Korona

Epidemija se je iztekla, a maske, razkuževanje, razdalja in PCT ostajajo

Ljubljana , 15. 06. 2021 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj, Urša Zupan, STA
Komentarji
831

Epidemija covida-19, ki je bila v Sloveniji razglašena oktobra, ne bo podaljšana, a to ne pomeni, da se bodo sprostili vsi sprejeti ukrepi. Zaščitne maske so v zaprtih javnih prostorih še vedno obvezne, enako tudi razkuževanje rok, predpisana razdalja in sistem PCT. Dodatkov za javne uslužbence v višini 65 odstotkov z dnevom preklica epidemije ni več, ostajajo pa dodatki iz protikoronske zakonodaje za tiste, ki delajo v neposrednem stiku s covidnimi bolniki.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zadnji dan epidemije
    03:16
    Iz 24UR: Zadnji dan epidemije
  • Iz SVETA: Konec epidemije
    03:22
    Iz SVETA: Konec epidemije

Vladna govorka Maja Bratuša je na novinarski konferenci povedala, da se z današnjim dnem izteka obdobje epidemije: "Danes je zadnji dan epidemije. Epidemiološka situacija v Sloveniji je ugodna, za kar so zaslužni vsi, ki so spoštovali ukrepe, se odločili za cepljenje, predvsem pa ravnali odgovorno."

Epidemija torej ne bo podaljšana, kar pa ne pomeni, da se bodo vsi ukrepi sprostili. Še vedno imamo v bolnišnici 122 hospitaliziranih, od tega 40 na intenzivnih oddelkih. Za temi številkami so ljudje in življenja, je povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. "Vsi odloki, ki veljajo danes, ostanejo popolnoma enaki, v četrtek jih bo pretresla vlada. Danes so tako vsi ukrepi še vedno v veljavi."

Kaj ostaja in kaj se spreminja? 

Tudi po koncu epidemije v veljavi ostaja sistem PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za vstop v notranje prostore v lokalih, na kulturne in športne prireditve ter v nastanitvene objekte. Zagotoviti je treba 10 kvadratnih metrov na osebo na dogodkih brez fiksnih sedišč, tri metre razdalje med mizami in največ 75-odstotno zasedenost nastanitvenih obratov in na prireditvah. "Kjer je možno, naj aktivnosti potekajo na prostem, notranje prostore je treba redno prezračevati," je opozoril državni sekretar.

V tem tednu bodo covidne paciente v hospitalno obravnavo sprejemale še štiri bolnišnice, ki lahko zagotavljajo celovito oskrbo. Preostale so že in še bodo začele izvajati svoje redne programe.

Po njegovih besedah je ključno tudi nadaljnje cepljenje prebivalstva proti covidu-19. "V Sloveniji je trenutno na voljo dovolj cepiva, da se lahko cepi vsak, ki se za to odloči. Cepilni centri odpirajo svoja vrata, da se lahko ljudje cepijo, četudi niso naročeni," je dejal. Državljane je pozval, naj se čim prej cepijo. 

"Za nami je težko leto in pol. Epidemija nas je postavila pred marsikatero preizkušnjo. S sodelovanjem in solidarnostjo smo zmogli, vendar še nismo pretekli ciljne črte." 

Svetovalna skupina za covid-19 bo še naprej tedensko spremljala epidemiološko situacijo v državi in ocenjevala, kateri ukrepi so potrebni, da ostane položaj pod nadzorom. Vindišar za zdaj ne pričakuje večjih sproščanj. "Na tem mestu tudi prosim, da vsi skupaj še naprej upoštevamo vsa priporočila in ukrepe. Vsi sprejeti odloki ostajajo v veljavi, dokler se ne iztečejo oziroma jih vlada ne podaljša," je poudaril.

Nova različica koronavirusa
Nova različica koronavirusa FOTO: Shutterstock

'Ostajajo dodatki za tiste, ki delajo v neposrednem stiku s covidnimi bolniki'

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateje Ribič ostajajo kljub izteku epidemije z današnjem dnem v veljavi številni ukrepi v pomoč socialnovarstvenim zavodom. Tako bo ministrstvo tudi v prihodnje zagotavljalo sredstva za dodatne zaposlitve, zaposleni bodo še naprej upravičeni do dodatka za delo v sivi in rdeči coni, če jih bo treba vzpostaviti. Se pa s koncem epidemije preneha mesečno avtomatično podaljševanje uveljavljanja pravic iz javnih sredstev.

Razmere v socialnovarstvenih zavodih se sicer še naprej izboljšujejo. V zadnjem tednu so okužbo z novim koronavirusom zaznali le pri enem stanovalcu v vseh domovih in pri dveh zaposlenih.

