Korona

Prve mobilne enote za cepljenje bodo v Ljubljani, Mariboru in na Ptuju

Ljubljana, Nova Gorica, 22. 06. 2021 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maja Račič, Anja Kralj
Komentarji
692

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 2177 PCR-testov in ob tem potrdili 65 novih okužb. Delež pozitivnih testov je triodstoten. Hospitaliziranih je 92 oseb s covidom-19, od tega jih več kot tretjina, 33, potrebuje intenzivno terapijo. Umrla je ena oseba s covidom-19. Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal, da bosta predvidoma jutri zaživeli prvi mobili enoti za cepljenje v Sloveniji, v Mariboru in na Ptuju. Jelko Kacin ga je dopolnil: dve enoti bosta od jutri tudi v Ljubljani, in sicer ob Filipovem dvorcu ter v Tivoliju.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Mobilne enote začenjajo s cepljenjem
    04:10
    Iz 24UR: Mobilne enote začenjajo s cepljenjem
  • Iz SVETA: Zaloge cepiva ostajajo v skladiščih
    03:36
    Iz SVETA: Zaloge cepiva ostajajo v skladiščih

 

V ponedeljek so v Sloveniji ob 2177 PCR-testih potrdili 65 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Pozitivni so bili trije odstotki PCR-testov. V bolnišnicah se zdravi 92 oseb, 33 na intenzivni negi, en covidni bolnik je umrl. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 69, kar je sedem manj kot dan prej.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V bolnišnici zdravijo 13 bolnikov manj kot dan prej, prav tako dva covidna bolnika manj potrebujeta oskrbo na oddelkih za intenzivno nego.

V ponedeljek so opravili tudi 33.964 hitrih testov. Vse pozitivne rezultate hitrih testov potrjujejo s PCR-testiranjem.

Minuli teden so v Sloveniji potrdili le 529 okužb z novim koronavirusom, 503 manj kot v tednu prej. V bolnišnicah so zdravili še okoli 100 covidnih bolnikov, na intenzivnem zdravljenju pa manj kot 40. Prvič po več kot osmih mesecih je prišel dan brez smrtnih žrtev covida. Umrlo je sicer devet bolnikov s covidom-19, šest manj v tednu prej.

Vlada je objavila tudi podatke o številu cepljenih prebivalcev. S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 795.836 oz. 46,1 odstotka starejših od 18 let. Z drugim odmerkom pa je cepljenih 598.374 oz. 34,6 odstotka starejših od 18 let.

Med starejšimi od 50 let je s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 529.732 oz. 60,5 odstotka, z drugim odmerkom pa je cepljenih 448.526 oz. 52 odstotkov prebivalcev, še navaja vlada.

Covid-19 je po podatkih vlade do zdaj prebolelo 251.243 oseb.

Cepljenje v Novi Gorici
Cepljenje v Novi Gorici FOTO: Ervin Čurlič CZ za severno Primorsko

Minister Poklukar napovedal mobilizacijo vseh zmogljivosti za cepljenje

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal Novo Gorico oziroma tamkajšnjo stojnico za promocijo cepljenja. Uvodoma je poudaril, da je izboljšanje epidemiološke slike v Sloveniji "pomemben dosežek za vse nas", prav tako je izpostavil, da prvič po oktobru 2020 beležimo manj kot sto hospitaliziranih covidnih bolnikov v naših bolnišnicah. Da se zelo trudijo, da bi vsakemu Slovencu pojasnili, zakaj je tako pomembno, da se cepimo. 

"Zato aktiviramo mobilne ekipe," je dejal Poklukar in napovedal, da bosta predvidoma že jutri zaživeli mobilni enoti – v Mariboru in na Ptuju. Na vladni novinarski konferenci ga je koordinator za cepljenje proti covidu-19 Jelko Kacin dopolnil, da ne le na Štajerskem, temveč da bosta dve enoti zaživeli tudi v prestolnici: "Prva bo na Filipovem dvorcu, druga pa v Tivoliju," je dejal. Mreža se bo širila, v naslednjem tednu naj bi po besedah ministra za zdravje svojo enoto dobili tudi v Novi Gorici.

Da bo cepljenje odslej možno tudi po bolnišnicah in pri zdravstvenih koncesionarjih, je napovedal minister, ki obljublja, da bodo "omogočili cepljenje vsakomur, ki je izrazil interes, tudi s pomočjo koncesionarjev". Koncesionarji se bodo vključili preko dela na terenu ali novega pristopa – cepljenja v njihovih ordinacijah. "Hkrati smo ponovno aktivirali tudi bolnišnice, le-te bodo v prihodnjih dneh pristopile k cepljenju vseh zainteresiranih, ki bodo obiskali njihove ambulante. Resnično čim širše mobiliziramo vse enote v zdravstvu, da omogočimo cepljenje," je dejal Poklukar.

