Korona

V OZS opozarjajo na neenakopravno obravnavo velikih in malih podjetij

Ljubljana, 28. 01. 2021 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so razočarani, da vlada tudi ta teden ni odprla storitvenih dejavnosti in specializiranih trgovin. Ob tem opozarjajo, da lahko velika podjetja v času koronskih omejitev nemoteno delajo, mala pa več mesecev čakajo na izboljšanje epidemiološke slike. Zahtevajo enakopravno obravnavo malega gospodarstva.

V zbornici so v sporočilu za javnost izpostavili vsakodnevna opozorila članov, da se jim dogaja velika krivica, saj veliki proizvodni obrati in veliki trgovci lahko delajo, mali pa ne. To se po navedbah OZS dogaja kljub dejstvu, da storitvene dejavnosti niso vir okužb, poleg tega pa je tveganje za prenos okužb v malih obratih minimalno. "Do danes še nismo prejeli nikakršnih argumentov, ki bi dokazovali, da je v velikih sistemih in živilskih trgovinah tveganje za prenos okužb manjše kot v malih obratih, cvetličarnah, avtopralnicah in specializiranih trgovinah," je poudaril predsednik zbornice Branko Meh.

Kot je zapisal, na zbornici ne razumejo, po kakšnem ključu se sprejemajo ukrepi in na podlagi kakšnih argumentov se odloča o tem, kdo bo lahko delal in kdo ne. "Tudi mali obrtniki in podjetniki, ki jih je v Sloveniji največ, polnimo proračun in zaposlujemo. Zato zahtevamo enakopravno obravnavo malega gospodarstva, saj mali nismo nič manj vredni kot veliki," je ob tem navedel Meh. OZS ob tem pričakuje nadomestilo za izpad prometa za vse, ki bodo primorani ostati zaprti na podlagi vladnih odlokov.

V zbornici redno poudarjajo, da je malo gospodarstvo hrbtenica slovenskega gospodarstva, zato preprosto ne morejo razumeti, da mali obrtniki in podjetniki, ki so zaprti že več mesecev, niso enakopravno obravnavani. Ob tem si v OZS ne želijo, da se velike proizvodnje in trgovine zapira, zahtevajo pa, da se odpre tudi ostale, torej specializirane trgovine in storitvene dejavnosti.

OZS
OZS FOTO: POP TV

Sekcija cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS je npr. ogorčena, da rože lahko prodajajo veliki trgovski centri, medtem ko manjše cvetličarne tega ne smejo. "Gre za nelojalno konkurenco," so jasni. Da se jim dogaja krivica in da je v odlokih polno nelogičnih predpisov, po navedbah OZS opozarjajo tudi specializirani trgovci, kozmetiki, lastniki avtopralnic, fotokopirnic, fotografi, usnjarji, tekstilci in ostali.

Tehnično blago veliki trgovci lahko tako npr. prodajajo, medtem ko morajo biti specializirane trgovine zaprte. Estetske klinike lahko denimo izvajajo botox tretmaje za pomlajevanje kože, medtem ko terapevtske masaže v kozmetičnem in masažnem salonu niso dovoljene. Kemični čistilci lahko očistijo oblačila, medtem ko v avtopralnici ni mogoče oprati avtomobila. Živilske trgovine bodo od sobote lahko prodajale spodnje perilo in nogavice, majhne trgovine pa ne.

OZS pričakuje posluh vlade in odprtje preostalega dela gospodarstva. Kot dodajajo, so mali obrtniki in podjetniki že v predbožičnem času dokazali, da lahko svoje delo opravljajo varno in odgovorno ter ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov.

Koronavirus pasica november
Koronavirus pasica november FOTO:
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1854213
29. 01. 2021 17.21
In subvencije pri nabavi zaščitnih mask? Velika podjetja do tega niso upravičena, mala in srddnja pa? Če že zahtevate uporabo mask in razkužil vsem pomagajte, da jih lahko zagotovijo, denarja imate dovolj očitno.
mario7
28. 01. 2021 16.53
+1
Kaj vam še sedaj ni jasno,da je cilj ukrepov uničit mala podjetja,obrtnike...
Andrej3333
28. 01. 2021 15.05
+8
OZS - začnite vlagati skupinske tožbe proti državi, če vas je kaj v hlačah in niste samo valilnica kadrov za SDS (Kovšča itd.). Sicer naj obrtniki članarino raje preusmerijo k odvetnikom.
wii1
28. 01. 2021 15.46
+1
Clanarina ze dolgo ni bec obvezna oz jih zelo malo placuje..zakaj le... Placas ali ne za kak paoir od njih cakas tudi do 10 dni.. Seveda vsako zahtevo ki odas moras nekaj placat.. Tko da je in obrtna in gospodarska zbornica samo ena institucija ki ji je zelo malo mar za podjetnike, oz probajo od njih cimvec izvlect
Andrej3333
28. 01. 2021 15.59
+1
wii1 - Točno zato pa. Ni več obvezna, tisti, ki plačujejo, pa podpirajo prav to, kar si napisal. Čas je, da sledimo nasvetom kvizlingom tipa zorčič, petrič in podobnim, ki pravijo, da mora narod stopiti skupaj. Ko bo, bo hudo - za njih. Za nas pa morda končno spet malo upanja.
Moj?ica123
28. 01. 2021 15.02
Aj ,aj ,babušks, babuška babuška ajiaj, aj aj ....
Uporabnik1812060
28. 01. 2021 14.27
+9
Zakaj Hofer lahko prodaja rože, en cvetličar pa ne??? Prvemu je to samo nekaj cvenka za zraven, za zaslužek, drugemu pa predstavlja življensko eksistenco, velikokrat tudi vse družine. In seveda velja tudi za vse ostale trgovine. Odprite jih že enkrat, preden gre vse v propad, razen, če je to namen velikih trgovcev, da pogoltajo tiste male podjetnike, da bodo sami potem dobili še več.
Tirea
28. 01. 2021 14.02
+8
Treba unicit vsa mala podjetja, da so vsi posamezniki odvisni od drzave in vecjih korporacij.
pop greznica
28. 01. 2021 13.52
+8
Ne vem zakaj ta Meh toliko stoka. Saj so njegovi na ablasti. Naj lobira na Trstenjakovi
Bogdan Kranjc
28. 01. 2021 14.14
-1
Joakim
28. 01. 2021 13.17
+13
V trgovinah Jager lahko že mesec dni kupiš vse. Lastnik samo mora biti v pravi stranki.
medus
28. 01. 2021 13.13
+14
Namen ukrepov je uničenje malih podjetij