Korona

V ponedeljek 740 okužb. 'JV regija več ne izpolnjuje pogojev za rumeno fazo'

Ljubljana, 09. 03. 2021 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
688

V ponedeljek smo v Sloveniji ob 4700 odvzetih brisih s PCR-testi potrdili 740 okužb z novim koronavirusom. To predstavlja 15,7-odstotni delež pozitivnih testov. V bolnišnicah se je v ponedeljek zdravilo 506 covidnih bolnikov, od tega 90 na intenzivni negi. Sedem oseb s covidom-19 je umrlo. V jugovzhodni regiji se epidemiološke razmere počasi poslabšujejo. "Po podatkih za ponedeljek sedemdnevno povprečje števila okužb znaša 45, kar pomeni, da ta regija ne izpolnjuje več pogojev za rumeno fazo," je povedala vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Gostinci spet na nogah
    03:06
    Iz 24UR: Gostinci spet na nogah
  • Iz 24UR: Skrb zaradi novih sevov
    02:57
    Iz 24UR: Skrb zaradi novih sevov

 

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 4700 PCR-testov in potrdili 740 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih testov je znašal 15,7 odstotka, sedemdnevno povprečje novih okužb je 764. Hospitaliziranih je bilo 506 covidnih bolnikov, 90 na oddelkih za intenzivno nego. V domačo oskrbo so odpustili 63 oseb, sedem jih je umrlo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sedemdnevno povprečje novopotrjenih okužb je v ponedeljek zraslo za dva, za 21 pa se je v primerjavi z dnevom prej zmanjšalo število bolnikov s covidom-19, ki so potrebovali bolnišnično oskrbo. Ena oseba manj je potrebovala zdravljenje na oddelku intenzivne terapije.

Po podatkih Covid-19 Sledilnika je v državi trenutno 10.602 aktivnih okužb.

Med občinami, ki so izstopale glede na v ponedeljek potrjene nove okužbe, je vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša omenila Celje s 35 novimi okužbami, Žalec z 18, Slovensko Bistrico s 15, pa tudi Kamnik, kjer so v ponedeljek potrdili 16 novih okužb, Kranj, kjer so jih potrdili 24, in Škofjo Loko, kjer so zabeležili 17 novih okužb.

V Ljubljani so v ponedeljek potrdili 91 novih okužb, v Mariboru 26. Na Obali pa sta izstopali Izola z 10 novimi okužbami in Koper s 38. Obalno-kraška regija sicer ostaja regija z najslabšimi epidemiološkimi razmerami.

Po podatkih Covid-19 Sledilnika je v državi trenutno 10.602 aktivnih okužb.

Prihodnji teden žalna slovesnost v spomin preminulim

14. marca 2020 je v Sloveniji ugasnilo prvo življenje zaradi covida-19. Ob obletnici bo tako ob 11. uri v parku Mihe Potočnika na ljubljanskih Žalah pripravljena žalna slovesnost, s katero se bo Slovenija poklonila spominu vseh preminulih zaradi Covida-19 in izrekla sožalje in sočutje njihovim svojcem. Žalni nagovor bo imel v imenu države predsednik republike Borut Pahor. V znak žalovanja in življenja bo ob tem v parku posajena vrba, ki jo bo blagoslovil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore

Jugovzhodna Slovenija ne izpolnjuje pogojev za rumeno fazo

Celotna Slovenija ostaja v oranžni fazi, pogoja za prehod v rumeno fazo – manj kot 500 hospitaliziranih bolnikov in 7-dnevno povprečje potrjenih okužb pod 600 – na ravni države še nista izpolnjena. 

V skladu z načrtom sproščanja ukrepov je Slovenija še vedno obarvana v oranžno.
V skladu z načrtom sproščanja ukrepov je Slovenija še vedno obarvana v oranžno. FOTO: POP TV

Kot je na novinarski konferenci povedala vladna govorka Maja Bratuša, podatki kažejo, da obalno-kraška regija ostaja regija z najvišjo incidenco, najboljše epidemiološke razmere ostajajo v posavski regiji in regiji jugovzhodna Slovenija. A v slednji se razmere počasi slabšajo. "Sedemdnevno povprečje tam znaša 45, kar pomeni, da ta regije ne več izpolnjuje pogojev za rumeno fazo," je dejala Bratuševa.

