Korona

82 novih primerov: virus se širi v Pivki, okužbe na Policijski postaji Vič

Ljubljana, 15. 09. 2020 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maruša Slana, STA, Urša Vrečar
Komentarji
797

V ponedeljek so pristojni v Sloveniji opravili 2247 testov na koronavirus in potrdili 82 novih okužb. V bolnišnici se trenutno zdravi 50 pacientov, od tega deset na intenzivni negi. Največ novih primerov so zabeležili v Ljubljani in Mariboru. Na sprejem bolnikov s covidom-19 se pripravlja Splošna bolnišnica Celje, obolele trenutno zdravijo v UKC Ljubljana in Maribor ter na Kliniki Golnik. Nove okužbe so potrdili v Pivki, med drugim v OŠ Pivka in družbi Pivka perutninarstvo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaostrovanje ukrepov?
    03:02
    Iz 24UR: Zaostrovanje ukrepov?
  • Iz 24UR: "Z virusom bomo morali živeti"
    03:58
    Iz 24UR: "Z virusom bomo morali živeti"
  • Iz SVETA: Sestanek krizne skupine
    01:42
    Iz SVETA: Sestanek krizne skupine
  • Iz SVETA: Postelj za bolnike primanjkuje
    01:25
    Iz SVETA: Postelj za bolnike primanjkuje
  • Iz SVETA: Okuženih 11 zaposlenih
    03:10
    Iz SVETA: Okuženih 11 zaposlenih

V ponedeljek smo v Sloveniji potrdili 82 novih okužb s koronavirusom, je sporočila vlada. Pristojni so testirali 2247 oseb. Hospitaliziranih je 50 bolnikov, od tega se jih 10 zdravi na intenzivnem oddelku. Iz bolnišnice so sicer v zadnjem dnevu odpustili eno osebo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Največ okužb so včeraj potrdili v Ljubljani, in sicer 17, sledi Maribor z 11 novimi primeri. V Braslovčah, Pivki in Domžalah so potrdili tri nove okužbe, v Kranju, Ilirski Bistrici, Kungoti in Pesnici pa po dve. V 36 občinah so potrdili po eno okužbo, pozitiven je tudi en tuji državljan, kažejo podatki covid-19 Sledilnika. 

Virus se širi na zasebnih druženjih, piknikih in pogrebih

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci dejal, da se stanje v državi ne izboljšuje in da so razmere resne. Večina novo odkritih primerov je sicer še v epidemiološki preiskavi. Virus je razpršen po celotni državi, največ pa je lokalnega prenosa. Veliko okuženih še vedno ne zna pojasniti, kje so se okužili. Virus se širi na zasebnih druženjih, piknikih in pogrebih. 

V ponedeljek so inšpektorji obiskali 98 objektov, 46 gostinskih objektov, 48 trgovin in štiri prireditve, preverjali pa so ustrezno nošenje maske. Izdali so dva plačilna naloga zaradi nenošenja mask, in sicer v gostinstvu.

Vlada kljub slabšanju razmer vztraja, naj se življenje ne ustavi, je dejal Kacin. Šolsko leto naj poteka nemoteno naprej, vsi pa si želijo, da bi učenci šolsko leto zaključili v šolskih klopeh. Virus se sicer širi tudi v delovnih organizacijah. Imamo tri večja žarišča, eno v mariborskem domu starejših Danice Vogrinec, eno v osnovni šoli v Braslovčah in eno v Pivka perutninarstvo. Pri tem je Kacin pohvalil Občino Pivko, ki je hitro ukrepala in sprejela nekatere ukrepe na lokalnem nivoju. Okužbe sicer beležijo tudi v UKC Maribor in Ljubljana. 

Na oddelkih za bolnike s covidom-19 zmanjkuje postelj, celjska bolnišnica se pripravlja na sprejem bolnikov s covidom

Na ponovni sprejem bolnikov s covid-19 se pripravljajo v Splošni bolnišnici Celje. Predvidoma bodo lahko prve bolnike sprejeli v četrtek, vključevanje bolnišnice v obravnavo bolnikov s covidom-19 pa bo fazno. V prvi fazi bodo na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja pripravili enoto s petimi navadnimi bolniškimi posteljami za obravnavo bolnikov s covidom-19 in 19 navadnimi bolniškimi posteljami v t. i. sivi coni, kjer bodo obravnavali bolnike, pri katerih obstaja sum na okužbo s covidom-19. Oddelek za intenzivno interno medicino pa bo za obravnavo bolnikov s covidom-19 organiziral enoto z dvema posteljama za intenzivno nego.

Organizacijo dela v omenjenih enotah bodo prevzele ekipe s teh dveh oddelkov. Bolnišnica ima za opredeljeno organizacijo dela v tej fazi načeloma dovolj ekip, bi se pa to lahko spremenilo, če bi zaradi okužb prihajalo do večjih odsotnosti zdravstvenega kadra. V Urgentnem centru Celje pa bodo ekipe okrepili tudi z mladimi zdravniki.

