Korona

Število hospitaliziranih nad 500. 'Vse bolnišnice so spet covidne bolnišnice'

Ljubljana, 23. 03. 2021 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
707

V ponedeljek je bilo ob 5022 opravljenih PCR-testih potrjenih 981 okužb z novim koronavirusom. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb na dan znaša 829. V bolnišnici zdravijo 507 covidnih bolnikov, intenzivno zdravljenje jih potrebuje 96. Zaradi slabšanja epidemiološkega stanja so vse bolnišnice spet covidne bolnišnice, je povedal koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Apel malih gospodarstvenikov vladi
    02:59
    Iz SVETA: Apel malih gospodarstvenikov vladi
  • Iz SVETA: Vse bližje smo rdeči fazi
    04:05
    Iz SVETA: Vse bližje smo rdeči fazi

 

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 5022 PCR-testov za okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 981 okužb, je sporočila vlada. Delež pozitivnih testov je v ponedeljek znašal 19,5 odstotka, v nedeljo je bil 15,7-odstoten.

V bolnišnici zdravijo 507 covidnih bolnikov, to je 13 več kot v ponedeljek, dva več potrebujeta intenzivno zdravljenje. Včeraj so iz bolnišnice odpustili 50 covidnih bolnikov.

Sedemdnevno povprečje okužb na dan se je s ponedeljkovih 820 povečalo na 829.

V ponedeljek je po podatkih vlade umrlo devet oseb s covidom-19.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po zadnjih podatkih niti eden od dveh pogojev za rumeno fazo (manj kot 500 hospitaliziranih in manj kot 600 potrjenih primerov) ni več izpolnjen. Nazadnje je več kot 500 covidnih bolnikov potrebovalo bolnišnično oskrbo 9. marca.

Epidemiološka slika v Sloveniji se v zadnjih dneh torej slabša, po ocenah Instituta Jožef Stefan se Slovenija bliža rdeči fazi. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar in direktor NIJZ Milan Krek sta že med vikendom napovedovala, da bo treba sprejeti nove ukrepe. A po neuradnih informacijah strokovna skupina, ki se je sestala včeraj, ne bo predlagala pomembnejšega zaostrovanja ukrepov. Svoje odločitve bo sicer jutri sporočila vladi, ta pa bo odločila o ukrepih.

Največjo pojavnost okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev beležijo na Koroškem (688,9 v zadnjih 14 dneh in 403,8 v zadnjem tednu), v obalno-kraški regiji (643,4 v zadnjih 14 dneh in 367,1 v zadnjem tednu) in zasavski regiji (647,4 v zadnjih 14 dneh in 358,7 v zadnjem tednu), najmanjšo pa v Posavju (267,2 v zadnjih 14 dneh in 134,2 v zadnjem tednu). Slovensko povprečje sicer znaša 514,9 okužbe na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh in 276,4 v zadnjem tednu.

Med občinami glede na v ponedeljek potrjene okužbe izstopajo naslednje občine: Celje z 52 potrjenimi okužbami, Nova Gorica z 31, Žalec s 27, Novo mesto jih je imelo 26, Koper 21, Grosuplje in Piran 18, Litija 17, Ivančna Gorica 16, Šentjur 15, Brežice in Sežana 14. V Ljubljani je bilo potrjenih 120 novih okužb, v Mariboru pa 53, je povedala Bratuša.

Po podatkih Sledilnika covid-19 je bilo v ponedeljek 10.874 aktivnih primerov okužb.

Carotta: Zaradi slabšanja epidemiološkega stanja so vse bolnišnice spet covidne bolnišnice

Zaradi slabšanja epidemiološkega stanja so vse bolnišnice spet covidne bolnišnice, je na dopoldanski vladni novinarski konferenci povedal koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta. Tako bosta morali brežiška in izolska bolnišnica spet začeti sprejemati covidne bolnike, ostale bodo morale povečati kapacitete, namenjene covidnim bolnikom.

"Na žalost moram reči, da je tudi v bolnišnicah tretji val," je na novinarski konferenci o covidu-19 povedal Carotta.

