovine, torej tudi večje od 800 kvadratnih metrov. Pri tem je obvezno nošenje mask in ohranjanje razdalje. Poleg tega so v domovih za ostarele in v bolnišnicah znova dovoljeni obiski ene določene osebe.

O postopnem odprtju restavracij, barov in hotelov bodo medtem odločile posamezne dežele. Te bodo določile tudi podrobnosti odpiranja vrtcev in šol, pri čemer je Merklova dejala, da se bodo vsi otroci vrnili v vrtce in šole do poletja.

Po nekaterih deželah so sicer že odprli srednje šole za dijake zadnjih letnikov, ki se pripravljajo na zaključne izpite ali maturo, pa tudi osnovne šole za določene razrede.

Na današnjem srečanju so določili zgornjo mejo novih okužb, ko bo ponovno potrebno sprejeti strožje ukrepe. Predvideno je, da bo moralo mesto ali posamezno območje sprejeti ustrezne omejitvene ukrepe, če bodo v sedmih dneh zabeležili več kot 50 novih okužb na 100.000 prebivalcev.

Avstrija zaradi pandemije podaljšuje nadzor na mejah do 31. maja

Avstrijsko notranje ministrstvo je zaradi pandemije novega koronavirusa nadzor na mejah s sosednjimi državami, tudi Slovenijo, podaljšalo do 31. maja. Zdravstveni nadzor na mejah bi se brez podaljšanja iztekel v četrtek. 

Vstop v Avstrijo iz Slovenije, Madžarske, Nemčije, Italije, Švice, Lihtenštajna, Češke in Slovaške je dovoljen le na določenih mejnih prehodih. Vsi potniki morajo ob vstopu v državo predložiti zdravniško potrdilo, da niso okuženi z novim koronavirusom, ki ne sme biti starejše od štirih dni. Dnevni migranti delavci morajo poleg osebnega dokumenta predložiti še dokazilo o zaposlitvi.

Za državljane Avstrije in druge prebivalce je možna tudi 14-dnevna domača karantena. Še vedno sta dovoljena prečkanje države brez ustavljanja in prevoz tovora.

Američani vse bolj politično razdeljeni

Anketa medija Axios in inštituta Ipsos ugotavlja, da pandemija koronavirusa ni uspela poenotiti Američanov, kot se je to dogajalo med drugimi naravnimi in človeškimi katastrofami doslej. V bistvu jih je politično še bolj razdelila, pri čemer republikanci dvomijo v resnost pandemije, demokrati pa podpirajo ukrepe za njeno zajezitev.

Večina Američanov sicer dvomi v uradne številke o okuženih in mrtvih, kar je prav tako novost, saj je zvezna vlada doslej v podobnih nesrečah uživala večinsko zaupanje. Uradni podatki sicer niti niso vladni, saj jih objavljajo zasebne znanstvene ustanove v sodelovanju z vlado ali same. Demokrati sicer večinoma mislijo, da so uradne številke o okužbah in žrtvah prenizke, republikanci pa menijo, da so pretirane.

Trumpovi zvezni vladi zaupa vse manj Američanov.
Trumpovi zvezni vladi zaupa vse manj Američanov. FOTO: AP

Od konca marca, ko je zvezni vladi po anketi Axios-Ipsos zaupalo 53 odstotkov Američanov, ji sedaj zaupa le še 38 odstotkov. Zaupanje demokratov je v tem času padlo z 42 na 25 odstotkov, republikancev s 74 na 61 odstotkov, neodvisnih pa s 47 na 33 odstotkov.

Trumpovi vladi najbolj zaupa latinsko-ameriško prebivalstvo (43-odstotna podpora), med belci jo podpira 39 odstotkov, med temnopoltimi, med katerimi je proporcionalno tudi največ žrtev covida-19, pa jih vladi zaupa le 28 odstotkov.

