0°C
Podatki za dan: 23. 11. do 24.00
Oboleli
408,562
+3144
+0.8%

Italija zaostruje ukrepe za necepljene, na Madžarskem predlog podaljšanja izrednih razmer

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
STA / Mirko Vorkapić / M.P. /
KOMENTARJI
115
V luči porasta okužb z novim koronavirusom je Italija zaostrila ukrepe za necepljene ter ob tem obvezno cepljenje razširila še na vse zaposlene v šoli, policiji in vojski. V Nemčiji so medtem v zadnjem dnevu potrdili največ okužb z novim koronavirusom doslej – našteli so jih 66.884. Obenem so začeli za območje celotne države veljati novi ukrepi za omejitev širjenja virusa, ki jih je potrdil zvezni parlament. Madžarska vlada pa je v parlament poslala predlog, ki bi izredne razmere zaradi pandemije podaljšati vse do junija prihodnje leto. To pomeni, da bi veljale tudi v času aprilskih parlamentarnih volitev.

Italijanska vlada pod vodstvom Maria Draghija je zaostrila omejitvene ukrepe za necepljene proti covidu-19. Ti bodo poslej izključeni iz številnih dejavnosti. Pogoj PCT bo od 6. decembra veljalo zgolj za javni potniški promet in hotele. Za udeležbo na družbenih, kulturnih in športih dejavnostih pa bo veljal pogoj PC. Ukrep z možnostjo podaljšanja bo sprva v veljavi od 6. decembra do 15. januarja.

Italijanska vlada je tudi razširila obvezno cepljenje proti covidu-19 na vse zaposlene v šoli, policiji in vojski. Zdravstveni delavci, za katere je že veljalo obvezno cepljene proti covidu-19, bodo zdaj potrebovali še poživitveni odmerek, če bodo želeli ostati na svojem delovnem mestu.

v Nemčiji spet rekordno število okužb

Glede na zadnje podatke o epidemiji v Nemčiji se je z zadnjim rekordnim številom okužb tudi incidenca primerov na 100.000 prebivalcev v obdobju sedmih dni prvič doslej povzpela čez 400 in trenutno znaša 404,5. V zadnjem dnevu je umrlo še 335 covidnih bolnikov, skupno že 99.768. Raven hospitalizacij zaradi covida-19 medtem ostaja enaka kot dan prej.

Po nizu omejitev, ki so jih v boju za zajezitev silovitega četrtega vala epidemije doslej sprejele posamezne dežele, prav danes stopajo v veljavo novi ukrepi na ravni celotne države, ki jih je prejšnji teden potrdil parlament. Ti med drugim vključujejo obvezno predložitev potrdila o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu na novi koronavirus za uporabo javnega prevoza in na delovnih mestih.

V Nemčiji zaradi rekordnega števila okužb zaostrujejo ukrepe.
V Nemčiji zaradi rekordnega števila okužb zaostrujejo ukrepe. FOTO: Shutterstock

Gre za dodatno omejitev, saj je enako potrdilo že od prej potrebno za vstop v notranje prostore barov, restavracij in nekaterih drugih lokalov. Delodajalci naj bi poleg tega zaposlene spodbujali k delu od doma, uslužbenci domov za starejše pa se morajo dnevno testirati na novi koronavirus ne glede na cepilni status.

V zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija je od danes vstop v prostore, kot so klubi in diskoteke, omejen na tiste, ki ob negativen testu izpolnjujejo tudi pogoj PC, torej so cepljeni ali so covid-19 preboleli, na spletni strani poroča Deutsche Welle.

Madžarska vlada namerava podaljšati izredne razmere tudi za obdobje po volitvah

Madžarska vlada namerava izredne razmere zaradi pandemije covida-19, ki sedaj veljajo do konca leta, podaljšati vse do junija prihodnje leto. To pomeni, da bodo veljale tudi v času aprilskih parlamentarnih volitev. Podpredsednik vlade Zsolt Semjen je ustrezen predlog že posredoval v parlament.