Za prilagoditev drugi fazi izhodne strategije, v katero bolnišnice uvrščajo zaradi slabšanja epidemiološkega stanja v državi, imajo na voljo 48 ur. To pomeni, da bodo morale imeti na voljo deset odstotkov kapacitet za covidne bolnike, v Kliniki Golnik je ta delež 15-odstoten.

V drugo fazo izhodne strategije so bolnišnice prešle, ker se je število hospitaliziranih covidnih bolnikov povzpelo nad 500. To število je meja med drugo in tretjo fazo, v kateri manjšim bolnišnicam ni bilo več treba sprejemati novih covidnih bolnikov.

Bolnišnica v Izoli je bila poleg brežiške prva, v kateri niso več zdravili covidnih bolnikov. Po besedah Roberta Carotte se bosta zdaj morali znova aktivirati.
Bolnišnica v Izoli je bila poleg brežiške prva, v kateri niso več zdravili covidnih bolnikov. Po besedah Roberta Carotte se bosta zdaj morali znova aktivirati. FOTO: POP TV

Carotta je tudi povedal, da so tretji epidemični val pričakovali že v januarju, ko se je število hospitaliziranih covidnih bolnikov nekoliko povečalo, a takratno povečanje števila hospitaliziranih ni bilo zaradi začetka tretjega vala, ampak zaradi druženj med novoletnimi prazniki. V naslednjih mesecih se je število hospitaliziranih vztrajno zmanjševalo, tako je bilo konec januarja 1066 hospitaliziranih, konec februarja pa le 542, torej se je prepolovilo. Najmanj hospitaliziranih covidnih bolnikov je bilo 13. marca.

Zato so pripravili izhodno strategijo, ki bi pomenila usklajeno sproščanje posteljnih kapacitet za covidne bolnike in normalizacijo celotnega zdravstvenega sistema.

Tako so določili, da bolnišnice preidejo v prvo fazo izhodne strategije, ko število hospitaliziranih covidnih bolnikov pade pod 900. V tej fazi so vse bolnišnice zmanjšale svoje kapacitete, namenjene covidnim bolnikom, na 15 odstotkov, oba klinična centra na 10 odstotkov, klinika za pljučne bolezni Golnik pa na 20 odstotkov.

V drugi fazi, ki se je začela, ko je število hospitaliziranih covidnih bolnikov padlo pod 700, so vse bolnišnice zmanjšale posteljne kapacitete za covidne bolnike na 10 odstotkov, na Golniku pa na 15 odstotkov.

V tretji fazi bolnišnice z manjšimi posteljnimi kapacitetami niso več sprejemale novih covidnih bolnikov, bi pa še zdravili že sprejete bolnike. Na ta način bi postale necovidne bolnišnice, kar je v tem času tudi uspelo bolnišnicama v Brežicah in Izoli.

V četrti fazi, ko število hospitaliziranih pade pod 300, pa se iz sistema covidnih bolnišnic izključijo še bolnišnice v Murski Soboti, na Jesenicah in v Slovenj Gradcu. Ko se bo število covidnih bolnikov spustilo pod 100, jih bodo obravnavali le še v obeh kliničnih centrih in na Golniku.

Ob tem je Carotta poudaril, da mora biti ne glede na fazo izhodne strategije v vsakem urgentnem centru in v ambulantah nujne medicinske pomoči zagotovljena obravnava covidnih bolnikov ne glede na to, ali gre za covidno ali necovidno bolnišnico.

Iz slovenjgraške bolnišnice so danes sporočili, da tudi v njihovi regiji beležijo večja žarišča na novo obolelih. Trenutno zdravijo 11 covidnih bolnikov, enega na intenzivni negi. Dnevno pregledajo okoli deset bolnikov s sumom na okužbo z novim koronavirusom. Trenutno zagotavljajo 10 navadnih postelj in tri intenzivne postelje za covidne bolnike. Če bi se stanje poslabšalo, bodo to število lahko povečali na 25 običajnih in sedem intenzivnih.

