Korona

V osnovnih šolah vse več učencev, težave pri kosilih in prevozih

Celje/Ravne na Koroškem/Nova Gorica, 01. 06. 2020 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
3

V osnovnih šolah so danes pozdravili tudi učence 4. in 5. razredov. Ravnatelji ob tem opozarjajo na težave z izpolnjevanjem nekaterih varnostnih ukrepov. Najtežje je zagotoviti ustrezne pogoje pri kosilih, ponekod imajo zagato tudi s prevozi učencev. Težave se bodo stopnjevale v sredo, ko se v klopi vrnejo še učenci 6., 7. in 8. razredov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Po 11 tednih znova v šolo
    03:13
    Iz 24UR: Po 11 tednih znova v šolo
  • Iz SVETA: 4. in 5. razred spet v šolah
    03:16
    Iz SVETA: 4. in 5. razred spet v šolah

 

Otroci OŠ Ljubečna pri Celju so danes prišli v šolo veseli, pred vstopom so jih pričakali dežurni učitelji, v učilnicah pa njihove razredničarke, je zagotovil ravnatelj Martin Grosek: "Pouk bo potekal umirjeno, brez šolskega zvonca in po znanem urniku. Učitelji bodo upoštevali vsa priporočila, ki jih je mogoče realno izvajati," je še dejal Grosek.

Ravnateljica OŠ Lava v Celju Marijana Kolenko je zatrdila, da je že obiskala otroke četrtih in petih razredov. Prepričati se je želela, kako so otroci in učiteljice ter kaj jim bo povzročalo največ težav pri zagotavljanju varnosti. "Na sprejem četrtošolcev in petošolcev smo se dosledno pripravili, tako kot na prvi dve skupini otrok, in se jih tudi zelo razveselili. Hkrati nas najbolj skrbi zagotavljanje primerne razdalje, saj učilnice niso tako velike, da bi jo v zelo številčnih oddelkih od 25 do 28 učencev lahko uresničili," je opozorila Kolenkova. V učilnicah, kjer imajo mize za enega, bo nekoliko lažje, tam, kjer so običajne mize za dva, pa po njenih besedah ustrezne razdalje ne bo mogoče zagotoviti.

Od danes se oddelki v osnovnih šolah in tudi v vrtcih ne delijo več, še naprej pa veljajo splošni higienski ukrepi.
Od danes se oddelki v osnovnih šolah in tudi v vrtcih ne delijo več, še naprej pa veljajo splošni higienski ukrepi. FOTO: Aljoša Kravanja

Ugotavlja tudi, da že sam vstop v šolo predstavlja velik logistični zalogaj, a verjame, da bodo otroci vsak dan bolj obvladali pravila in dogovore, da bodo varovali sebe in druge. Več težav predstavljajo prevozi učencev, saj imajo veliko vozačev, ter organizacija kosila, saj v šoli kosi veliko učencev. V teh uvajalnih dneh bodo tako preverjali več možnosti. Upa, da bodo na ta način našli najbolj optimalne rešitve.

Po besedah Kolenkove je vračanje otrok v šolo ob varnostnih ukrepih, ki še vedno veljajo, izjemno zahtevno in odgovorno. Prepričana je, da niti njihova niti ostale šole po Sloveniji nimajo ustreznih pogojev za zagotavljanje vseh varnostnih ukrepov. Sreda, ko se bodo k pouku vrnili še učenci 6,. 7. in 8. razredov, bo zanje še večji izziv, je dodala.

Ravnatelj Osnovne šole Koroški jeklarji z Raven na Koroškem Aljaž Banko meni, da so za zdaj potek dela organizirali tako, da nimajo večjih težav. Ga pa predvsem skrbijo kosila. Želijo jih zagotoviti vsem, ki to potrebujejo, organizacija pa bo še posebej zahtevna od srede, ko se v šole vračajo vsi učenci.

Opozoril je, da se ne morejo 100-odstotno držati vseh pravil, saj morajo na eni strani upoštevati omejitve števila otrok v jedilnici in druge higienske ukrepe, hkrati pa mora kuhinja slediti standardom HACCP in med drugim v dveh urah razdeliti vso pripravljeno hrano. Temu so se za zdaj prilagodili tako, da pri odhodih na kosilo ne gledajo na čas odmora, ampak posamezne skupine otrok po vnaprej določenem razporedu napotijo na kosilo tudi med šolskimi urami.

O valeti za devetošolce na Ravnah sicer razmišljajo, a konkretnih načrtov zaradi negotovih razmer nimajo. "Razmišljam, da se na nek dostojen način poslovimo od devetošolcev, vsekakor pa to ne bo valeta v taki obliki, kot je bila vsa leta doslej," je dejal Banko.

Tudi na Osnovni šoli Danila Lokarja v Ajdovščini imajo kljub dejstvu, da je šola nova, premalo prostora za zagotavljanje varnostnih standardov. Kot je povedala ravnateljica Irena Kodele Krašna, so se zato odločili, da bodo šolarji ostajali v matičnih razredih in se ne bodo selili v specialne učilnice.

"Zato imamo težave pri pouku kemije, ker ne moremo izvajati laboratorijskih poskusov, tehničnega pouka in še česa. Najtežje je zagotavljati varnostno razdaljo v jedilnici, saj bi učenci ob doslednem upoštevanju jedli kosila lahko tudi še ob 15.30," je pojasnila Kodele Krašna.

Ravnateljica ajdovske šole je še poudarila, da so se med samo epidemijo čez noč naučili marsikaj, v primeru morebitnega drugega vala covida-19 bodo tako že imeli nekatere rešitve.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
02. 06. 2020 10.23
-1
Težave s kosilom, resno, malo vprašajte starše kako imajo pri njih v službi v menzah to urejeno, pa noben ne ostane lačen. Težava tukaj je šolski urnik, ki je neprilagojen različnim razmeram.
periot22
01. 06. 2020 15.41
+5
Iz otrok boste naredili psihične bolnike!!!!!!!!!!!!!!!
RamzesII
02. 06. 2020 10.27
+1
Tudi oni, tako kot odrasli, morajo opraviti socialni test ubogljivosti in vodljivosti, da ne bo težav, ko bo čas za ... ampak, odrasli se lahko do neke mere zoperstavimo, otroci se ne morejo, zlasti če so v tistem trenutku, 'ko je čas za', ujeti sami, brez staršev, ki bi jih zaščitili, ker državne ustanove jih ne bodo, saj so same del velikega aparata.