Vlada se bo z zadnjimi epidemiološkimi podatki sicer seznanila na sredini seji.

Ravnatelji po mnenju ministrstva priprave na vrnitev v šolo opravili odlično

Organizacija in izvedba pouka v sedanjih epidemioloških razmerah za ravnatelje šol predstavlja velik izziv, a so glede na prve odzive iz šol ti svoje delo opravili več kot odlično, pa je povedala v. d. generalne direktorice direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih Nataša Kranjc.

Kot je na vladni novinarski konferenci dodala Krajnčeva, po informacijah, ki jih prejemajo drugi dan izvajanja učnih aktivnosti v srednjih šolah tudi za dijake nižjih letnikov, se ti v šolskih prostorih počutijo dobro in imajo veliko motivacije ter želje po znanju. K temu po njenem gotovo pripomore tudi ponovno druženje z vrstniki.

Čeprav je vračanje dijakov v šolske klopi predvideno šele v rumeni fazi, so na šolskem ministrstvu prisluhnili dijakom in ravnateljem, saj se zavedajo, da je šola prvi in najpomembnejši prostor za izobraževanje, delo na daljavo pa tega ne more v celoti nadomestiti. "Tega se zavedajo tudi dijaki sami, zato so vse bolj izražali željo po vrnitvi v šolo," je dodala Krajnčeva.

Za njihovo varno vračanje so v prvi fazi poskrbeli z rednim tedenskim testiranjem vseh zaposlenih, za teden pa so začeli tudi s prednostnim cepljenjem zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Krajnčeva je zato na vse zaposlene pozvala, da se cepljenja udeležijo v čim večjem številu in tako prispevajo k čim hitrejši normalizaciji življenja.

Dijaki in zaposleni bodo ob tem po njenem za bolj varno učno okolje pripomogli tudi z doslednim nošenjem zaščitnih mask, ki so obvezne za vse in ves čas prisotnosti v šoli. Na ministrstvu se sicer zavedajo nekaterih težav, zlasti pri izvajanju športne vzgoje, zato priporočajo izvajanje pouka v čim večji meri na prostem.

Glede ocenjevanja znanja je Krajnčeva dejala, da so učitelje najprej napotili k utrjevanju in šele nato k preverjanju znanja, da lahko nadoknadijo morebitno pomanjkanje znanja. Ob tem je še povedala, da za zdaj še ne razmišljajo o tem, da bi tudi prihodnje leto maturo prilagodili dijakom, ki letos obiskujejo tretji letnik. O tem se bodo odločali na podlagi ugotovitev letošnje mature, je dodala.

Ker obstaja bojazen učiteljev pred ponovnim zapiranjem, naj bi nekateri hiteli s pridobitvijo čim več ocen že v marcu, to pa lahko precej obremeni dijake. Krajnčeva pravi, da so ravnateljem in učiteljem naročili izdelavo mrežnih načrtov za ocenjevanje, saj tovarniško pridobivanje ocen ne prispeva k dobremu počutju v šoli in ne pokaže pravega znanja.

Kranjčeva je prepričana, da se bo še več učiteljev odločilo za cepljenje, ko bodo vidni učinki slednjega in tisti, ki bodo cepljenje opravili, ne bodo več potrebovali rednih tedenskih hitrih testiranj.
Kranjčeva je prepričana, da se bo še več učiteljev odločilo za cepljenje, ko bodo vidni učinki slednjega in tisti, ki bodo cepljenje opravili, ne bodo več potrebovali rednih tedenskih hitrih testiranj. FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al Mansour pa je povedala, da je na njeni Srednji poklicni in strokovni šole Bežigrad trenutno 1056 dijakov treh različnih smeri, zaradi prostorske stiske pa izvajajo eno in pol izmenski pouk, razen pri izvajanju praktičnega pouka, ki poteka v dveh izmenah. Na šoli bo od ponedeljka dnevno prisotno okoli 640 dijakov, učitelji pa bodo izvajali ure pouka tako v šoli kot iz šole na daljavo.