Nadaljnje faze vključevanja celjske bolnišnice v obravnavo bolnikov s covidom-19 bodo izvedene glede na razvoj epidemiološke situacije v regiji in državi, so še navedli v celjski bolnišnici.

Tri enote za bolnike s covidom-19 trenutno že delujejo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, UKC Maribor in na Univerzitetni kliniki Golnik. A na oddelkih za bolnike s covidom-19 zmanjkuje postelj. "V tem trenutku poteka kar nekaj kriznih sestankov. UKC Ljubljana se pripravlja na prilagoditev in sprejem povečanega števila teh bolnikov, v ta namen selijo oddelke na druge lokacije po Ljubljani," je spomnil Kacin. 

'Spomladi smo se umaknili virusu, zdaj se moramo naučiti z njim živeti'

Dr. Urška Blaznik iz NIJZ je povedala, da smo bili spomladi v drugačni situaciji, saj smo se umaknili virusu. Zdaj se moramo naučiti živeti z virusom in biti od njega pametnejši, je dejala. Dovolj je že, če upoštevamo enostavne ukrepe. NIJZ je pripravil priporočila za delovne organizacije, katerim priporočajo, naj delo prilagodijo razmeram. Druženja naj bo čim manj, na sestankih pa naj sodeluje manj ljudi. 

Spregovorila je tudi o trgatvah in jih označila za neke vrste delovne organizacije. Takšne dogodke je po mnenju Blaznikove treba primerno organizirati, udeleženci pa naj ne sedijo vsi za isto mizo. 

Na vprašanje, koliko ventilatorjev za predihavanje je v državi na voljo, Kacin sicer ni odgovoril s konkretno številko, zagotovil je, da jih je dovolj. Je pa poudaril, da se bo treba pripraviti na bistveno večje število hospitaliziranih, in to verjetno že v drugi polovici septembra. "Tako število okužb v teh dneh nam sporoča, da smo zajeli samo en del okuženih. Na lokalni ravni se stvari širijo in v petih ali šestih dneh se bo to število povečalo," je dejal. Danes o razmerah in pripravah petega svežnja protikoronskega paketa razpravlja koalicija, jutri tudi krizna skupina vlade, do četrtka bo znano, ali bo vlada sprejela dodatne ukrepe. Vlada sicer še ne razmišlja o tem, da bi ponovno razglasila epidemijo. 

Zdravstveni sistem se pripravlja na zagon že četrte enote za bolnike s covidom-19; tri trenutno že delujejo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, UKC Maribor in na Univerzitetni kliniki Golnik.
Zdravstveni sistem se pripravlja na zagon že četrte enote za bolnike s covidom-19; tri trenutno že delujejo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, UKC Maribor in na Univerzitetni kliniki Golnik. FOTO: UKC Ljubljana

Nove okužbe v Pivki 

V Občini Pivka so danes zabeležili več novih okužb s koronavirusom, med drugim v OŠ Pivka in družbi Pivka perutninarstvo. Skupno je v tej občini aktivnih 50 primerov okužb, od tega 31 med zaposlenimi v podjetju Pivka perutninarstvo.

Poveljnik regijskega štaba civilne zaščite Sandi Curk je ob tem pojasnil, da so nove okužbe v podjetju med tistimi, ki so bili že prej v samoizolaciji oz. karanteni. Pri tem je poudaril, da gre za eno od bolje higiensko urejenih družb v državi, ki z dodatnimi ukrepi trenutno obvladuje pritiske koronavirusa.

Opozoril je, da je težava predvsem v širši epidemiološki situaciji v občini. Občinski štab civilne zaščite v Pivki je zaradi poslabšanja epidemiološke situacije v občini v ponedeljek sprejel ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Za deset dni so prepovedali uporabo vseh zaprtih športnih objektov ter kulturne in športne prireditve v zaprtih prostorih. Občane pa so še pozvali, naj preložijo vsa načrtovana praznovanja.

A Curk pri tem opozarja, da vlada in vse njene službe ne morejo zaščititi občanov, če se ti udeležujejo množičnih srečanj in praznovanj.

Kot je še povedal, se Občina Pivka, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvo za zdravje pogovarjajo o možnosti vzpostavitve dodatne ambulante, s katero bi lahko omogočili hitrejšo pot napotitve na brise. Poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite v tem vidi tudi rešitev, s katero bi se lahko posledično zmanjšalo tudi pritiske zaradi obolelih na gospodarske družbe.

Curk je potrdil tudi nov primer okužbe v Osnovni šoli Pivka. Kot navaja TV Slovenija, bodo tako trije zaposleni in 39 učencev od srede doma.