Kar se tiče cepilne startegije, je ministrova želja, da bi bila povsod po Evropi čim bolj enotna. Na vprašanje, ali bo Slovenija sledila Italiji, ki je po smrti 18-letnice, ki je umrla zaradi krvnih strdkov, omejila uporabo cepiva AstraZenece izključno za starejše od 60 let, je odgovoril, da njihova strokovna skupina "skrbno spremlja vse študije" v povezavi s tem, a da do zdaj kakšnih takšnih zaključkov še ni predlagala.

Covidno potrdilo bodo predstavili v četrtek

Na vprašanje, ali drži, da je v skladiščih 300.000 odmerkov cepiva AstraZenece, ki jim bo rok uporabnosti potekel konec julija, je odgovoril, da je res, da je trenutno v skladiščih največ cepiva AstraZenece in da imajo cepiva različne roke uporabnosti. Nacionalni inštitut za javno zdravje po njegovih besedah roke uporabnosti ves čas spremlja in si prizadeva, da gredo cepiva pravočasno ven. V kolikor pa bi bili z roki v stiski, pa verjame, da bodo našli pot, da bi cepivo prodali ali donirali kam drugam.
Potrdil je, da bo covidno potrdilo namenjeno vsem državljanom in da bo brezplačno. Podrobnosti naj bi sicer predstavili v četrtek.

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in Ministrstvom za zdravje začel z informativno in ozaveščevalno kampanjo 'Nalezimo se dobrih navad – cepimo se' na stojnicah po Sloveniji. "V lokalnih okoljih želimo prebivalce podrobno informirati o cepivih, cepljenju, naročanju na cepljenje, hkrati pa jim čim bolj poljudno in strokovno odgovoriti na njihove morebitne dileme, strahove in lažne informacije. Ustrezna obveščenost je namreč ključnega pomena za zaupanje ljudi v cepiva," so sporočili iz službe za stike z javnostjo na NIJZ.

Epidemiologi zaskrbljeni predvsem zaradi delta različice koronavirusa

Ob 13. uri je bila na sporedu še vladna novinarska konferenci, na kateri je vladna predstavnica Maja Bratuša spregovorila o trenutni epidemiološki situaciji, ki da se "še naprej izboljšuje", prav tako pa je spregovorila o trenutno veljavnih ukrepih v zvezi z epidemijo covid-19. Druženja so še vedno omejeno na največ 50 ljudi, pri prijavljenih oziroma organiziraniziranih dogodkih je število oseb lahko večje, velja pa tako imenovani PCT-pogoj. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Epidemiologinja z območne enote NIJZ v Kranju Irena Grmek Košnik je predstavila nekaj podatkov v zvezi z epidemiološko situacijo doma in v tujini. "Od začetka leta 2020 je svet v epidemiji novega koronavirusa. Svetovna zdravstvena organizacija je poročala, da so do včeraj (21. junija 2021) potrdili 178 milijonih potrjenih primerov okužb in 3.9 milijonih smrti," je povedala in dodala, da je vzpodbudna informacija ta, da smo v tem obdobju že uporabili 2,4 milijard doz cepiv.

Stanje v državah Evrope je opisano v tedenskih poročilih: "Trendi številnih kazalnikov so v več državah stabilni ali se zmanjšujejo. Konec 23. tedna je Portugalska, kot edina država v EU, poročala o naraščajočih stopnjah okužb," je pojasnila Grmek Košnikova. V EU je do konca tega tedna v populaciji oseb nad 18 let prvo dozo cepiva prejelo 52,4 odstotka prebivalcev in se še povečuje. Polno cepljenih pa je 29,6 odstotka. Po besedah epidemiologinje so glavni problem različice virusa, ki predstavljajo grožnjo. "V 12 evropskih državah vidimo, da se pojavlja največ britanskega seva oz. alfa različice. Sledi beta različica, kot tretja pa že delta oz. indijska različica. Prav ta pa najbolj skrbi," je ocenila.

"V Sloveniji smo v zeleni fazi tako glede na naš, kot tudi evropski semafor. Najverjetnejši vir okužbe ostaja lokalni vir," je nadaljevala Irena Grmek Košnik. Scenariji za samo pandemijo so različni: "Pandemijo spremljajo različni odzivi v različnih državah. Je pa epidemija prinesla tudi nekaj pozitivnih stvari. Med drugim je tako prišlo do izjemnega napredka na področju razvoja cepiv," meni epidemiologinja.