"Največji izziv tudi za nas predstavlja pouk športne vzgoje, kjer bodo morali dijaki odslej prav tako nositi zaščitne maske, kar jim lahko predstavlja veliko težavo," je dejala Al Mansourjeva in dodala, da so učiteljem priporočili, da prva dva tedna z dijaki zgolj ponavljajo snov ter s tem preverijo, koliko znanja so dejansko osvojili na daljavo.

Kot je povedala, se je na njihovi šoli za cepljenje prijavilo okoli 60 odstotkov zaposlenih, okoli 20 odstotkov pa jih je bodisi na bolniški ali pa so covid-19 že preboleli. Ostali čakajo na izkušnje svojih kolegov.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

12.09
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
12.07

Zakaj so ponekod cepljeni že 50-letniki, ponekod pa niso na vrsto prišli še niti vsi 80-letniki?

Povsod tam, kjer so odstopanja prevelika navzgor in navzdol, bodo zdravstvene inšpekcije opravile nadzor, je v zvezi s tem napovedal Kacin. Meni pa, da do tega prihaja, ker se "ponekod bolj zavzamejo, so bolj podjetni" in zato hitreje pridejo do odmerkov cepiv.

12.01

"Želimo si, da bi do konca junija precepili več kot 60 odstotkov prebivalstva"

Po besedah Kacina si vlada želi, da bi do konca junija precepili več kot 60 odstotkov prebivalstva.

11.58

"Interes med vzgojitelji pol manjši kot med učitelji in profesorji"

Kot je na novinarski konferenci povedal Jelko Kacin, je "interes za cepljenje med vzgojitelji žal pol manjši kot med učitelji in profesorji".