V novomeški bolnišnici je trenutno hospitaliziranih 27 covidnih bolnikov, od tega sedem na intenzivnem oddelku. Doslej so uspeli zagnati predvsem operativni program, a opažajo, da število okužb rahlo narašča. Skupna zaščitenost vseh zaposlenih v bolnišnici je 70-odstotna, zato verjamejo, da jih tretji val ne bo močno kadrovsko ohromil.

V gospodarstvu se ob rasti okužb bojijo vnovičnega zaprtja

V gospodarstvu se ob vnovičnem poslabševanju epidemiološke slike v državi bojijo, da bi se vlada vnovič odločila zapreti nekatere dejavnosti. Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) jo pozivajo, naj v primeru morebitnega ponovnega zaostrovanja ukrepov zagotovi čim bolj nemoteno delovanje gospodarstva.

Pred sredino sejo vlade, na kateri bo odločala o nadaljnjih ukrepih za preprečevanje širjenja koronavirusnih obolenj v prihodnjih tednih, so z GZS sporočili, da delovna mesta niso vir okužb. Te se izraziteje širijo pri drugih, pretežno prostočasnih aktivnostih prebivalstva, so zapisali.

Vladi zato predlagajo, naj skrbno preuči morebitne dodatne ukrepe in jih oblikuje tako, da bodo gospodarske dejavnosti čim manj ovirane pri poslovanju. "S tem bomo ohranili razmeroma dobro razpoloženje v gospodarstvu ter omejili potrebe po novih podpornih ukrepih," so prepričani.

S Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) pa so medtem sporočili, da jih "veseli dejstvo, da so trgovine od februarja po večmesečnem zaprtju v glavnini odprte, zato lahko trgovci nemoteno opravljajo svojo primarno dejavnost". Kot so poudarili, trgovina že ves čas epidemije covid-19 uspešno opravlja nalogo nemotene osnovne preskrbe prebivalstva, pri tem pa uspešno izvaja vse zaščitne ukrepe NIJZ. "V času epidemije se je izkazalo, da trgovina ni tvegana dejavnost za okužbe s covidom-19 in nikoli ni predstavljala vira okužb," so zapisali.

Po njihovih besedah to dokazujejo tudi rezultati hitrih testiranj, ki jih je TZS doslej izvedla skupaj z Ministrstvom za zdravje in zunanjimi mobilnimi izvajalci. "V obdobju enega meseca je pri 3902 hitrih testih delež pozitivnih testiranih zaposlenih v trgovini znašal 0,00128 odstotka. Navedeno dokazuje, da obisk v trgovini ostaja varen za potrošnike in za zaposlene. Zato pozivamo vlado, da pri pripravi morebitnih nadaljnjih ukrepov upošteva vlogo trgovine kot temeljne dejavnosti tako za preskrbo prebivalcev z dobrinami kot z vidika panoge, ki ustvari največ prihodkov v domačem gospodarstvu ter ohrani trgovine odprte," še sporočajo s TZS.

Na sežanski osnovni šoli v karanteno še dva razreda

Po ponedeljkovih testiranjih in potrjeni okužbi z novim koronavirusom pri še dveh učencih Osnovne šole Srečka Kosovela v Sežani so v karanteno poslali še dva razreda. Skupno je v karanteni tako 18 od skupno 39 razredov. Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri okoli 30 učencih in štirih zaposlenih na šoli.

Pouk na sežanski osnovni šoli kljub temu poteka nemoteno, seveda ob spoštovanju vseh predpisanih zaščitnih ukrepov, je povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Danes dopoldan bodo testirali še druge otroke, ki so se morda okužili, tako da se bo število že popoldan lahko spet spremenilo.

Po besedah v. d. ravnateljice Bojane Škabar ukrepajo takoj, ko izvejo za potrjeno okužbo učenca. Vsem staršem učencev iz njegovega razreda pošljejo SMS-sporočilo ter jih obvestijo, da bodo učenci delo nadaljevali na daljavo. Starše tudi usmerijo k spremljanju dodatnih obvestil v sistemu eAsistent, kjer jih obveščajo o navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, o stikih ter o nadaljnjem poteku pouka.