Še vedno pa obstaja negotovost, kaj bo jeseni in pozimi. To je v veliki meri odvisno od ukrepov in upoštevanja le teh, predvsem pa tudi od cepljenja, je poudarila Irena Grmek Košnik. "Trenutno se usmerjamo v aktivnosti, ki bodo omogočile precepljenost prebivalstva," je dejala. Po njenih besedah trenutno že vemo, da je za dolgotrajno zaščito oziruma kolektivna imunost potrebna od 60 do 70-odstotna precepljenost. 

"Zaradi nastajajočih različic bo potreben nadaljnji razvoj cepiv. Potreba je tudi po razvoju trajne strategije za spopadanje z endemičnimi boleznimi. Kaj se bo zgodilo naprej pa je v veliki meri odvisno od nas samih," je še zaključila.

"Zdaj, ko je cepiva dovolj, je smiselno, da se ljudje lahko sami odločijo, s katerim cepivom se bodo cepili"

Koordinator za cepljenje proti covidu-19 Jelko Kacin pa je na vladni novinarski konferenci dejal, da je bila strategija v prvem obdobju zaradi omejenega dostopa do cepiv osredotočena v opredelitev skupin prebivalstva, pri katerih obstaja največje tveganje za težji potek in smrt zaradi covida-19 in jih je potrebno cepiti najprej. "Sedaj pa je potrebno sprejeti ukrepe, ki bodo približali možnost cepljenja vsem osebam, ki se želijo cepiti, a imajo težave pri usklajevanju terminov ali druge ovire za odhod na cepljenje na do sedaj določena cepilna mesta," je dodal.

Po njegovih besedah se je vlada celovito seznanila z dosedanjim izvajanjem strategije cepljenja. "Včeraj je na dopisni seji vlade formalno zadolžila na prvem mestu Ministrstvo za zdravje, da za pospešitev cepljenja takoj organizira večje število mobilnih ekip," je dejal Kacin, ki je prav tako navedel, da je precepljenost med osebami starejšimi od 65 let, pri katerih obstaja verjetnost za težji potek bolezni covid-19, še vedno prenizka, "zato je potrebno izvesti promocijo cepljenja posebej za te skupine prebivalstva".

Jelko Kacin
Jelko Kacin FOTO: Bobo

Natančnejši pregled cepljenih žal kaže tudi precejšnje število necepljenih starejših od 50 let, predvsem pa starejših od 75 let, ki bi v primeru ponovnega izbruha bolezni lahko doživeli okužbo s težjim potekom in ponovno polnili covid oddelke bolnišnic, je nadalje ocenil Kacin.

Prav tako se je dotaknil tega, da ljudje zdaj lahko sami izbirajo, s cepivom katerega proizvajalca se bodo cepili. "Posamezniki bolj zaupajo točno določeni vrsti cepiva. Zaradi količinskih in logističnih omejitev v začetni fazi ni bilo mogoče zagotavljati izbire. Ker pa je pri nas sedaj že na voljo dovolj cepiva, je več kot smiselno, da se omogoči tudi izbira cepiva," je dejal Kacin.

Po njegovih besedah prav tako ne smemo prezreti opozorilnega dejstva, da je glavnina tistih, ki se s težjim bolezni potekom trenutno zdravijo v bolnišnicah veliko mlajša kot lani, saj so stari od 35 do 55 let. 

"Vlada od vseh svojih funkcionarjev pričakuje tudi aktivno držo glede promocije cepljenja, zato je naložila vsem ministrom in ministricam ter državnim sekretarjem, da pri obiskih na terenu in  javnih nastopih komunicirajo dobrobit cepljenja," je še dejal Jelko Kacin.

Cepite se!

Delodajalske organizacije pozivajo prebivalce Republike Slovenije, da tudi po izteku epidemije ravnajo odgovorno in se udeležijo cepljenja proti covid-19, ter s tem prispevajo k temu, da se v jesenskem času gospodarske razmere zaradi porasta okužb s covid-19 ne bodo ponovno zaostrile. 