Vsak peti Američan je v zadnjem mesecu dni nakazal denar v dobrodelne namene, 63 odstotkov jih je zaskrbljenih, da bo v mesecu dni zmanjkalo hrane, 58 odstotkov se jih boji, da se šole ne bodo odprle niti jeseni, 47 odstotkov pa jih je odpovedalo načrtovane poletne počitnice.

Učenci najvišjih letnikov v Vuhanu nazaj v šolske klopi

Učenci najvišjih letnikov srednjih šol v kitajskem Vuhanu, kjer se je konec lanskega leta pojavil novi koronavirus, so se danes vrnili v šolske klopi. Ob prihodu v šole so jim izmerili telesno temperaturo, v razredih morajo sedeti vsaj meter narazen in obvezno nositi zaščitne maske.

121 srednjih šol v 11-milijonskem mestu je bilo zaprtih od januarja. Pouk je vmes potekal na daljavo. Delno odprtje šol je najnovejši ukrep za postopno normalizacijo življenja v Vuhanu in provinci Hubej, kjer se je konec lanskega leta pojavil novi koronavirus in se od tam razširili po svetu.

Življenje v Vuhanu se počasi vrača v ustaljene tirnice.
Življenje v Vuhanu se počasi vrača v ustaljene tirnice. FOTO: AP

Za zdaj so se v šole vrnili le dijaki najvišjih letnikov, ki se pripravljajo na sprejemne izpite za vpis na univerze. Kdaj se bodo v šolske klopi vrnili ostali dijaki in osnovnošolci, se oblasti še niso odločile. Učenci in učitelji so morali pred vrnitvijo v šole opraviti testiranje za koronavirus, šolske prostore pa so razkužili in očistili. V nekaterih šolah so zmanjšali število klopi v razredih in organizirali pouk v manjših skupinah.

Vse so ob prihodu v šole pričakali merilniki telesne temperature, osebe s povišano temperaturo pa niso smele vstopiti v šolske prostore. Drugod po Kitajskem so se šole začele postopno odpirati minuli mesec. V Pekingu in Šanghaju so se nekateri učenci v šolske klopi vrnili minuli teden.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.53

Trump: Koronavirusna kriza hujša kot Pearl Harbour in napadi 11. septembra 2001

Ameriški predsednik Donald Trump je danes dejal, da je kriza, ki jo je povzročila pandemija novega koronavirusa, hujša od napada Japonske na Pearl Harbor na Havajih leta 1941 in terorističnih napadov 11. septembra 2001.

20.13

V Srbiji odpravili izredno stanje zaradi covida-19 in policijsko uro

Srbska narodna skupščina je danes potrdila odpravo izrednega stanja, ki so ga srbske oblasti 15. marca uvedle zaradi novega koronavirusa. To pomeni tudi odpravo policijske ure. Nekateri drugi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa medtem ostajajo v veljavi.

19.46

V Italiji v zadnjem dnevu močno upadlo število trenutno okuženih

V Italiji je v zadnjem dnevu močno upadlo število ljudi, ki so trenutno okuženi z novim koronavirusom. Znižalo se je za 6939 na 91.528. Še naprej upada tudi število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi. Za to boleznijo je sicer v zadnjih 24 urah v Italiji umrlo še 369 ljudi, vse skupaj pa 29.684, kažejo podatki italijanskih oblasti.

19.46

V Španiji izredne razmere zaradi covida-19 podaljšali do 23. maja

Španski parlament je danes do 23. maja podaljšal izredne razmere, ki so v državi zaradi novega koronavirusa v veljavi že od 14. marca. Poslanci so izredne razmere še četrtič podaljšali kljub kritikam iz različnih strank v zadnjih dneh.

