Korona

V ponedeljek 189 primerov, v jeseniški bolnišnici okuženih 26 zaposlenih

Ljubljana, 06. 10. 2020 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neža Pušnik, STA
Komentarji
20

V zadnjih 24 urah so v Sloveniji potrdili 189 novih primerov ob opravljenih 2509 testih. Hospitaliziranih je 111 ljudi, na intenzivni enoti 20. Umrli so trije ljudje, dva sta bila oskrbovanca Doma starejših Rakičan. V tem domu je na novo pozitiven še en zaposlen, skupno torej 15 stanovalcev in devet zaposlenih. Največji delež aktivno okuženih glede na število prebivalcev je še naprej v Črni na Koroškem, sledijo pa Mežica, Vitanje in Zreče.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Okuženi zdravstveni delavci
    02:37
    Iz 24UR: Okuženi zdravstveni delavci
  • Iz SVETA: Zaradi koronavirusa kriza v bolnišnicah
    03:04
    Iz SVETA: Zaradi koronavirusa kriza v bolnišnicah
  • Iz SVETA: Huda kadrovska stiska v SB Jesenice
    03:51
    Iz SVETA: Huda kadrovska stiska v SB Jesenice

 

Po podatkih Covid-19 Sledilnika so pristojni v zadnjih 24 urah opravili 2509 testov in potrdili 189 novih primerov. To pomeni, da je bil delež pozitivnih testov 7,53-odstotni. V bolnišnici je 111 ljudi s covidom-19, na intenzivni enoti jih je 20. Iz bolnišnice so odpustili 10 pacientov. Umrli so trije ljudje. 

Potrjeni primeri po starostnih skupinah
Potrjeni primeri po starostnih skupinah FOTO: Covid-19 Sledilnik

V Ljubljani so v ponedeljek potrdili 32 novih primerov, v Kranju 10, v Mariboru devet, v Škofji Loki pa sedem. Pet primerov so potrdili v Celju, na Jesenicah, občini Hoče-Slivnica, pa tudi na Škofljici in v Tržiču. Še tri okužbe so zabeležili v Črni na Koroškem, Zrečah, na Vrhniki, v Tolminu, Krškem, Gorenji vasi-Poljanah, Šenčurju, Selnici ob Dravi in Rečici ob Savinji. Dve okužbi so potrdili v občinah Domžale, Ravne na Koroškem, Mežica, Hrastnik, Beltinci, Markovci, Vodice, Log-Dragomer, Šoštanj, Dravograd, Ljutomer, Mozirje, Rogatec in Borovnica. Ostale okužbe so porazdeljene še po 44 občinah. 

Zemljevid po občinah
Zemljevid po občinah FOTO: Covid-19 Sledilnik

Največji delež aktivno okuženih je še naprej v Črni na Koroškem (1,554 odstotka), sledijo Mežica (0,674 %), Vitanje (0,443 %) in Zreče (0,430 %). Na zahtevne razmere, s katerimi se po prvi potrjeni okužbi pred dobrima dvema tednoma soočajo zaposleni in uporabniki v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) v Črni na Koroškem, sta danes opozorila Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije ter sindikat Sviz. Državo pozivata, da zaposlenim zagotovi ustrezne pogoje za delo. 

"Zaposleni so se skupaj s svojimi varovanci znašli v posebno težkem položaju. Med njihovim bivanjem v zavodu uporabnike namreč ves čas učijo, kako se družiti, intenzivno so jih vključevali v različne dejavnosti, zato zdaj z veliko težavami zagotavljajo vzdrževanje ustrezne fizične razdalje in izolacije," so opozorili. Sindikata izpostavljata tudi zahtevno delo zaposlenih v 12-urnih izmenah, delo v zaščitni opremi in kljub temu visoko tveganje za okužbo, kar vse vodi do psihofizične in čustvene izčrpanosti zaposlenih.

Splošna bolnišnica Jesenice-3

V SB Jesenice 26 zaposlenih okuženih s koronavirusom

Velike težave s pomanjkanjem kadra imajo tudi v SB Jesenice, kjer je okuženih kar 26 zaposlenih, ki so v bolniški. Zaradi tega izpada kadra so morali zapreti tri oddelke bolnišnice, in sicer oddelek abdominalne kirurgije, oddelek poškodbene kirurgije in gastroenterološki oddelek. 

Prekinili so izvajanje vseh nenujnih posegov, vse težje pa pokrivajo tudi dejavnost dialize. Specialistične ambulante zaenkrat delajo nemoteno, z izjemo nevrološke in UZ ambulante, ki delujeta v zmanjšanem obsegu. Ob tem jim dodatne težave povzroča še pomanjkanje prostora zaradi izvajanja energetske in požarne sanacije, zato, kot so zapisali, brez možnosti premeščanja covid bolnikov v covid bolnišnice ne bi zmogli. Zaradi hudih težav zato v bolnišnici pozivajo vse k doslednemu spoštovanju ukrepov.

