Korona

New York bo postopno odpravil vse ukrepe, v Indiji presegli 20 milijonov okužb

New York / New Delhi, 04. 05. 2021 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Maruša Slana
Komentarji
17

V Indiji so presegli 20 milijonov okužb z novim koronavirusom, oblasti pa ocenjujejo, da gredo trendi počasi v pozitivno smer. Bolje kaže v ZDA, kjer se ponekod življenje že vrača v stare tirnice. V New Yorku, kjer je s prvim odmerkom cepljena že skoraj polovica prebivalcev, bodo sredi maja začeli s procesom popolnega sproščanja ukrepov. Ameriški regulator naj bi medtem do prihodnjega tedna odobril Pfizerjevo cepivo tudi za najstnike, stare med 12 in 15 let.

Glavni krivec za hitro širjenje virusa v Indiji je po ocenah oblasti bolj nalezljiv indijski sev.
Glavni krivec za hitro širjenje virusa v Indiji je po ocenah oblasti bolj nalezljiv indijski sev. FOTO: AP

Indija se trenutno sooča s hudim porastom števila novih okužb, od konca marca so potrdili okoli osem milijonov okužb, skupno pa 20,3 milijona. Glavnega krivca vidijo v novi različici koronavirusa ter sprostitvi ukrepov za zajezitev pandemije. To je obremenilo že tako podhranjen zdravstveni sistem v državi, ki se sedaj sooča s pomanjkanjem postelj, zdravil in kisika. Bolniki v New Delhiju in drugod zaradi prenapolnjenosti bolnišnic umirajo pred bolnišnicami.

Zadnjih nekaj dni v Indiji beležijo manj okužb, potem ko so v petek poročali o rekordnih novih okužbah, saj je bilo novookuženih kar 402.000 ljudi. Visoki predstavnik zdravstvenih oblasti Lav Aggarwal je ocenil, da glede na trenutne podatke vidijo trend v pozitivno smer. "Ampak to so zelo zgodnji signali," je poudaril.

Karitas Indija, ki je ena izmed glavnih akterk pomoči s preventivo in pri blaženju socialnih posledic epidemije v Indiji v sodelovanju z lokalno vlado in drugimi organizacijami, že od aprila 2020 svet prosi za pomoč in solidarnost. Odzvali so se tudi v Slovenski karitas, ki je začela zbirati sredstva za pomoč ob soočanju z epidemijo. 

Slovenska karitas zbira sredstva na naslov:

 

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

Namen: INDIJA COVID

SI56 0214 0001 5556 761, Sklic: SI00 641 

 

Znesek v višini enega ali pet evrov je možno nakazati tudi s SMS-sporočilom CLOVEK5 ali CLOVEK na 1919. 

V New Yorku napovedujejo sproščanje ukrepov

Guverner ameriške zvezne države New York Andrew Cuomo je v ponedeljek sporočil, da se bo 19. maja začel proces popolnega odpravljanja omejitev, ki so bile uvedene zaradi pandemije covida-19. V mestu New York pa bo od 17. maja podzemna železnica spet vozila 24 ur na dan.

Podzemno železnico so v mestu ustavili 30. septembra lani za dezinfekcijo od 1. do 5. ure zjutraj, od februarja pa od 2. do 4. ure zjutraj. V tem času so s postaj in vagonov prav tako odstranjevali brezdomce. Podjetje za javni prevoz MTA sicer zagotavlja, da bo dezinfekcija vagonov in postaj tekla še naprej.

Cuomo je sporočil, da je v 20-milijonski državi New York v nedeljo za koronavirusom umrlo 37 ljudi, v bolnišnicah se zaradi tega zdravi 2539 ljudi, od 113.000 izvedenih testov pa jih je bilo le 1,94 odstotka pozitivnih. V New Yorku se je doslej s koronavirusom okužilo 2,1 milijona ljudi, umrlo pa jih je več kot 52.000. Po številu mrtvih je New York drugi za Kalifornijo (62.000), po številu okuženih pa četrti za Kalifornijo, Teksasom in Florido.

Povsem cepljenih je že 35,2 odstotka Newyorčanov, deloma pa 46,6 odstotka. Cepiva so sedaj na voljo že vsepovsod za vse prebivalce države, ki lahko tako kot drugje po ZDA tudi izbirajo, ali se bodo cepili s cepivi Pfizerja, Moderne ali Johnson & Johnsona. Od 19. maja naprej bodo lahko velike prireditve na prostem potekale ob 33-odstotni zasedenosti kapacitet, v zaprtih prostorih pa do 30 odstotkov. Ob tem, da še naprej velja nošenje mask in medsebojna razdalja, razen pri cepljenih osebah in tistih z negativnim testom.