Okužbe tudi v Pegazovem domu v Rogaški Slatini in Domu sv. Jožefa v Celju

V Pegazovem domu v Rogaški Slatini je z novim koronavirusom okuženih šest stanovalcev in dva zaposlena. Zaradi tega je od ponedeljka dalje dom zaprt za obiskovalce, poleg tega začasno velja tudi prepoved izhodov za stanovalce, je zapisano na spletnih straneh doma. Vsi stanovalci se za zdaj dobro počutijo, njihovo zdravstveno stanje pa vodstvo doma redno spremlja.

Ena zaposlena oseba je okužena tudi v Domu sv. Jožefa v Celju, je v Žalcu povedal strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar. Tvegane sodelavce so izločili iz delovnega procesa in gredo na testiranje, stanovalce, ki so bili v stiku z okuženo osebo, pa sedaj testirajo in upajo na rezultate v sredo. Za zdaj pri nikomer ne zaznavajo kakršnih koli sprememb.

Stanovalci do nadaljnjega ostajajo v svojih sobah, kamor jim bodo prinašali tudi hrano. Zaposlene so razdelili v ločene ekipe, da čim bolj preprečijo morebitne prenose okužb, v sredo pa jim bo nacionalni laboratorij izvedel še razkuževanje hodnikov in skupnih prostorov.

V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu pa novih okužb ni, kar pomeni, da je z novim koronavirusom okuženih osem stanovalcev in dva zaposlena.

Okužbe na Policijski postaji Vič 

Sicer pa posamične primere okužb med zaposlenimi beležijo tudi na Policijski postaji Ljubljana Vič. Kot so pojasnili na ljubljanski policijski upravi, je bila določenemu številu zaposlenih odrejena karantena. V sodelovanju s pristojnimi ustanovami za varovanje zdravja so izvedli vse ukrepe za preprečitev nadaljnjega širjenja okužbe. Delo na policijski postaji so organizirali tako, da poteka nemoteno, poskrbeli so tudi za varovanje zdravja tako ostalih policistov kot strank, so zatrdili.

Vlada o morebitnih novih ukrepih: Stvar razprave skrajšanje delovnega časa lokalov, vodenje evidenc in nošenje mask na prostem

Na Brdu pri Kranju so danes razpravljali tudi o zaostrovanju ukrepov, verjetno pa je, da bo vlada podprla ostrejši nadzor inšpektorjev na terenu, je dejal Kacin. Možno je tudi, da se bodo odločili za skrajšanje delovnega časa lokalov, vprašanje razprave je tudi vodenje evidenc v lokalih in nošenje mask na prostem po 18. uri. 

Nedopustno je, da je tako težko priti do zdravnika, da te napoti na test. Tu so potrebne spremembe od danes na jutri, je poudaril Kacin. Če ministrstvo za zdravje ne bo ukrepalo, bo direktorje zdravstvenih domov sklicala vlada, da se poskrbi za dostopnost do zdravnikov, je napovedal. 

Kacin je danes ponovil, da bodo vsi zdravstveni domovi in bolnišnice, ki še niso dobili plačila za spomladi opravljene teste na novi koronavirus, plačila prejeli do 21. septembra. 

Za konec je vladni govorec spregovoril tudi o razmerah v Avstriji. Po zadnjih podatkih imamo 14 vnosov iz naše severne sosede. Kacin je poudaril, da je Avstrija naša soseda, z njo pa imamo sklenjene številne sporazume, ki nam omogočajo prosto gibanje. Pri tem moramo upoštevati še dnevne migrante, učence in manjšino. Vse štiri sosede sicer vlada obravnava posebej, pri uvrstitvi na zeleni, oranžen ali rdeč seznam pa upoštevajo tri kriterije, in sicer število okužb v 14 dneh na 100.000 prebivalcev, število vnosov iz te države in testov, ki jih tam opravijo, ter kako ta država obravnava nas. 

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

12.06

Kacin je tudi opozoril, da nekateri le stežka pridejo v kontakt s svojim zdravnikom, da bi jih ti nato napotili na bris. To je nedopustno, je dejal in dodal, da bodo potrebni določeni organizacijski prijemi. Eden od takih primerov je bil v Pivki, Kacin pa je danes govoril s tamkajšnjim županom in mu naročil, naj opravi razgovor z direktorico zdravstvenega doma.

11.53

Ventilatorjev imamo dovolj, vlada pa pričakuje, da se bo v roku petih dneh še dodatno povečalo število okuženih, je dodal Kacin.

11.50

O trgatvi

Trenutno so aktualne tudi trgatve. Blaznik je dejala, da so trgatve kot delovne organizacije, tak dogodek pa je posledično treba dobro organizirati. Blaznik priporoča, naj udeleženci držijo primerno osebno razdaljo in naj ne sedijo za isto mizo.