V. d. ravnateljice je starše ob tem še pozvala, naj v šolo pošiljajo le zdrave otroke, saj se je dogajalo, da so k pouku prihajali tudi učenci z znaki prehlada.

O morebitnih okužbah na šoli obveščajo tudi zaposlene, ti pa potem preverijo, ali so bila upoštevana vsa navodila, kot so prezračevanje, maske in medsebojna razdalja, v nasprotnem primeru jim svetujejo samoizolacijo, je pojasnila Škabarjeva. Na šoli imajo sicer 105 zaposlenih, od tega se jih je 12 cepilo proti covidu-19, 18 pa jih je bolezen že prebolelo.

Vlada sprejela predlog novele Zakona o nalezljivih boleznih

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih. Pojav novih različic virusa, ki predstavljajo veliko nevarnost za hitrejše širjenje okužb, namreč po mnenju vlade zahteva striktno upoštevanje epidemioloških navodil. 

Osebe, ki so bile v stiku z okuženo osebo ali prihajajo iz ogroženih območij, morajo tako ostati v karanteni na domu na način, da niso v stiku z osebami, ki niso člani njihovega gospodinjstva. Prav tako novela zakona uvaja karanteno na domu in nadzor nad njenim izvajanjem. Novela tudi določa evidence, ki jih vodita Nacionalni inštitut za javno zdravje in Policija in so potrebne za nadzor in spremljanje ukrepa karantene na domu ter določa neizvajanje karantene na domu kot prekršek. 

Koronavirus pasica nova

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.41

Okuženi virus izločajo z blatom

"Količino virusa v odpadnih vodah lahko merimo zato, ker okuženi ljudje izločajo virus z blatom," je pojasnila Ravnikarjeva.

11.36

Vrhunec je bil konec oktobra

Vrhunec je bil konec oktobra, količina virusa v Ljubljani pa je nato vztrajala in se od sredine februarja povečuje, je povedala Ravnikarjeva.

11.34

Spremljanje količine virusa v odpadni vodi

Direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo Maja Ravnikar je na novinarski konferenci pojasnila, da v okviru raziskave izvajajo pilotni monitoring odpadnih voda na sedmih čistilnih napravah, kjer spremljajo trende količine virusa v odpadni vodi. "V Ljubljani smo sredi septembra začeli spremljati količino virusa in jo že nekaj mesecev spremljamo trikrat na dan," je povedala Ravnikarjeva.

11.26

Vse bolnišnice spet covidne bolnišnice

Že smo dosegli 3. fazo, ko so, denimo, bolnišnice v Izoli, Brežicah in na Ptuju že postale nekovidne, je povedal Carotta, a zaradi slabšanja epidemiološkega stanja so ta trenutek vse bolnišnice spet covidne bolnišnice.