Omejitev več ne bo za cerkve, odprli se bodo lahko zabaviščni parki, gledališča, telovadnice in druge dejavnosti, od 17. maja ne velja več obvezno zapiranje restavracij in barov na prostem po polnoči, od 31. maja pa tudi v zaprtih prostorih. Podobno so se odločili tudi v New Jerseyju in Connecticutu, kjer okužbe in smrti prav tako padajo, cepljenje pa narašča.

V ZDA so doslej našteli 32,47 milijona okužb s koronavirusom in skoraj 578.000 smrtnih primerov. V nedeljo so našteli le 29.347 novih okužb in 323 smrtnih primerov. Povsem cepljenih je že 105 milijonov Američanov, kar je 32 odstotkov vsega prebivalstva.

Andrew Cuomo
Andrew Cuomo FOTO: AP

Pfizerjevo cepivo za najstnike

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) naj bi že do prihodnjega tedna odobrila uporabo Pfizerjevega cepiva proti novemu koronavirusu tudi za najstnike, stare od 12 do 15 let, poročajo ameriški mediji, ki se sklicujejo na neimenovane zvezne uradnike.

Pfizer je pred mesecem dni sporočil, da njegovo cepivo proti koronavirusu, ki je odobreno za starejše od 16 let, nudi zaščito tudi mlajšim osebam. Do jeseni naj bi bilo cepivo Pfizerja odobreno tudi za mlajše od 12 let. Pfizer je marca objavil izide študije na 2260 prostovoljcih, starih od 12 do 15 let, ki je ugotovila, da med tistimi, ki so dobili cepiva, ni bilo okužb, pri tistih, ki so dobili placebo, pa so našteli 18 okužb.

Pfizer in BioNTech sta za odobritev svojega cepiva za otroke zaprosila tudi Evropsko agencijo za zdravila. 

Stranski učinki cepiva so pri mladih podobni tistim pri starejših. To so bolečina, vročina in slabost, še posebej po drugem odmerku. Študijo na starih od 12 do 17 let izvaja tudi Moderna, rezultati pa bodo na voljo do poletja.

Na Hrvaškem umrla nosečnica, otroka rešili 

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 9040 testih zabeležili 1396 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. 

Danes objavljeno število novih okužb je nekoliko nižje kot prejšnja dva torka. Pred tednom dni so našteli 1797 novih primerov, teden pred tem pa 2106. Namestnica direktorja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ivana Pavić Šimetin je danes za hrvaški radio ocenila, da beležijo padajoči trend okužb. Meni, da je bil vrhunec epidemije pred dvema tednoma.

Trenutno je v državi 11.033 aktivnih primerov okužbe, kar je za približno 2000 manj kot prejšnji torek. Zaradi covida-19 je na bolnišniškem zdravljenju 2169 ljudi, med njimi je 259 bolnikov, ki potrebujejo pomoč medicinskih ventilatorjev. Hrvaški epidemiologi pričakujejo, da se bo v naslednjih dveh do treh tednih začelo zmanjševati tudi število covidnih bolnikov v bolnišnicah.

V državi so doslej našteli 336.918 okužb z novim koronavirusom. Doslej je umrlo 7264 covidnih bolnikov. V varaždinski bolnišnici so danes sporočili, da je minulo noč zaradi zapletov pri pljučnici, ki je bila posledica covida-19, tik po porodu umrla 32-letna ženska.

Do ponedeljka zvečer so uporabili 921.527 odmerkov cepiv Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna in Johnson & Johnson. Cepili so 716.861 ljudi, z dvema odmerkoma pa 204.666, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite.

Ema začela tekoči pregled cepiva kitajskega Sinovaca

Evropska agencija za zdravila (Ema) je medtem začela tekoči pregled cepiva proti covidu-19, ki ga je razvilo kitajsko podjetje Sinovac. Pregled bo potekal, dokler ne bo na razpolago dovolj dokazov o učinkovitosti cepiva, da bo lahko proizvajalec zaprosil za dovoljenje za prodajo na evropskem trgu, so navedli v agenciji. Ema glede tega nato izda priporočilo, uradno odločitev pa sprejme Evropska komisija.

Ema je sporočila, da bo ocenila skladnost cepiva z običajnimi standardi EU glede učinkovitosti, varnosti in kakovosti. Kot so dodali, odločitev odbora agencije za varnost zdravil, da začne tekoči pregled, temelji na rezultatih laboratorijskih in kliničnih študij. Te študije nakazujejo, da cepivo sproži razvoj protiteles proti virusu sars-cov-2, ki povzroča bolezen covid-19, in bi lahko pomagalo pri zaščiti pred boleznijo, so navedli v agenciji.