18.42

Velika Britanija verjetno že prihodnji teden v rahljanje ukrepov

V Veliki Britaniji bi lahko ukrepe za zajezitev novega koronavirusa začeli rahljati prihodnji teden, je danes napovedal britanski premier Boris Johnson. Obenem je posvaril, da ne želi z ničemer tvegati novega naraščanja okužb. "Za to državo bi bila ekonomska katastrofa, če bi rahljali ukrepe na način, na katerega bi sprožili drugi vrhunec okužb," je dejal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pingo99
07. 05. 2020 09.11
+1
Te ki napihujete tale virus kot si ti spodnji pisec, ste najverjetneje iz javne uprave ki vam ugaja da ste doma in uživate v nakazilih in brezdelju...
Pingo99
07. 05. 2020 09.09
+7
SUPER VSI ODPIRAJO, SAMO SLOVENIJA BO HERMETIČNO ZAPRTA BRAVO VLADA, OSTALE DRŽAVE SO TUDI POMAGALE PODJETJEM NAŠA SE PA DELA NORCA IZ NAS...... SUPER STE...... SLOVENIJA DEŽELA HLAPCEV
puspan
06. 05. 2020 21.29
-2
Kar nekaj piscev pod menoj nimate daljšega pogleda vnaprej, kot vam nos nese. Kar delajte se norca iz korone. Pa ne samo ena, še več faz pandemije bomo morali preživeti. Ne vem, kje vam tako butasti podatki o koroni, najbrž jih iz rokava stresa te, da bi pa prisluhnili evropskim in svetovnim virologov, vam pa ne kapne na tikvo.
Gregi82
06. 05. 2020 21.12
+0
Prva faza. Naslov vse pove, pa LP
antilevi?ar
06. 05. 2020 19.55
+3
1. faza. Vidite oni imajo vse v fazah. Malo prestrašiti, pa omehčati pa spet prestrašiti, groziti, omejiti,.kar deluje ta sistem deli pa vladaj, na balkanu ga dobro poznamo, nebi smeli biti presenečeni. Kdaj sledi drugo dejanje ukinjanja pravic in svoboščin? Zdaj boste denar omejili ali boste prej špikali ljudi z halal cepivi?
TheEarthIsFlat
06. 05. 2020 19.34
+17
Nobenih "faz" "pandemije" ne bo več, nobenega preventivnega "cepljenja" ne bo, zadevi se bo prišlo do dna, masonom je odklenkalo za nekaj časa,
antilevi?ar
06. 05. 2020 19.59
+0
Žal ne, vse je to dobro uigran show,.veš ranjena žival je 100 krat bolj nevarna,.zdaj, ko se malo opustimo bo kot z neba spet nekaj vletelo, pa spet gestapo,.aušvajs papire,..gema, loss šnel,.jaz se nebi preveč opuščal, pripravite orožja za novi val težav,..
hotchilipoper
06. 05. 2020 19.30
+9
Kaj pa migranti,so zdravi?
Quatflow
06. 05. 2020 19.11
+4
Kolk fajfGjev so zdej montirali?
hotchilipoper
06. 05. 2020 19.39
+2
Ljubljanski Snob
06. 05. 2020 14.14
+8
6 komentarjev... Se že vračamo v obdobje severine in kim kardashian. Kakšna streznitev nas čaka ob novem korona valu...
antilevi?ar
06. 05. 2020 20.00
+5
Rafael Kramar
06. 05. 2020 13.38
+29
Od kje vse te okužbe, če je virus izmišljen?
hotchilipoper
06. 05. 2020 19.40
+6
Saj ga sploh ni bilo,le svet so malo zaustavili
antilevi?ar
06. 05. 2020 20.01
+2
Kje ti vidiš okužbe? Poznaš koga, ki je dejansko bil okužen in zdravljen samo za ta namen? Jaz osebno nikogar.
šoferkabusa
06. 05. 2020 13.00
+51
Haha, povsod na Balkanu je enako. Kradejo in preiskujejo. Ne sedi nikoli nihče.
jesenvoyo
06. 05. 2020 13.12
+14
Andree
06. 05. 2020 11.59
+15
gela je hotela še nižjo mejo 25 ljudi na 100.000. potem.lahko München takoj zapre
Hellsrael
06. 05. 2020 12.22
+3