11.49

Število že opravljenih cepljenj po regijah

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (688)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
10. 03. 2021 09.27
+2
Odpri,zapri,odpri,zapri,odpri,zapri,že eno leto,in nič ni bolje,presneto čudno
kaktusar1
10. 03. 2021 08.19
+4
se čez noč pozna, da so odprli gostilne...so takoj bolj okužen..škoda besed..
jbtjbt
10. 03. 2021 08.16
+6
A ste spet pikado metal,kje je treba zapirat
Samsvojmojsterjaz
09. 03. 2021 21.50
+2
superjezek
09. 03. 2021 21.44
+7
Z nič vredno plastiko iz kitajske, ki so nam jo dobavili še celo topli fantje z mehike, ki se ne držijo nobenih ukrepov nas držijo zaprt v lažni pandemiji in mi to vse dopuščamo. Imam občutek, da živim v eni nič smešni komediji v kateri se zločinci igrajo z nami mi pa to nemo opazujemo. Vsi starši, ki to dovoljujete, da vam z masko in zapiranjem maltretirajo otroke si jih ne zaslužite. Otroki, ko bodo odrasli in živeli v čudnem podrjenem svetu vas bodo vprašali kaj ste delali? Zakaj ste to dopustili?!!
grozjak
09. 03. 2021 21.52
-6
Ali babico kaj skrbi tvoje neodgovorno lapanje oslarij🙄
beware1
09. 03. 2021 21.59
+5
Lepo povedano. In sedaj se lahko samo sprašujemo zakaj se v mnogih državah zgodi takoimenovani"puč", kar pomeni : vojaški udar, za katerega je potrebno imeti vojsko, katere mi, s takšnim obrambnim ministrom in skorump...ano vlado nimamo. Malo v tolažbo: celotna EU , OZN, WHO sodeluje v temu in to podpira v svojo korist. Mi smo samo čebele, katere v 40 dni svojega življenja, naberejo peloda za 1 čajno žličko medu. V razmislek vsem🐑🦧 🐑🐑🐑🐑
Tone 12345
10. 03. 2021 08.46
+3
Tone 12345
10. 03. 2021 08.46
+3
dasmullkind
09. 03. 2021 21.41
+5
Umazani heci in igre. Kdaj bo dovolj ljudje?
grozjak
09. 03. 2021 21.42
-3
grozjak
09. 03. 2021 21.37
+0
In potem gledam na tv, histerično babo, ki de dere na osebje, ki jemlje brise, kako morajo po njenem delati, jih obenem skrivaj snema in provocira...Kam smo prišli, da vsaka prekleta čistilka lahko serje klamfe, kjer se ji zahoče...in nadalje vsevedi antivekslerski padalci z megafoni, ki strašijo starce, ki se v mariboru udeležujejo cepljenja.....če je to demokracija, potem bi raje tita nazaj. Se je vsaj vedelo kaj je prav in kaj ne......in takrat so tudi čistilke vedele, da niso zdravnice😊☺😎
WolfeWoof
09. 03. 2021 21.23
+6
Kaka zarota je to da rečem kaj je res? Zarota proti zdravi pameti? Aha normalno da je.
grozjak
09. 03. 2021 21.26
-6
Torej zarota ne cilja nate😂😂😂😂
nnnnnnnnnnn
09. 03. 2021 21.29
+1
grozjak
09. 03. 2021 21.38
-4
grozjak
09. 03. 2021 21.40
-4
....predvsem tisti, ki predavate o zarotah in 5g čipih v cepivih...vi ste bogi in to zelo bogi😋😁
hotchilipoper
10. 03. 2021 09.20
+2
Mjaukamoskupaj
09. 03. 2021 21.19
+4
fantje pokalo bo :)
grozjak
09. 03. 2021 21.20
-4
WolfeWoof
09. 03. 2021 21.17
+1
Ja u petk bo pa spet use rumeno. Kako se to lahko sploh obrača iz enga dneva u drugega takoj ko pritisnejo za vrat reče vlada nebomo odprli pol pa drug tedn odprejo samo da naslednji dan zaprejo ko edn na terasi prdne pa pol govorijo ajoj kako smo vam rekli da more bitt zaprto pa pol ojoj in jok in čudit se kako to da use propada ma dejte no nehajte sej vemo usi da vam je za kripto valute pa pol nategujete narod da perete naš gnar in ga spreminjate u vaš izmišljeni gnar.
grozjak
09. 03. 2021 21.20
-3
Nič še niso zaprli, kar so danes odprli. Ne prehitevaj in ne nabijaj na pamet...
SnowmanR
09. 03. 2021 21.08
+7
Bistvo lažnega virusa je izolacija, ko bi se več kot polovica državljanov vprašala, zakaj hočejo da smo izolirani, da se ne družimo in da si ne pomagamo, pozdravimo, poklepetamo, bi dojeli, da je vse skupaj en globalni na*eg. Vemo kam pelje sistem skregaj in zavladaj, to v tem trenutku delajo vse države in delajo na tem, da so prebivalci ustrahovani, da je po 21.00 nevarno hoditi po ulicah, mestih, vaseh, gozdovih... Sistem ki ga zdaj živimo je sistem ki dokazuje da enotnosti pri posameznikih ni ter da enotnost nikoli ni obstajala, vsaj v Zloveniji ne, za ostale države me ne zanima. Kakšna je to enotost, če ima 10% prebivalcev več denarja kot ostalih 90%, o kakšni enotnosti govorimo če so testi ki jih PRODAJAJO imajo različne cene in različne ponudnike? O kakšni enotnosti govorimo, če živimo v državi, kjer je vse skorumpirano, zakon ne velja za vse enako, nekateri delajo za minimalca drugi za več tisoč evrov? O kakšni ENOTNOSTI GOVORIMO ČE SE PREMIER SPREHAJA PO IZRAELU IN MAĐARSKI, VODJA KRIZNEGA ŠTABA PA OBISKUJE HRVAŠKO? O KAKŠNI ENOTNOSTI V SANJATE?