Cepivo kitajskega podjetja Sinovac vsebuje inaktiviran virus sars-cov-2, ki ne more povzročiti bolezni. V njem je tudi adjuvans oziroma snov, ki okrepi imunski odziv na cepivo. Ko je oseba cepljena s tem cepivom, njen imunski sistem inaktiviran virus zazna kot tujek in ustvari protitelesa proti njemu. Če bo kasneje cepljena oseba prišla v stik z novim koronavirusom, bo imunski sistem prepoznal virus in bo pripravljen na zaščito telesa pred njim.
 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
04. 05. 2021 19.01
Kje bomo slovenci pomagal s cim s 730 eur plače saj je veliko folka isto kot v indiji
kure bedne
04. 05. 2021 13.39
+1
Ne samo Indija, tudi Izrael ima zmeraj več okuženih to so tisti pač, ki so bili cepljeni. Tako pač je. Resnica je pač takšna.
modelx
04. 05. 2021 12.25
+6
in zakaj panika. 20mio v indiji je 1,5% oziroma primerjalno s slo manj kot 3100.
nikhrast
04. 05. 2021 15.48
+0
Warren Buffett in jaz sva skupaj vredna več kot sto milijard dolarjev.
Rene Jelinčič
04. 05. 2021 12.03
+3
Švedski mirovni inštitut SIPRI ugotavlja ,da je Indija kar za 12% procentov povečala uvoz orožja,največji dobavitelj je Rusija62%,tudi uvoz Ameriškega orožja je imel kar 6x skok glede na prejšnjo petletno obdobje,Indija je med elitnih 5 največjih uvoznikov orožja na svetu,tako,da pridno zbirajte denar za Indijo!
Uporabnik1996024
04. 05. 2021 11.25
+4
Indijski sveti mozje, tudi z zelo velikimi garazami za 365 Rolls Royceov ne bi malo obogatili zivljenj svojih podloznikov tudi prakticno, ne samo "duhovno"?
Robertinhox
04. 05. 2021 11.24
+11
zbirajte denar za indijo? kaj mam jaz z indijo tu poskrbite za odpadke da jih nebote v državo vozli, res najboljše je da resimo svet z 700eur plačami
SenecaLucius
04. 05. 2021 11.24
+5
Ko bodo v vsaki državi cepili zadnjega prijavljenega ni druge, kot da se sprostijo prav vsi ukrepi. Tistih 10%, ki jim cepivo ne bo prijelo bodo lahko kolateralna škoda, ostali necepljeni pa žrtve Darwinove teorije!
Rene Jelinčič
04. 05. 2021 13.05
+1
Ti prvi potrjuješ Darwinovo teorijo ,da človek izhaja iz opice 21 stoletje ta model pa še kar verjame v pravljice ,da je cepivo rešitev?si rad ubrizgavaš nepreverjene stvari v svoje telo?
akmt
04. 05. 2021 10.58
+13
Resno? Da naj mi zbiramo za Indijo????? Pa kaj vam je? Najbogatejsi sloj v Indiji je dosti bogatejsi od slovenskega. Indija ni le zivljenje na ulici. Bodo ze sami to uredili. Predvsem pa naj ze enkrat odpravijo kastni sistem,, ker zaradi njega ostanes v isti kasti CELO ZIVLJENJE. Mi je zelo zal, ampak par nakazil REVNEJSIH Slovencev(bogati NIKOLI ne pomagajo) ne bo nicesar spremenilo
thetech
04. 05. 2021 11.22
-4
Kje točno se ti zatakne? Dobrodelno zbiranje sredstev je bilo vedno na prostovljni ravni. Ne rabiš nič nakazovat! Jao...
patria
04. 05. 2021 10.44
+8
Kdaj bo prelet letal?
Mateja2012
04. 05. 2021 10.41
-13
To je dokaz,da je cepljenje edina rešitev!
SenecaLucius
04. 05. 2021 11.26
+0
V Izraelu so s skoraj 10.000 obolelih januarja prišli po precepljenosti na le nekaj deset obolelih!
Rene Jelinčič
04. 05. 2021 13.06
+1
Rene Jelinčič
04. 05. 2021 13.10
+0
Ti ni jasno,da ne bodo zlepa nehali,jeseni bo rasajal Indijski sev,drugo leto spet kakšen 10x mutirani virus,si pa res blond,da ne vidiš ,da je to orodje oblastnikov,da ti izničijo vse človekove pravice šlo ti je že 80% teh pravic ti pa bluzi veselo naprej cepivo,cepivo.
jutri_pa_res
04. 05. 2021 10.30
+15
Popolnoma pravilno, enako se pričakuje tudi pri nas. Ko bodo cepljeni vsi, ki si želijo, vse odpreti in začeti živeti normalno, kot pred epidemijo. Necepljeni se bodo okužili in večinoma preboleli asimptomatsko, kak % pa bo imel tudi hujše težave. Vendar, to bo njihova svobodna odločitev, omejitev zaradi necepljenih ne sme več biti.