Vlada je s tem, ko ni podaljšala epidemije, odpravila tudi večino ukrepov, ki so se nanašali na omejitve zbiranja prebivalstva ter opravljanje storitvenih dejavnosti, opozarjajo. "Prihaja čas dopustov ter s tem čas druženja in ponovnega obiska različnih destinacij, kar je bilo v času trajanja epidemije omejeno ali celo onemogočeno. Številni državljani bomo tako poletne mesece izkoristili za dolgo pričakovan oddih, sprostitev ter nenazadnje za druženje, ki je bilo do sedaj omejeno. Po sprostitvi omejitev se zato obračamo na prebivalce Republike Slovenije, pravzaprav na vsakega izmed nas, da skupaj vsi še naprej ravnamo odgovorno in se držimo pravil NIJZ. V nasprotnem primeru lahko v jesenskem času ponovno nastopi povečano število zabeleženih primerov okužb s COVID-19, s tem pa lahko pride do ponovne razglasitve epidemije in posledično do sprejema novih omejevalnih ukrepov pri opravljanju številnih gospodarskih dejavnosti."

Kot izpostavljajo, ponovnih ukrepov, ki bi prinesli omejitve ali celo prepovedi opravljanja določenih dejavnosti, slovensko gospodarstvo po njihovem prepričanju ne bi več preneslo, saj je glede na trenutne finančne razmere težko pričakovati dodatno pomoč iz proračunskih virov. V primeru, da bi se gospodarska kriza zaradi ponovne epidemije COVID-19 zaostrila, bi to neobhodno pomenilo konec poslovanja številnih podjetij in še dodatno izgubo delovnih mest, opozarjajo.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (692)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ivan zDoba
22. 06. 2021 21.56
+3
Šintarji na pohodu. Potepuških psov ni, je pa veliko necepljenih državljanov!
Ivan zDoba
22. 06. 2021 21.57
+0
Jožajoža
22. 06. 2021 21.48
+0
Stranski učinki so zelo hudi.fajzer me je rušil
James Bond
22. 06. 2021 21.35
+3
Rammstein...kaka je bla ke voda danes?
Periot222
22. 06. 2021 20.58
+9
PRODANI POLITIKI SILIJO LJUDI V NACRTEN GENOCID!!!!!!!!!
Periot222
22. 06. 2021 20.54
+7
LOPOVI NACISTICNI CEPITE SE 100 KRAT!!!!!!!
PrettyBird
22. 06. 2021 20.34
-4
Vsaka smrt zaradi covida je ena smrt preveč, ko nam je vsem na voljo cepivo.
mijavci
22. 06. 2021 20.51
+3
grozjak
23. 06. 2021 10.44
+3
Mijavči, ni lepo, da tako grdo strašiš anticepilce😂😂😂😂😂
FAUSTOS1
22. 06. 2021 20.07
+5
SVINJARIJA -mene so prisili ,da sem se cepil z astra zenica rekoč ,da ne bom letos sploh cepljen ,sedaj pa izbira cepiv in celo domov pridejo ,pa lučko dobiš a z napisom sds zato je strupena.
PrettyBird
22. 06. 2021 20.39
+3
Vidimo, da ti ni hudega po AstraZeneca. No morda malo vpliva na pravopis. Saj se boš lahko naslednjič cepil s cepivom po želji.
mikumi
23. 06. 2021 17.20
Nič ni narobe s cepivom astra zeneca le da je to cepivo evropsko in ga je zato potrebno popljuvati. Le zakaj ni nobene pritožbe na ameriška cepiva?
Pia lea
22. 06. 2021 20.02
+0
Zdaj sem. Prebrala, da je predsednik Filipine rekel drzavljanom, da kdo se ne bo cepil, bo sel v zapor....... To je pa ze prevec vsiljevanje necesa....
RamzesII
22. 06. 2021 20.07
+0
Nič nas ne sme presenetiti pa saj poznate zgodbe o kampih v ZDA, Kanadi, Evropi, itd., o vlakovnih kompozicijah s celicami, bral sem, da po vsej ZDA popravljajo železniške.
PrettyBird
22. 06. 2021 20.40
-1
RamzesII železnice popravljajo zato, da bomo odpeljali teoretike na spodnjo ploskev Zemlje.
turojen
22. 06. 2021 19.40
+4
Ja, samo imajo najstrašnejši indijski sev, ki baje seka na polno, če verjameš..
blackkesi
22. 06. 2021 19.36
+6
Pa a niso v angliji ze 80% precepleni in nič ne pomaga
FAUSTOS1
22. 06. 2021 20.09
-1
