Korona

V petem protikoronskem paketu prepoznane težave glasbene industrije

Ljubljana, 29. 10. 2020 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je v petem protikoronskem paketu prepoznala težave glasbene panoge. Kot je sporočilo združenje koncertnih organizatorjev, paket ponovno uvaja socialno pomoč oziroma temeljni mesečni dohodek. Predlagajo pa, da bi država enkratno pomoč dodelila tudi samozaposlenim, ki so bili zapostavljeni v četrtem paketu.

Gospodarsko interesno združenje koncertnih organizatorjev Slovenije (GIZ KOS) je po tem, ko je bil peti protikoronski paket prejšnji petek objavljen v uradnem listu, za STA zapisalo, da je bil pretežni del glasbene panoge izključen iz zadnjih paketov pomoči. Četrti protikoronski paket je po njihovih navedbah "popolnoma neupravičeno in diskriminatorno iz paketa socialne pomoči izključil vse samozaposlene, ki tako v mesecih junij, julij, avgust in september niso prejeli nobene pomoči, obenem pa so morali plačevati vse dajatve".

Združenje si je zato v nadaljnjih dogovarjanjih z vladnimi organi prizadevalo, da država sprejme predlog socialne pomoči za vse zaposlene v glasbeni panogi do dokončne odprave vseh omejevalnih ukrepov in ga vključi v peti protikoronski ukrep. Težave glasbene industrije je prepoznalo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je omenjeno tudi predlagalo vladi.

V PKP5 je vlada prepoznala tudi težave glasbene industrije.
V PKP5 je vlada prepoznala tudi težave glasbene industrije. FOTO: Shutterstock

Paket ponovno uvaja socialno pomoč oziroma temeljni mesečni dohodek. Upravičenci do temeljnega dohodka so samozaposlene osebe, zavarovane po 15. členu ZPIZ-2, in družbeniki, zavarovani po 16. členu ZPIZ-2. Ukrep velja od 1. oktobra do 31. decembra letos z možnostjo šestmesečnega podaljšanja. Upravičenci bodo po podatkih združenja dobili izredno pomoč v obliki temeljnega mesečnega dohodka v višini 1100 evrov, samozaposleni v kulturi, vpisani v razvid, pa 700 evrov mesečno.

"Postopek za pridobitev pomoči je enak kot spomladi - vložitev izjave na e-davkih, pri čemer je pomembno, da na dan vložitve vloge upravičenec nima neplačanih davkov in prispevkov. Skrajni rok za izjavo bo 31. december 2020," so sporočili iz GIZ KOS.

Ker bo dolgotrajna prepoved javnih prireditev ekonomsko popolnoma izčrpala glasbeno panogo, pa bodo poleg socialne pomoči vsem zaposlenim po njihovi oceni pomembni tudi drugi ukrepi, ki bodo pomagali ponovno vzpostaviti dejavnost. Pobudo ministrstva, da bi gospodarstvenikom, ki so utrpeli 75-odstotni upad dejavnosti glede na lani, pomagali z enkratno pomočjo v višini desetih odstotkov lanskih prihodkov za zagon poslovanja po epidemiji, so zato pozdravili. Obenem pa so predlagali, da bi enkratno pomoč dodelili tudi samozaposlenim, ki so bili zapostavljeni v četrtem paketu.

"Prepoved javnih prireditev bo trajala še dolgo po tem, ko bodo prenehali ostali ukrepi, saj bo zadnje sredstvo, s katerim bodo države nadzirale širjenje virusa. Zato od države pričakujemo, da bo reševala težak socialni položaj vseh zaposlenih ter s primernimi ukrepi in pomočjo omogočila preživetje in ponoven zagon celotne panoge," so zapisali v GIZ KOS.

Po anketi, ki jo je izvedla koalicija glasbenega sektorja, katere član je tudi GIZ KOS, je samozaposlenih v panogi 57 odstotkov, 90 odstotkov vseh vprašanih pa je utrpelo več kot polovičen upad prihodkov. Od 1. junija je tako brez pomoči ostalo 57 odstotkov zaposlenih s statusom samostojnega podjetnika in samozaposlenega v kulturi.

Na gospodarskem ministrstvu so za STA že pred sprejemom petega paketa pojasnili, da se zavedajo položaja tistih, ki jih zastopa koalicija glasbene industrije. Kot so dodali, pa se zavedajo tudi, da je industrija glasbenih dogodkov v največji meri odvisna od tega, kako hitro bodo lahko glasbene dogodke znova izvajali v formatih, kot smo jih poznali pred letošnjim marcem, in "da še tako obsežni ukrepi države ne bodo dosegli tega, kar to industrijo na dolgi rok ohranja 'živo', to so množični in številčni dogodki".