Madžarska zakonodaja omogoča premierju, da v času izrednih razmer vlada z odloki.
Madžarska zakonodaja omogoča premierju, da v času izrednih razmer vlada z odloki.FOTO: Shutterstock

Ker ima desno konservativna vlada v madžarskem parlamentu večino, je pričakovati, da bodo poslanci podaljšanje izrednih razmer tudi podprli.

Madžarska zakonodaja omogoča premierju Viktorju Orbanu, da v času izrednih razmer vlada z odloki. Kritiki vladi očitajo, da to že sedaj izkorišča za pridobitev političnih prednosti in gospodarskih koristi.

Orban na Madžarskem vse od leta 2010 vlada na deloma avtoritarni način. Z Evropsko unijo je v sporu zaradi domnevnih kršitev vladavine prava. Kako se bodo na Madžarskem iztekle parlamentarne volitve prihodnje leto, je v celoti odprto. Široko opozicijsko zavezništvo namerava nastopiti s skupno listo pod vodstvom nestrankarskega Petra Marki-Zaya. V javnomnenjskih raziskavah je opozicijsko zavezništvo trenutno štiri odstotne točke za Orbanovo stranko Fidesz.

Slovaška od četrtka v dvotedensko zaprtje javnega življenja

Slovaška vlada je danes sprejela odločitev za dvotedensko zaprtje javnega življenja, ki bo začelo veljati v četrtek. Kot je pojasnil podpredsednik slovaške vlade in minister za gospodarstvo Richard Sulik, v nasprotju s prvotnimi načrti ne bo izjem za tiste, ki so že cepljeni proti covidu-19. "Čez deset dni bomo ocenili ukrep" je še napovedal Sulik.

Slovaške šole po načrtih vlade ostajajo odprte, vendar je pogoj za prisotnost v šolah redno testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Kot je pojasnil Sulik, šole ostajajo odprte po zaslugi njegove stranke Svoboda in solidarnost (SaS), ki je zagrozila, da bo znotraj koalicije uporabila pravico veta. Slovaška strokovna skupina je sicer priporočila zaprtje šol. Iz stranke SaS prihaja tudi slovaški minister za izobraževanje.

Vrata pa bodo po navedbah Sulika zaprli vsi gostinski lokali ter trgovine, razen tistih, ki prodajajo osnovne življenjske dobrine. Od prihodnjega ponedeljka bo poleg tega na Slovaškem obvezno testiranje za vse, ki bodo prihajali na delo.

Na Slovaškem s 5,5 milijona prebivalci so tokrat prvič potrdili več kot 10.000 novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni. V zadnjih 24 urah so namreč zabeležili 10.315 okužb s covidom-19.

Na Češkem rekordno število okužb

Na Češkem so v zadnjem dnevu potrdili 25.864 novih okužb z novim koronavirusom. Na Češkem je sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev narasla na 1061. V bolnišnicah se trenutno zdravi več kot 5600 covidnih bolnikov.

Trenutno v državi razpravljajo o uvedbi obveznega cepljenja za starejše od 60 let, kar zagovarja premier v odhodu Andrej Babiš, saj da je to predlagala strokovna skupina. Ministrstvo za zdravje tako pripravlja zakonodajo, ki bi omogočila obvezno cepljenje tudi za določene poklicne skupine. Na drugi strani pa Babiš nasprotuje vnovični razglasitvi izrednih razmer zaradi epidemije.

Podobno razglasitvi izrednih razmer ni naklonjen predvideni Babišev naslednik, Petr Fiala, ki pa obenem nasprotuje tudi obveznemu cepljenju. Prepričan je, da se trenutnega vala ne da več ustaviti, ampak se lahko le še omilijo posledice. "Moramo se naučiti živeti s covidom," je povedal.

Koronavirus pasica nova