8°C
Podatki za dan: 17. 10. do 24.00
Oboleli
13,141
+726
+5.8%

V petek skoraj 900 okužb z novim koronavirusom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Urša Zupan /STA /
KOMENTARJI
1523
Vladni govorec Jelko Kacin je na Twitterju sporočil, da so v petek opravili kar 5605 testiranj in potrdili 897 okužb z novim koronavirusom, še eno dodatno pa v tujini. Delež okuženih je tako 16 odstotkov. Znova je pozval k spoštovanju ukrepov za zamejevanje širjenja virusa, ugotavlja pa tudi, da maske nosi vse več ljudi, kar pomeni, da se zavedanje, kako pomembna je zajezitev bolezni, krepi.

VEČ VIDEOVSEBIN

03:37

Iz 24UR: Tik pred razglasitvijo epidemije?

01:36

Iz 24UR ZVEČER: Kaj nas čaka?

"Število testiranj še povečujemo, delež okuženih pa vztraja na 16 %. 897 okuženih v Sloveniji, eden v tujini, skupaj 898 ob kar 5605 testih. Maske nosi vse več ljudi, zavedanje, da mora vsak prispevati k zajezitvi bolezni covid-19, se hitro krepi," je tvitnil vladni govorec Jelko Kacin. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Po podatkih, ki jih je pozneje objavila vlada, so umrle štiri osebe, skupaj tako že 184. Hospitaliziranih je 250 ljudi, na intenzivnem oddelku jih je 43. Iz bolnišnice so jih odpustili 28.

Kriterij za uveljavitev 2. paketa rdeče faze je 300 hospitaliziranih in 50 ljudi v intenzivni oskrbi.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Sodeč po podatkih Covid-19 sledilnika, je trenutno aktivnih okužb 6082, 14-dnevna pojavnost okužb pa je 290 na 100.000 prebivalcev.

V Sloveniji smo sicer do danes opravili 283.051 testiranj in potrdili 12.414 okužb.

V petek so nove okužbe z novim koronavirusom potrdili v 159 občinah. V Ljubljani so bili 104 primeri, delež trenutno okuženih je tam 0,317 %. V Kranju so potrdili 42 okužb, v Domžalah 27. Najvišje deleže aktivnih okužb imajo Mežica (0,927 %), Odranci (0,852 %) in Moravče (0,846 %). Brez potrjene okužbe sta le še dve občini – Osilnica in Sveti Jurij v Slovenskih goricah.

PREBERI ŠE
Epidemiologi ne bodo več iskali stikov okuženih, to bodo zdaj morali narediti okuženi

Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zaradi vse večjega števila okuženih sicer več ne iščejo vseh stikov okuženih. Še naprej obravnavajo potrjeno okužene, pri stikih pa so se omejili le na rizične skupine, pri katerih bodo še naprej izdajali tudi karantenske odločbe.

"Iščemo stike v domovih starejših občanov, socialnovarstvenih zavodih, v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, kot so šole in vrtci, v zdravstvenih ustanovah in pa v skupnem gospodinjstvu. Za vse ostale tesne stike, na primer na delovnem mestu, pri prostočasnih dejavnostih ipd., stikov več ne iščemo in ne obravnavamo, ampak se prosi osebo, ki je pozitivna na covid-19, da obvesti svoje stike in jim posreduje navodila NIJZ," je dejala Nadja Šinkovec Zorko iz NIJZ.

V rdečih regijah od danes v veljavi strogi ukrepi 

Prav danes so sicer v devetih rdečih regijah začeli veljati strožji ukrepi. Prepovedano je opravljati gostinsko dejavnost v lokalih, ponujanje storitev v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih. V frizerskih in kozmetičnih salonih je lahko le ena stranka. 

PREBERI ŠE
Smo tik pred razglasitvijo epidemije?

Maske so obvezne tudi na prostem, gibanje zunaj regije je omejeno, razen v primeru 11 izjem. Med slednjimi so prihod in odhod na delo, izvajanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, zagotavljanje storitev za zavarovanje zdravja in premoženja, varstvo ali nega družinskega člana, dostop do lekarn ter zdravstvenih storitev in bolnišnic. 

PREBERI ŠE
Gostinski lokali in športni objekti v rdečih regijah zaprli svoja vrata

Pasica koronavirus oktober