z astra zenica -ki je najslabše od vseh cepiv,saj je v iraelu spet zbolevajo ljudje ,ki so bili cepljeni z AZ.
PrettyBird
22. 06. 2021 20.40
+0
Kar je Faustos napisal je neresnica. V Izraelu in VB zboleva necepljena mladina.
PrettyBird
22. 06. 2021 20.41
-1
blackkesi v Angliji imajo porast, ker se virus cepi med necepljeno mladino.
mijavci
22. 06. 2021 20.57
+5
Plačanec ne bluzi saj ti nihče več ne verjame, spokaj s portala pa ne smeši še sebe, ne cepljen bo ogrožal cepljenega, ti si res z ravne zemlje dol padu.
turojen
22. 06. 2021 19.32
+3
Tudi pri vas seka vročina a
mikumi
23. 06. 2021 17.23
Ja danes 36 v senci. Ni druge kot pod klimo s hladno pijačo v roki.
primorec2
22. 06. 2021 19.29
-3
Nobenih teorij zarote in ostalega ni. Potrebno se je cepiti in amen. Kdor tega ne sprevidi je njegova stvar in svoje poglede naj zadrži zase, ker postajajo nadležni s temi za lase privlečenimi tupastimi razlagami in teorijami. Naj gredo v prvo bolnico na intenzivno in se sami prepričajo. Ta naprej pa naj utihnejo, saj izpadejo nevedneži in razpihovalci laži.
Periot222
22. 06. 2021 20.57
+3
primorec2 ovca sprana pa kdo mislis da si da bos silil ljudi v cepljenje kdo? Za sebe se brigaj zapri se v bunker!!!!!!
turojen
22. 06. 2021 19.28
+7
ram odpujsaj na noro 24, kjer je slogan, nemarambutljev, čeprav ni enega da ni, žal
grozjak
23. 06. 2021 13.37
grozjak
22. 06. 2021 19.19
-5
ZDA DOSEGLE 70% PRECEPLJENOST LJUDI NAD 30 LET🤗. Očitno bomo spet izpadli zaostali😎
PrettyBird
22. 06. 2021 20.43
-4
Baje smo ena redkih držav kjer je 1/3 ljudi proti cepljenju. Lahko si damo roko s Tanzanijo.
mikumi
23. 06. 2021 17.27
DoNotSwallow @ Na žalost nimamo nobenih relevantnih podatkov o tem koliko je po svetu ljudi ki so za cepljenje, razen naših uradnih trobil seveda.
turojen
22. 06. 2021 19.11
+8
Po celem svetu, z vsemi prijemi dobesedno siljenje ljudi v cepljenje.. zato zadeva smrdi, da bolj ne more, čeprav vsi vemo da ta famozni virus ni neki bau bau.
grozjak
22. 06. 2021 19.14
-4
Zasedena
22. 06. 2021 19.15
+7
ramm fertik sihta? si vse klobase narezal 😅
grozjak
22. 06. 2021 19.20
-2
Zasedena
22. 06. 2021 19.42
+2
slabzadah
22. 06. 2021 18.56
-3
Ironija pa je v tem, da lahko anticepilci smetijo portale ravno zato, ker so cepiva rešila njihove prednike in njih pred prezgodnjo smrtjo...
mario7
22. 06. 2021 19.00
+6
grozjak
22. 06. 2021 19.02
-4
Predvsem pa tu smetijo zato, ker na nobenem resnem mestu te neumnodti ne zdržijo niti sekundo🤣🤣🤣🤣🤣🤣
kokoskakokodaka
22. 06. 2021 18.55
-6
Na švedskem že več kot 50% populacije cepljene z vsaj enim odmerkom, pri nas se ljudje nočejo cepiti, ker je cepivo samo 99,9% VARNO. Strahopetci zahtevajo 100%, torej so že v štartu v iluziji. Smrt posameznika je tragedija, smrt množice pa statistika. In antivakserji bi seveda vse naredili da ne bi blo tragedije...
grozjak
22. 06. 2021 19.10
-6
U bistvu so se med sa o prepricali, da ne verjamejo nikomur. Vsak bi moral dobit štempelj na hrbet, pa da ga na urgenci obrnejo in napotijo k pehti.......pa naj jih še zeliščar zdravi
grozjak
22. 06. 2021 19.10
-6
FAUSTOS1
22. 06. 2021 20.11
+1
astra zenica PRVI ODMEREK DO 40% DRUDI ODMEREK OD 55 DO 75%,Vem bereš twite pacienta.
generator
22. 06. 2021 18.53
+8
Priporočilo WHO: Ne cepite otrok in mladostnikov!
Rene Jelinčič
22. 06. 2021 18.30
+7
Kar na Hrvaško naj drknejo te mobilne enote saj tam je sedaj največ naših navdušenih cepilcev.
grozjak
22. 06. 2021 19.11
-3
Pomnim
22. 06. 2021 18.29
+9
Neverjetni organizatorji tile mandelci iz naše vlade. Posebej sposoben pa je tale čistilec bazenov. Ne vem kako bi mi živeli brez teh genialcev.