Strokovna direktorica bolnišnice Anja Jovanovič Kunstelj je povedala, da je okuženih 26 zaposlenih. Njihovo delo ni okrnjeno zaradi povečanega dotoka pacientov, ampak ker so števili njihovi zaposleni trenutno nezmožni za delo. Kot poudarja, še vedno poskrbijo za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo. Širjenja okužb se bojijo predvsem v manjših oddelkih, kjer so potrebna posebna znanja. Kot je povedala, trend narašča počasneje in da pričakujejo, da se bo v roku dveh do treh tednov situacija umirila. V času epidemije so nabrali nekaj zaostanka, ki so ga poleti skoraj v celoti nadoknadili, je povedala. Zdaj pa žal kaže, da se bodo čakalne dobe podaljšale.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot nam je povedal direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj, sta ponoči umrla dva oskrbovanca, eden izmed njiju v bolnišnici, drugi pa v domu. Oba sta bila starejša s pridruženimi boleznimi. Na novo so potrdili okužbo še pri enem stanovalcu, kar pomeni, da je trenutno okuženih 15 stanovalcev in devet zaposlenih. Večina okuženih nima nobenih simptomov, nekaj pa le blažje – malo vročine, kašelj, izgubo okusa in vonja ter bolečine v mišicah.

V enoti je vzpostavljena "rdeča cona", v kateri so nameščeni stanovalci, pozitivni na covid-19, ostale osebe so ločene v drugih nadstropjih. Eden izmed okuženih oskrbovancev je v murskosoboški bolnišnici. 

Sviz kritičen do odprave nošnje mask v šolah, od Janše zahtevajo opravičilo

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) od premierja Janeza Janše pričakujejo opravičilo za njegova tvita izpred dveh tednov, v katerih je sindikalne kritike takratne zahteve, da tudi vzgojitelji in učitelji nosijo maske, označil za skrajno neodgovorne in jim očital nesramno ter nevarno ščuvanje. S tem je po navedbah Sviza škodil ugledu sindikata.

Kot ugotavljajo v Svizu, je vlada kmalu za tem sicer prisluhnila njihovim kritikam in ukrep obveznega nošenja mask sprva omilila, minuli konec tedna pa tudi preklicala obveznost nošenja mask za učence in dijake v razredih. "Če bi sindikat odgovarjal v maniri predsednika vlade, bi lahko zgolj ugotovili, da se je gospod Janez Janša pridružil nesramnemu in nevarnemu ščuvanju, ki ogroža življenje otrok, učiteljev, staršev in vseh drugih prebivalcev Slovenije. A to ni naš način delovanja, opravičilo predsednika vlade za povsem neutemeljene obtožbe o ogrožanju življenj bo zadoščalo," so zapisali.

Maske v šolah

"Nenadni obrat v ravnanju vlade" ter ukinitev obveznega nošenja mask v vzgoji in izobraževanju pa po njihovem mnenju vnaša precej zmede in povzroča težave učiteljstvu pri utemeljevanju spremembe, ker se je vlada za to omilitev odločila v trenutku, ko se število okužb hitro povečuje.

V Svizu izpostavljajo, da so zaposleni v šolah doslej vse napore vlagali v prepričevanje učencev in dijakov, da je nošenje mask nujno potrebno za medsebojno zaščito in preprečevanje širjenja okužb. Sprašujejo se, kako bo učiteljstvo ob naraščanju števila okužb šolarjem pojasnjevalo, da maske naenkrat niso več tako nujne.

