Podatki za dan: 28. 06 do 24.00
Oboleli
1,585
+4
+0.3%

V Novalji ne bodo izdali dovoljenj za 'divje zabave' v Zrćah

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Maruša Slana /
KOMENTARJI
124
Iz mesta Novalja na hrvaškem otoku Pagu, kjer se vsako leto odvijajo divje zabave, so sporočili, da letos zaradi epidemije koronavirusa dovoljenj za tovrstne organizirane dogodke ne bodo izdajali. Na Hrvaškem se v zadnjih dneh soočajo s porastom okužb, veliko pa jih je povezanih z obiskom nočnih klubov, kjer se zabava na stotine mladih.

Štab civilne zaščite mesta Novalja je v sporočilu za medije danes zapisal, da je bilo zaradi izbruha koronavirusa v nekaterih hrvaških nočnih klubih sklenjeno, da v letošnji turistični sezoni klubom in koncesionarjem na plaži Zrće ne bodo izdali soglasij za izvedbo festivalov in ostalih zabav, ki se jih udeležuje večje število mladih ljudi. 

Predlagali so tudi, da podobno odločitev sklene občina Kolan, kjer ima sedež priljubljeni klub Noa in ostali manjši klubi. V dogovoru z lastniki klubov in organizatorji festivalov se na območju plaže Zrće do zdaj ni odvil niti en koncert elektronske glasbe, mesto Novalja pa ne želi dati soglasja za organizacijo tovrstnih dogodkov, poroča Radio Pag

Na podlagi hrvaškega spletnega obrazca eVisitor, ki beleži obisk in podatke turistov, ki vstopajo na Hrvaško, je bilo 28. junija na območju občine Novalja registriranih 5293 turistov, kar ne vključuje gostov, ki mesto obiščejo le za vikend. Podatki kažejo, da mesto beleži približno polovico manj gostov kot v enakem obdobju lani. 

Na otok Pag letno roma na tisoče mladih Evropejcev, željnih zabave.
Na otok Pag letno roma na tisoče mladih Evropejcev, željnih zabave.FOTO: Shutterstock

Iz Zrć, paškega letovišča, znanega po divjih zabava in razvratu, so pred dnevi sporočili, da je vse nared za prvo večjo zabavo, ki je napovedana med 9. in 12. julijem. Kot je povedal Drago Vukelić, eden od organizatorjev festivala, so prodali nekaj več kot 1000 vstopnic, največ domačim gostom in Slovencem. Zabavo so uradno napovedali, pričakujejo pa večje zanimanje gostov iz tujine. Organizator je še poudaril, da imajo za obiskovalce pripravljene zaščitne maske, merili pa jim bodo tudi temperaturo. 

Festival bi sicer moral potekati v klubu Noa, ki ne spada pod okrilje mesta Novalja, zato bi se, če občina Kolan izda dovoljenje, lahko vseeno odvil. A tudi v omenjeni občini niso naklonjeni zabavam in naj bi po poročanju portala Novalja.hr sprejeli enako odločitev. 

Vladni govorecJelko Kacin je na današnji tiskovni konferenci izrazil skrb nad zabavami v nočnih klubih in diskotekah ter velikih prireditvah na prostem, ki se jih udeležujejo predvsem mladi. Ne samo na Hrvaškem, kjer se koronavirus hitro širi po tamkajšnjih nočnih klubih, tudi v Sloveniji opažajo nove okužbe med mlajšo populacijo. 

Izrazil je pričakovanje slovenske vlade, da bo Hrvaška zaprla diskoteke in nočne klube ter prepovedala množične dogodke. Pri tem je izpostavil ravno priljubljene nočne zabave na plaži Zrće na Pagu, za katere so največ vstopnic kupili prav Slovenci. Izrazil je presenečenje, da se je Hrvaška, kjer se je število primerov okužbe v zadnjih dneh drastično povečalo, odločila za odprtje nočnih klubov in diskotek.