11.23

Izhodna strategija s petimi fazami

"Treba je bilo razmišljati tudi o izhodni strategiji, ki ima pet faz, ko določene bolnišnice lahko postanejo nekovidne," je na novinarski konferenci povedal Carrota. Kot je dodal, je 1. faza, ko število hospitaliziranih pade pod 900, 2. faza pod 700, 3. faza pod 500, 4. faza pod 300 in 5. faza pod 100 covidnih bolnikov na ravni države. V zadnji fazi ostanejo kot covidne bolnišnice le še UKC Ljubljana in Maribor ter bolnišnica Golnik.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (707)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinchi
23. 03. 2021 20.36
+2
saj je bilo takoj jasno kaj bo čez praznike, čim so Italijani napovedali lock down pri njih . Nemci sledijo , mi bomo pa tudi . Grem stavit , da bo čez praznike vse zaprto pri nas . Ne razumem pa te logike .... cepivo naj bi ščitilo vsaj pol leta . Med drugim tudi za angleški sev , ki naj bi se naselil pri nas . Zbolevajo pa ljudje , ki so bili že dvakrat cepljeni in je že minil čas , ki je potreben , da cepivo " prime " Tu nekaj zelo smrdi . Potem je cepljenje nesmiselno metanje denarja proč ???!!!!
Crass
25. 03. 2021 14.38
V bistvu so okuženi, niso pa bolani. Pomembna razlika, ki pa jo v številkah pozabijo/te.
vinchi
27. 03. 2021 21.40
celo življenje nosimo s seboj ali na sebi viruse in smo ves čas okuženi . Samo do sedaj ni nihče delal panike iz tega , pa so precej bolj nevarne bolezni in tudi bolj nelezljive od covida. tako , da prosim ne mi buč prodajat . Pomembno je , da kolikor toliko paziš na svoje zdravje in s tem avtomatsko jačaš imunski sistem . Žal moraš zato premakniti rit. Posedanje pred PC in TV ne pomaga
Hope2021
23. 03. 2021 19.54
+1
Zdej vsak k ma 5 min cajta, svetuje kaj bi morali naredit. 100 različnih mnenj. Itak potem Jajo naredi po svoje. Vse drugo je ugajanje njemu.
SebaXLS
23. 03. 2021 19.13
-1
Od kje vam informacija? Zdravstveni domovi so prazni...
defodil
23. 03. 2021 19.20
+3
ZD? Pa saj v ZD ne moreš kovid pozitiven. Za kovid bolnike skrbijo kovid ambulante, od tam te pa napotijo v bolnišnico, če si slab in ne moreš domov, to poveš sam, objektivno se pa oceni z meritvijo SaO2, ki je normalno nad 96%, pri kovid bolnikih pa tudi precej pod 90%, kar pomeni, da nujno rabiš kisik, tega pa ne moreš dobiti doma.
Bolfenk2
23. 03. 2021 18.58
+0
Nemčija je že uvedla totalni lock down. Slovenija bo brez dvoma sledila čez teden dni. Še en covid val bomo kot kaže morali preživeti zaprti v stanovanja, potem pa bodo cepiva naredila svoje.
mbtukaj
23. 03. 2021 18.49
+1
Dobro nas fopajo.
Mađioničar
23. 03. 2021 18.40
+2
Če ne bi za covidne bolnike dobivali takšne zneske, bi bile bolnice prazne
dark horse
23. 03. 2021 18.38
+0
A pljučnice, navadne gripe, prehlade letos še kar ni?? Madonca kako huda je ta corona ki je vse pregnala 🙈
zibertmi
23. 03. 2021 18.33
-1
Nehajte NABIJAT IN ZAVAJAT. V kolikor bi bilo vse res, in bi obstajal interes, da se korona stanje obvlada, bi imeli karanteno v pravem pomenu besede in ne VLADNI FIjASKO. ZAKAJ so maloobmejni prehodi brez kotrole? ZAKAJ Italijani, kljub vsem omejitvam in karanteni neovirano prečkajo mejo (maloobmejni prehodi), da opravijo nakup - gorivo, trgovina,.., če je furlanija-julijska na rdečem seznamu. In še vaš posnetek kako je bilo okoli davnega leta 1961, ko je razsajala epidemija slinavke in parkljevke, Pod Jugoslavijo in Titom je očitno šlo, danes leta 2021 pod desnico ali levico oz. belimi ali rdečimi oz. kakor želite, pa NE GRE.
vinchi
23. 03. 2021 20.31
Saj bi šlo , če bi vlada imela interes. V " zloglasni " Jugi so znali poskrbeti za ljudi , v naši kao demokraciji pa za to ni interesa