11.41

Blaznik je spregovorila tudi o delovnih organizacijah, ki predstavljajo veliko tveganje za prenos okužbe. Sestanki so dovoljeni, a naj se na njih zbira veliko manj ljudi kot običajno. Naj bo dobro organiziran, sedišča pa točno določena.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (797)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G8J
19. 09. 2020 15.55
+1
Koga spet farbate? Priporočam vam raje tancanje v Dolini Šentflorjanski v ritmih Trabanta in Zetorja
enakatalena
16. 09. 2020 10.30
-2
Maske na prostem?! Pa dajte no, prosim vas, uporabite pamet!
macek_garfield
16. 09. 2020 08.23
+0
itak zvonckarji v lj in mb pa to
Praškovarit
16. 09. 2020 08.23
-1
to je pa polcajem na Viču za kazen, ker so mi brez veze v najbolj ranljivih časih kazen napisali
junij66
16. 09. 2020 08.12
-7
Ivan Gale vabi Marka Potrča v stranko novih obrazov. Ta prvi se razume v ekonomijo in pravosodje ta drugi pa v medicino in mikrobiologijo oz.epidimiologijo,
Wahl
17. 09. 2020 14.35
Veliko vas ve o tem vabilu, glavna akterja klevet pa nič.
DJ-Pero
15. 09. 2020 21.59
+12
Ha,ha... čez Šarca udarjali spomladi!! :))) Zdaj je pa dvakrat slabše... ;-)
bad-grandpa
15. 09. 2020 21.54
+6
Jaz imam prehlad, nahod in rahla vrocina, za dober denar podpišem da je korona
puš?ica
15. 09. 2020 21.52
+3
Hja najbolše da zaradi tega zaprejo celo policijsko postajo in vse policiste pošljejo v karanteno (sarkazem)
Satoshi Nakamoto
15. 09. 2020 21.51
+13
Sedaj bo Ivan Popitov izvedel resne ukrepe za preprečitev okužb, sicer država kolapsira. Javnim uslužbencem bo dal pol leta plačanega dopusta + stimulacijo za izjemne obremenitve tokom prisilnega dopusta. Ker pa to nekdo mora plačat, bodo delavci v tovarnah in podjetniki dodatno obdavčeni, saj virusa pri njih ni.
Planinec Triglav
15. 09. 2020 21.59
+1
Lp se vedno iz Laškega, ni nas veliko komunistov tam na dopustu
bik123
15. 09. 2020 21.50
+6
kaco a je vnos iz hrvaske?
vrtnar01
15. 09. 2020 21.49
+10
Kacinko, premal te je takrat klopfnil Hvalica s cajtngom po betici
darja32
15. 09. 2020 21.48
+3
Ali niste prejšnji teden razkrinkali prevaro, ko so baje vse države že leta 2018 kupovale opremo za COVID-19?! Werner je tudi opozoril na to dejstvo, zraven pa prilepil svoj portret v obleki... Kdo točno je zdej ovca?!
Mott
15. 09. 2020 21.46
+3
A se lahko covid prenese tudi na piščance in hrenovke v Pivki? :)
borisss
15. 09. 2020 21.58
+3
ni_mi_vse_eno
15. 09. 2020 21.46
+8
Ob 14.00 greš iz šihta na pivo, vsi brez mask. Potem pride ob 18.00 uri inšpektor in odredi, da moramo vsi nadeti masko, da se slučajno ne bomo okužili. Nam je važno, da ste vi zdravi, hehe.
darja32
15. 09. 2020 21.46
+4
Samo da sem na tekočem: a 5G je že pase?
jspatipaon
15. 09. 2020 21.44
+7
Pri 50 bolnikov zmankuje postelj? Resno? Mene je sram, kje živim. V prihodnjem letu grem na sever, bom rajši hlapec Avstriji.
vrtnar01
15. 09. 2020 21.46
+2
borisss
15. 09. 2020 21.59
+1
darja32
15. 09. 2020 21.44
+3
Vidim male ljudi
TistoPravo
15. 09. 2020 21.41
+8
Kako si virus upa vstopiti na policijsko postajo brez vzroka..,:)
vrtnar01
15. 09. 2020 21.46
+3
Christi Miles
15. 09. 2020 21.41
+9
Pivčani pravijo tudi sledeče: Kadarkoli so vojaške vaje tam na Počku s preleti Natovih letal iz Aviana, 10 dni nazaj so bili res nizki in nadležni, jih doletijo čudne stvari. Bodisi žled, bodisi neurja, sedaj korona. Čudna naključja, še pravijo
blazter
15. 09. 2020 21.37
+12
No, kašljam in imam vročino. Pokličem zdravnika, kaj misli, testiranje ali kako? Pa pravi naj se sam odločim...