Pasica koronavirus oktober
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EEgon
29. 10. 2020 18.13
+1
Kaj vam je. Koliko glasbenikov plača davek??? Vse skupine po diskotekah in gostilnah nqstopajo na črno. Zopet ko je dobiček gre v privat žep, ko ni dinarčkov časti država. Zelo malo glasbenikov vidim v slabihavtih, tako da ne razumem tega jokanja.
Blokiran Drugi Človek
29. 10. 2020 18.42
-1
Kaj je pa tebi? Koliko let glasbenik zapravi za učenje inštrumenta, koliko stane studijske ure ali pa studijska oprema, pa koliko stane da ti producent naredi mix in master, pa koliko stane da najameš ali kupiš ozvočenje ali pa lučke za nastop, pa da ne omenjam da rabiš ene par ljudi ki ti pomagajo postavljat in do raznih tonskih mojstrov... Aja pa niti država ne daje zastonj statusa kulturnika(ki ni nekaj waw od plače) ali pa kakršnekoli pomoči tako da niso vsi glasbeniki priviligirani in večina plačuje vse to iz lastnega žepa... Eni ljudje res ne znate ceniti kulture še manj pa da bi jo podprli! In hkrati je kultura tista ki je ohranila naš narod živ 1000let pod tujo oblastjo, a eni je še vedno ne znate ceniti. S R A M O T A!!!
EEgon
29. 10. 2020 20.25
Posploševanje. O vsem tem se lahko celo noč pogovarjamo. Koliko ur pa je porabil inženir, da je razvil orodje, arhitekt za objekt, malar za opremo, vodovodni inštalater, da lahko sestavi 30 različnih inszalacij, itd. Vsi moramo nekaj žrtvovati, da nekaj imamo in znamo, vendar muskontarji resnično 80% € zaslužijo na črno.
Blokiran Drugi Človek
30. 10. 2020 08.01
-1
Inžinir je dobro plačan. Manj znan glasbenik ne dobi niti 20% plače z nastopi. Na črno se bolj splača ker država ne zna urediti zadeve
Blokiran Drugi Človek
30. 10. 2020 08.02
-1
Ampak brezveze to vam razlagati. Vidi se da ne spoštujete kulture. Starega mačka se ne da naučiti nič...
Blokiran Drugi Človek
29. 10. 2020 17.41
+3
Končno. Vlada je rabila samo malo več kot pol leta da se je spomnila na glasbenike
Pre Cut
29. 10. 2020 16.23
-4
Glasbeniki si ne zaslužijo nobenih dodatkov.. glasba je hobi in ne služba !
Blokiran Drugi Človek
29. 10. 2020 17.40
+2
Za nekoga ki nikoli ni podprl glasbenika je valda lahko to samo hobi. Nekateri pač niste sposobni videti pomena kulture.
Krematorij666
29. 10. 2020 15.57
+3
Torej Zlatko, Werner in ostali bodo zopet basali denar v žep in v isti sapi vpili dol z vlado, maskami...istali bomo pa itak ovce.
Pre Cut
29. 10. 2020 16.25
+1
Ja mame samohranilke v stiski s prazim hladilnikom pa bojo dobile vavčar za počitnice in enkratno nakazilo 150€ .. sramota ! 🤬😡
Blokiran Drugi Človek
29. 10. 2020 17.39
+2
Torej jaz zlatkota nisem nikoli slišal da je komu rekel naj ne nosi maske, sepravi nebuloze sds so vam prišle do živega. Ovce boste.
EEgon
29. 10. 2020 18.14
-2
Blokiran Drugi Človek
29. 10. 2020 18.35
+1
Aja, selektivno? Bom probal malo pogledati na novo 24 da se naučim tega selektivnega razmišljanja
Blokiran Drugi Človek
29. 10. 2020 18.45
+0
Dingo po tem ko sem prebral da glede na da verjetno nisi niti pribljižno dovolj izobražen da bi karkoli razumel, ne moraš obsojati druge da selektivno razmišljajo, glede na to tvoje besede kričijo kako monotono selektivno razmišljaš🐑🐑🐑
Krematorij666
29. 10. 2020 20.05
-1
Ti svobodno razmisljaj dalje, na tubi pa imaš posnetek kjer to govori...ce ne znas poiskati je kriv le tvoj omejen domet in ne sds nebuloze...
Blokiran Drugi Človek
29. 10. 2020 20.27
+1
Srečno tudi tebi v jadranju med posnetkih vzetih iz koncepta... Aja sej to ti je všeč, ker le tako dobiš občutek kot da veš nekaj več kot ostali okoli tebe