Rene Jelinčič
23. 03. 2021 18.29
+1
Bolj se cepiš ,več okuženih,cepivo naredilo svoje?
Carpediem32
23. 03. 2021 18.24
+2
Ne samo, da ne delujejo ukrepi, tudi cepljenje ne. Zakaj se je število okužb podvojilo, kot pravi Logarjeva?
defodil
23. 03. 2021 18.26
-4
ker je nov sev, ki je 3-10x bolj nalezljiv
Carpediem32
23. 03. 2021 18.27
+2
Kako pa to vejo, če nihče nima pojma, kdaj in kje se je okužil?
defodil
23. 03. 2021 18.43
-1
seveda nimajo pojma, kje so se okužili, dokler nimajo niti pojma, da so okuženi, širijo naprej in tako se širi
pomlad 2020
23. 03. 2021 17.34
+6
Lepo bi bilo, da nam enkrat nalijete čistega vina. Koliko je takih, ki potrebujejo hospitalizacijo, po dveh prejetih odmerkih cepiva? Cepljeni decembra in januarja, ali cepljeni januarja in fenruarja, sedaj pa okuženi in v bolnici. Jih je kar nekaj... In kakšna je starostna struktura hospitaliziranih? Je spet večina oskrbovancev DSO - jev?
priželjc
23. 03. 2021 17.31
+1
Evo, tretji val...tretji val nesposobnosti, privijanja folka in kradenja denarja. Glede cepljenja pa: bi se verjetno več folka cepl če bi se mel s čim pa ste tud za oddajo naročila nesposobni, tko kt ste nesposobni za vse ostalo. K se bo enga lepga dne folk dvignu vas skupi s parlamentom nesejo direkt u Savo. In če za nastalo situacijo obtožujete ljudi naj rečem samo, da riba pri glavi smrdi. Če ne kr zaudarja...
Covid 19 2021
23. 03. 2021 17.22
+10
Kje so inšpektorji s skrito kamero, da bi šli malo preveriti Covid oddelke, kako nabito polni so. To me zelo zanima 😅😅
defodil
23. 03. 2021 17.38
+5
Rene Jelinčič
23. 03. 2021 18.32
+1
V braziliji je Bolsonero predsednik Brazilije poslal ekipo v neko bolnišnico ,kjer so trdili ,da se tare covid bolnikov,lahko ugibaš kaj so odkrili?
Maja 77
23. 03. 2021 18.34
+0
Info iz prve roke... postelj je se kar nekaj prostih... vecni problem so pa sestre usposobljene za delo na intenzivni negi.... spet bo veliko improviziranja.... na inf. kliniki je vecina sester "gostujocih"...
WolfeWoof
23. 03. 2021 17.19
+4
Ma ne mi spet o zapiranju ker ne deluje sploh. Kaj je delovalo? Da ste nehali vse pisat takoj pozitiva pa ste nardili praviln test. No zdej pa nehite pisat da je vsaka gripa covid pa usak bronhitis (se mi je zgodilo, pol so me dali na pcr test in sm bil negativn) pa nehite usakega po 10krat testirat. To ko ti vrta po nosu boli in meni kri teče. Ne boste me še enkrat testiral in pika. Umirte se že enkrat pa odprite normalno. Nč ni to drugo kot afnanje da bi kupvali bitcoine. Ljudem se trga pa še gnarja nimajo nč vi pa hočete še to revščino sprement u vaš namišlen gnar. Norca delate. Da vas ni sram.
Dmg. 0
23. 03. 2021 17.12
+5
Izjava Tatjane Lejko Zupanc o ponovnem polnjenju bolnic tudi z že pred časom cepljenimi "Jaz bi apelirala na ljudi, da se držijo tega, za kar vemo, da učinkuje. Maske, higiena rok, zračenje, razdalja.”A cepljenja pa ni več med tem kar vemo da učinkuje?
defodil
23. 03. 2021 17.16
+7
apelira na ljudi, cepiti se pa itak ne moreš, če nisi že na seznamu in ustrezne starosti oz. skupina ljudi, ki jih prednostno cepijo
KrEna007
23. 03. 2021 16.56
-1
Slavni semafor pa že dolgo niso kazali....
defodil
23. 03. 2021 17.17
+4
saj ga poznamo že na pamet, danes tudi drugi od dveh pogojev ni več izpolnjen
zoran jankovi? 007
23. 03. 2021 16.47
+2
Biden bo vse probleme rešil....
zoran jankovi? 007
23. 03. 2021 16.46
+2
Bill Gates ima rešitev..
zoran jankovi? 007
23. 03. 2021 16.45
+0
Vesel se ne obremenjuje.....
zoran jankovi? 007
23. 03. 2021 16.44
+0
Kje je Gale....
defodil
23. 03. 2021 16.46
+7