Ribičeva je poudarila, da bodo razmere na trgu dela še naprej spremljali in po potrebi sprejemali ukrepe. "Podatki na trgu dela kažejo, da so bili sprejeti vladni ukrepi učinkoviti in so dosegli svoj namen. V ponedeljek je bilo med brezposelnimi osebami manj kot 73.000 oseb, kar pomeni 5000 brezposelnih manj kot v mesecu pred začetkom prve razglašene epidemije," je pojasnila.

Dodatkov za javne uslužbence v višini 65 odstotkov z dnevom preklica epidemije ni več, ostajajo pa dodatki iz protikoronske zakonodaje za tiste, ki delajo v neposrednem stiku s covidnimi bolniki. "Določeni zaposleni v zdravstvu, sociali, povsod tam, kjer imamo covidne bolnike, bodo še vedno dobivali po 30 odstotkov dodatka na osnovno plačo," pa je še povedal Vindišar.

Poklukar: Epidemija se zaključuje, a grožnje koronavirusa še ni konec 

V Sloveniji se bo danes zaključila epidemija covida-19, a grožnje novega koronavirusa še ni konec, je opozoril tudi minister za zdravje Janez Poklukar. Kot je izpostavil, je edina pot iz krize zadostna precepljenost prebivalstva. "Epidemija je pokazala, da je cepljenje najpomembnejši zdravstveni ukrep, brez katerega si ne moremo predstavljati prihodnosti. Tako kot prihodnost Evrope tudi cepljenje temelji na solidarnosti in sodelovanju. Cepljenje je odločitev za naše zdravje in za naša življenja. To je majhen korak za posameznika pa vendar velik korak za slovensko in evropsko družbo."

Po njegovih besedah je tudi za zaščito pred širjenjem delta različice koronavirusa pomembno, da v družbi dosežemo zadostno precepljenost prebivalstva. Strokovnjaki namreč ugotavljajo, da se delta različica širi hitreje in da pri tem bolezen za tiste, ki niso cepljeni, poteka v težji obliki. Po Poklukarjevem mnenju je ključno tudi to, da se s precepljenostjo zmanjša dnevno število okuženih prebivalcev ter da Slovenija tudi na tak način obvlada morebitni izbruh delta različice koronavirusa.

Glede implementacije digitalnega covidnega potrdila pa je Poklukar pojasnil, da bo imel NIJZ v petek implementacijsko povezavo z Evropsko komisijo. Če bo ta uspešna, lahko "v bližnji prihodnosti začnemo izdajanje digitalnega covidnega potrdila na portalu zVem ter do konca meseca implementiramo in zaženemo mobilno aplikacijo, preko katere bo možno dostopati do potrdila."

Na vprašanje glede pobude skupine poslancev Evropskega parlamenta iz Slovenije za brezplačne covidne teste za prehajanje meja pa je Poklukar dejal, da je zanjo slišal, ni je pa še prejel.

V ponedeljek potrdili 112 novih okužb

Število novopotrjenih okužb sicer ostaja nizko. Kot kažejo podatki vlade, je bilo v ponedeljek v Sloveniji opravljenih 2330 PCR-testiranj. Potrdili so 112 okužb, kar pomeni, da je delež pozitivnih testov 4,8-odstoten. Umrla sta dva covidna bolnika. Hospitaliziranih je 122 oseb, na intenzivni negi jih je 40. 7-dnevno povprečje je 132 okužb. 