grozjak
09. 03. 2021 21.14
-6
Lažni virus je kriv za prazne stadione in polne bolnice...ma dej spel se teslo zanikrno nekam....
Zrcalo
09. 03. 2021 21.18
-4
Viljuška: Ta "lažni virus" kot ti skrajno neumno in nehumano imenuješ to zahrbtno in nevarno kovid bolezen, je mene in še nekaj tisoč Slovenk in Sovencev prestavil v bolnico. In ob tem ne pozabi še tistih 4.000, ki so umrli. In nobeden, čisto nobeden, niti predsednik države ali predsednik vlade, parlamenta, vodje strank oz. stranke, niti cerkev ali vodje drugih religij v SLO, noben ni javnosti pogledal v oči in se opravičil za tragedije v teh nekaj tisoč naših družinah, ko se svojci od svojih dragih niti niso mogli dostojno poslovit. O tem mogoče tudi lahko razmišljaš!
grozjak
09. 03. 2021 21.24
-1
Nekateri so pač presebični in preneumni, da bi razumeli v kakšni situaciji smo. Repenčenje na forumu, ki živi od oglasov, pa tako ali tako na srečo ni odraz naše, sicer dokaj odgovorne družbe😉
grozjak
09. 03. 2021 21.08
-5
Teden nazaj ste se teoretiki zarot, ki vas kar ne zmanjka, napenjali, kako dobro se z korono spopadata bosna in srbija, na smučiščih in na promenadah ob odprtih kafičih in restavracijah, odprtih trgovskih centrih že od lani decembra,korone pa kot da ni. Sem napisal, da za takšno obnašanje pridejo računi. In danes tako gledam novice iz obeh držav, na hrvaški hrt, kako je porast okužb strm in zaskrbljujoč in si mislim..... vsi bomo plačali lastno neumnost, nekateri prej, drugi pa kasneje.... ker so nam kafiči, policijska ura, ko navaden živelj pač spi in maske na ksihtih mularije glavni problem.....Aja, pa janša in SDS, ker šarec sigurno ne bi upal takole z nami....če zanemarimo dejstvo, da z manjšinsko vlado niti malice v parlamentu ne bi mogel zapovedati....
Build NEK2
09. 03. 2021 21.03
+1
Okužbe so lepo padale. Lah bi počakali še tri tedne, da bi padlo na nulo, šele potem bi odpravili ukrepe. Nato bi zaprli meje in Slovenija bi bila zelen otok v Evropi. A žal Janezek noče, da bi bilo korone konec, zato je država skoraj cisto odprta pri 1000 okužbah, številke bodo narastle in ne morate verjeti, prišel bo 3. val.
grozjak
09. 03. 2021 21.16
-2
Oblast odpira, ket bo razvajen narod znorel od hudega....je treba piti, pa četud pomremo zarad tega😋
Build NEK2
09. 03. 2021 21.00
DasaizDalasa
09. 03. 2021 20.59
+1
Za poslovneže pa barva ne velja.
nnnnnnnnnnn
09. 03. 2021 20.56
+6
Glede na to da pravijo da smo letos ustavili gripo z ukrepi. Zakaj so nam pa potem 30 let vsako leto prodajal cepivo za gripo, ko bi lahko predlagal samo razkuževanje in maske?
grozjak
09. 03. 2021 21.17
-3
Pomisli na masko, če je največ, kar lahko fašeš, gripa..... to je to....
SnowmanR
09. 03. 2021 20.53
+10
Pa sej nam perete možgane vsak dan, trdite da svet ne bo več isti, zaradi farmacevtske mafije prirejate številke, ustrahujete ljudi, izmišljate nove zakone, kršite pravice ljudi, zapirate meje za državljane migranti pa po policijski uri lepo prečkajo vse meje, uničujete lastno gospodarstvo, male podjetnike demolirate, vemo kam to pelje, nismo slepi, padec €vra in Dolarja ne morete zaustaviti. Prikrivate terorizem nad lastnim narodom ki ga določeni politiki izvajajo nad prebivalci. Krizni štab je skorumpiran, nimate organizacije in moči da bi se potrudili in uredili zdravstvo...
Uomo 46
09. 03. 2021 20.48
+3
Raja, sedi in prostor ... Kot psi smo že ... Žalostno, da nam globalisti diktirajo življenje ... Kdaj bodo odgovarjali tisti, ki so virus spustili med množico ... Zaenkrat odgovarjajo samo hlapci, ki se jih zapira ...
grozjak
09. 03. 2021 20.57
-4
Kdo je spustil virus med ljudi, ki ga sedaj širijo naprej, prvi ker jim niso všeč tisti na oblasti, drugi zaradi arogance?
Bananistanec
09. 03. 2021 20.46
-4
Kakšno slovesnost tudo za žive ki moramo tele butalščine prenašat
andrejak28
09. 03. 2021 20.44
+0
Ne ker so vsi v kurupcijskem show-e