Zato od predsednika vlade ter ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec pričakujejo, da bosta priskrbela ustrezne razlage za učence in dijake. Nadejajo se tudi pojasnila, zakaj učiteljem in učiteljicam v višjih in visokih šolah mask ni treba nositi, če izvajajo pedagoški proces izza zaščitne pregrade iz stekla ali podobnega materiala, učiteljicam in učiteljem v srednjih in osnovnih šolah pa to ni dovoljeno.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Erin Straus
12. 10. 2020 19.24
+1
KAJ PA OKUZBA V ROGATCU V OSNOVNI SOLI??? ZAKAJ SE NIC O TEM NE PISE, PA VSI LETAJO OKOLI NIHCE NI V KARANTENI!!!!!
lucinda
06. 10. 2020 21.15
+4
Čudno, blagajničarke v supermarketih se dnevno srečajo s stotinami strank, pa niso okužene, zdravstveni delavci, ki imajo nekaj deset pacientov na dan in imajo vso zaščitno opremo, pa zbolevajo
krojacekhlacek
06. 10. 2020 20.54
+3
A se je mogoče že kdo vprašal zakaj švedi normalno živijo. A je mogoče zato, ker imajo zdravstvo dokaj tok urejeno in se ne bojijo sprejet večjo količino bolnikov, če že pride to tega. Države, ki pa tega nimajo oz. ta denar uhaja skozi druga vrata, pa uvajajo ukrepe, da se človek vpraša ali je še kdo v parlamentu normalen.
Periot222
06. 10. 2020 20.48
+1
Placanci na celu politike placanci v zdravstvu , placanci v medijih upam da se vam vse povrne!!!!!!!!!
Periot222
06. 10. 2020 20.45
+3
Okuzeni zaposleni kje ste zurali najbolj neodgovorni ste zdravstveni delavci!!!!!!
AlexReal
06. 10. 2020 20.17
+2
"...v jeseniški bolnišnici okuženih 26 zaposlenih" Razumljivo. Fata gre čez vikend domov, se druži sa familijom, potem pa pridno raznaša viruse po Jesenicama :)
inside1
06. 10. 2020 20.05
+3
Mislim, da že tile naši gor zgubljajo kompas glede vsega.... Eni lahko delajo vse, drugim pa bodo nabili ukrepe. Kot na hočejo namenoma uničiti vse.... Kar pa se okoli govori pa je sledeče neprimerno je letos vseh bolnikov manj z razno raznimi boleznimi..... Zdravstvo kot tako bi se moralo najbolj vedeti kako se prav zaščititi, če to to tako nevarno, pa kakor se sliši od marsikoga tudi oni sami ignorirajo veliko stvari.... Bojim se da ima tlele zelo veliko farmacija prste vmes....
setisfekšn
06. 10. 2020 19.41
+6
Tle ni ukrepov ki bi zaustavili virus jih ni kot se ne more gripe!in te ukrepe ki jih predpisujejo so samo trpljenje naroda in gospodarstva. V nedogled in najbolje bi bilo vse skup pustit z določenimi žrtvami pač kdo se bo moral žrtvovati jaz sem komot med njimi virus se bo neovirano širil ne glede na ukrepe ki samo dušijo še dodatno človeštvo!
mertseger
06. 10. 2020 19.31
+9
Tudi zaposlene v zdravstvu bi morali malo po zdravju vprašati. Toliko okuženih pa tako se ukrepov držijo. Še slabši so kot učitelji.
LuckyBastardo
06. 10. 2020 19.15
+3
To se ni za igrat, 2x v samoizolaciji pa nič okužen.
Bogdan Kranjc
06. 10. 2020 18.32
+0
RTV in Zlatko so še zdravi.
MiXy
06. 10. 2020 16.38
-1
Podatek od lani kok je blo kje bolnikov???
TheEarthIsFlat
06. 10. 2020 16.34
+5
Raje povejte koliko dobijo bolnice za te "kovid" bolnike, po glavi, kaj 20.000€ mogoče, ali koliko, in od kje, to povejte, pokažite račune, bodite transparentni,
revolucijakorupcijafasizem
06. 10. 2020 16.19
+15
Pljuvajo Trumpa ki je rekel ne bojte se virusa 70 let star človek.Zvezdnike pedofile moti vrhunska oskrba.Kar se tiče tega da je dobil najboljšo oskrbo.Predsednik je in nič slabšo ni dobil kot Janez Janša ob 2:00 zjutraj na obisku pri Urški,Virant čez internistično prvo pomoč z ženo kot v Ameriškem filmu in nekdanji minister za promet Patrick Vlačič ter bivša ministrica Milojka Kolar Celarc.Vsi te ljudje niso čakli niti minute na urgenci v Ljubljani in so dobili posteljo v 24 urni bolnišnici,medtem so pa ljudje ki jih volijo ležali na starih urgentnih posteljah po 12 ur in več čakali na prosto posteljo.Levi in desni pobijte se med seboj z vašimi diktatorji vred.
setisfekšn
06. 10. 2020 19.36
+2
Ja lej za vse ne more biti luksus sicer ste pa janšo sami volil
Moncsa
06. 10. 2020 16.11
+10
Ma teli na Svizu ne vejo kaj bi radi. Najprej težijo zaradi nošnje mask več tednov, pol pa ko se ukrep odpravi, težijo da vlada ogroža življenje učencev (med katerimi je umrljivost natanko enako 0). Niso normalni.
maxsel
06. 10. 2020 16.00
+7
Pa kaj bi ti solniki radi prej so jamrali da ne morejo uciti z maskami sedaj ko so jim ustregli odpravili nosenje mask pa spet ni prav.
Milka5
06. 10. 2020 15.42
+8
Pa je ta vlada normalna? A zdaj bomo zaradi tega Covida vse zapiral? A se hecajo... A kdo pa ne dobi Covida mora pa od lakote crknit??? Se sploh zavedajo kaj delajo... Treba se bo sprijaznit da je ta bolezen med nami in to je to ne pa zapirati vse povprek... A se jim mesa... Mislim da bomo morali na ulice če zaprejo
hirajem
06. 10. 2020 15.42
+3
ad21
06. 10. 2020 15.13
+6
Ali kdo od strokovnjakov, ki je poročal o uvozu okuženih iz Hrvaške ve koliko je uvoza iz Avstrije ? (odprta meja ! in delo v Avstriji !)