Polno cepljenih je 552.551 državljanov, kar pomeni 26,3 odstotka.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (831)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vax-o-mat
16. 06. 2021 09.57
+3
....koliko testov narocimo za julij in avgust gospod JJ....vprasam za prijatla......ravno kar pristal z Jetom....(?)
Uporabnik1947897
16. 06. 2021 09.14
+3
Maske od danes zame nikjer več...Kar pišite kazni za nenošenje pri 35°C in to za nič,Hudiču prodani policisti ..Vesolje bo izstavilo račun tudi vam...Takrat bo hudo bolelo...🖕🖕🖕
Supervillain
16. 06. 2021 09.18
-2
Maske nosit za vedno in vse razkuževati jasno.?
Andree
16. 06. 2021 09.10
+4
Pozdravljeni,  obveščamo vas o trenutni čakalni dobi za preglede preko napotnice. - redno - 330 dni (predvidoma april 2022) - hitro - 300 dni (predvidoma marec 2022) - zelo hitro -90 dni  (september 2021) - TERMINOV NI MOGOČE IZBIRATI ! V času po epidemiji nalezljive bolezni COVID-19 upoštevamo navodila NIJZ za sprejem in obravnav o pacientov zaradi česar prihaja do zamikov terminov. Trenutna čakalna doba za samoplačniški pregled do 14 dni.
FutureWorld
16. 06. 2021 08.49
+8
Epidemije je konec, ampak maske nam bojo pa se prodajali, saj je enostaven in konkreten income. Ocitno bomo sami morali nehat nosit maske, prej pokasirat se par kazni, da bomo loh spet dihal brez mask. Sam dokler vidm ljudi same sedet v avtu pri 30stopinjah z masko je upanje za uresnicitev tega zelo majhna. Eni so res pacienti oprani z janševim perwolom...svojih možganov sploh ne poslušajo..
Kaktus111
16. 06. 2021 08.29
+3
tako sta se odločila s Plenkovičem na koncertu.....
enakatalena
16. 06. 2021 08.18
+12
Škoda, ker gre ustavno sodišče na počitnice. Sicer bi laho reklo kakšno na račun ustavnosti ukrepov, ki nimajo zakonske osnove...
dante
16. 06. 2021 08.17
+14
Vsi ki smo spoštovali ukrepe, sedaj ne smemo na morje na dopust, niti v gostilne, brez testov ali cepljenja, torej ne splača se biti pošten
FutureWorld
16. 06. 2021 08.51
+3
Kaj pa v naši državi pomeni biti pošten? Še posebej ko imaš vodjo, nepoštenega obsojenca na dobu?
glumacboljkotti
16. 06. 2021 08.07
+11
Na podlagi česa lahko lahko ukrepi ostajajo in nas posiljujeko z njimj?? Ni epidemije, ni odlokov. Ze tako so bili protiustavni ze v casu epidemije! Ovce so v zadnkem letu tako indoktrinirane, da sedaj vodilna g.a..m.at ne potrebujejo nobenega zakona za represijo, obve bodo ubogale na lepe oči! Ali se sploh kdo še spomni občutka kako je živeti brez komand?
crazymoto
16. 06. 2021 08.02
+7
Zmanjkalo denarja... Konec epidemije!!!
crazymoto
16. 06. 2021 08.01
+13
Kaj zdaj epidemija je??? Ali je ni??? Ker če je ni.... Potem si naj te ukrepe nekam zataknejo!!!
Jožajoža
15. 06. 2021 21.58
+2
Je to logično?
My name
15. 06. 2021 21.46
+12
Turistični objekti(kampi, prenočišča,hoteli itd), ki bodo zahtevali ptc potrdila tega ne smejo početi ker nimajo pravne podlage za takšna dejanja, v primeru prepovedi bivanja z njihove strani če iz različnih razlogov potrdila se ne pokažejo, je to z njihove strani protizakonito, v demokratičnih družbah se to ne počne...če želijo "absolutno" varnost pol pa naj objekte zaprejo za vse...tudi v primeru da nekoga zalotijo brez potrdila(npr.inšpekcija) v objektu, oni ( lastniki ), ne bodo imeli zaradi tega nobenih sankcij...prostovoljno cepljeni ne morejo in ne smejo imeti nobenih ugodnosti...za koga se pa imate , morda za državne heroje , vi, ki stojite v vrstah, pa ne vsi da ne bo pomote....
nature.com
15. 06. 2021 21.42
+1
Lepo, da so formulco blokirali zaradi grdega in primitivnega izražanja, ki ne sodi nikamor.
luciferaza060606
15. 06. 2021 21.32
+4
Ta Maja, kot da je pobegnila iz Planeta norosti, zdelalo jo je po 4 mesecih!
nature.com
15. 06. 2021 21.35
-4
Važno da imaš dober nick. A sem lahk tvoj prjatu? Zgleda svetišžv temi ko greš na sprehod
nature.com
15. 06. 2021 21.35
-3
Kuku456
15. 06. 2021 21.32
+5
In se kar pct...bz lansko leto je blo pa vse ok
luciferaza060606
15. 06. 2021 21.31
+7
Čakam, da vsakemu drugemu cepljenemu podarijo električni twingo, h,ha,ha!
ce.ce.
15. 06. 2021 21.26
+4
kdo pa še sploh to izvaja?
enakatalena
16. 06. 2021 08.19
+8
Nihče. Gostinci nimajo pooblastila, da bi od gostov zahtevali potrdila. Inšpektorji ti sicer lahko napišejo kazen, a kaj, ko ukrepi nimajo zakonske osnove. Kazni enostavno ne plačaš in to je to.
luciferaza060606
15. 06. 2021 21.26
+3
kere bedarije, zaradi zastraševanje folka in malo hujše oblike kot je gripa. Gripa pa izginila!
nature.com
15. 06. 2021 21.28
-3
Encim za katerega si slišal v 1.letniku pedagoške fakuktete, ki je nisi nikoli dokončal?
nature.com
15. 06. 2021 21.23
-3
Bleferji. Pod tuš in v fabrik. Nočna že čaka! Zgleda vam ni hudega, ko pa cel dan komentirate
Periot222
15. 06. 2021 21.19
+8
Nacisti se norca delate iz ljudi ko boste padli se ne boste pobrali vec!
nature.com
15. 06. 2021 21.22
-7